10 land som fortjener dine turistpenger

Reiser du hit er du med på å påvirke fremtiden.

Nettsiden ethicaltraveler.org  har kåret ti destinasjoner som klarer den bragden det er å både jobbe for menneskenes rettigheter, bevare miljøet og oppretteholde det sivile samfunnsliv, samtidig som de har skapt en turistindustri som gagner samfunnet.

Ved å legge din neste ferie til et slikt sted vedkjenner du at du er en verdensborger med påvirkningskraft og signaliserer til omverdenen at det er dette vi vil ha, og det er dette vi vil belønne. I tillegg til at du garantert får en spennende opplevelse.

Her er kandidatene som du bør velge blant neste gang du skal på ferie (i tilfeldig rekkefølge):

 

1. Barbados

Barbados er en selvstendig øystat beliggende øst i det karibiske hav og Karibia. Øya tilhører det som kalles de små Antillene, hovedstaten heter Bridgetown og det offisielle språket er engelsk.

Det bor rundt 285 600 mennesker på Barbados og levestandarden er blant de høyeste i verden, med en arbeidsledighet på under 10%.

Takket være det behagelige klimaet og de flotte sandstrendene kan hele 75% av innbyggerne leve  av turistnæringen. Romproduksjon, fiske, landbruk og industri sysselsetter resten av befolkningen.

Barbados byr turister på goder som kritthvite sandstrender, svømming med skilpadder, vannsport, spa-behandlinger og et fargerikt nattliv.

Her bør du bo:

 

 På selveste Barbados Hilton fra kun kr 1298,- pr. natt.

Eller her:

 

The Crane Residential Resort  – en oase ved stranden.

 

Her finner du billige flybilletter

 

2. Kapp Verde

Kapp Verde er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Øygruppen består av 15 små og store øyer og hovedstaden Praia befinner seg på den største øya ved navn Santiago.

Kapp Verde ble oppdaget og kolonisert av portugiserne på 1400-tallet. Øya var lenge et knutepunkt for slavehandel og befolkningen (508 659) er etterkommere av enten portugisiske nybyggere eller afrikanske slaver.

Også kappverderne lever av servicenæringen, da landbruk er vanskelig grunnet mangel på ferskvann og regn, men som turiststed er det perfekt. Nyt sol og bad, vannsport, dykking, turgåing og fuglespotting, eller dra på shopping på det lokale markedet hvor du kan gjøre kupp på klær, mat, keramikk og flettede korger. Glem ikke å få med deg en flaske av det lokale romet «grogue» hjem.

Her bør du bo:

På Pestana Trópico i Praia – Kapp Verdes hovedstad hvor du får både by og strandliv.

Eller her:

 

På Hotel Oasis Atlantico Praiamar som du kan booke et deilig rom på her.


Her finner du billige flybilletter

 

 

3. Costa Rica

Casta Rica ligger i Mellom-America, mellom Panama og Nicaragua og vest for Karibia. Landet har 4 516 220 antall innbyggere og hovedstaden heter San José.

Landet var en spansk koloni fra tidlig på 1600-tallet til 1821, hvor det kom innunder det meksikanske imperium. Deretter fulgte en periode hvor Costa Rica var en del av den mellomamerikanske føderasjonen, før det ble selvstendig rundt 1850.

I tillegg til dyrking og eksportering av kaffe og bananer har landet har etterhvert blitt et svært populært reisemål, og turistnæringen er i dag en av landets viktigste inntektskilder.

Har du lyst på et eventyr har Costa Rica mer enn hundre nasjonalparker og kan by på både sol og bad, vannsport, riding, vandring, guidede trackingturer m/fuglespotting, samt turer der man tar seg frem på hengebroer i jungelen. Costa Rica er også et av de beste stedene for å oppleve tropene, uten å forårsake noen skade på naturen.

Her bør du bo:

Hotel Grand de Oro i San José for deg som foretrekker kombinasjonen byliv og svømmebasseng.

Eller her:

på InterContinental Real Costa Rica, et 4,5 stjerners luksushotell nær det meste.


Her finner du billige flybilletter

 

 

4. Ghana

Ghana er en republikk på vestkysten av Afrika med rundt 24,3 millioner mennesker. Det er en tidligere britisk  koloni som før i tiden gikk under navnet Gullkysten. Landet ble som første afrikanske koloni uavhengig i 1957, og samtidig første til å være medlem av det britiske samveldet.

Sørvest i Ghana finner du regnskogen, mens landskapet i sørøst er preget av skogvokst fjell. Den nordlige delen er dominert av savanner. Volta Lake, som er en av verdens største kunstige innsjøer, finner du øst i Ghana.

Ghaneserne er kjent for å være et særdeles hyggelig folk, og landet er forholdsvis trygt og ferdes rundt i. Du kan også gjøre mange bra kjøp til en rimelig penge, fordi varene i utgangspunktet er laget for folket og ikke turistene.

Ellers finner du alt hva en ferie bør innebære, inkludert mange spennende opplevelser. Ghanesisk mat, eksotiske fugler og dyr, og afrikansk festkultur på en av de mange nattklubbene i Accra, for å nevne noe.

Her bør du bo:

Golden Tulip Accra er et supert hotell rett ved sjøen og 10 min. biltur fra sentrum.

 

Eller her:

Alisa Hotels North Ridge som ligger nær nasjonalmuseet, statshuset, nasjonalteateret og Ohene Djan stadion.

Her finner du billige flybilletter

 

5. Latvia

Latvia er et sjarmerende og lite land, faktisk et av de minst befolkningsrike og minst tett befolkede landene i den EU. Hovedstaden er Riga og det offisielle språket er latvisk.

Landet fikk sin selvstendighet i 1991 etter å ha vært okkupert av Sovjetunionen fra 1940–1941 og 1945–1991, og av Tyskland i perioden 1941-1945.

Men besøker du landet kan du oppleve den moderne meteropolen Riga har blitt, badebyen Jurmala og nasjonalparken Gauja med vintersportsstedet Sigulda. Sjekk gjerne også ut noen av de mindre, historiske landsbyene unna folkemengdene, hvor tiden tilsynelatende har stått stille i mange tiår.

Bo billig, nyt billig shopping og billige tjenester og bli kjent med det gjestefrie og joviale folket du finner når du kommer bak fasaden.

Her bør du bo, i Riga:

Luksushotell i hjertet av Riga som ofte har svært gode tilbud innimellom

Eller her:

Dome Hotel & Spa er et annet godt valg som vil gi deg en unik opplevelse i Riga

Her finner du billige flybilletter

 

 

6. Litauen

Nabolandet til Latvia i sør, som også er et av de tre baltiske landene, kom også med på den på listen over land det er etisk riktig å besøke.

Landet har i likhet med Latvia et temperert klima, det bor ca 2,5 millioner mennesker her og hovedstaden heter Vilnus.

I 1990 var Litauen den første sovjetrepublikken som erklærte sin uavhengighet fra unionen, og i dag er Litauen en av de raskest voksende økonomiene i EU.

Det mest spennende turistmålet er kanskje hovedstaden Vilnius, med sin vakre gamleby, den storslagne, gotiske St. Anne-kirken,  Uzupios – Vilnius`svar på Montmartre, «Tre kors», Daggryporten, TV-tårnet, shoppinggaten Pilies Street m.m.

Utenfor Vilnius finner du slottet Trakai som er en annen populær severdighet. Eller du kan ta en spa-behandling for en rimelig penge.

Her bør du bo, i Vilnius:

Stikliai er et fint boutique-hotell perfekt beliggende i gamlebyen. Bedre bor du ikke.

 Eller mer moderne:

Novotel Vilnius Centre er hotellet for deg som liker den mer enkle og moderne stilen. Sentralt plassert selvfølgelig.

 

Her finner du billige flybilletter

 

 

 7. Mauritius

800 km øst for Madagaskar(øy øst for Sør-Afrika) finner du bryllupsreisemålet nr. 1, Mauritius. På denne lille øya som ikke er mer enn 60 km lang og 40 km bred bor det rundt 1,3 millioner mennesker.

Mauritius er i dag en selvstendig republikk etter å ha vært under kolonistyre av Holland, Frankrike og til sist England. I tillegg til eksport av sukker satses det nå på både industri, finans og turisme i større grad og levestandarden er rangert som den nest beste i Afrika.

Velger du deg Mauritius som reisemål kan du foruten sand, sol og badeliv nyte spennende utflukter til de nærliggende fjellene,  bedrive vannsport eller gå en runde golf. Mauritius holder rundt 27 grader hele året og er dermed en helårsdestinasjon.

Her er noen velvalgte hoteller:

Sentralt:

Hennessy Park Hotel har spa, basseng, restauranter og alt annet du drømmer om for en avslappende ferie.


Eller mindre sentralt, og mer rolig:

Laguna Beach Hotel & Spa er et annet supert valg for deg som er ute etter drømmeferien, fred og ro.

Her finner du billige flybilletter

 

 

8. Palau

Palau er en øystat i stillehavet 650 km øst for Filippinene, som ble selvstendig fra USA i 1994, og er dermed en av verdens yngste og også minst folkerike nasjoner.

På lik linje med Mauritius er det godt egnet for en bryllupsreise/ kjærlighetsferie, men det er også et godt reisemålet for deg som vil på ferie til et tropisk paradis for å slappe av, spise godt og nyte av goder som spa, massasje, bad, fred og ro.

Øya er også blitt en populær destinasjon for dykking og snorkling, pga sin «uberørte» natur. Kajakk- og kanopadling, surfing, sportsfisking og seiling er andre populære aktiviteter.
Vil du ta det mer med ro kan du oppdage Palau gjennom museum, besiktige historiske, utendørs kulturgjenstander fra krigen og se på sjølivet i et akvarium.

Lyst til å svømme med delfiner eller betrakte Palau fra luften i et helikopter?  Jada – på Palau er det meste mulig.

Her bor du rimelig og bra:

Airai Water Paradise Hotel & Spa ligger nær flyplassen og har vannsklie for den lekene

 

Her bor du bedre og dyrere:

Palau Royal Resort er for deg som vil koste på deg litt mer. Og nyte fasiliteter som gavebutikk, tennisbane og selvfølgelig spa.

 

Her finner du billige flybilletter

 

9. Samoa

Sør for Hawaii, vest for Afrika og øst for Sør-Amerika, sånn nesten midt ute i stillehavet, finner du den lille øygruppen Samoa. De første menneskene som kom hit kom fra Indonesia, Filippinene og Malaysia, og her levde de fredfullt inntil nederlenderen Jakob Roggeveen «oppdaget» øye i 1722.

Etter å ha vært underlagt først Tyskland og deretter New Zealand gjorde innbyggerne opprør og fikk sin selvstendighet 1. januar 1962.

Innbyggerne her lever blant annet av å eksportere kokosnøttkrem, sigaretter og drikkevarer, men også turismen er en viktig næringskilde. Etter tsunamien i 2009 falt antall besøkende dramatisk, men i dag er det hvert år stadig flere som søker tilbake til denne fantastiske stillehavsøya.

På Samoa venter det deg et tropisk eventyr med sol, bad, vannsport (for den som vil), spa, naturlige fossefall eller skilpadder du kan bade med. Sportsfisking eller shopping av lokale produkter på markedet er andre morsomme aktiviteter du kan prøve. Klar for et eventyr?

 

Her bør du bo:

 

Vakkert og luksuriøst hotell med alt i gangavstand.  

 

Eller på drømmestedet for kjæresteparet:

 

Aga Reef Hotel beskrives av tidligere gjester som «et paradis» og det sier vel sitt.

 

Her finner du billige flybilletter

 

 10. Uruguay

Uruguay med sine 3,5 mill. innbyggere ligger i Sør-Amerika mellom de mer populære destinasjonene Brasil og Argentina. Landet  har vært en selvstendig nasjon siden 1828, hovedstaden heter Montevideo og det offisielle språket er spansk.

Som turistdestinasjon er det egentlig en godt bevart hemmelighet, og de som kommer hit kan glede seg over generell høy standard, som innbefatter blant annet mil etter mil med moderne motorveier, rent vann fra springen og stabil elektrisitetsforsyning. I tillegg til et svært gunstig prisnivå.

Uruguay sies også å være Latin-Amerikas svar på Sveits og i tillegg til å være et rikere land enn mange av de andre nasjonene på kontinentet, er også kriminaliteten lavere og reisemålet derfor tryggere.

Navnet Uruguay betyr egentlig «fuglehale» og refererer til en fugl du garantert får se om du er så heldig å få besøkt Uruguay. I tillegg kan du i Uruguay og da særlig i Montevideo nyte alt annet et godt turistmål kan by på, som både sol og strand, byferie, shopping, spennende severdigheter osv.

Her bør du bo:

Du bor virkelig som en greve på Sofitel Montevideo Casino Carrassco & Spa. Luksus til røverpris.

 

Eller her:

 

…på Don Boutique Hotel som er i en litt mer moderne stil hvis du foretrekker det. 

 

Her finner du billige flybilletter