På Jæren i Stavanger finner du noen av Norges fineste sandstrender. Foto: iStock

De 10 beste stedene å bade i Norge

Å ta badeferien i Norge er slettes ingen dårlig idé. Her er 10 grunner til å velge Norgesferie i sommer.

Du trenger ikke reise til sydligere strøk for kritthvite strender og krystallklart vann. Vi har jo så mange fantastiske strender her til lands! Vi kårer de 10 beste stedene å bade i Norge, med kriterier som ikke bare gjelder sand og vann. Vi har hensyntatt mulighetene for overnatting, bespisning, varme i vann og en del annet.


1.Orrestranden, Jæren, Klepp

Det ser kanskje ut som Karibia, men nei. På Jæren finner du faktisk noen av de fineste sandstrendene i Norge. Orrestranden er tre kilometer lang og den nestlengste sandstranden her til lands.

Her kan du bo i Klepp: Jæren Hotell


2. Sydstranda, Ulvøya, Oslo

Denne stranden er kanskje Oslos beste. En strand som er drevet privat av et vel, og er dermed mye mer ryddig og vakrere enn de fleste andre strender rundt omkring i Oslo. Langgrunn strand med dusjmuligheter. Buss går til Ulvøya med ti minutters gange fra bussholdeplassen. Liten plass for parkering (hvis det er viktig er nesten Huk eneste alternativ, men da bader du alltid i kø).

Her er Oslo-hotellene du bør vurdere.


3.Unstad, Lofoten

Unstadstranden er kjent som Norges surfeparadis, og en av Lofotens vakreste strender. Her arrangeres surferkonkurransen «Lofoten Masters» hvert år.

Her bor du: Thon Hotel Lofoten


4. Refvikstranden, utenfor Måløy i Vågsøy kommune, Sogn og Fjordane

Stranden har kritthvit sand, er rundt en kilometer lang og er tilgjengelig med bil. Det er en parkering på et jorde ved stranden og en liten gåtur ned til den. Den ligger nesten fem timer fra Molde (og litt nærmere Ålesund) og nesten tre timer fra Førde. Nærmeste større sted er altså Måløy (3 000 innbyggere). Det tar rundt 12 minutter fra Måløy til stranda.

Stranden er kanskje det fineste badestedet i Norge, og har ofte vann som er meget behagelig.  I Måløy finner du et helt greit hotell i Best Western Måløy Hotel, hvis du bor i Førde kan du bo på Scandic Sunnfjord Hotel & Spa som heller ikke er ett av de mest strålende i Norge. Hvis utgangspunktet er Molde (og, ja, vi er enige i at en biltur på nesten fem timer for å bade er i overkant) så anbefaler vi Molde Fjordstuer.


5. Groos og Storesand, Grimstad

Det er muligens litt juks, men de to strendene utenfor Grimstad (Storesand er riktignok på Fevik, men det er et steinkast eller to fra Grimstad) slår vi sammen. Groos er et stort område med langgrunne strender, sommerrestaurant, fin parkering og deilige svaberg. Storesand er et offentlig friluftsområde med supre parkeringsmuligheter og svært mange bademuligheter.

Når det gjelder hotellmuligheter har du et supert hotell i Arendal som heter Clarion Hotel

Tyholmen, mens du i Fevik har Strand Hotel Fevik og i Grimstad har du Scandic Grimstad.


6.Borestrand, Jæren, Klepp

Borestrand ligger på Jæren, og er en av Norges største sandstrender. Surfere elsker de høye bølgene og den silkemyke hvite stranden. Her er det hvitsand så langt øyet kan se.

Stranda er omtalt som «Best i Norge for surfing», en av de flotteste i landet og er 3 kilometer lang. Du trenger ikke å være profesjonell surfer for å balansere på de høye bølgene. Har du alltid hatt en drøm om å lære deg å surfe, så finnes det egen surfschool hvor det arrangeres «surfweekend».

Sola Strand Hotel er dét hotellet du må bo på.


7.Stad, Hoddevik, Selje

Ytterst på halvøya Stad i Hoddevik, kan du vandre barbeint på hvit strand, omkranset av høye fjellsider. Hoddevik er også favorittstedet til mange norske bølgesurfere.

Doktorgarden Selje er perfekt for deg som vil besøke Hoddevik.


8. Stokkøya

Litt nord for Trondheim (eller noen timer nord for Trondheim) får du faktisk en av de mest eksotiske opplevelsene du kan ha i Norge. Et sjøsenter som har en meget fin arkitektur og en super strandbar. En super strand (dog bare 400 meter lang) som innbyr til mye aktivitet.

Finn hotell i Trondheim her.


9. Brennviksanden, utenfor Helnessund, Nordland

Selv om det for de som er vant til det ikke er langt så er det for flest nordmenn et stykke når stranden ligger 3,5 time nord for Bodø. Stranden i seg selv er en super strand med en utrolig natur rundt seg. Det er også mulig å kutte ned reiseavstanden dit ved å bo i Fauske (2,5 time). Hoteller er det ikke alt for mange av utenom Bodø, spesielt hvis du er ute etter et hotell med gode familiemuligheter.

I Bodø kan du bo på Clarion Collection Hotel Grand, Radisson Blu Hotel og Skagen Hotel.


10. Sjøsanden, Mandal

Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at du finner flere strender på sørlandet på denne listen. Det norske syden vil nødvendigvis ha flere strender på listen enn de fleste andre områder. Sjøsanden ligger i gangavstand fra sentrum og er en del av et større friluftsområde (Furulunden). Du kan til og med jukse litt ved å legge deg inn på Rosfjord Strandhotell. Da har du også mulighet til å variere strandopplevelse med badeland (Sørlandsbadet). Det ligger riktignok i Lyngdal, men langt til Mandal er det ikke.

Her finner du Rosfjord Strandhotell.

Les også: Dette er Norges beste hotell 2017