10 grunner til å ta med familien til Skåne i sommer

Skåne er ikke lenger unna enn at du kan kjøre dit, men samtidig langt nok unna til at det føles ut som noe helt annet enn Norge.

Skåne-regionen har en lang historie iblandet kulturelle impulser, mye på grunn av sinn nærhet til Europa. Dette har ført til at Skåne-regionen har en rekke opplevelser å by på, og for barnefamilier er det en glimrende destinasjon. Du kommer enkelt til Skåne enten ved å ta bilen eller toget. Du kan også fly til København, og ta toget over Östersund. Uansett så kan du være i Skåne bare i løpet av noen timer, noe som betyr at du får maksimalt ut av ferieturen, og minst mulig sitte-tid for barna.

10 grunner til at du tar med familien på ferie til Skåne i sommer

Det finnes veldig mange flere enn 10 grunner til at Skåne er en super destinasjon for familieferien, men her har vi funnet frem til noen av de aller beste av dem. Les videre, og bli inspirert!

1. Opplev et av Skånes mange slott

Skåne har flere fantastiske slott å by på, og mange av disse slottene har i dag flere funksjoner enn å «bare» være slott. Slottet Sofiero har det som ble kåret til Europas vakreste park i 2010. Over en halv million blomsterløk blomstrer her. For de minste barna har de laget Majas kjøkkenhage, et konsept basert på Lena Andersons barnebøker om den nysgjerrige og naturglade Maja.

Skåne has many beautiful gardens worth visiting, one of which are the palace gardens at Sofiero with more than 10 000 dazzling rhododendron. The palace once belonged to King Gustav VI Adolf. After his death, the palace and gardens were donated to the mun

Slottet Sofiero har det som i 2010 ble kåret til Europas vakreste park

Slottet Wanås har også en rekke funksjoner, utover det å være et slott. Slottet består av en kunsthall, et slott, et økologisk jordbruk og en skulpturpark med over 50 permanente verk. Skulpturer og kunst høres kanskje ikke ut som noe barn med det første blir glad for å oppleve, men Wanås har laget utstillinger med merkelige og morsomme aktiviteter som lokker frem nysgjerrigheten hos både voksne og barn.

Les mer om kulturelle perler i Skåne her.

2. Ridder for en dag

I 1499 ble Glimmingehus Slott bygd, og slottet er i dag Nordens best bevarte middelalderslott. Men det er ikke bare slottet vi er her for. Glimmingehus er i denne sammenhengen bakteppet for de 10 000 riddernes dag! Dette er arrangement hvor barn kan prøve seg på hvordan det var å være ridder i middelalderen. Her kan de prøve seg på pil- og bueskyting, fekting, hvordan det er å gå i rustning, ponniridning, og mye mer. Dagen avholdes den 13. juni.

52ef94144576b-8649c10c6a3adeea9fbf975fdbe4c8f3

Øya Ven er som skapt for koselige sykkelturer

3. Ta med familien på en sykkeltur rundt øya Ven

Ven er en nydelig øy rett utenfor Skåne-kysten, og den oppleves best på sykkelen. Her kan dere leie sykler, og ta den idylliske turen rundt øya. I løpet av turen kan dere dra innom den danske astronomen Tyco Brahe sitt gamle slott og observatorium, som i dag er et prisbelønnet museum. Videre kan du oppleve flott natur, gårds-kafeer og gode restauranter. Turen er ikke for lang, så her er det mulig for alle å bli med. Det er ikke noe som å oppdage nye områder på sykkelen.

Les mer om Ven her.

image-3fbf49ff-d25d-441a-a6e8-f2154cc50628

En tur på dresin gir en helt ny opplevelse

4. Opplev Skåne fra togbanen – på en dresin!

Det er mange i dag som ikke lenger husker hva en dresin er, men dresinen var et viktig fremkomstmiddel når jernbaner skulle inspiseres. Dresinen er som en sykkel for togskinner, med en plattform som gjør at dere kan være opptil flere på den av gangen. I dag er de brukt mer til turisme, og i Skåne kan du leie en dresin for å utforske jernbanelinjene selv. På dresinen kan du laste på hele familien og piknik-kurven, og behagelig rulle nedover de gamle Skånske jernbaner.

5. Vær viking for en dag

Skåne-regionen har en historie som går langt tilbake forbi middelalderen. Før ridderne var det vikingene som vandret rundt i området, og det kan dere oppleve på Fotevikens Museum. Her er det satt opp en vikingby, fullt med smie, håndverkere – og vikinger, så klart. Foteviken er et levende frilufts-museum hvor barna virkelig får leve seg inn i hvordan det var å leve som viking. Her blir fantasi blir virkelighet.

Fiske i Immeln.

6. Ta med barna på tidenes fisketur – med garantert napp

Fisking er en populær hobby, og dersom du vil lære barna om alt som har med fiske å gjøre så er det genialt å gjøre det i Skåne. Skåne-regionen har en rekke innsjøer, elver, og så klart havet rett ved siden av. Ta med barna på en av de mange erfarne fiskernes fiskebåter – da er dere omtrent garantert napp. Og fisken – den kan dere grille etterpå.

Les mer om Skåne for aktive familier her.

7. Hva med en familie-ekspedisjon i kano på elva Rønne?

Elva Rønne snirkler seg nedover Ängelholm; et vakkert landskap fylt med yrende dyreliv. Når man tenker kano så er det fort at man tenker stille vann, men Rønne har mer å by på. Elva byr på både små stryk og stille vann, i både åpne og lukkede landskap. Dette er en tur som både ung og gammel kommer til å sette stor pris på!

52ef8e995550e-b87598bcdc3e49d5ed4123ae5b56a9cd

Mange timer med moro i Tosselilla Sommarland

8. Opplev alle barns drømmested i Tosselilla Sommarland.

Tosselilla er på en måte flere parker i én. Her betaler du for familien én gang, og deretter har dere tilgang på Tivoliland, Vattenland, Motorland, og flere som hver har sine egne attraksjoner. Vil du ha karuseller går du til Tivoliland. Vannsklier finner dere i Vannland. Det eneste dere må huske på er å sette av mye tid, for her kommer barna til å få valuta for pengene!

Les mer om Tosselilla og barnas Skåne her.

9. Opplev grotten fra Ronja Røverdatter-filmene

Du kjenner den kanskje ikke igjen ved første øyekast, men Tykarpsgrotten ble mye brukt i klassikeren Ronja Røverdatter. Grotten ligger 10-12 meter under bakken, og er en gammel kalksteinsgruve. I dag brukes den hovedsaklig til turisme og konferanser, og gir både barn og voksne en helt særegen opplevelse. Her er det mer enn 20 000 m² å oppdage, men husk å ta med varme klær: Tykarpsgrotten byr ikke på mer enn 8 varmegrader.

10. Ta med familien til dyreparken med mer enn 800 nordiske dyr

Et godt sted å dra for å vise frem en del av dyrene som lever i Norden er Skånes Djurpark. Der har de mer enn 800 nordiske dyrearter, og en rekke opplevelser for barna. Dyreparken har for eksempel et stort inngjerdet område for bjørner, hvor barna kan stifte bekjentskap med en dyreart få får vanligvis sett. Nytt i år er et bjørnekull på 3 små bjørner, som ble født i mars/april.

Les mer om Skånes Djurpark her

En siste grunn: Skåne er Sveriges varmeste region

image

Skåne; Sveriges varmeste region

Om alle disse grunnene ikke skulle være nok for at du vurderer å ta med familien en tur til Sveriges sydspiss, så skal vi gi den en siste: Det er varmt i Skåne!

Faktisk er Skåne Sveriges varmeste region! Det betyr at du kan kombinere alle grunnene du finner over med en av Skånes mange hvite sandstrender. Drar du til Malmø så kan du dra ut til den 2,5-kilometer lange stranda Ribersborg. Den er langgrunn og passer derfor de minste barna, og dersom du selv vil på dypere vann så har de også badebrygger som tar deg raskt ut.