Tysk jul: Vi har samlet noen av de beste julemarkedene i juletreets hjemland - la deg inspirere! Foto: iStock

Få tidenes julestemning i Tyskland

Landet med verdens beste julemarkeder.

Julepynt, glühwein og julestemning – få ekte julestemning og dra på julemarked i Tyskland.

Har du lyst til å gjøre noe litt mer ut av julen i år, så kan vi anbefale å dra på et julemarked i Tyskland. Her får du ikke bare julepynt, glühwein og julestemning, men også en mulighet til å handle spennende julegaver, bo på hotell og nyte god mat i en helg.

I Køln finner du det største, i Stuttgart det fineste, i Dresden eller Frankfurt det eldste (de lærde strides), i Rothenburg det mest spennende og vil du kombinere mye og har god tid kan du jo velge deg Berlin.

Garantert beste julemarked
Uansett hvilket julemarked du går for kan du være sikker på at det ikke finnes noe annet sted i verden som er bedre på å arrangere julemarkeder enn i Tyskland, og at du får en flott opplevelse.

Her er listen over de beste julemarkeder som du kan velge blant:

Ute etter verdens beste hoteller? Du finner de på Laurel Nights.

Hamburg  – mye å velge iblant

Top view HDR shot of Hamburg town hall with christmas market

21. november åpner julemarkedet i nordmennenes og Ingvar Ambjørnsens favorittby, Hamburg, som også er Tysklands nest største by, og som i så mange andre tyske byer kan de by på et storslått julemarked på rådhusplassen (100 boder), men det er langt ifra alt. Det hamburgske folk elsker tradisjonen med julemarked så rundt om i byen finnes det hele 15 forskjellige markeder,

Bare i handlegatene Mönckebergstrasse og Spitalerstrasse står det oppstilt 150 boder fulle av julepynt, håndverk, tyske pølser, «pepperkaker», og glühwein, og på alle åpne plasser og torg, samt nede ved havnen finner du flere små salgstelt fulle av fristelser.

Hver lørdag kan man få med seg en storstilt parade i byens hovedgate, og ser man opp kan man fra tid til annen se selveste julenissen med sine reinsdyr fly over hustakene. Med andre ord er førjulstiden i Hamburg en opplevelse som gjør julen mer magisk både for store og små.

Hamburg har ellers som Tysklands nest største by mye annet å by på av både shopping, restauranter og kulturelle tilbud, så her er det muligheter for å både se en opera og få handlet alle julegavene på en og samme helg. Et skikkelig fristende alternativ mener vi.

Du kan bo luksuriøst på Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten Hamburg 

Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten Hamburg, Hamburg, Servering

…eller litt rimeligere på  Scandic Hamburg Emporio:

Scandic Hamburg Emporio, Hamburg, Restaurant

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Køln – 4 millioner gjester hvert år

Christmas market illumination and decoration in Cologne, Germany

I byen Køln som ligger Midtvest i Tyskland og to timer nord for Frankfurt, finner du flere julemarkeder spredt rundt i byen, men det er allikevel et stort som dominerer.

Markedet som gjelder befinner seg på Roncalliplatz, og er Tysklands største med rundt 4 millioner gjester hvert år. Den store Kølnerdomen i gotisk stil ruver i bakgrunnen og er flott kulisse til markedet hvor du finner alt hva hjertet begjærer.

Det største juletreet i Rhinen-området kan du også kikke på her, noe som sikkert vil få både deg og de andre i reisefølget til å komme i god julestemning, mens dere nyter en kopp obligatorisk glühwein, eller prøver dere på en lebkuche.

Et annet populært marked i Køln er «Alter Mart» som du finner foran byens rådhus. Her frister flere salgsboder i bindingsverkstil med kunsthåndverk og andre gaveidéer i romantiske omgivelser.

Ved Rhinpromenaden kan du forøvrig også sjekke ut Europas største julemarked til vanns, som ikke overraskende har fått navnet «Schiffsweihnachtsmarkt» (Skipsjulenatt-markedet). Det er jo også gaske sikkert en spesiell og kul opplevelse å få med seg.

Bo luksuriøst på Excelsior Hotel Ernst

Excelsior Hotel Ernst, Cologne, Treningsfasiliteter

…eller rimeligere på Wyndham Køln

Wyndham Köln, Cologne, Gjesterom

Se ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Berlin – mest for pengene

Christmas Market in Berlin / Gendarmenmarkt

Vil du slå flere fluer i en smekk er Berlin stedet å dra for å oppleve et julemarked, i tillegg til litt annet. Berlin er jo en by med mye historie og kan derfor by på en mer variert opplevelse for den som ønsker det, inkludert opera, teater, dyrepark, luksusshopping etc.

Det største og vakreste julemarkedet i Berlin finner du sentralt utenfor Gedächtniskirchen, men spredt rundt i hele byen finner du tilsammen rundt 60 markeder, så her er det mange spennende muligheter.

På julemarkedet ved Opernpalais er stikkordet nostalgi, ved slottet Charlottenburg i den vestlige delen av Berlin finner du det mest romantiske julemarkedet, og i bydelen Prenzlauer Berg finner du Lucia Weihnachtsmarkt hvor Norden er tema i en god miks med tyske tradisjoner.

Et annet julemarked som konkurrerer om tittelen som det største, finner du i den nordvestlige bydelen Spandau. Og enda noe som kan være verdt å få med seg er jaktslottet Grünewald, som første helgen i desember inviterer på eventyrlige opplevelser for små og store.

Bo luksuriøst her på InterContinental Berlin

InterContinental Berlin, Berlin, Basseng

..Eller rimeligere her på Crowne Plaza Berlin City Centre

Crowne Plaza Berlin City Centre, Berlin, Uteområde

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Les også:

Berlin – Europas nye shoppingmekka

 

Dresden – hvor tradisjonen startet

"Striezelmarkt", Christmas Market in Dresden

Tysklands eldste julemarked finner du etter sigende i Dresden, som ligger midtøst i Tyskland, 2 timer syd for Berlin

Dresden er kanskje ikke noe naturlig reisemål for oss nordmenn, men byen gikk faktisk for å være Nord-Europas vakreste by frem til 1. verdenskrig. Store deler av Dresden ble bombet under 2. verdenskrig, men i dag er det meste gjenoppbygd og byen er absolutt i ferd med å gjenvinne sin status som et av Europas vakreste reisemål.

Med Elben i bakgrunnen møter julemarkedet Striezelmarkt deg som et eventyrland, romantisk, sjarmerende og med massevis av god julestemning.

Her finner du både verdens største nøtteknekker og verdens høyeste julepyramide, og den andre søndagen i advent kan du være med å fortære en julekake på rundt 3000 kilo, etter at den høytidelig har blitt båret gjennom byens gater. Det koster noen kroner for kakestykket men i julens ånd går bidraget selvfølgelig til veldedighet.

Andre markeder i byen har de også, blant annet i stallen til slottet Residenzschloss, det berømte markedet ved Frauenkirche og et mindre marked i Loschwitz.

Bo luksuriøst på Hotel Taschenbergpalais Kempinski Dresden i Dresden

Hotel Taschenbergpalais Kempinski Dresden, Dresden

…eller rimeligere på Steigenberger Hotel de Saxe

Steigenberger Hotel de Saxe, Dresden

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Stuttgart – 280 boder og vakre konserter

Illuminated Christmas market at dusk in Stuttgart, Germany, elevated view, horizontal orientation

Et annet julemarked som sies å være både blant de eldste, største og de fineste er julemarkedet i Stuttgart, som ligger sydvest i Tyskland, kun 2 timers kjøring fra Frankfurt.

Julemarkedet ligger foran det gamle slottet «Alte schloss» i sentrum av Stuttgart. Her finner du hele 280 vakkert pyntede og forseggjorte boder hvor bodtakene er en utstilling i seg selv, utsmykket med med engler, grankvister, julenisser, reinsdyr og lys.

I luften henger lukten av kanel, vanilje og annet  julegodteri, og overalt koser folk seg med Stuttgarter Hutzelbrot og glühwein. Inne i selve slottsgården holdes vakre konserter som tiltrekker seg rundt 4 millioner mennesker hvert år, fra hele verden.

Ellers er Stuttgart også et godt utgangspunkt for deg som vil oppleve julemarkedene i Esslingen (trapesartister, flammeslukere, trubadurer, middelaldermarked) eller Ludwigsburg (Vakkert, romantisk og historisk marked, med Ludwigsburgpalasset som kulisse.). Her er det altså nok å ta seg til om du bestemmer deg for å besøke Stuttgart i desember.

Bo luksuriøst på Le Méridien Stuttgart i Stuttgart

Le Méridien Stuttgart, Stuttgart

…eller rimeligere på Arcotel Camino

ARCOTEL Camino, Stuttgart, Hotell-lounge

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Nürnberg – for den kresne
Night view over the world-famous Christkindlesmart Nürnberg and Altmarkt at night.

Et av de fineste julemarkedene og kanskje også det mest berømte sies å være julemarkedet i Nürnberg, som ligger i Sørøst-Tyskland, midt i mellom Frankfurt og Munchen.

Dette julemarkedet med sine 180 boder, går for å være et av de mer genuine, som er mindre preget av Disney enn mange av de andre.

Her finner du alt som kan forventes å finne på et orginalt julemarked, fra honninglys og tradisjonelle treleker til vakre julekuler og broderte duker. I tillegg kan du også more deg med pariserhjul, karusell og damplokomotiv  – med andre ord noe for hele familien.

Det sies at på dette julemarkedet er alt av en litt bedre kvalitet, noe som blant annet gjenspeiles i at «glühweinen» serveres i porselenskrus og ikke i plastkopper. Koppene endrer utseende hvert år, og har derfor etterhvert blitt et populært samlerobjekt. Velger du å besøke Nürnberg og Tysklands mest berømte julemarked i år, så glem derfor ikke å ta vare på gløggkoppen din.

Bo luksuriøst på Le Méridien Grand Hotel Nürnberg

Le Méridien Grand Hotel Nürnberg, Nuremberg, Hotellinnredning

…eller rimelig og godt på Novotel Nürnberg Centre Ville

Novotel Nuernberg Centre Ville, Nuremberg

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Rothenburg – tilbake til middelalderen

Birds eye view on the illuminated Christmas market, the town square and medieval city center of Rothenburg ob der Tauber at dusk with the snow-covered mountains in the distance.

Rothenburg som man finner 1 time og 40 minutter syd for Frankfurt, er for mange bilturister et naturlig overnattingssted på sin sommerferie på vei til eller fra Italia. Og de fleste blir overrasket over denne sjarmerende byen, så ulik de mer moderne metropolene Berlin, Hamburg og Køln.

Rothenburg er nemlig en spennende middelalderby som har bevart sin arkitektur, omkranset av en 330 km lang bymur som snor seg langs elven Tauber. Bak muren og portene med vakttårn kneiser gotiske kirketårn, det særegne hvite rådhustårnet med en løkformet kuppel på toppen og gavelvendte hus i bindingsverkstil med lange piper .

Gatene er bilfrie og stemningen derfor helt spesiell når man går rundt i byen, på jakt etter blant annet den berømte julebutikken til ingeniørene Wilhelm og Kähte Wohlfahrt. Den ble etablert i 1977 i Herrngasse og ligger vegg i vegg med et julemuseum som blant anet viser utviklingen til julepynten gjennom årenes løp.

I dag finner du også flere andre julebutikker i denne spesielle byen, som i desembermåned forvandles til et Disney-eventyr. Glem ikke å smake på byens spesialiteter; glühwin brygget på hvitvin, 50 cm lange pølser i brød og «Schneeballe».

Bo flott på Historik Hotel Gotisches Haus

Bilderesultat for Historik Hotel Gotisches Haus i Rothenburg

…eller rimelig og bra på Villa Mittermeier Hotel & Restaurant

Villa Mittermeier Hotel & Restaurant, Rothenburg ob der Tauber

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

München – moderne og bohem

Aerial image of Munich, Germany with Christmas Market and Christmas decoration during sunset.

Ganske langt syd i Tyskland ligger München – byen som er kjent for å være åstedet for den største ølfestivalen i landet. Men som i alle de andre større og mindre tyske byene disker også München opp med et verdig julemarked med glühwein, lebkuchen (en slags pepperkake) og julegaver av alle slag.

Julemarkedet i München har blitt flyttet rundt i byen flere ganger, men siden 1972 har det vært etablert rundt Marienplatz, hvor mer enn 140 boder med fristelser tar besøkende med på en reise gjennom leker, kunsthåndverk, lys og keramikk.

Markedet strekker seg fra Marienplatz via hovedgatene til markedet Kripperlmarkt i andre enden, hvor du kan finne Europas største utvalg av julekrybber for den som ønsker å etablere den tradisjonen hjemme.

Ellers kan det kanskje friste med en tur til Schwabing, Münchens bohemske distrikt med røtter tilbake til 800-tallet, hvor artister og håndverkere tilbyr sin helt egne variant av julemarkedet. Uansett venter det her opplevelser som setter deg i julestemning og et besøk du garantert ikke kommer tomhendt hjem ifra.

Bo luksuriøst på Hotel Koenigshof

Hotel Koenigshof, Munich

..eller rimelig og godt på Courtyard Marriott Munich Centre

Courtyard by Marriott Munich City Center, Munich, Studio, Gjesterom

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Frankfurt – lett tilgjengelig

Traditional christmas market in Frankfurt, Germany

Det strides om hvilket julemarked som er det eldste, men om det stemmer at det ble etablert et julemarked i Frankfurt i 1393 er det altså dette som er det eldste julemarkedet i Tyskland og verden forøvrig. Og det sies at også dette markedet er blant de største og vakreste…

Frankfurt finner du omtrent midt i Tyskland og er lett tilgjengelig med fly. De siste tiårene har tilgjengeligheten også bidratt til at byen har vokst til å bli en skikkelig metropol og er i dag en populær shoppingdestinasjon for både tyskerne selv og turister fra utlandet.

Julemarkedet som strekker seg over områdene Römerberg, Paulsplatz og Mainkai, består av hele 200 boder med alt du ønsker å finne på et julemarked, samt litt til. Rundt det 30 meter høye juletreet tilbys det daglige underholdning av forskjellig art, inkludert konserter, fanfarer fra balkongen på St. Nicholaskirken og klokkespill.

Bo fasjonabelt på Steigenberger Frankfurter Hof

Steigenberger Frankfurter Hof, Frankfurt

…eller billig og godt på Leonardo Royal Hotel Frankfurt

Leonardo Royal Hotel Frankfurt, Frankfurt, Lobby

Se flere ledige hoteller her
Sjekk ledige flyseter her

 

Nå gjenstår det bare å bestemme seg for hvilket fantastisk julemarked i hvilken spennende tysk by du vil oppleve:

Tyskland julemarked1

(Den umerkede er Rothenburg)