Denne byen var den viktigste i Europa

I 50 år var denne byen mye viktigere enn Roma, London, Paris og alle de andre. 

Syv år etter det første kjente vikingangrepet (Lindisfarne i 793) ble en mann ved navn Carolus Magnus keiser for det tysk-romerske riket (store deler av dagens Frankrike, vestlige Tyskland, Nederland og enkelte andre områder) Han hadde tidligere vært konge i Francia og Lombardia.

322px-Dürer_karl_der_grosseDu kjenner ham nok bedre under navnet Karl den store, eller Charlemagne – som han kalles på engelsk. Den kanskje aller største grunnen til at Karl kan leve opp til navnet den store er ikke hans erobringer før han ble keiser, men hans ønske om å øke den kulturelle kapitalen til sitt folk.

Sjekk 100 steder du bør oppleve her 

Han ville at folk skulle lære mer og vite mer – noe som slettes ikke var vanlig, og gikk også foran med godt eksempel selv ved å lære seg flere språk, matematikk og astronomi. Det tysk-romerske riket overlevde også han (Holy Roman Empire på engelsk), et rike som varte i nesten tusen år.

Aachen

I de årene Karl den store regjerte ble byen Aachen hovedstaden i Europa. Roma hadde blitt redusert til en liten by (byen hadde gått fra en million innbyggere til under 50 000 på noen hundre år), og det var fra sin hjemby Aachen at Karl den store styrte sitt rike.

Byen ligger rett ved den belgiske grensen, vest i dagens Tyskland. Byen har vært bebodd i over 5 000 år, mest sannsynlig på grunn av de mange varme kildene i området.

Da Karl den store gjorde byen til hovedstad i det tysk-romerske riket gjorde han også byen til strategisk viktig, og bygget blant annet en katedral hvor han senere ble begravet.

Byen er også hjembyen til Æthelwulf, som var kongen av Wessex i England fra 839 til 858. For de med journalistisk interesse er også byen interessant ettersom det var her Paul Julius Reuter startet et selskap de aller fleste journalister har vært i kontakt med (Reuters).

Søk etter fly her

177311927

Aachen som turist

Det er ikke mange byer som har vært viktige som hovedstad i så kort tid som Aachen, og selv om det kanskje bare er katedralen som gjenstår av de store bygningene Karl den store bygget er det en annerledes og interessant by å besøke.

Byens tilnavn har lenge vært kongenes spaby på grunn av de mange varme kildene, men byen kan også by en slags kjekskake du kun får her i byen – Aachen Printen. Den er over 500 år gammel, og kan kun lages i Aachenområdet.

Raathaus Aachen er også en opplevelse, et imponerende byggverk fra omtrent 1350. Rett utenfor byen kan du også besøke et lite landmerke hvor tre land møtes (Tyskland, Nederland og Belgia).

Du kommer deg til Aachen fra Köln eller Liege (under en time fra begge byer), og kan faktisk bo i tre land hvis du vil besøke byen.

1348838_31_z

Nederland: Fletcher Hotel-Restaurant Kasteel Erenstein

Slottshotell i Nederland, som ligger nord for Aachen (20 minutter å kjøre med en svært god restaurant og strålende historie.

5327_ho_00_p_1376x688

Tyskland: Pullmann Aachen Quellenhof

Luksushotell i Aachen med spamuligheter og veldig god restaurant.

3576038_23_z

Belgia: Le Chateau des Thermes

Strålende hotell rett utenfor Liege, og i grei kjøreavstand til Aachen.