Denne øya har flest soltimer i hele Sverige

Vil du ha fint vær i ferien reiser du til denne øya i Østersjøen.

I Sørøst-Sverige, finner du landets nest største øy. Øya har flere soltimer og mindre nedbør enn resten av Sverige, og den perfekte destinasjonen for deg som er ute etter slaraffenliv, eventyropplevelser og badestrender.

Velkommen til Öland

Fra kystbyen Kalmar kommer man seg enkelt til Öland via broen som knytter fastlandet og øya sammen. Når du først er ankommet øya kan du oppleve Stora Alvaret. Et prærieaktig landskap – skogløst område på kalkstengrunn, og med en asiatisk flora. Området er helt unikt for Norden, står oppført på UNESCOs verdensarvliste og er et fantastisk utgangspunkt for eventyrlige opplevelser, læring og lek.

Lek, læring og natur

10986457_812691238768222_8679824486191871153_n

 

Det finnes masse å gjøre for både store og små på Öland. I Ölands Dyre- og Fornøyelsespark kan dere oppleve både dyr, karuseller og badeland. I fornøyelsesparkens dinoland blir store og små tatt med langt tilbake i tid for å utforske dinosaurene, mens i Sagoland er det eventyr og historier om cowboys, indianere, nisser og pirater som står i fokus. I dyreparken kan barna gå på zooskole hvor de får lære om dyr, og konsekvensene menneskers handlinger kan ha for natur og dyreliv.

I Lastebilslandet kan barna være lastebilsjåfører for en dag. Her sitter man i minityrbiler med ekte motorer, og kjører rundt på veien i miniatyrbyen. Man kan ta førerprøven for å få «lappen», og velge mellom kjøretøy som  bil, buss, politibil, lastebil eller trailer med henger. I Jordbrukslandet går tempoet litt saktere når barna kjører traktor og landbruksmaskiner i miniformat. Mellom kjøreturene kan man kjøre karuseller, base i hoppeborgen eller utfolde seg i lekeparken.

Mer pedagogisk er det på Station Linné hvor lek og læring står i fokus når barna deltar på naturskole og friluftsguidinger. Bli med på humlesafari eller mystikk i mørket for de litt større barna. Sistnevnte er en naturopplevelse utenom det vanlige hvor man begir seg ut i mørket for å lære om de lysskye dyrenes hemmelighetsfulle liv.

Se 10 ting du må oppleve på Öland her.

Historie og eventyr

borgholm

 

Barn og voksne som er interessert i historie har kommet til Paradis – Borgholms slott er bare én av de historiske severdighetene som vil ta pusten fra deg. Den 5000 m2 store borgen er ruinen av det storslagne barokkpalasset som ble bygget på bestilling av Karl X Gustav på midten av 1600-tallet. Her kan du vandre rundt å kjenne på historiens vingeslag, nyte den fantastiske utsikten over vakker natur eller få med deg utstillinger som gir det nok et dykk i historien. Barna kan delta på slottsverksted, ridderskole eller lære om historien under barn- og familieguidingen.

Eketorp borg er ikke like storslått som Borgholm slott, men mer historisk. Det opprinnelige borganlegget er fra cirka år 400 og befinner seg på Stora Alvaret. Borgen ble gjenoppbygget på 1970-tallet og er i dag en perfekte barne- og familieattraksjon. Det blir arrangert aktiviteter som bueskyting, kongeridning, håndverk, middelalderspill, brødbaking og lek gjennom sommermånedene.

Også den svenske kongefamilien har sin sommerresidens på Öland. Solliden slott har en flott og blomstrende park som er åpen for besøkende hele sommeren og hvor hele familien kan «fika» på  den tilhørende kaféen.

Les også om kongelige Öland her. 

Sykkel og bad

ulf_huett-nilsson-running_i

 

På Öland finner du noen av Sveriges vakreste sandstrender. Det gjør øya til et badeparadis for store og små, og med sine flotte forhold for vind- og kitesurfing vil også den eventyrlystne familien elske Öland.

Vil dere dra på oppdagelsesferd bak sykkelstyret er Öland også den perfekte destinasjonen. Her finnes ingen slitsomme motbakker, men naturopplevelser dere ikke får makne til i resten av Sverige, på steder som kun kan nås på sykkel eller til fots. Sett dere bak styret og tråkk dere til «hemmelige» badeviker, til øde teltplasser eller gjennom øyas sjarmerende bykjerner. Sykkel kan du leie flere steder, og samtidig får du tilgang til sykkelkart som viser deg hvor finner Ölands eventyrlige og spennende attraksjoner.

Vil du vite mer om Öland og andre feriedestinasjoner i Sverige?
Klikk her!

Barnslige matopplevelser

ulf_huett-nilsson-in_the_hammock_-2393

 

Barna vil elske gårdscaféene Öland byr på. Besøk blant annet Mellböda Gård hvor det finnes en café med hjemmelagde småretter og «smörgåsar» side om side med en egen lekebutikk med et stort utvalg av drager. Gården arrangerer drageflygning og tilbyr barneaktiviteter som slackline for balansering, lekerom og naturstasjoner som blant annet et insektshotell!

Solberga Creperie er perfekt for barna som elsker pannekaker, og man kan velge mellom sunne eller mindre sunne og langt søtere varianter. Hos Ölands Choklad får dere håndlagde praliner, sjokoladekaker og italiensk is. Og på Källa Glassgård kan dere velge mellom 30 fantasifulle isretter med Ölandske navn.

Overnatting

Öland har et stort utvalg av campingplasser. Böda Sand er kanskje øyas vakreste campingplass med sin beliggenhet ved en 20 kilometer lang hvit sandstrand. Dette er paradiset for barnefamilier med sitt tilbud som lekeland, svømmeskole, langgrunt vann og en rekke barneaktiviteter.

Klinta camping er en firestjerners campingplass som også ligger ved sjøen. Klinta har 400 oppstillingsplasser for campingvogn, bobil og telt, i tillegg til 24 hytter for utleie. Fokuset er på de mindre camperne som kan velge i aktivitetshus, lekeplass, hoppeslott og flipperspill.

Se mer om camping i Sverige her.