En av disse ble solgt for 318 000 kroner

Vi besøker en av verdens viktigste cognac-begivenheter

«Thank you for getting me drunk!» kommer det fra scenekanten. Sarah Ferguson, hertuginnen av York, har entret scenen, og har nok med den linjen gitt cognacprodusentene noe å snakke om i ukene fremover. Jeg er på Abbaye de Bassac i Charente på kanskje den viktigste cognac-begivenheten i verden: La Part des Anges.

Vår reporter reiser fra Charles de Gaulle til Jarnac, hvor han blir tatt imot på Chateau de Triac av den velkjente Braastad-familien, og får bli med på La Part des Anges.

NavnetrøbbelIMG_6840

Toget fyker avgårde gjennom den franske landsbygda, raskere enn noe annet tog jeg har vært på. Jeg er på vei sørover fra Charles de Gaulle til byen Angoulême.

Jeg skal møte Patrick Braastad og hans kone Eva, fra den velkjente cognac-familien, for å delta på cognac-auksjonen La Part des Anges. På stasjonen skal det stå en taxi-sjåfør klar med et Braastad-skilt. Vel fremme i Angoulême går jeg ut av stasjonen, og ser meg rundt. Det er flere taxi-sjåfører der med navneskilt, men ingen hvor det står Braastad.

Vent litt. Joda. Det står en litt tykkfallen mann med et skilt, og ser ut til å mangle en passasjer – like mye som jeg mangler en sjåfør. Men på skiltet hans står det ikke Braastad, det står Mr. Braasde.

Etter en stund med venting på «riktig» sjåfør går jeg bort. Det viser seg at han ikke snakker engelsk, og jeg vet på forhånd at jeg ikke snakker fransk, men ved hjelp av en mail fra Patrick klarer vi på en eller annen måte å komme til enighet om at han har fått feil navn. Han banner og slår håndflaten mot pannen, og jeg forstår litt fransk likevel.

 Hva med å bo på et fransk slott nærme Cognac
 Et noe annerledes hotell
989832_105_b 7451061_17_y

 

– Speed! Speed! Speed!

Vi kommer oss avgårde, og jeg finner raskt ut at selv om han ikke kan stort til engelsk så er sjåføren glad i å snakke – på fransk. Jeg blir fortalt om store veiombygninger, lange bilkøer og omkjøringer på grunn av at det bygges togspor for Frankrikes nye lyntog.

Det toget jeg tok innover, viser det seg, heter TGV.

– TGV: speed!, sier min sjåfør.

– LGV: speed! speed! speed!, fortsetter han og indikerer med armene at dette nye toget kommer til å gå svært fort, og forteller videre at utbyggingen skal være ferdig i 2017.

Jeg tenker på hvor utrolig bra det er at vi kan kommunisere uten å egentlig snakke samme språk.

Velkommen til Chateau de Triac

IMG_7095 copy

Chateau de Triac

Etter en tur på omtrent 3 mil kjører vi inn til Chateau de Triac. Inn gjennom porten til slottet åpenbarer det seg en storslått kalksteinsbygning, omgitt av en nå uttørket vollgrav.  Vel fremme blir jeg godt tatt imot av Patrick Braastad.

Patrick er barnebarn av Sverre Braastad; Gjøvik-gutten som forlot Norge på den senere delen av 1800-tallet til fordel for først Tyskland, så England, hvor han begynte jobben som cognac-selger. I 1913 giftet han seg med Edith Rousseau som var arving av Tiffon, cognac-huset som i dag eier merkevaren Braastad.

En auksjon i et kloster

IMG_6881

Kveldens høyeste estimerte verdi – Hennessy.

Siden 2006 har foreningen Bureau Interprofessionnel du Cognac arrangert en veldedighetsauksjon, som blir avholdt den 3. torsdagen i september. Auksjonen har blitt en av de virkelig store begivenhetene i cognac-distriktet, og arrangeres denne kvelden i klosteret Abbaye de Bassac, som ligger bare 15 minutter fra Chateau de Triac.

I år er det 25 flasker med cognac som skal auksjoneres bort, og utropsprisen starter på 500 EUR for den billigste, og opptil 20 000 EUR for den dyreste. Cognac for en estimert verdi tilnærmet 950 000 kroner skal auksjoneres ut.

Leopold Gourmel har bidratt med kveldens antatt «billigste» cognac (500 EUR), og Hennessy har tatt med en flaske som vil få de fleste til å sette en V.SO.P. i halsen; 20 000 EUR.

Sjekk prisen på de billigste flybillettene til Frankrike

Flasker, eller kunstverk?

Det er kanskje ikke riktig å kalle disse flaskene for «flasker», for utformingen er rett og slett kunst. De fleste produsentene har spesialdesignet flaskene for denne auksjonen, og resultatet er ikke mindre enn nydelig.

En cognac fra produsenten Normandin-Mercier er satt på et podium designet av artisten Zinao. Podiumet vitner om afrikanske inspirasjoner, og er dekorert med et dikt kalt «En invitasjon til å drømme» (Invitation to Dream).

Hine stiller opp med en beholder designet av det parisiske juvelerhuset Arthus-Bertrand. Utsiden av flasken er i mørkt treverk, mens innsiden dekorert i inngravert metall.

Inntektene fra auksjonen blir fordelt mellom to veldedige årsaker, en lokal, og en internasjonal/nasjonal. I år går pengene til Children in Crisis, som jobber for å bedre livet til barn og kvinner i utviklingsland, og Restos du Cœur Charente som behøver å oppdatere bilparken de bruker til å levere mat til trengende i Charente, Frankrike.

Norske cognac-representanter

Det er tre Norges-relaterte cognacprodusenter som stiller opp på årets auksjon: Braastad, Larsen, og Dupuy (Bache-Gabrielsens markedsnavn i Frankrike). Av disse igjen er det kun Braastad og Dupuy som fortsatt kan kalles norsk, ettersom Larsen ble solgt til finske Altia for 2 år siden.

Braastad stiller med en flaske hvor Hadeland Glassverk står for design og produksjon. Bache-Gabrielsen har støttet seg på fransk design via Daum.

dupuybraastad

Braastad og Dupuy (Bache-Gabrielsen)

«Monsieur Nettavisen»

Vi ankommer inngangen til klosteret, hvor gjestene skal registrere seg. Resepsjonisten finner raskt Patrick og Eva Braastad, men mitt navn finner hun ikke på listen. Etter litt frem og tilbake noterer hun ned navnet mitt, og viser oss videre med et smil.

IMG_6900

Patrick, Eva og Jan Braastad

Inne i klostergården er det tydelig at det har kommet noen prominente personer. Flere fotografer og kameramenn fotfølger spesielt en person. Det viser seg å være Sarah Ferguson, hertuginnen av York. Children in Crisis er hennes veldedighetsorganisasjon.

Etterhvert kommer flere kjenninger fra Braastad til: Jan Braastad – Patricks bror, Antoine Braastad og Richard Braastad – kjellermester for Braastad Cognac.

Både Patrick og Jan snakker svært godt norsk, til tross for at de begge ble født og vokste opp på Elfenbenskysten. Deres far hadde valgt å ikke ta del i cognac-huset Tiffon, som er eier av varemerket Braastad, og startet heller sin egen ananasfarm.

– Grunnen til at vi snakker så godt norsk er på grunn av at vår mor var norsk, og at vår bestefar ville at vi skulle kunne norsk, forteller Jan.

Selv så bodde han i Elefensbenkysten frem til 2003, da uroligheter begynte å oppstå.

– Det ble et farlig sted å være.

The Duchess

IMG_6920

Kveldens sitatmaskin – the Duchess of York

Til auksjonen er det satt opp et stort telt, og mer enn 650 gjester skal inn for en 5-retters middag. Auksjonen foregår under middagen, men først skal talerne for årets veldedighetsårsaker ta podiet. Sarah Ferguson er først ut. Hun snakker rett fra leveren.

– Jeg kjenner til mange av dere fra før, kommer det fra hertuginnen, hvoretter hun ramser opp de mange cognac-produsentene som er tilstede i aften. Thank you for getting me drunk.

Stemningen blir med ett litt klam, og det virker som en del av gjestene er litt usikre på hvordan de skal forholde seg til den linja.

Hun henter seg kjapt inn:

– Jeg håper at dere husker på de barna og kvinnene som er trengende da dere nyter måltidet i kveld. Auksjonarius, jeg håper du gjør en god jobb, avslutter hun.

Nyter måltidet gjør vi.

De fem rettene serveres med cognac og rødvin, og det er ganske utrolig at de 4 mesterkokkene på kjøkkenet har kommet opp med hvordan de skal servere to forretter, hovedrett, dessert og kaffe til 650 personer samtidig.

 

Sjekk ut to fantastiske hotell i Paris
1405292_65_z

Bud på bud

Mens vi spiser går auksjonen slag i slag. Omtalte Normandin-Mercier går for 2500 EUR, Hine for 12 000 EUR. Når vi kommer til Braastad er spenningen greit oppunder taket, og en kameramann filmer bordet vårt.

auksjonarius

Cognacen blir dyr, svært fort

– Deux milles, starter auksjonariusen.

En hånd skyter i være.

– Trois mille.

– Quatre mille.

Prisen løper fort oppover, fra fire til fem, og enda høyere.

– Neuf mille!

9 000 EUR. Ingen flere hender kommer opp. Hammeren treffer treverket.

– Er det rekord?, spør Eva.

– Det er rekord, svarer Jan.

Jeg retter kameraet mot Antoine. Han gliser og gir tommelen opp.

IMG_6940

Et stk. fornøyd Antoine Braastad

Tilbud og etterspørsel

Kvelden blir en grei innføring i at verdien av en ting ligger for det meste i hva noen er villig til å betale for det. Hennessys cognac, som på forhånd er verdsatt til 20 000 EUR, går kun for 1 000 EUR mer. En cognac fra Rémy Martin, som på forhånd er verdsatt til 15 000 EUR, går derimot for mer enn det dobbelte og havner på et greit norsk studielån: 39 000 EUR – 315 000 norske kroner. Kveldens dyreste.

Jeg lurer på om kjøperen noensinne vil tørre å åpne flaska.

Patrick utbroderer:

– Dette er en samling av mennesker hvor noen er ute etter en særegen coganc, noen vil støtte den gode saken, og noen vil bare vise seg frem. Det er godt mulig at den flaska vil stå uåpnet noen år for å samle verdi, og bli auksjonert bort igjen.

IMG_6989

Kjellermester Richard Braastad med kjøper Yuangyu Xu fra Kina

Larsen ender opp en pris på 4000 EUR for sin vikingskipformede flaske. Dupuy gjør det tilnærmet like bra som Braastad med pene 11 000 EUR.

Kjøperen av flasken fra Braastad viser seg å være en kinesisk forretningsmann – Yongyu Xu. Jeg får høre at han kun har bydd på de norske flaskene i løpet av kvelden: Dupuy (Bache-Gabrielsen), Larsen og Braastad.

Mens vi venter på Xu skal plukke opp flasken snakker jeg litt med Hérve Bache-Gabrielsen:

– Hvor viktig er det for dere å være her i kveld?

IMG_6972

Kveldens resultat

– En ting er muligheten til å vise frem hva vi kan få til, men vi synes det også er bra å kunne støtte oppom de veldedige organisasjonene som deltar

 

Og støtte har de gitt. Resultatet er ny rekord. 237 600 EUR er samlet inn, noe som gjør at Children in Crisis kan fortsette sitt arbeid, og Restos du Cœur Charente kan få sine nye biler.