Foto: iStock

5 matferier i Italia

Du rekker det på en helg. Én matreise altså.

Feriegjester på gårder rundt omkring i Italia har sammen med agriturismo.it kåret de beste regionene for lokal mat, og samtidig slått fast hva man absolutt må få smakt på når man gjester området.

Skal du til Italia i våres/sommer så sjekk om det er noe du må få med deg. Vi begynner med femteplassen.


1. Marche

Marche ligger sentralt i Italia ved østkysten mot Adriaterhavet, og kan friste med mange små badebyer (26 stk.) beliggende som perler på en snor på den 180 km lange kystlinjen.

Men her finner du også større byer som Ancona, Pesaro, Urbino etc. og i tillegg kan Marche skryte av blant annet 500 åpne plasser, mer enn 1 000 viktige monumenter, 100 kunstbyer,  37 fort, 106 slott, 15 festninger, så her her det litt av hvert å ta seg til forutenom strandlivet.

De tre utvalgte rettene bevandrede turister mener man må få med seg i Marche er Cremi som er firkanter av fritert vaniljesaus, Olive all’ascolana eller fyllte oliven og Ciauscolo – en fantastisk salami i en løs konsistens som kan smøres på brød, pizza etc.

Hva med å bo luksuriøst men billig på vakre Villa Cattani Stuart?

Søk på flere ledige hoteller i Pesaro her.


2. Trentino Alto Adige/Syd-Tyrol

Nord i Italia finner man den autonome staten Trentino Alto Adige, som består av provinsene Bolzano og Trentino. Området grenser mot Østerrike i nord og er kanskje mest kjent blant nordmenn for fjellovergangen Brenner (Brennerpasset). I nordvest ligger Sveits, i sydvest Lombardia og i sydøst Veneto.

Men Trentino Alto Asige har mye annet enn Brennepasset å by på, og det lokker turistene hit, herunder de tre matrettene «bretzel” eller «pretzel» som er en slags salt loff, Canederli eller Knödel som er kokte brødboller og strudel – kjent eplekake basert på filodeig , kanel og nøtter.

Hotelltips er for eksempel flotte Magdalenerhof i Bolzano

eller på Villa Madruzzo eller på Grand Hotel Trento i Trento


3. Friuli Venezia Giulia

En annen autonom region som også ligger helt i nord er Friuli Venezia Giulia. Regionen grenser mot Veneto i vest, Østerrike i nord, Slovenia i øst, og Adriaterhavet i syd.

Og dette er et annet sted godt egnet for noen dagers ferie med behagelige opplevelser for den som vil nyte god mat og vin i vakre og naturskjønne omgivelser .

Regionen består av fire provinser med samme navn som de fire provinshovedstedene: Trieste, Udine, Pordenone og Gorizia. Hvor du drar er opp til deg, men sørg for at du får med deg de kulinariske godbitene Frico, en rett laget av ost, poteter og smør, Cjarsons som er ravioli laget med rosiner, kanel, kakao, ricotta, gressløk m.m. samt Gulash triestino som er en litt fyldigere gulasj enn den man finner i Ungarn.

Vurder å bo på ærverdige Hotel Victoria Trieste i Trieste. Er du heldig får du rommet til den irske forfatteren James Joyce.

Eller se flere hoteller i Friuli Venezia Giulia her.


4. Basilicata

Basilicata er regionen som ligger helt sør i Italia midt i mellom hælen og tuppen på Italia-støvelen. Det er en stor region som kan by på både stillhet, fantastiske farger, dufter og smaker. Den som kommer hit er ikke en tilfeldig turist, men en person på jakt etter fred og ro og nye opplevelser.

Regionen er delt inn to provinser, Potenza og Matera, og i likhet med regionen Friuli Venezia Giulia så heter de to største byene det samme som provinsene, altså Potenza og Matera. Og begge har regionene hver sin egen kystlinje, Potenza mot det Tyrrenske hav i vest, og Matera mot det Joniske hav i sør.

Bad gjerne i begge, men sørg for å få spist og drukket både Canestrato di Moliterno (en italiensk ost), kjøtt som kuttes og kokes før det blir direkte servert i slakterbutikken, samt Aglianico del Vulture, en av italias fineste viner som kun kan produseres her.

Hva med å prøve noen netter i denne fasinerende og sterkt anbefalte grotten?

Eller søk på andre hoteller i Basilicata her!

Og sist men ikke minst…..


5. Aosta Valley

Aostadalen er en italiensk autonom region i den nordvestligste del av Italia, på grensen mot både Sveits og Frankrike. Dette er Italias minste og tynnest befolkede region, men ikke mindre spennende av den grunn, i hvert fall ikke for den som trives i alpene og i off piste løypene.

Naturopplevelser er altså regionens største attraksjon med fantastiske skiforhold om vinteren og gode muligheter for en aktiv ferie også på sommerstid, hvor man kan gå eller sykle i fjellet, til og med i selveste  Mont Blanc, besøke gamle middelalderbyer og monumenter som Augustus triumfbue og det romerske amfiet eller reise på spa til kurstedet Saint-Vincent.

Uansett om man kommer hit for å trimme kroppen eller restaurere i den friske fjelluften så må man ikke gå glipp av de tre spesialitetene. Fontina er en ost som produseres kun her, Seupa à la Vapelenentse eller ostesuppe basert på osten Fontina kan nytes av matelskere, samt dessertkjeksene Tegole valdostane laget av mandler og hasselnøtter. Nyt de gjerne sammen med varm te eller en kopp sjokolade.

Dette hotellet er varmt anbefalt, men vi garanterer ikke at den svenske kokken lager den beste italienske ostesuppen.