Brems når du ser hanen langs veien!

Den brune hanen kommer du til å se mye mer av i sommer, men vet du hva den egentlig betyr

(Foto: Ole Jonny Trangsrud/HANEN, iStock Images)

Den brune hanen, som vekker både oppmerksomhet og interesse feirer 10 års jubileum, men det er fortsatt mange som lurer på hva hanen egentlig betyr?

hanen1

Foto: Ole Jonny Trangsrud/ HANEN

Det er hanen på skiltet vi snakker om her, så det er ingen fare for at du skal kjøre på den.

Skiltsymbolet, som ble innført for 10 år siden har betegnelsen ”Gardsmat / bygdeturisme” og viser til overnattings- og serveringssteder, aktiviteter og gårdsbutikker.

Det er nærmere 150 bedrifter i Norge som er godkjent for å kunne bruke dette skiltsymbolet og det er HANEN –  organisasjonen bak bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge som godkjenner disse.

Sommeren i Norge kan være uforutsigbar, men det er litt av det som gjør at vi faktisk nyter soldagene ekstra mye. Men la oss være ærlige- fridager er fridager!

Enten du vil oppleve de små bygdene og byene, lokal mat og andre nasjonale skatter, har Norge masse å tilby, uansett om du skal på familie-, kjæreste- venninneferie. Du finner steder hvor du kan slappe av, men også steder hvor du hele tiden er aktiv og opplevelser står på rekke og rad. Ta en titt på noe av de vakre Norge har å by på.

Hvilke av Norges underverker har du sett?

Vi blir mer og mer opptatt av kortreist og lokal mat, samtidig som flere ønsker å tilbringe ferien i Norge.  Den økende interessen for Bygde-Norge er enda en viktig grunn for at skiltene skal være synlige slik at publikum skal kunne lettere finne frem og oppdage bygde-perlene. Daglig leder for HANEN, Bernt Bucher Johannessen, bekrefter nettopp dette i den nyeste pressemeldingen ;

-God og effektiv skilting er en viktig del av arbeidet med å gjøre de mange spennende opplevelsene rundt om i Bygde-Norge lettere tilgjengelige.

Urnes-Stavkirke

Enten du velger å følge Hanen eller om du selv setter opp en rute for bilferien i Norge er det enkelte steder du bare er nødt å besøke.

I Luster i Sogn, i særdeles naturskjønne omgivelser finner man Urnes stavkirke – en av verdens eldste stavkirker. Det er funnet flere rundt omkring i Europa, men det er kun i Norge man har klart å bevare stavkirkene.

Og skal du se en stavkirke i løpet av livet er Urnes den du bør se, samtidig som du kan nyte flere flotte opplevelser i Sogn og Fjordane, som også huser verdens lengste fjord Sognefjorden og Norges største isbre – Jostedalsbreen.

Her kan du bo:

Walaker-HotelWalaker Hotel, Solvorn

 Se flere alternativer her.

Bergstaden Røros

roros
Røros Kobberverk ble grunnlagt i 1644 og var i drift i 333 år, fram til 1977. Det ble tatt ut kopper, sink, krom og svovelkis, men kopperet var den dominerende eksportartikkelen gjennom kopperverkets historie.

Den ble hentet ut i fra til sammen 40 koppergruver og den totale produksjonen fra 1644 til 1977 lå på omkring 110. 000 tonn reint kopper. I Nyberget og Olavsgruva kan du se hvordan gruvene ble drevet både i gammel og ny tid, og i Smelthytta som i dag er et museum viser utstillinger historien i tekst og bilder.

Ta en tur i kirka, Berstadens Ziir, og bli med på en byvandring gjennom gatene. Men sett også av tid til å besøke noen av de andre kulturminnene i området, vandre i gruveområdet på Storwartz, besøk Nordgruvene og Johan Falkberges hjem på Ratvolden.

Book deg inn på et sjarmerende rom her, midt i sentrum av Røros:

erzscheidergaardenErzscheidergaarden, Røros

Her finner du flere hoteller

Helleristninger i Alta

helleristninger-alta
I Hjemmeluft i Alta ligger verdens største samling av helleristninger med mer enn 3000 figurer fordelt på 85 felt. Dette er Veideristninger (i motsetning til Jordbruksristninger) som stort sett fremstiller scener med jaktbart vilt som rein, elg, bjørn, hval og fisk.

Verdensarvområdet er det eneste som er tilrettelagt for publikum med gangveier (åpner i 1987), og her finner du også verdensarvsenteret for bergkunst – Alta Museum som ble åpnet i 1991. Velger du spennende Alta i sommer så kan du bo fint her, hvor de kan friste med både svømmebasseng, deilig frokostbuffet og gratis Wifi:

 

Alta_ricaRica Hotel Alta

Her finner du flere hoteller

Du kan lese om flere av Norges underverk du bør besøke her

Om du heller vil ha en mer urban ferietur, har vi nok av flotte byer i Norge. Nettavisen lesere stemte frem sine favoritt sommerbyer i fjor, og her kan du se hvilken by som stakk av med seieren. Alle er verdt et besøk! Søk hoteller og fly og sammenlign priser på over 800 sider

Norges beste sommerbyer

Skudeneshavn village in Norway

1.  Rica Nidelven, Trondheim

Ikke bare er Rica Nidelven et av de største hotellene i Trondheim, men det er også kjent som det beste hotelkjøkkenet i Norge. Hotellets navn kommer fra at det er plassert ute i Nidelven i Trondheim med gangbru til Solsiden.

Her kan du lese mer om hotellet

2. Oslo Plaza, Oslo

Oslo har ikke mye som kan ligne på skyskrapere, men Oslo Plaza er vel så nære man kan komme. Hotellet som ligger plassert ved siden av Oslo Spektrum og Oslo City er kjent for de fleste som har besøkt byen og sett opp.

Du finner hotellet her

 

3. Farris Bad, Larvik

Et prisvinnende spa er nok en av grunnene til at dette hotellet scorer veldig høyt. Hotellet ble også kåret til årets hotell i 2012 i Choice-kjeden.

Her kan du lese mer om hotellet 

4. Solstrand Hotel og Bad, Os

Tre mil fra Bergen i en stor hage ved fjorden finner du dette hotellet med spa og store matopplevelser.

Les mer om hotellet her

5. Hotel Havnekontoret, Bergen

Midt på Bryggen på Bergen ligger denne perlen av et hotell. Hotellet er kjent for sin gjennomførte og stilige design.

Les mer om hotellet her 

Søk flybilletter til Bergen her

6. Quality Spa & Resort, Norefjell

Her kan du lese mer om hotellet

7. Holmenkollen Park Hotel, Oslo

Her kan du lese mer om hotellet

8. Ullensvang Hotel, Lofthus

Her kan du lese mer om hotellet

9. Hotel Alexandra, Loen

Her kan du lese mer om hotellet

10. Britannia Hotel, Trondheim

Her kan du lese mer om hotellet

Hvis du vil søke etter hoteller hos flere leverandører, eller vet hva du leter etter – så sjekk vår oversikt her.

Her er resten av topplisten over de 25 beste hotellene i Norge.

Dette vil du våkne til

Har du ikke noe imot litt gråvær, og vil heller nyte late dager på et fin hotell, kan en fantastisk utsikt fra hotellromme bety mye. Det finnes noen fantastiske utsikter i Norge, og her er bare noen hoteller som byr på dette når du våkner:

2.Dragsvik Fjordhotel

2578585_71_z

Dragsvik Fjordhotell har utsikt over Sognefjorden – som et vakkert bilde tatt ut fra et postkort! Hotellet ligger kun få minutter unna fra fergeleiet Dragsvik. Dette er et tradisjonsrik familiehotell i Balestrand kommune – omringet av vakker norsk natur. Her får du garantert fred og ro, med en av Norges beste hotellutsikter.

3.Hjelle Hotell

http://r-ec.bstatic.com/images/hotel/840x460/224/22410296.jpg

Dette er et koselig familiehotell som er drevet av samme familie siden 1896. Et romantisk hotell i Fjord-Norge som er verdt å besøke. Vil du ha en romantisk og avslappende ferie i Norge? Da bør du ta turen innom hit. Les mer her.

4.Malangen – Malangen Brygger Resort

Malangen Brygger Resort er et av de overnattingsstedene du sjelden oppdager, men aldri glemmer. Utrolig plassering, virkelig fin utsikt, god mat, svært god service og en full pakke med alt du kan ønske deg av et sted å overnatte. Sjekk ut rorbuene eller luksushyttene.

LES OGSÅ: 17 utrolige bilder av Norge

Aktiv ferie

Med sine rike natur har Norge mye mer å by på enn hva mange allerede kjenner til. Du trenger ikke å reise helt til Hawai’i eller Australia for å surfe. Nei, bli værende i Norge. Glem grønne palmer og tropisk vær, du kan få det eksotisk her i landet også. Tro det eller ei, men Norge har faktisk mange surfestrender med kritthvit sand og krystallklart vann.

Best i Norge for surfing

borestrand-strandbilde

I Jæren i Stavanger,  ligger Borestrand – en av Norges største sandstrender. Surfere elsker de høye bølgene og den silkemyke hvite stranden. Her er det hvitsand så langt øyet kan se.

Stranda er omtalt som «Best i Norge for surfing», en av de flotteste i landet og er 3 kilometer lang. Du trenger ikke å være profesjonell surfer for å balansere på de høye bølgene. Har du alltid hatt en drøm om å lære deg å surfe, så finnes det egen surfschool hvor det arrangeres «surfweekend».

Hvordan komme seg dit: Det er 25 minutter til Stavanger, 40 minutter til Egersund, 15 minutter til flyplass, 10 minutter til tog og 15 minutter til Kongeparken.

Her kan du bo:

Sola Strand Hotel

Skal du på badeferie i Sola og vil lære deg å surfe? Da bør du bo på Sola Strand Hotel som også tilbyr surfepakker.

 

Les også:

Hotellet som redder familieferien i Norge

Her blir det sol, sol og mer sol

Den store Oslo-guiden