Denne ukjente ferieperlen bør alle barnefamilier teste i sommer

Annonsørinnhold i samarbeid med Visit Sweden.

 

Om få måneder er det sommerferie for de fleste av oss. Her får du fem gode grunner til å dra til Dalarna med familien.

I motsetning til mange andre feriedestinasjoner trenger du ikke flybilletter for å besøke Dalarna i Sverige. Den litt ukjente ferieperlen ligger 4 – 5 timers kjøring fra Oslo.

Det er mange grunner til å la familien oppleve Dalarna, spesielt om dere ønsker å finne på ting hver dag – uten å stresse.

Nettavisen reisetips har listet opp fem ting du må gjøre dersom du besøker hele Sveriges kulturelle vugge, kanskje mest kjent for sine fantastiske midtsommerfeiringer.

1) Spennende opplevelser på Idre Fjäll

En ferie på Idre Fjäll betyr herlige fjellopplevelser, morsomme aktiviteter og behagelig avkobling. Her er det enkelt å finne noe som passer for alle i familien.

Idre Fjäll tilbyr blant annet rafting, ridning, vandring, fiske, beversafari, cross country, golf, hundekjøring, klatring, minigolf, vannsklier, basseng, bowling, klatrepark, skytebane, 6- seters stolheis, trampoline og sæter med dyr.

Dersom du vil se noe spektakulært bør du ta turen til Njupeskär, Sveriges høyeste fossefall.

For fart og action anbefales cross country-stiene som det er investert mye i de siste årene. Stiene slynger seg rundt fjellet og passer både for barn og voksne. Terrengsykler kan leies på stedet og for deg som har med egen sykkel finnes det sykkelverksted ved behov.

Et annet fint innslag er å se på alle reinsdyrene som vandrer fritt i hyttebyene på sommeren. Idre Fjäll er perfekt for oppsamling av sommerminner.

Les mer om Idre Fjäll her.

Idre 150813 Sommar på Idre Fjäll, Isidor och Pauline på fäboden Foto Nisse Schmidt

En ferie på Idre Fjäll er herlige fjellopplevelser, morsomme aktiviteter og behagelig avkobling. det er med andre ord enkelt å finne noe som passer for hele familien.

2) Orsa Rovdyrspark: Europas største

I denne spennende parken lever Skandinavias fire store rovdyr: Gaupe, Jerv, Ulv og Skandinavisk Brunbjørn, i tillegg til et stort antall rovdyr fra nordre halvkule. I år feirer dessuten parken 30-årsjubileum, og tilbyr spennende overraskelser hele sommeren.

I sommer kan du blant annet være med på «bjørne-fiske», altså se når bjørnene fanger levende fisk i dammene sine. Du kan også prøve deg som dyrepasser i parken. Sammen med erfarne passere blir du med rundt i parken og får enten mate, rengjøre eller bygge gjenstander til dyrene.

Nytt i år er at du og familien kan få en eksklusiv guiding, der dere får en ekstra «nær» opplevelse med enten tiger, isbjørn eller noen av brunbjørnene.

Isbjørnanlegget i parken er faktisk verdens største!

I Polar World bor isbjørnene Ewa og Wilbär. De søte krabatene fanger fisk med labben, klatrer langs fjellklipper og holder hverandre med selskap. Ewa ble født i 2006, veier cirka 350 kg og er 3 meter lang. Wilbär ble født i 2007 og elsker å klatre rundt på oppdagelsesferd i Polar World.

Les mer om Orsa Rovdyrspark her.

524-350-Sverige-Dalarna-Temaparker-2-Foto-Orsa-Rovdjurspark-Gronklittsgruppen

Orsa Rovdjurspark gir deg flotte opplevelser tett på mange spennende dyr

3) Spennende sykkelopplevelser i Dalarna

Sykling i Dalarna anbefales på det varmeste! Stedet er et eldorado for barn og voksne i alle aldere, enten du liker tøffe aktiviteter som ellevill mountainbike i stupbratte bakker eller vil teste ut flotte turstier.

I sommer-sesongen har feriestedene Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik, Mora, Idre og Orsa Grönklitt til sammen ca. 120 sykkelstier perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Sykkelstiene, som er en del av Biking Dalarna, utgjør tilsammen 95 mil med cross country løyper, 52 mil landeveier, 5 spennende down hill løyper og 31 mil for avslappende fritidssykling.

Her får du våre anbefalinger:

Malung-Sälen – Nord-Europas største turistdestinasjon: Tilbyr et bredt tilbud av utendørsaktiviteter gjennom hele sommeren. I tillegg til stier som går gjennom fjellterreng, har Malung-Sälen flust av idylliske skogsbilveier, landeveier og egen bikepark i Sälen. Bikeparken passer for både nybegynnere og viderekommende. Itillegg finnes også et eget sykkelland for barn.

Idre Fjäll – sykling med flott utsikt: Her trenger du kun gode sko, badetøy og en sekk med deilig niste. Området har 5 varierte sykkelstier som passer for både proffer og småbarnsfamilier. Alle stiene starter på sentrumstorget der man kan leie sykkel, og heisen går opp i fjellet tre dager i uken.

Mora Parken – varierte stier i kupert terreng: Landeveissyklingen og stiene i området er beregnet for avslappende turer er også tegnet inn på kart. Grønn sti er lett, den blå er litt tøffere, rød stiller høyere krav til tekniske ferdigheter og kondisjon mens de svarte stiene er fantastisk utfordrende og krevende.

I tillegg til sykling er Dalarna perfekt for padling, ridning i fjellet, fiske, beversafari og dressintråkking i flotte naturomgivelser.

Du kan velge mellom tøffe aktiviteter som ellevill mountainbike i stupbratte bakker, sykling med famillien eller padle deg gjennom det vakre landskapet i Dalarna.

Få full oversikt over Dalarna og alle de mest populære sykkelrutene i området her.

002_Skistar_Photo_DanielRonnback

Du kan velge mellom tøffe aktiviteter som ellevill mountainbike i stupbratte bakker, sykling med famillien eller padle deg gjennom det vakre landskapet i Dalarna. FOTO: Skistar/ Daniel Rönnbäck

4) Lei en campingperle

Camping byr på mange spennende muligheter, og Dalarne er trolig en av de beste plassene om du ønsker å teste en slik ferie.

Campingplassene ligger i havgapet, på fjelltopper eller idyllisk til på landet. Er du glad i sjøen anbefaler vi å finne en campingplass på en øy, omgitt av glitrende hav på alle kanter.

Med nærhet til naturen finnes det mange muligheter for en aktiv ferie. Fiske i innsjøer, kanoturer i elver og sjøer, stier og sykkelturer for å nevne noe. For ikke å snakke om alle strender og basseng hvor du kan slappe av.

Dalarna har svært mange gode campingplasser, blant annet Orsa Camping og Siljanbadets camping. Begge plassene tilbyr strandlek, båtutleie og klassikeren – minigolf.

En annen svært populær campingplass er Rättviks Camping. Stedet har poolanlegg for familier som setter bading høyt på priorteringslisten.

Samtlige av de tre campingplassene tilbyr både leie-hytter og mulighet for å komme med egen vogn.

Les mer om spennende campingopplevelser i Sverige her.

524_350_Dalarna_Siljanbadets Camping

Camping i Sverige byr på mange spennende muligheter. Bildet viser Siljanbadets Camping.

5) Midtsommer i Dalarna

Bortsett fra julehøytiden, er midtsommer å regne som den viktigste merkedagen i den svenske kalenderen. Dalarna er kjent for sin spesielle og storslåtte feiring i ukene før og etter sommerens lengste dag og lyseste natt.

Gode venner, godt humør, sild, nypoteter, rømme og jordbærtoppet bløtkake – kanskje med en liten snaps på tampen av kvelden… Slik feirer de fleste midtsommeraften i Dalarna.

I Leksand samles mer enn 20.000 mennesker for å se den statlige maistangen reises akkompagnert av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Opprinnelig faller midtsommer på 24. juni, men svenskene liker å organisere seg praktisk, og midtsommeraften feires derfor alltid fredagen i perioden 20.-25. juni.

Mange hevder at du må til Dalarna for å feire ekte midtsommer. Her er sannsynligheten størst for å feire sammen med svensker i deres tradisjonelle folkedrakter med detaljer og farger som varierer fra sted til sted.

VisitSweden anbefaler starte feiringen på Rättviks Gammelgård. Her kan dere ta del i den 1,5 km lange prosesjonen fra kyrkbåtsbryggan i Rättviks sentrum, eller ta i mot toget av hester og traktorer som trekker løvkledde tilhengere med spellemenn og folkedansere utenfor Gammelgården.

Få tips og anbefalinger om feiring av Midtsommer her.

midtsommar

Ingen ønsker sommeren velkommen på bedre vis enn våre naboer i øst.