Albania: Europas hemmelighet

Her får du stranden helt for deg selv.

Albania er et spennende land som har fascinerende historie, vakre kyst, overraskende gjestfrihet og lave priser.

Albania er en skjult perle i Middelhavet med mange besøkende – mye på grunn av de flotte strendene, den gode maten og det beste av alt: det lave prisnivået. Det er ingen andre steder i Europa hvor pris på en halvliter øl kan komme på 8 kroner(!). I Albania kan du spise flere retter på en god restaurant til under 50 kroner, og få rom på et utmerket hotell fra 400 kroner per natt.

 

Les også: Her får du billigst øl i Europa

 

Den tidligere kommuniststaten ligger i den vestlige delen av Balkan, og grenser til tidligere Joguslavia (Serbia-Montenegro) og Kosovo i nord og øst for Makedonia, og Hellas i Sør.

Tidligere har landet hatt dårlig rykte på seg for å være farlig, men dette ryktet er borte for lengst. Albanere tar deg imot med åpne armer, og du slipper innkastere som står utenfor restaurantene slik de gjør i Syden. Samtidig er Albania et lite stykke Syden i seg selv. Her er noen av byene du må besøke.

 

Hovedstaden Tirana

Skanderbeg's monument, Tirana, Albania and Albanian national flag flying

Den albanske hovedstaden er en attraksjon i seg selv. Herlig Middelhavsklima, nydelige kirker og frodige parker. Bygningene er malt i lyse farger, hovedtorget er hektisk, arkitekturstilen er en blanding av italiensk, kommunist og postmorderne. Tirana er en sjarmerende by som venter på å bli oppdaget. Gjestfriheten rører deg, og det farligste du kan gjøre er å være ute i trafikken.

Byen preges delvis av innflytelse fra Midt-Østen og delvis fra Italia, men fremfor alt preges den av kommunistiske blokker og murbygninger og mange fattige bydeler. De siste årene har fasadene på mange av byggingene blitt pusset opp og dekorert med farger og moderne mønster.

Det er få turister i hovedstaden, og du kan oppleve den lille byen nær sagt alene.

Sitt ned og ta en Tirana-øl (Birra Tirana) på en av de mange koselige småbarene. Radio Cocktail Bar regnes som en av de beste barene i Tirana, og en av de mest anbefalte barene i byen. Det første du legger merke til her er den fargerike fasaden. En god blanding av fargerike vegger, preg av kommunistisk interiørdesign og fargerike bilder. Drinkene er veldig billige og de inviterer ofte flinke DJ-er for å mikse litt musikk i bakgrunnen.

Lunsjen kan komme på 30-40 kroner og middagen på 100-200 kroner. Med andre ord er det veldig billig å feriere i Albania!

I Tirana kan du gå turer gjennom attraksjoner slik som moskeen ved Skanderberg-torget (Sheshi Skënderbej), Et’hem Bey Mosque, klokketårnet Sahat-Kulla fra 1830 og dukketeateret som tidligere var hjemmet til konge Zog av Albania (1928-1939).

 

Tirana har et bredt utvalg av utesteder, alt fra de lokale små barene til de mer større nattklubbene. På Club Zone arrangeres det flere eventer – alt fra hip hop-konserter til 90-tallskvelder.

 

Tips: Du kan glemme pruting, her er det så billig at du trenger ikke å prute. Dessuten regner Albanere det som en fornærmelse dersom du pruter (så gjør det på en forsiktig måte).

 

Her bor du best i Tirana: Tirana International Hotel & Conference

Bo i hjertet av Tirana på dette hotellet fra kun 600 kroner per natt ! Hotellet er fordelt på 2 restauranter, eget spa, innendørs basseng, nattklubb og treningssenter.

Bestill hotellet her.

 

Oldtidsbyen Berat

Historic city of Berat in Albania, World Heritage Site by UNESCO

Berat er en magisk by kjent for sine mange ottomanske hus som klatrer opp til åssiden og til slottet, med kallenavnet «byen med 1000 vinduer» og «den albanske hvite byen».

Hit ankommer du enkelt fra Tirana med buss, som tar 2-3 timer og passer utmerket som en dagstur fra Tirana.

Oliven- og kirsebærtrær pynter den slanke skråningen, mens furutrær står beskjedent til på de bratte stigningene. Berat er kjent som «museumbyen av Albania», hvor et 2500 år gammelt slott ser over byen med flere, høye arkitektoniske og historiske borettslag under. Berat er kjent for sine stein, treskjæring, skinn-arbeidere, og særlig sine landemerker.

Landemerkene består av bysantinske kirker, hovedsaklig fra det 13.århundre, selv om opprinnelsen kommer fra det fjerde århundre f.kr. Deriblant Saint Mehili-kirken, Saint Mary-katedralen og Saint Tridaha-kirken.

Berat Castle (Berat Kala) er et populært turistmål og et slott med utsikt over den sjarmerende landsbyen. Slottet ble bygget i det 13.århundre og grunnet sitt karakterirske arkitektur, er ivaretatt som et kulturell monument.

Andre landemerker du kan se er The King Mosque fra det 18.århundre, og selvsagt borettslagene til der hvor  «byen med 1000 vinduer» ligger. Byen består av borettslagene Mangalemi (den muslimske delen av unesco-byen) og Gorcia (den kristne delen av uesco-byen), lokalisert på hver sin side av Osum-elven.

 

Her bor du best i Berat: Castle Park

3-stjerners hotell med egen restaurant og bar/lounge. Berat slott er kun 1,3 mil unna og du bor avskjermet fra «sentrum».

Bestill hotellet her.

 

Saranda – Albanias skjulte perle

Saranda's city port at ionian sea. Albania.

Saranda er kalles for den albanske rivieraen og ligger på sørkysten av Albania. Her er det turkisaktig badevann så langt øyet kan se og kritthvite strender som strekker seg milevis langs kysten. Hotellene og restaurantene ligger som perler på en snor, og innbydende strender og svaiende palmer er ikke til å unngå.

Med over 300 soldager i året, kan kystbyen nesten minne om Hellas. Byen er tross alt  i nærheten av den greske øya Korfu. Hit kan du ankomme på rundt 45 minutter med båt. Men samtidig så kryr det ikke av turister her på lik nivå som Korfu. Saranda er kjent for sin uberørt natur og skjulte sandstrender. I tillegg er det mye historie som preger byen.

Selve navnet Saranda stammer fra det greske navnet Agios Saranda, som betyr 40 helgener. Dette stammer fra en kirke som ble bygget i den bysantiske perioden – dedikert til en helgen, Saint Quantara. Selv om Albania består av muslimer og kristne, er Saranda et katolsk by med mange klostre og kirker.

I dag er befolkningen en blanding av etniske albanere og grekere. Bortsett fra det vakre landskapet og strendene, er det solnedgangene som er spesielt kjent.

Attraksjoner er det ikke mangel på heller.

Butrint er oltidsbyen som ligger en halvtime sør for Saranda, kjent som en av landets største attraksjoner og som står på Unescos verdensarvliste.

Gjirokastër er ottomansk fjellby laget av stein, og fødestedet til diktator Enver Hoxha og Albanias mest kjente forfatter, Ismail Kadare. Fjellbyen ligger også på Unescos verdensarvliste.

Slottet i Lekurës er borgen på høyden over Saranda med restaurant og god mat, samt fantastisk utsikt over selve byen, Ksamil/Butrint-området og Korfu.

Borgen ble bygget på 1500-tallet for å beskytte Saranda mot angrep fra Korfu.

Den albanske rivieraen kan oppleves med bil og lokalbuss. Reis oppover langs kysten gjennom små landsbyer og vakker natur.

Les også: Slik får du billigst og best leiebil.

Det anbefales å besøke Saranda på dagstur fra Korfu (30 minutter).

Prisen er 17 euro én vei eller 25 euro for en tur-retur-billett. Man kan også ta en mer saktegående båt der man kan sitte på dekk og få sett litt mer. Denne tar halvannen time. For mer informasjon eller bestilling av billetter se: www.ionian-cruises.com/lines.php.

Her bor du best i Saranda: Hotel Brilant Saranda

Hotel Brilant Saranda, Bed, Balcony/Terrace

4-stjernershotell som ligger kun 100 meter fra byens hovedgate. Busstasjonen ligger 700 meter fra hotellet, med busser til Tirana, Vlora, Gjirokastra og Berat, som går flere ganger om dagen. Fergeforbindelsene til Korfu er kun 1 kilometer unna.

Bestill hotellet her.

 

Ksamil – Albanias lille hemmelighet

Sunshade umbrellas and deckchairs on the beautiful Ksamil beach, Albania.

Ksamil er hovedsaklig en landsby med sine vakre strender og flere små øyer som enkelt kan svømmes til. Øyene ligger kun 15 minutter fra Saranda med båt og kun noen få minutters kjøring fra Saranda sentrum.

Hovedattraksjonene er selvsagt strendene med sjømatrestauranter. Det er 4 små øyer i Ksamil, hvor 2 av dem er innen svømmedistanse og er veldig nære.  De 2 andre «tvilling-øyene» er litt utenfor og kan nås normalt med jetski, padlebåt eller en normal taxibåt. Området er kjent for sine blåskjell, og dette kan du smake på landsbyens beste restaurant, Korali.

Restauranten er familieeid og tilbyr smakfulle retter med nydelig havutsikt. Her får du god varierte retter; alt fra sjømat, risotto og kjøtt. Ellers kan du ta turen innom «Lion park» dersom du vil slappe av med musikk og bli kjent med de unge lokale. En flaske øl får du til 1 euro og 4-7 euro for hovedrett.

Fra landsbyen kan du ser over til Korfu hver enn du er i Ksamil. Vannet er så klart og fult av sjøliv, og egner seg perfekt til snorkling. Dessuten finner du wi-fi på stranden.

 

Om du er historieinteressert, anbefaler vi at du videre tar turen til den historiske byen, Butrint, som ligger omtrent 3 mil fra Ksamil og 15 km sør for Saramnda.  Mange her besøker Ksamil og Butrint på samme dag. Her kan du enten hike eller ta bussen til Ksamil (gjør dette tidlig, ettersom det kan bli for varmt!).

 

Her bor du best i Ksamil: Hotel Vila Park Bujari

Hotel Vila Park Bujari, Restaurant/places to eat, Balcony/Terrace, Beach, Garden, Bird's eye view

Hotel Vila Park Bujai ligger redd ved en rullesteinstrand, 500 meter fra sentrum av Ksamil. Her er det mange rimelige restauranter og barer, samt matmarked med fersk mat. Byen Saranda er kun 14 km unna , og Saranda slott ligger 16 km unna.

Bestill hotellet her.

 

Dhërmi – Albanias Ibiza

Restaurants and hotels by the beach in the village of Dhermia, located in the Albanian Riveria on the Ionian coast. Slight blurring of boats, people and trees due to multiple long exposures needed for high dynamic range processing.

Om du vil til den mest livlige delen av Albania, får du oppleve ville store fest og røre i Dhërmi. Her finner du noen av Albanias beste strender, deriblant Drymades Beach med turkisblå vann. Mange kjennetegner Dhërmi Beach som Albanias Ibiza – det er bare å gjøre seg klar til overfylte strender, høy musikk og halve Tirana som okkuperer strendene.

Selv om stranda her er kjent for å være overfylt med ungdommer i sommertid,  kan du likevel finne noen mer rolige områder. Ta bussen og stopp ved Llogaraja, fra her er det bare 10 minutter å gå ned til de uberørte strendene.

Her bor du best i Dhermi: Altea Beach Lodges

Bo i en hytte på stranden i Dhermi! Hotellet har egen restaurant og en strandbar, som serverer tradisjonelle albanske retter. Med et konsept om «eco-camping», kan du sette deg ned på en av de mange bungalows med havutsikt, slappe av ved hagen og høre på rolig musikk, eller praktisere yoga.

Bestill hotellet her.

 

Komme seg til Albania: Den enkleste måten er gjennom direktefly fra Norge til den greske øya Korfu. Norwegian og Ryan Air flyr dit. Sjekk flybilletter her.