Bli med på en ny matreise gjennom Italia

StreetFood er en voksende mat-trend i et av verdens vakreste land. Dette burde du prøve.

God mat og drikke er av høy prioritet når nordmenn skal ut på reise. Italia havner nok på topp over land de fleste assosierer med god mat og lange timer ved bordet. Den italienske kulturen går hånd i hånd med den gode maten og det er derfor ikke rart at vi stadig vekk ønsker å feriere i landet hvor olivenolje, mozzarella, pasta og pizza er av det beste i verden.

Cereals and spices

Streetfood eller gatekjøkken har vokst i popularitet og det dårlige ryktet har forsvunnet. Det er ikke lenger usunt, fett og billig. Nå har den gastronomiske verden beveget seg fra restaurantene og ut i gatene ( tenk Foodtrucks som til og med har kommet til Oslo).

Pizza og gelato-is har vært det nærmeste mange av oss har kommet gatemat i Italia, og utgjør kun en brøkdel av alt streetfood du finner i det magiske landet.

Se på andre italienske retter du burde smake neste gang du reiser til Italia:

PESCE FRITTO AL CONO

 

Fried fish in breadcrumbs and chips, close up

Det er ikke kun is du kan spise i et kremmerhus. Men står deilig, kald dessert på ønskelisten, må du vite hvor du finner de beste iskrembarene. Her gir vi deg oversikten

Tilbake til kremmerhus. I mange av havnbyene får du kjøpt nydelig sjømat servert nettopp i kremmerhus. Deilig, fersk fisk som kommer i land med fiskebåtene tidlig morgen blir rullet i en melblanding og frityrkokes foran deg. Fisken varierer fra dag til dag. Når fiskebåtene kommer i land har de med seg dagens fangst. Dette er gatemat rett fra havet på sitt beste.

Drypp noen dråper sitron og nyt den ny-friterte fisken rett fra sjøen.

Her finner du oversikt over de beste hotellene i Gardasjøen- området.

Italia har fantastisk kjøkken over hele landet. Hvis du fortsatt ikke har besøkt andre byer enn Roma, er det på tide med nye opplevelser.

Venezia er et must om du skal på kjærestetur. Byen oser romantikk uansett hvor du går.  Se etter ledige hoteller og overrask din kjære med en aldri så liten weekendtur.

Der de lokale spiser, burde du også spise!

 

Finn de billigste flybillettene her

ZEPPOLE

Castagnole of  italian carnival

Disse små vidundere er en spesialitet i Italia. Deigen fylles med forskjellige type kremer, syltetøy, gele, sjokolade eller vaniljesaus og frityrstekes.  Det sier at de  de stammer fra Napoli, men du finner disse herlige bakevarene på gatehjørner over hele landet.  Har du noengang vært på en markedfest eller et bakeri er sjansene store for at du har smakt på en eller ti av disse.

Søk etter de beste og billigste flyene til Napoli her

Her får du oversikt over ledige hotell i Napoli

 

PIADINA

flatbread roll with grilled eggplants, tomatos, fennel herb with yogurt

Dette er en av de få rettene innenfor gatemat sjangeren som gir vegetarianere noe å velge mellom.  Piadina er en lefse som stekes på en spesiell terracotta plate. Denne tortilla lignende retten kan spises alene, eller fylles med akkurat det du måtte ønske.

Men har du spist en overfylt taco-lefse vet du at det enkle er ofte det beste. Råvarene kommer frem som de skal i tillegg til at fyllet faktisk holder seg i pakken og ikke på deg

 Du har helt sikkert sett bildene av Italias mest fargerike steder. Ja, vi tenker så klart på Cinque Terre – de fem fiskerlandsbyene i den italienske provinsen La Spezia.

tc

Det er ikke rart at alle fem landbyene i Cinque Terre står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Disse reiseperlene venter på å bli oppdaget.

Du finner oversikt over byene, flybilletter og hoteller her

STIGGHIOLA

Stigliola

Grillspydd eller kebab finnes i mange land og Italia er ingen unntak. Dette er deres versjon av grillmat i form av sauekjøtt ( noen gang får du tak kylling og geit). Kjøtt er godt krydret med både salt, pepper og urter.

Stigghiola er et must for alle kjøttelskere og de som er glad i grillmat. Smakene er intense og unike. Kanskje det gir noen grillmestere ideer til grillsesongen hjemme.

Har du lyst å smake deg gjennom streetfood hvor maten er billig, kan du kanskje unne deg et bedre hotellopphold?

Laurel Nights har oversikten over de beste og mest unike hotellene i verden. Her kan en drømme seg bort.

Her kan du se hvilket hoteller i Italia som har blitt med på listen over de mest eksklusive og enestående.

 

ARANCINE

Cheese balls with garlic and mayonnaise. Small Depth of Field

Er du ikke særlig eventyrlysten i smakene kan du prøve arancini.

Disse små kulene er laget av ris. Crispy utenpå med en flytende innside, gjerne av ost, erter eller kvernet kjøtt. Retten kan de ofte sammenlignes med croquettes.

De kommer fra Sicilia og har vokst seg til å bli en delikatesse i resten av Italia.

Tuscan countryside

Sicilia har faktisk flere soldager enn sine landsmenn på fastlandet og har du ikke lyst å reise i sommer, er høsten et godt tidspunkt å velge. Her får du noe utenom det vanlige, som vulkanen Etna. I tillegg er Sicilia et perfekt sted å utforske med bil.

Et populært stopp er byen Scopello, hvor sluttscenen i filmen «Ocean´s Twelve» ble spilt inn. Se byene og hotelltilbudene på den idylliske øya

Mat, kultur og eksklusiv shopping, så vel som strand, sol og krystallklart hav er tilgjengelige for deg dagen lang, så ikke vent for lenge med å sette kurset mot Sicilia.

Se etter de billigste fly + hotell i Sicilia her

PANZEROTTI

panzerotti and bread sold at the market

Panzerotti kan minne mye om calzone, men deigen her er mye mykere. De små bakeverkene fra Puglia, er som oftest fylt med ost og tomat og fritert til de er sprø og flakete på oversiden og myke, rennende inni. Fra å være ekte gatemat-rett , finner du dem nå på menyen i restauranter over hele verden.  Det er fortsatt ingenting som slår den originale halvmånen som spises på serviett, glovarm og deilig.

Her kan du se bilder og lese mer om hotellene i Puglia

PANELLE

panelle and crocchette

Panelle er kanskje en av de enkleste gatemat-rettene du finner i Italia. Det er polenta laget av kikkerter, er kuttet i stykker og fritert i olivenolje. De serveres med croquettes eller i et lett rundstykke. På grunn av sine enkle og billige liste av ingredienser, har denne retten ofte blitt kalt for «cucina povera» som betyr mat for de fattige. Men ikke la deg lure av navnet. Dette er smaker du absolutt burde prøve og kommer nok til å ønske å spise hver dag.

Drømmer du om å rusle rundt i sjarmerende, trange smug hvor historiske bygninger finnes på hvert hjørnet, er det Roma som er din destinasjon.

The Spanish Steps in Rome

Les våre beste tips til hvordan du får den perfekte Roma-turen.

Finn ledige hotellrom i Roma

Bilferie

Har du lyst å utforske Italia i sommer, kan en bilferie gjennom dette vakre landet være en fantastisk opplevelse.

Senior couple driving convertible on country road, Italy

Det er mange gode argumenter til hvorfor en bør prøve bilferie minst en gang i livet. Først og fremst får du strukturert dagen din helt selv. Om du vil reise langt den ene dagen, og bruke lenger tid et sted- gjør du det. Toscana er et av de mest populære reisemålene når det gjelder bilferie. Her får du oppleve den uimotståelige landskapet og noen av de peneste byene i Italia.Legg inn tid for besøk på flere vingårder, og er du en vinkjenner kan du gjøre mange kupp her.

Tuscany at sunrise

Firenze sjarmerer alle besøkende og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Toscanas hovedstad er fylt med historie og kultur i tillegg til fantastisk mat. Her kan du fråtse i pizza, pasta, mozzarellaost og fantastisk olivenolje. Toscana er i tillegg hjemmet til Chantivin så for alle vin-elskere er dette et must.

Ta en titt på hoteller i den vakre byen

Pisa er en annen by som må besøkes om du er i området. Det klassiske bildet hvor du «holder» det skjeve tårnet, storslagne marmorbygningene på et av Europas flotteste torg, Campo dei Miracoli, omgitt av en labyrint av kronglete brosteinsgater fra middelalderen, er også et trekkplaster.

Ta en titt på hotellene i Pisa her

Her finner du Italias råeste hoteller

 

 Finn ditt drømmehotell her.

Les også:

Dette må du aldri gjøre i London

Tør du å satse på norsk sommer?

Her booker du ferien