Berlin – byen du må besøke nå

Rett før jul i fjor, altså 2013, var artikkelforfatteren,for tredje gang i Berlin i løpet av ett år. På KaDeWe, shoppingsenteret, sier en av de to ansatte  i avdelingen til Sandro at de aldri hadde opplevd at så mange fra hele verden besøkte Berlin som nå:

– It is like we have become more cool than New York.

Det er ikke bare like, Berlin er kulere, bedre enn New York. I hvert fall for oss fra Norge. Det er ikke bare fordi en tur til Berlin fra for eksempel Oslo går på litt over fire timer fra sentrum i Norge til du er på hotellet i Berlin (New York? Du er heldig om du klarer det på 14, med køer i passkontroll, innsjekking en time før og lang vei inn til byen), det er også fordi Berlin har utrolig mye å by på.

I vår gikk for øvrig turen til Berlin. Igjen.

Sjekk flypriser til Berlin her

 

4100105_57_z

1. Hotellprisene

Du har dratt til Paris, London, New York og betalt flere tusen kroner for det som kanskje ikke kan kalles mer enn et middels rom. Hvis du går over tusenlappen i Berlin får du luksus, design og service man knapt kan sammenligne med noe annet i samme prisklasse i noen hovedstad, eller noen storby.

Sjekk bare her: 
H10 Berlin Ku’damm 

Melia Berlin

Hotel Palace Berlin

Sana Berlin Hotel

yay-8476590-digital

2. Flere byer i ett

I hvert fall to. Berlin er to byer i ett, og har to av det meste. Steg for steg har byen blitt slått sammen med utrolige, nye byggverk – men samtidig har den minst to sentrum. Øst og vest er ikke fiender lenger, og det er sant. Samtidig er det stor forskjell på å henge rundt Weinmester Strasse og Kurfürstendamm, selv om du finner Urban Outfitters begge steder. Uansett om du vil ha upscale og classy eller hipt og kult så finner du det i Berlin.

Sjekk et hotell rett ved Checkpoint Charlie her – hvis du vil oppleve historien på nært hold

museuminsel

3.  Museumsinsel

Museumsøya har Pergamonmuseet, Altes Museum, Neues Museum, Lustgarten, Alte Nationalgalerie, Berliner Dom og Bodemuseum. Selv om du ikke liker å gå i museum så er dette et utrolig sted å gå med en kopp kaffe i solen. Vakkert er det. Du finner knapt et sted i verden med så mye historie på et så lite sted.

Bo rett ved museumsøya på dette hotellet

potsdamer

4. Potsdamer Platz

Er du her under filmfestivalen er det ingen tvil om at dette tidligere ingenmannsland mellom øst og vest er stedet, men også ellers er dette stedet for kjendisspotting. Eller oppleve jetsetlivet. Ingen by i verden har et slikt sentrum som er så nytt (alt ble bygget fra 90-tallet og utover)

Du kan bo på et av de råeste hotellene i Europa på Potsdamer Platz

restaurant.big1

5. Alt det amerikanske på europeisk måte

Du kan gå på det som i utgangspunktet kan virke som noe av det mest amerikanske som finnes matmessig, i White Trash Fast Food, helt til du faktisk er der og merker at det hele er så europeisk som det går an. Du kan selvfølgelig, også der, finne Starbucks, men du kan også drikke kaffe påCafe Einstein.

Sjekk dette designhotellet på østkanten for en forklaring på hva vi mener

berlin

6. Taxi, t-bane og buss

Tyskerne kan mye, blant annet lage godt øl, men de kan også få det meste av offentlig transport til å fungere utrolig godt. Å ta seg fram i Berlin er både billig og enkelt.

sb10068474v-001

7. Et utrolig uteliv

Utelivet i Berlin har ikke sidestykke i Europa.  Alt fra Club der Visionaere til Cookies, fra puber tilrestauranter som blir innendørs-røykeklubber hele natta.

F09

8. Deilig mat

Du kan spise på Facil, Tucher am Tor, Hugos eller Fischer Fritz. Eller på den virkelig gode Pan Asia. Berlin har spisesteder som virkelig er annerledes og gode. Sjekk med de som jobber på hotellet eller lokale for de siste tipsene. De beste restaurantene dukker opp fra ingenting oftere her enn andre steder.

Fem restauranter vi anbefaler

1. Tim Raue Restaurant (Asiatisk fusion-luksus)

2. Traube (Gourmetmat fra Sveits)

3. First Floor (Spisekultur)

4. Pan Asian (Asiatisk og kult)

5. White Trash Fast Food (Amerikansk mat, tysk kultur)

tiergarten2

9. Tiergarten og Berlin Zoo

En av verdens eldste byparker og ett av verdens eldste zoo. En herlig blanding. Skal du jogge så glem Central Park, det er så utrolig 1990. Ta en virkelig god og lang joggetur i Tiergarten.

Sjekk denne perlen av et hotell ved Tiergarten

secondhand

10. Shopping

Skal du shoppe så tenker du kanskje Fifth Avenue eller Oxford Street. Det bør du ikke, du bør tenke Friedrichstrasse, Weinmester strasse, KaDeWe og alle de andre stedene i Berlin. Nye dukker opp hele tiden, og også her kan det med den utviklingstaken som byen har være smart å snakke med noen lokale. Det er også slik at hvilke områder som har de beste designbutikkene forandrer seg, og samtidig: Mange butikker og designere har såkalte pop-upstores.

Flere hoteller:

Scandic Berlin Potsdamer Platz – det mest skandinaviske hotellet i hele byen

Hotel Adlon Kempinski – luksus for alle pengene

Casa Camper Berlin – en designperle

 

 

Derfor bør du velge Berlin istedenfor London

Den byen flest nordmenn velger som ferieby med fly er London, men det er mange grunner til å velge en annen by neste gang du vil på storbyferie.

1. Raskt å komme fram

Det er 838 kilometer fra Oslo til Berlin, mens det er 1154 kilometer til London. En flytur til Londons flyplasser vil ta litt over 1 1/2 time. En flytur til Berlin er kortere enn det.  Det er også slik at det vil ta lenger tid å komme seg fra en flyplass rundt London til sentrum enn fra Berlins flyplasser til sentrum. Selv fra flyplasser nærmere London kan du raskere være framme til bestemmelsesstedet.

Stansted ligger 5,6 mil fra London sentrum, Gatwick ligger 4,7 mil fra sentrum. Heathrow er 3,2 mil utenfor byen. Fra Berlin Tegel er det 1,1 mil til sentrum mens det er 2,2 mil fra Schönenfeld til sentrum. En taxi fra Tegel til hotelldistriktene i byen vil koste rundt 15 euro (ca 115 kroner).

Ett siste poeng er at du ikke må igjennom passkontroll i Berlin (innenfor Schengen).

Billige og gode billetter til Berlin finner du hos AirBerlin – du finner priser ned i 700 kroner tur/retur inklusive 20 kilo bagasje.

Du kan også sjekke etter billetter hos Lufthansa

2. Gode, og rimelige hoteller

London er kjent for å ha relativt dyre hoteller, selv om mange av dem er svært gode. I Berlin er det også mange dyre hoteller, men forskjellen ligger i det såkalt mediumsegmentet. Hoteller som er en god del billigere har en mye høyere gjennomsnittlig standard enn i London.

Ett strålende eksempel er det meget gode hotellet Hotel Bleibreu. Du kan få et dobbeltrom for så lite som 491 kroner per natt, da inklusive både gratis internett og frokost. Hotellet er av god klasse, med fine rom og gode bad – og en strålende plassering rett ved Kurfürstendamm, restauranter og god shopping. Noen hundre meter unna er t-banestasjonen, men både den zoologiske hage og KaDeWe (se under) er i enkel gåavstand.

Sjekk hotellet her

3. Enkelt å finne fram

I hele Berlin-området bor det over 4,5 millioner mennesker (i selve byen rundt 3,5 millioner). Byens offisielle størrelse er 892 kvadratkilometer. Vi snakker altså om en stor by, men den er enklere enn du tror å finne fram i.

Det er mye takket være en utrolig god kollektivtransport (en t-bane som slår ut selv den du finner i London), men også at det er klare områder og en oppdeling av byen som gjør at du som turist kan innta deler av den i gode porsjoner. Og det er ingen myte at tyskerne er flinke til å organisere.

Tar du utgangspunkt i Tiergarten (den store grønne flekken midt i byen) vil du på den ene siden finne Kurfürstendamm med strålende shopping og mange spisesteder, og den zoologiske hage (samt det erotiske museumet til Beate Uhse, om det skulle være noe). På den andre siden  finner du Brandenburger Tor, Reichstag (Bundestag, som det nå heter), Holocaust-minnesmerket og Unter den Linden. Følger du den fra Brandenburger Tor vil du gå forbi den gigantiske shoppingaten Friedrichstrasse (som du kan gå nedover for å komme til Checkpoint Charlie) eller bare gå helt til museumsøya (Museumsinsel).

På omtrent alle gatehjørner har tyskerne hengt opp skilt som peker til severdigheter med gangavstand, og en t-banestasjon er aldri langt unna.

Finn pakketurer til Berlin her

4. Utrolige mengder med historier

De fleste kan historien om Hitler og Berlin, delingen av byen med muren og gjenforeningen. Det er likevel bare en bitteliten bit av hele Berlins historie. Som tidligere hovestad i Prøyssen, som en by som hele tiden har vært i forkant industriell og som var Tysklands hovedstad i 1871 så har den mye historie, og svært mye å by på i form av gamle, og nye bygninger.

Ett bra sted kan være å starte med boken Nordmenn i Berlin. 

 5. En vakker by

En tredjedel av byen er parker og grøntområder, og det er stor plass over alt. Brede fortauer og mange åpne områder med stor plass for å sette seg ned med en kaffekopp, eller for en Currywürst, er det over alt. Det er få gater i for eksempel London som er så brede som normalen er for hovedgatene i Berlin. Du vil nesten aldri gå i kø.

Sjekk hoteller i Berlin her

6. Strålende spisesteder

Enten du velger å gå for hipster/kulturrestauranter som Restaurant Florian eller  en av de 13 restaurantene med Michelin-stjerner så vil du alltid finne god mat. Tysk mat, italiensk mat, meksikansk mat, russisk mat, fransk mat – Berlin er en internasjonal by.

Sjekk prisen på leiebil i Berlin her

7. Tysk vennlighet

Det er en stor myte at tyskerne ikke er vennlige. Folk i Berlin er mer vennlige, gjestfrie og åpne enn det du normalt vil finne i London.

Finn flybilletter med SAS her

8. Stålende shopping

KaDeWe er Berlins svar på Harrod’s, men det er bare starten. Enten du vil på Primark eller på Chanel så finner du det i Berlin, og prisene er også gode i forhold til London. Gjerne ofte billigere, og en ting er i hvert fall sikkert – det er mer orden i salgshyllene i Berlin enn i London. Og mindre folk. Noe som er en god kombinasjon. Det er også slik at det er mange shoppingområder i Berlin, og ikke bare ett. Du kan shoppe i kule butikker i Mitte, dra til Prenzlauer Berg for kul og alternativ shopping eller bare shoppe rundt Kürfurstendamm – det nærmeste du kommer Oxford Street.

Sjekk turer til Berlin her

9. Enkelt å forstå

En grunn til at en del nordmenn er redde for å dra til Tyskland og Berlin er språket. Engelsk føles mer som hjemmebane, men det er ikke slik i virkeligheten. Greit nok, tysk har en grammatikk som vil få de fleste til å svette – men å lese en tysk meny er så absolutt ikke vanskelig. Går du på en italiensk restaurant kan du finne Schweinefiletmedaillons in Gorgonzolasahnesauce, dazu Linguine und Salat. Eller på en fransk restaurant kan du ende opp med å bestille Lachsfilet auf Zitronen-Estragonsauce und Pariser Kartoffeln. Du klarer det? Hvis du skulle slite så er entrecote også entrecote i Berlin… Og Bratwurst smaker godt (og Currywürst enda bedre)

(for øvrig snakker 90 prosent av alle i Berlin godt engelsk).

10. Øl

Ja, vi ventet med den til slutt. En by hvor alle kaffebarer, kiosker og 24 timers supermarked har øl tilgjengelig fortjener ros. Mener nå vi. De har for øvrig mye vin også, gjerne en god del bedre enn den du vanligvis får i London.

Våre beste anbefalinger:

Fly med Air Berlin til Tegel

Bo på Hotel Bleibtreu – 14 minutter fra Tegel, rett ved Kurfürstendamm

Berlin – perfekt med barn

1. Reisen til Berlin

En flyreise til Berlin er en god opplevelse. Kun 1,5 time (og ofte under det) fra Oslo, og med kort vei inn til byen. I tillegg er det slik at det ikke er noe problem å finne taxier med plass til flere personer eller med barneseter på flyplassen. Prisen inn til byen er fra 15 euro til 25 euro.

Sjekk flypriser her

hotellurban

2. Hoteller

Hotellprisene i Berlin er veldig lave om man sammenligner med andre storbyer i Europa (eller for eksempel New York). For en barnefamilie kan det bety en god del tusenlapper spart. Den gjennomsnittlige standarden på hotellene og størrelsen på hotellrommene er også veldig bra (spesielt hvis du sammenligner med Paris og London).

Her er våre anbefalte hoteller for barnefamilier:

7062619_51_b

Hollywood Media Hotel

Et relativt heftig navn på en sentralt og ganske så rimelig hotell på Ku’damm. Kort vei til både Berlin Zoo, Tiergarten og KaDeWe. I tillegg litt spennende tema for barn med at det er et slags gjennomgående filmtema på rom og lobby, samt en liten kino på hotellet.

Les mer om hotellet her

877209_145_b

Novotel Berlin Mitte

Dette hotellet ligger i gangavstand til museumsøya og Unter den Linden/Brandenburger Tor.

Et fint hotell med gode fasiliteter og mange muligheter for barnefamilien. Et finfint valg.

Se nærmere på hotellet her

5932308_16_b

Mondrian Suites Checkpoint Charlie

Dette er et leilighetshotell rett ved, ja, Checkpoint Charlie. Store leiligheter med kjøkken.

Stille gater på kveldstid trekker opp, og det er relativt nytt med høy standard.

Fint for de med små barn.

Se nærmere på hotellet her

Amedia Hotel Ku’Damm

Dette ganske nye og kule hotellet har så gode og store rom at det passer også fint for mange barnefamilier. Sentralt plassert på Ku’damm.

Bare styr unna hvis du ikke liker rødt…

Se hotellet her

Novotel Berlin Am Tiergarten

Hotellet ligger på vestsiden av parken og i grei avstand til det meste.

Gode fasiliterer og relativt høy standard, og har svømmebasseng.

Se hotellet her

SANA Berlin Hotel

Topp moderne hotell med god standard for familien som krever litt ekstra.

Hotellet ligger noen hundre meter fra KaDeWe (shoppingsenteret).

Se hotellet her

 

urbanberlin

3. Plassen

Nesten alt utenom noen få timer på lørdager så er det god plass i Berlin, og med tanke på at man har laget de fleste veier utrolig brede er det god plass til fotgjengere, bilister, busser og syklister. Eller for barn: Veldig god plass for løping.

lekepark

4. Lekeplasser

kaffekulturBerlin er glad i sine barn og deres store lekeplasser er like bra som mye man ellers må betale for. En sterk anbefaling er lekeplassen som ligger helt nederst i Kastanienalle, der Weinbergsweg møter Fehrberliner Strasse (Volkspark am Weinbergsweg). Inne i parken kan du gå innom en sveitsisk restaurant i Nola’s, om man skulle bli sulten. Dog er det utrolig mange koselige steder for kaffe, muffins eller annet oppover Kastanienalle (Prenzlauer Berg). En anbefaling i så måte for en veldig, veldig god kaffe er Kaffee Kultur G & G.

Litt nedover kommer du til området rundt Weinmester Strasse og fjernsynstårnet ikke langt unna.  Det er også flere lekeplasser inne i parken Tiergarten, blant annet rett bak den norske ambassaden.

zoo

5. Berlin Zoo

Om det bare er tull eller ikke så er det jo slik at denne zoologiske hagen ligger i dyrehagen (Tierpark), og skal vi tro historiene vi har blitt fortalt så var det en nordmann som var på besøk her engang uten å helt skjønne greia – ergo ble det dyrehage på norsk. Kanskje en urbanisert myte, men det som er sant er at dette er en zoologisk hage hvor du kommer veldig, veldig nær dyrene med en særdeles behagelig stemning.

For alle som har vært i Dyreparken kan man si at dette er på den andre enden i fart, mas og kommersialitet. Og med ølservering på en faktisk relativt helt grei servering inne i parken. Og en utrolig lekeplass med piratskip uten ventetid.

En utrolig klar anbefaling.

skiltet

6. Det å finne fram

Det er mange ting man er flinke på i Tyskland. Som renslighet, orden, det å stå i kø og stå på rødt lys. Flinkest er de kanskje til å forklare vei, lage skilt og lage system som du kan skjønne. En gåtur i Tiergarten gir deg kart på hvert trehjørne, og over alt i sentrum finner du hendige skilt de til de mange serverdighetene i byen.

veggen2

7. Severdigheter barn liker

East Side Gallery er 1,3 kilometer med malt vegg. En vegg med historie, men som barn synes er morsom. Her har jo folk fått lov til å tegne på veggen! I tillegg er det ok med spisesteder oppover Warschauer Strasse, samt at Oberbaumbrücke kanskje er en av de vakreste bruene i Europa (og historisk sett var en grensepost mellom øst og vest, faktisk en historie barn synes er interessant).

8. Barnevennlige spisesteder og mat

Tyskerne er også glade i barn, og det er mange barnevennlige restauranter i byen. Der man i Paris og London kanskje må lete litt lengre etter en restaurant som ikke er både turistfelle og har god mat så er det mye enklere i Berlin. Det finnes mange kafeer med lekeplasser, og lekerom. Spør på hotellet eller sjekk med lokale barnefamilier.

legoland

9. Innendørs moro

Legoland Discovery Center er et fint sted å dra hvis det skulle regne, og de mange andre vitenskapsmuseene er også store opplevelser for barn. Større barn vil også like de mange bilmuseene og utstillingene. Sjekk Visit Berlins offisielle sider for arrangementer også.

stranda

10. Bading

Freibad Jungfernheide er syv t-banestopp fra Ku’damm, men du tror nesten du har dratt til et annet sted i verden. Perfekt sted å dra en varm dag i Berlin for et bad. Det finnes også mange innendørs og utendørs muligheter rundt omkring i byen utover det.

Restauranbooking: Finn bord direkte på nett

Fly: Søk hos alle flyselskaper i ett søk

Hotell: Søk i over 260 000 hoteller

Air b’nb: Bo i et privat hjem – søk her!