stoofstraat/Flickr- creative commons

De 10 råeste opplevelsene du kan ha i Australia

Vakrere og mer variert land skal du lete lenge etter.

Den 26. januar er det duket for Australia Day. Nasjonaldagen «Down under» er en markering, historisk sett, av tidspunktet den første flåten av britiske skip tok til havn i Port Jackson, og reiste det britiske flagget i 1788. For «aussiene» i dag er det en feiring av det mangfoldige samfunnet og det varierte landskapet. For det er nettopp det Australia er – mangfoldig og variert. Den perfekte destinasjonen for alle eventyrlystne.

Vi feirer Australia Day ved å tipse deg om noen av de råeste opplevelsene du kan ha i landet som ligger på andre siden av kloden. Dette er hva du bør få med deg når du besøker Australia:

Surfe på Bondi Beach

Foto:  luke chan/flickr - creative commons

 

Bondi Beach er ikke Australias vakreste strand, men definitivt en av de kuleste. Stranda ligger i en forstad en snau mil utenfor Sydney, og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Australia. Den er perfekt for en dagsutflukt når du ønsker en pause fra bylivet i Sydney, og er det ett sted du skal teste surf «Down Under» så er det på Bondi Beach. Se og lær fra utallige kule australske surfere, eller ta et kurs gjennom en av de mange surfeskolene du finner her.

Her skal du bo:

bondi

Dykke ved Great Barrier Reef

Med mer en 400 forskjellig koraller, 1500 fiskearter og 4000 typer bløtdyr, kan verdens største korallrev by på noe av det råeste du kan oppleve under havoverflaten. Det er muligheter for både dykking og snorkling, og flere selskaper tilbyr turer av forskjellige lengder med seilbåt ut til revet.

Her skal du bo:

beach-house-woman-in-plunge-pool

Camping på Frasier Island

Verdens største sandøy ligger utenfor østkysten av Australia. Øya er en eksotisk og spennende destinasjon med sin regnskog, ferskvannsinnsjøer og dyreliv. Lei en firehjulstrekker og cruise rundt på øya langs vannkanten. Bad i den berømte ferskvannsinnsjøen Lake McKenzie, som er ubeskrivelig vakker og er dannet utelukkende av regnvann. Og sist men ikke minst – sov i telt på stranden, og hør lyden av sultne dingoer utenfor teltduken.

Biltur langs Great Ocean Road

Foto: Chris Ford/Flickr - creative commons

 

Kanskje en av verdens aller vakreste kystveier finner du sørøst i Australia i staten Victoria. Veien som strekker seg mellom byene Torquay og Allansford, ble bygget mellom 1919 og 1932 av tilbakevendte soldater etter Første verdenskrig. Veien ble bygget til minne om de falne soldatene, og er dermed verdens største krigsminnesmerke.

Naturen langs veien er varierende og spektakulær, og mest kjent er De 12 apostlene, en samling staurer av kalkstein som naturen har formet gjennom mangfoldige år. I dag står kun åtte av de tolv apostlene igjen, men i fremtiden vil naturen forme nye staurer ut fra klippene langs land.  De 12 apostlene bør du få med deg i solnedgang.

Her skal du bo: 

34257303

Feire nyttårsaften i Sydney

Verdens mest spektakulære nyttårsfeiring får du i Australias største by. Sydney er kjent for sitt vanvittige fyrverkeri, som blir skutt opp fra Harbour Bridge ved det berømte operahuset. Derfor er det et must å befinne seg et sted med utsikt til broen og operahuset ved midnatt. Alternativene er en av parkene rundt som Royal Botanic Gardens, ved selve operabygningen, i en båt eller kanskje på hotellet under?

Her skal du bo:

8258348

Vinsmaking

Med mer enn seksti vinregioner, er det en selvfølge å besøke minst én, og sette fokus på god mat og vin noen dager. I South Australias Barossa Valley og McLaren Vale finner du noen av verdens eldste Siraz-vingårder. I Western Australias Margaret River kan du smake på prisvinnende sauvignon blanc. I Hunter Valley utenfor Sydney får du også en rekke andre gode smaksopplevelser. Lokale oster, sjokolade, olivenolje og brød nytes selvsagt sammen med din Hunter Valley-vin.

Her skal du bo:

11512557

Se solnedgangen ved Uluru

Uluru eller Ayers Rock er en gigantisk «sandstein», og er hellig for urbefolkningen i området. Den ligger plassert i den sydlige delen av staten Northern Territory, i Australias «røde ørken» – langt vekk fra alt annet. Den nærmeste byen er Alice Springs, som ligger 450 kilometers kjøretur unna. Uluru ligger på UNESCOs verdensarvliste, og i området rundt «steinen» finner du blant annet vannhull, grotter, kilder og forhistoriske helleristninger. Men det mest spektakulære er å se hvordan Uluru endrer farge i forhold til dagslys, og vakrest er den selvsagt ved soloppgang og solnedgand.

Her skal du bo:

16625141

Tur i Daintree regnskogen

Australias største sammenhengende regnskog ligger i staten Queensland. Daintree er omtrent 12 000 kvadratkilometer stor, 90 prosent av alle flaggermus- og sommerfuglarter i Australia lever i denne regnskogen, og det finnes over 12 000 forskjellige insekter her. Kanskje frister det mer at regnskogen strekker seg helt ut til kysten slik at du kan oppleve det spektakulære synet av tropisk skog mot kritthvite strender og korallrev i vannkanten.

Her skal du bo:

18107940

Bade med hvalhai i Ningaloo Marine Park

Dette er et paradis for deg som liker deg under havoverflaten, og et av de beste stedene i verden for å svømme sammen med verdens største fisk – hvalhaien. Fisken kan bli mer enn 12 meter lang og veie over 20 tonn, og lever av plankton og småfisk. Den besøker Ningaloo mellom april og juni.

Her skal du bo:

27143084

Koalakos Australian Zoo

Skal du besøke en fornøyelsespark i Australia, må det bli Steve Irwins dyrepark. Australia Zoo ligger på Queenslands Sunshine Coast, og huser alle de dyrene du absolutt må få med deg i Australia. Og selvsagt kan du holde en koala, og klappe en kenguru. Er du tøff nok kan du også bli omfavnet av en ekte pytonslange.

Her skal du bo:

21475252