Foto: iStock

Bli kjent med Hogomanay: Edinburghs episke nyttårsfest fire dager i strekk

Skottenes nyttårsfestival varer fire dager til ende, og kan best beskrives som en gigantisk gatefest med fakkeltog, store konserter - og selvfølgelig et spektakulært fyrverkeri.

Edinburghs Hogomanay blir av mange sett på som verdens beste nyttårsparty. Mange mener at nyttårsaften, slik vi feirer den i dag, faktisk oppsto i Skottland! Kanskje det er hit du burde reise for å feire inngangen til 2017?

Opprinnelig begynte nyttårsaften som en hedensk tradisjon hvor man midt på vinteren feiret med lys og ild for å glemme kulden en stakket stund. Festivalen starter 29. desember med et fakkeltoget rundt i det historiske sentrum av Edinburgh. Dette er beregnet for familier med små og store barn, og det er fantastisk å se den historiske byen lyse opp. Det hele blir toppet med en tradisjon fra vikingtiden, der en stort langskip blir satt fyr på før det seiler ut i natten.

Dagen før nyttårs, kalt «The Night Afore » er en feiring av gatekunst og kultur, og her opptrer både live-band og DJer på løpende bånd. Skottene er opptatte av å blande tradisjonell kultur med det moderne, og du vil få oppleve «ceilidh» dans i kilt så vel som opptredener fra alternative rockeband.

Fireworks over Edinburgh Castle at sunset

Fest uten sidestykke

På selve nyttårsaften kan man danse under stjernene med over 100 000 mennesker i skyggen av det berømte Edinburgh Castle. Her blir det skutt opp fyrverkei fra alle de syv åsene rund byen. Gå heller ikke glipp av de ulike musikkscenene hvor blant annet Biffy Clyro spiller opp til fest.

Les også: 20 grunner til å reise til Skottland

Den 1. januar har en heller kjølig undertone – da er det nemlig tid for «Looy Dook» i Queensberry, hvor en stor parade ender i at alle tar seg et forfriskende bad i de iskalde strømmene i River Forth til støtte for veldedige formål. Definitivt en frisk start på det nye året! Du kan kjøpe billetter på forhånd for hele arrangementet eller bare enkelte dager. Se mer info her.


Edinburgh har mye på lager

Selv om nyttårsfestivalen på mange måter tar over byen, er det en mengde andre kulturelle begivenheter, restauranter og severdigheter som kan være verdt en titt. Mange velger å ta turen opp til Edinburgh Castle for å få en uslåelig utsikt – samt innsikt i mye spennende historie. Nær inngangen til slottet finner du også et annet spennende museum, nemlig Camera Obscura and World of Illusions som kan friste med morsomme illusjoner og visuelle triks for store og små – samt en sjanse til å se byen gjennom et 100-år gammelt Camera Obscura. Edinburgh er også kjent for sine mange kafeer, som ofte tiltrekker seg teatergåere, literaturelskere og studenter. Visste du at det var på kafeen Elephant House at JK Rowling skrev de fire første bøkene av Harry Potter-serien? Eller kanskje det frister å ta seg et godt måltid på The Conan Doyle, puben som er kjent for å være rett i nærheten av Sherlock Holmes-skaper Sir Arthur Conan Doyles fødested?

Når det kommer til shopping er også Edinburgh et mekka for mote i alle prisklasser. Designbutikker som Harvey Nichols og Jack Wills ligger aldri langt unna kjedebutikker som Zara, Marks & Spencer og Gap – og ikke minst mange lokale butikker og vintage-markeder. Kjedebutikkene finner du på rekke og rad i Princes Street, mens det i sidegaten George Street er designbutikkene som regjerer. De mindre butikkene (og et svært godt utvalg barer og intime resteraunter) ligger i det som kalles The Royal Mile i Gamlebyen. Det populære Grassmarket, en tidligere handelsplass fra middelalderen, byr alltid på en livlig stemning – samt muligheten for å gjøre mange gode kupp.

Ikke glem å få med Afternoon tea, for eksempel i flotte omgivelser på The Dome i George Street, eller det noe mer eksentriske Clarinda’s Tea Room i Gamlebyen.

Fristet? Da kan det være lurt å være tidlig ute med å bestille flybilletter og hotell. Her har vi samlet et knippe hoteller, leilighetskomplekser – og et par slott om du vil bo som en skotsk konge!


Her bor du i Edinburgh

Cairn Hotel

Dette hotellet har nylig blitt pusset opp, og ligger midt i det livlige teaterstrøket i byen – under 800 meter fra Edinburghs hovedjernbanestasjon (Waverly). Det er heller ikke langt til butikkene og restaurantene i Princes Street og de sjarmerende attraksjonene i Gamlebyen. Gå heller ikke glipp av hotellets lounge, hvor mange hygger seg før og etter teaterbesøk.


The Glasshouse Autograph Collection

Dette moderne hotellet ligger i hjertet av Edinburgh, og er noe så uvanlig som en 160-år gammel kirke omgjort til et hotell. Det er selvfølgelig blitt pusset rikelig opp, og de 77 rommene har alle moderne interiør, blandet med koselig skotsk sjarm. Her får du også spektakulær utsikt over byen, enten fra vinduet eller fra hotellets massive takterrasse.


Motel One Edinburgh-Royal

Motel One Edinburgh-Royal ligger mellom jernbanen og slottet, og det tar ikke mer enn en 5-minutters tur å komme seg til Gamlebyen med Cockburn Street og Royal Mile i sentrum. Scottish Storytelling Centre ligger også i nærheten, hvor det tilbys artige aktiviteter for hele familien. Du finner en rekke barer og restauranter på det historiske markedet Grassmarket i nærheten av hotellet.


Old Town Chambers

Old Town Chambers ligger sentralt til i Edinburgh, like ved Waverley jernbanestasjon på det som kalles Royal Mile. Her har du lett tilgang til et bredt utvalg av restauranter, puber og butikker. Leilighetene er moderne og kommer i ulike størrelser, og alle har fullt utstyrt kjøkken i åpen planløsning, stue med spiseplass og TV. Noen av leilighetene har også balkong med vakker utsikt over byen – så velg klokt.


Blackfriars Apartment

Blackfriars Apartment ligger sentralt til i Gamlebyen, med kort avstand til Edinburgh Castle så vel som butikker, restauranter og en mengde puber. Leiligheten har et moderne kjøkken utstyrt med ovn, komfyr, mikrobølgeovn og vaskemaskin. Gamlebyen er perfekt for dem liker kultur, arkitektur og historie – og du vil ligge veldig sentralt til når det kommer til nyttårsfeiringen!


Dalmahoy Hotel & Country Club, Kirknewton

Dalmahoy Marriott Hotel & Country Club

Dette slottet har ca. 200 gjesterom, golfbane og tennisbaner, spa med full service, basseng og en herlig takterrase. Her lever du definitvt som kongelig for noen dager. Slottet ligger riktignok en halvtime utenfor Edinburgh sentrum, men kanskje er det deilig å få noen rolige dager i landlige omgivelser før en begir seg ut på Hogomanay-feiringen?


The Scotsman Hotel, Edinburgh

The Scotsman

Dette ærverdige 5-stjernershotellet (som er så nært et slott du kan komme I sentrum – utenom selve slottet, så klart) er et av de mest majestetiske plassene I hele byen, og bærer på mye historie. Den verneverdige bygningen ble bygget I 1905 – og pleide å være hoevdkvarterte tl avisen The Scotsman. De unike rommene på hotellet har alle individuelle detaljer, og ikke minst fantastisk utsikt over byen. Her finner du også spa, basseng, treningsstudio, samt en husrestaurant du bare må besøke.

Les også:

Hva med jul eller nyttår i et annet land?