Alt du trenger å vite om å leie bil

Skal du leie bil, eller vurderer du å leie bil i Spania, Italia, USA, Frankrike eller Tyskland? Her er guiden du trenger.

Leie bil i Spania

Fartsgrenser: 50 km/t i tettstedsområder, 90 km/t eller 100 km/t utenfor og opp til 120 km/t på motorveier.

Alkoholgrense: 0,05

Setebelter/barneseter: Alle i bilen skal bruke belter, barn under 12 år kan ikke sitte foran i bilen. Det er påbudt med barnester for barn under 4 år, men standarden på barneseter i Spania er ikke som i Norge. Det er ofte anbefalt å ta med egne seter til de minste.

Viktig: Hvis du blir stoppet av trafikkpolitiet i Spania må du betale den på stedet, kontant. Det er ikke lov til å snakke i mobiltelefon i bil.

Biltyper: Bilene i Spania er ofte av den mindre typen, og det er ofte et mindre utvalg av såkalte større familiebiler. En vanlig leiebil er Seat Ibiza, Citroen er også veldig vanlig. Hvis du er ute etter litt større biler kan det være smart å bestille ganske tidlig, selv om det i de typiske turistområdene er et relativt godt utvalg av biler som Citroen Berlingo.

Priser: I Alicante-området kan du leie bil fra 147 kroner dagen, rundt Barcelona er det noe dyrere. Det samme er det på Mallorca, selv om vi snakker fortsatt under 200 kroner dagen i fellesferien for de minste bilene.

Priseksempel: Alicante, 14 dager i fellesferien 07-21.07) – Citroen Berlingo – 2 486 kroner for hele perioden.

Her finner du billig leiebil

Leie bil i Frankrike

Fartsgrenser: 50 km/t i tettsteder, 90 kilometer utenfor (80 kilometer hvis det er vått), 130 km/t på motorvei (110 hvis det er vått).

Alkoholgrense: 0,05. Det er også påbudt med utstyr for å sjekke alkoholnivået i bilen.

Setebelter/barneseter: Barn over 15 år kilo kan sitte uten barnesete (men må ha et sete som slik at beltet kan brukes). Barn under 10 år får ikke lov til å sitte foran i bilen så lenge det er mulig å sitte bak.

Viktig: Radarvarslere er ulovlig i biler i Frankrike. Du får bot på stedet med en slik i byen. Bøter må betales kontant på stedet.

 Biltyper: Ikke overraskende er det nesten bare franske biler du kan leie i Frankrike. Renault, Citroen og Peugeot.

Priser: Leieprisene varierer sterkt i Frankrike, og det er også store forskjeller på prisene fra sted til sted. I Nice begynner prisene rett under 200 kroner per dag, mens prisene rundt Paris kan variere mer – og hvor spesielt litt større biler kan være dyrere. Har du spesielle ønsker kan det være lurt å være tidlig ute med bestillingen i Frankrike.

Priseksempel: Nice, 14 dager i fellesferien. Renault Laguna – 3453 kroner.

Her finner du billig leiebil

Leie bil i USA

Fartsgrenser: 65 eller 70 mph på motorveier (104/113). Enkelte stater har lavere eller høyere maks fartsgrenser.

Alkoholgrense: 0,08

Setebelter/barneseter: Det er forskjellige regler i de forskjellige statene, men hovedregelen er at du skal bruke setebelte foran og bak. Du kan se de forskjellige statenes regler for barneseter her.

 Viktig: I de fleste stater kan du kjøre til høyre på rødt lys. Unntaket er om krysset og så har pil-lys.

Priser: Leiebil er billig i USA, og mulighetene er mange. Forvent bedre, nyere og større biler enn i Europa og Norge. Det er likevel store prisforskjeller på byer og stater. Leiepriser i California kan være fra 157 kroner, mens du på den andre siden av landet – i New York må betale fra rundt 300 kroner per døgn.

Priseksempel: 14 dagers leiebil i Florida (Orlando), Chevrolet Impala – 2840 kroner.

Her finner du billig leiebil

Leie bil i Tyskland

Fartsgrenser: 50 km/t i tettbebyggede strøk, 100 km/t utenfor. Autobahn har ingen øvrig fartsgrense, men enkelte steder er det grense på 130 km/t.

Alkoholgrense: 0,05 – for førere mellom 18 og 21 år er grensen 0,0

 Setebelter/barneseter: Alle i bilen må bruke setebelter, alle barn under 3 år må ha godkjent barnesete. Barn under 12 år må sitte i godkjent sete. Snakk med leiebilfirmaet om reglene.

Viktig: I Tyskland kan du betale fartsbøter med kredittkort i tillegg til kontanter.

Priser: De tyske leieprisene gir deg mye bil for pengene, og ikke overraskende er det tyske biler vi snakker om. Variasjonene er heller ikke alt for store.

Priseksempel: Berlin – Volkswagen Passat 14 dager i fellesferien. 3 835 kroner.

Leie bil i Italia

Fartsgrenser: Enkelte veier lar deg kjøre opp til 150 km/t, men den normale fartsgrensen er 50 km/t i tettbebyggede strøk og 90 utenfor. Veiene er som regel markert med fartsgrenser.

Alkoholgrense: 0,05, 0 for 18-21

Setebelte/barnesete: Setebelte påbudt, krever barnesete for barn opp til 4 år.

Viktig: Det er ingen myte det man sier om italiensk kjøring, så pass på. Italienerne, som i resten av EU, har strenge mobilregler for bil.

Priser: Det varierer stort på både utvalg og priser i hele Italia. Alt fra luksus til små biler (som passer godt for Roma og Amalfi-kysten). Prismessig betaler du litt som i Spania: Mye for litt større biler i forhold til andre land, men ganske lite for mellomstore/små. Fiat er veldig vanlig.

Priseksempel: Fiat Nuova Panda for 3261 – 14 dager i fellesferien i Milan-området.

Søk etter leiebil dit du skal her