Den store guiden til tipsing

Lurer du på hvor mye og hvor du skal tipse? Her er guiden du trenger.

Det er ikke bare-bare å vite om og når, og hvor – og hvor mye – man skal tipse. Det er forskjellige uskrevne regler i forskjellige land, og også forskjeller i hvor mye du bør gi til forskjellige personer.

Vi har dukket langt ned i alt vi kunne finne om tipse-reglene du bør kunne.

Norge

Dette er vel det vi kjenner best til selv, men i Norge er det ikke veldig vanlig å tipse. På restauranter er det normalt å avrunde regningen, eller legge igjen 10-15 prosent ekstra hvis du har fått veldig god service. Bakgrunnen er rett og slett at vi i Norge betaler bedre enn i mange andre land. I Norge er det ikke normalt å tipse ekstra til taxisjåfører eller på hoteller.

Planlegger du en hotelltur i Norge? Her er de 200 beste hotellene i vårt eget land

Stockholm

Sverige

Det går rykter om at svensker er noe av det kjipeste man kan få besøk av på restauranter fordi de tipser så dårlig. Vi skal ikke ta akkurat den diskusjonen, men bakgrunnen kan nok være at det er enda mer uvanlig å gi tips i Sverige. Får man god service på restauranter kan man tipse 5-10 prosent.

I Sverige er vi spesielt glad i Göteborg

København

Danmark

I Danmark, som er det mest avrundede folket i Skandinavia, så er det avrunding som gjelder. Får du god service på restauranter, fra en taxisjåfør eller på hotell er det normalt å avrunde (eller gi hotellfolkene noen danske kroner i tips). Det er ikke forventet, men normalt på restauranter å avrunde regningen.

Du finner gode priser på hotell i Danmark her

153556875

England

På restaurant er det normalt å tipse 10-15 prosent. Enkelte restauranter legger på 12,5 prosent automatisk. Sjekk med kelneren om det er han/hun, eller restauranten, som får tipset hvis du legger til på kredittkortregningen. I utgangspunktet liker servitørene uansett best å få kontanttips. I puber er det ikke veldig vanlig å tipse, men å legge igjen småpengene vil du se ganske ofte.

På hotell er det vanlig å legge igjen litt penger til vaskehjelpene på hotellrommet ved utsjekk, basert på hvor bra du synes det har vært. Ellers på hotellet er det bagasjebærerne som du normalt sett bør tipse. Enkelte hotell inkluderer en prosentsats for tips for alle de ansatte på hotellet. Får du ekstra god service av ansatte på hotellet er en fempunds-seddel tingen.

Taxier har som utgangspunkt rundt 10-15 prosent, men avrunding er vanligst. På litt lengre turer kan man vurdere en generell fempundstips (og uttrykket er altså «keep the change» eller «keep a fiver»). I England tipser man også ofte frisører, kinohjelpen (de som viser deg setet, ja – det vi ikke har i Norge) og museumsguider (se om andre gjør det er også et godt utgangspunkt). Ett pund og oppover er hovedregelen.

Liker du London? Da bør du lese vår store guide til hele byen.

cognac_8

Frankrike

I franske restauranter er service en egen linje på regningen, og vil (skal, i hvert fall, lovmessig) være informert om på menyen. Hvis du har fått ekstra god service kan du legge på en euro per tjue euro, som utgangspunkt. Eller en til fem euro per person som har fått mat, hvis servicen er god altså.

På hotell kan du regne en euro per koffert som koffertbærerne tar for deg, gi også vaskehjelpen noen euro per dag ved utsjekk og hvis du får hjelp av conciergien med bookinger eller restauranter så bør du gi minimum 10 euro.

I Frankrike er det også vanlig å tipse frisører og taxisjåfører, rundt 10 prosent. Eller en avrundet regning.

En litt annerledes tur til Frankrike kan være en tur til Cognac.

spania

Spania

Det er vanlig å tipse fra en euro per person på kafeer og til lunsj (og frokost) til 10 prosent på litt finere restauranter, men aller vanligst er det å legge igjen litt eller alt av vekslepengene. For taxi avrunder man regningen. Sjåførene legger som regel til ekstra for hver koffert på taxiturer, så det trenger du ikke å tenke på.

En euro for hjelp på hotell er et godt utgangspunkt, to euro for vaskehjelpene på hotellet per dag (ved utsjekk). Hvorfor du skal tipse ved utsjekk? De som vasker har strenge regler for å ta ting fra hotellrom, naturlig nok, og vil sannsynligvis ikke ta pengene før du har sjekket ut (om du ikke gjør det veldig klart – eller gir det til dem personlig).

Det er veldig uvanlig å gi tips i barer og på kafeer, men det er nok ingen som vil mislike deg om du gjør det…

Trenger du argumenter? Her er 20 grunner til å dra til Barcelona

Hellas

Hellas

Det er slik i Hellas at det mange steder vil være inkludert service på regningen du får. Da er det ikke forventet at du skal tipse. Hvis ikke tipser du mellom 5 og 20 prosent, litt basert på hvor god service du har fått. Du kan legge igjen pengene på bordet når du går (se under for hvilket land du ikke bør gjøre det i).

Taxisjåfører forventer 10 prosent tips, og det er også normalt å gi en euro per seng på hotell når du sjekker ut til vaskehjelpene.

Les om de beste øyene i Hellas her

Sorrento

Italia

Italia er ett av landene hvor tips er uvanlig. På enkelte restauranter vil en servicepris legges på regningen, men det forventes ikke tips i Italia. Å runde av regningen, eller legge igjen småpenger på kafeer er dog mer normalt.

De fleste italienere tipser kun hvis de har fått svært god, nærmest uvanlig god service.

I Italia finner du ett av våre favoritthotell

berlinbarn4

Tyskland

Service er inkludert i Tyskland, slik vi kjenner det fra Norge. Det er likevel vanlig å runde av summen på regningen. Det du gjør her er likevel litt annerledes: Du spør hva regningen er på, og sier så hva du vil betale. Altså – hvis regningen er på 8,90 sier du for eksempel at du vil betale 10. Det er uvanlig, og kan oppfattes som frekt, å legge igjen penger på bordet. Husk også det er mange restauranter i Tyskland som ikke tar kredittkort! Sjekk på døra!

Kjører du taxi, og taxisjåføren har fortjent det, så runder du av prisen. For hoteller så tipser du som landene over.

Derfor er Berlin verdens beste storby

dv1088010

USA

Dette er landet hvor nordmenn oftest gjør feil. Vi tipser rett og slett ikke nok, eller glemmer å gjøre det. Det er virkelig fy-fy! Med unntak av noen få, dyre restauranter (som forteller det at de har «No tipping»-policy så skal du tipse nesten over alt.

Hvorfor? Hvis en amerikaner har en jobb hvor det er normalt å tipse kan timelønnen være så lav som 15 kroner i timen. Tipsen er det som gjør at personen faktisk overlever. Får du hjelp på flyplassen, for eksempel med bagasjen eller annet, så tipser du 1-2 dollar per koffert. I taxien tipser du 20, 25 eller 30 prosent. Enkelte mener du kan komme unna med 15 prosent, men aldri under.

Så kommer du til hotellet. Får du hjelp med koffertene betaler du 3-4 dollar per koffert. Får du hjelp på hotellet så snakker vi om 10-20 dollar. Altså hjelp som å booke en restaurant, leiebil eller annet. I USA tipser du også housekeeping hver dag. 2-5 dollar på puta.

Så kommer restaurantene. Minimum er 15 til 20 prosent, i store byer 20 prosent. Hvis du er veldig misfornøyd kan du tipse to pennies, det er koden for forferdelig service. I så fall bør du også forvente at du må snakke med sjefen på restauranten. Da har noe virkelig vært feil. Spiser du på virkelig fancy restauranter tipser du 25 prosent.

I barer og puber tipser du en dollar per ordre/drink/øl.

I tillegg skal du tipse frisører, massører, guider og alle andre. Samme prosent – 15 til 20 prosent.

Sjekk vår reiseguide til alle statene i USA her