Derfor bør du også elske Amsterdam

En av de hyggeligste byene i Europa er Amsterdam. Vi gir den guiden.

Amsterdam er både hovedstaden i Nederland og samtidig den største byen. Innenfor bygrensene bor det litt over 800 000 mennesker, mens det i hele Amsterdam bor litt over 2,3 millioner.

Det som en gang var en liten fiskerlandsby ble etterhvert en av de viktigste havnene i Europa på 1600-tallet. I dag er Amsterdam rangert som en av de beste i verden å bo i, en av de mest innovative byene i verden og en av de viktigste finansbyene i vår verdensdel.

Hovedstaden har også blitt en svært populær turistdestinasjon og over 4,6 millioner mennesker besøker Amsterdam hvert eneste år. Dette er det også mange gode grunner ti, og vi gir deg topp 10 her.

Sjekk billige flybilletter til Amsterdam her

Finn hoteller i Amsterdam her

 

 

1. Ta en kanaltur

 

Amsterdam-kanaltur

 

Kanalene i Amsterdam ble ikke laget for å være en turistopplevelse, men var ekstremt viktige for transport og forsvar i byen under Nederlands storhetstid. Selv om mange av kanalene senere ble fylt igjen for å lage veier er det fortsatt 165 av dem igjen. I 2010 ble kanalene en del av UNESCOs liste over viktige ting å bevare.

En tur på kanalene er en stor opplevelse. Dagsturene er relativt like, tar omtrent en time og gir deg en guidet tur rundt i byen. På kvelden kan du for eksempel ta en romantisk tur med Amsterdam Candlelight Cruise (to timer med vin og ost). Det nesten tre timer lange middagscruiset til Amsterdam Jewel Cruises er også en opplevelse. Har du med barn så kan pannekake-cruiset være en vinner. Du kan nemlig spise så mye du ønsker i løpet av 2,5 time (pannekaker og is).

 

2. Besøk Prinsengracht 263

 


I denne bygningen gjemte en ung jente seg sammen med sin familie i to år. Etter hennes død fant man dagboken hennes. En dagbok svært mange har lest. Vi snakker selvfølgelig om Anne Frank, og Anne Frank-museet. Køene her kan være svært lange, men kjøper du billett på nett på forhånd kan du hoppe forbi den. Sjekk om du kan få oppleve den halvtimes ekstra introduksjonen hvis du besøker museet, det er verdt en halv time av ditt liv.

 

3. Gå på café

Det er en grunn til at beboerne i Amsterdam ofte omtaler sine kafeer som sitt andre hjem. Livlig fra morgen til sent på kveld så er dette stedet hvor du kan slå av en prat med de lokale, og oppleve det nederlandske på nært hold. Cafe’t Smalle i Jordaan-nabolaget er muligens det beste stedet for en jenever. Det er også andre typer kafeer i Amsterdam, og hvis du vil ha en oversikt over disse finner du det her.

Skal du ha kaffe så bestiller du Koffie verkeerd. 

 

4. Ta en tur i Vondelpark

 

Vondelpark

 

Den største parken i Amsterdam er stedet hvor byfolkene selv tar sin picnic. Et virkelig vakkert sted med store lekeområder for barn, hvis det skulle være noe man trenger. Ellers er det fullt mulig å kjøpe en picnic-kurv med deilig nederlandsk mat, gå en tur i parken og ta en naturskjønn lunsj. Er du litt eldre, og vil ha det morsomt sammen med de unge så sjekk ut rulleskøyteracet i parken hver fredag klokken ni.

 

 

5. Kjøp noe brukt og kult

 

Flea-Market-Amsterdam

 

Besøk Waterloppeinmarkt – muligens det kuleste loppemarkedet i Europa.

 

 

6. Ta en tidsmaskin

Du går omtrent rett fra den moderne verden til noe som virker fjernt og veldig gammelt hvis du tar turen til Begijnhof.

 

7. Besøk museene

 

Rijksmuseum har Rembrandt og Vermeer, Stedelijk Museum har moderne kunst og Van Gogh-museet klarer du vel å gjette hva har.

 

8. Spis deilig nederlandsk mat

 

Hommade-food

 

På mange måter har man i Nederland klart å ta det beste fra mange verdener for å lage sin egen mat. Deres Uitsmijter spek en kaas er på mange måter egg og bacon, bare bedre. Stamppot er potetstappe, men også med grønnsaker. Borenkoolstamproot med rookworst for eksempel kan ligne på pølse med potetstappe, men smaker en god del mer (borenkool er hva, tror du?). Og pannekakene deres selvfølgelig. Pannekoeken er mye bedre enn kreppgreiene du får i Frankrike, tro oss.

Nederlandsk mat har et ufortjent dårlig rykte, for hvor feil kan maten være når alt de lager kurerer fyllesyke? Sjekk Restaurant Greetje for luksusversjonen av den klassiske maten fra landet.

 

9. Spis på noen av verdens beste restauranter

Det tok restauranten Samhoud Places noen få måneder å få to Michelin-stjerner. Går du til loungen for menybestilling (i motsetning til seksretteren i etasjen over) får du en svært god opplevelse til en relativt rimelig penge. Sjekk også ut District5 og Ciel Bleu. Og Rons Gastrobar, italienske Mazzo eller asiatiske, fantastiske MoMo ( Hotellrestauranten til Park Hotel Amsterdam).

10. Shop

Amsterdam har vært og er en handelsby. Sjekk gatene Beethovenstraat, Pieter Cornelisz Hooftstraa og Cornelis Schuytstraa hvor du finner mange av de største merkene og designerne. Marlies Dekkers, Viktor & Rolf, G-Star, Iris van Herpen og flere andre merker har sitt utspring i byen.

De Bijenkorf er en stor såkalt department store (og butikken er eid av de samme som eier Selfridge’s, og faktisk indirekte Primark). Du finner svært mange motebutikker i Negen Straatjes (ni små gater med mange morsomme butikker). Haarlemerstraat har flere ganger blitt kåret til den beste shoppinggaten i landet.

Hoteller i Amsterdam


Conservatorium Hotel

 

Conservatorium Hotel

 

Et luksushotell i et nedlagt musikk-konservatorium. Nytt og meget bra. Koster også deretter, men kan by på både spa med full service, 2 restauranter og beliggenhet i Museumskvartalet.

Les mer om det her

 

CitizenM Hotel Amsterdam City

 

citizenM

 

Dette hotellet ligger i finansområdet, og er et designhotell som er meget bra. Trendy og kult. OK priser.
Les mer om det her


Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre

 

 

Et supert hotell midt i sentrum med gode priser.

Les mer om det her

 

Inntel Hotels Amsterdam Zaandam

 

Inntel Zaandam

 

Veldig kult og hipt hotel 10 minutter med tog inn til Amsterdam. Men så får du mye hotell for pengene og en annerledes opplevelse. Handlegate rett utenfor.

Les mer om det her

 

The Toren

Klassisk som bare det, og med strålende service.
Les mer om det her

Ambassade Hotel

Sentrumsnært luksus.
Les mer om det her.

Hotel fita

Finfint for familier. Bare regn med at tenåringen vil le av navnet.
Les mer om det her

 

 

 

Topp ti sommertips for et unike Amsterdam-opphold (Skrevet av: Carina Larsen)

 

Amsterdan-sykkeltur

Her finner du ledige hotellrom

 

Tips: Se nederst i artikkelen for de beste hotelltipsene

1. Lei en sykkel

Cruise rundt i byen med ‘’egen’’ sykkel og opplev byen som en lokal. Benytter du deg av en sykkel ser du mye mer enn om du tar bruk av kollektiv trafikk (pluss at du opprettholder kondisjonen). Amsterdam er som skapt for syklister, da det er over 600.000 sykler registrert, og dette kan selvsagt ikke unngås å merke.

Med tanke på hvor mange som tar seg frem på to hjul er det også trafikkregler man må følge. Her er det de samme trafikkreglene for biler som for syklister. Et tips for deg som drar til Amsterdam: Se til høyre og venstre gjerne to ganger før du går over veien.

For å finne et passende utleiested i sentrum vil jeg anbefale deg å sjekke denne oversikten.

2. Utforsk en verden av vintage

Byen har et mangfold av gatemarkeder hvor du vil finne nytt og brukt for enhver smak. Markeder som er å anbefale er loppemarkedet Waterloopleinmarkt, og IJ-HallenNDSM Werf. Sistnevnte er det største (!) loppemarkedet i Europa, og holder til inne i et nedlagt skipsverft. Dette markedet arrangeres kun én helg i måneden, og vil være åpent 20.-21. juni, 18.-19. juli og 15.-16. august. Inngang koster 5 euro og du kommer deg dit med en gratis ferge som går fra sentralstasjonen til NDSM Werf (Amsterdam nord).

Om du vil finne mer unike og bortgjemte skatter bør du også sjekke ut 9 Streets i byområdet Jordaan. De kuleste butikkene du må sjekke ut om du liker gjenbruk er Zipper og Episode.

 

Sjekk ledig hotell i Amsterdam her

3. Besøk NDSM Werf

NDSM Werf er et nedlagt verft som har en urban sjarm over seg. Dette området ligger i Amsterdam nord og er et sted en typisk turist kanskje ikke vil dra til, da det er litt utenfor det som kalles bykjernen.

Verftet ble nedlagt på 1980-tallet, og brukes nå til festivaler, markeder (den nevnte IJ-Hallen) og andre kreative arrangementer. Her finner du en oversikt over agendaen til NDSM.

På området kan du se et kranhotell(!), to etterlatte trikker og kreativ gatekunst. I tillegg er det flere kaféer hvor du kan nyte en god kopp kaffe og fin utsikt, blant annet min favorittkafé Pllek som nevnes lenger ned.

Tips: Husk å ta med kameraet så du kan ta kule bilder!

Her finner du fly og hotell

4. Lev ut festivaldrømmen

Amsterdam myldrer av festivaler hele sommerperioden. Hver helg arrangeres det nye festivaler i alle ulike sjangre og stiler innenfor musikk-, kunst-, mat- og film. Disse festivalene er litt annerledes enn de som er i Norge, fordi de ofte ikke varer mer enn en dag (fra morgen til kveld). Sjekk sommerens utvalg av festivaler på denne siden.

 

5. Nyt sand mellom tærne på Blijburg

Dette overrasker deg kanskje, men Amsterdam har faktisk en sandstrand. Den hippie-inspirerte stranden Blijburg er full av glade mennesker i løpet av sommermånedene. Her vil du kunne ta deg et bad, sole deg, nyte «en kald en» på kaféen eller ta et kurs i yoga eller stand-up-paddling (SUP).

Denne stranden er en ti minutters trikketur fra sentralstasjonen med trikk 26, etterfulgt av fem minutters gange fra endestoppet Ijburg.

Book ledige hotellrom i Amsterdam her

 

 

6. Finn en solfylt terrasse

I Amsterdam kryr det av kaféer og restauranter, men det kan være vanskelig å finne den perfekte spotten. Spesielt om man ikke er kjent og man vil unngå de typiske turiststedene.

En kafé som definitivt kan anbefales er Hannekes Boom. Denne kaféen er etter min mening litt bortgjemt om man ikke er veldig kjent med byen.

Hannekes Boom sjarmerer med sin unike hippiestil og avslappende atmosfære. Om sommeren myldrer det av folk ettersom de har solfylt uteplass ut mot kanalen med masse benkplass. På sene sommerkvelder kan du sitte med bena dinglende ut mot vannet med opptent bål i bakgrunnen.

Adresse: Dijksgracht 4, 1019 BS, Amsterdam.

Kafeen ligger 5 minutters gange fra Amsterdam sentralstasjon. Rett ved Biblioteket og Nemo Science Center.

En annen kafé som også er på min toppliste er som nevnt Pllek som holder til på NDSM Werf.

Denne kaféen er en favoritt uansett vær, da du kan nyte den store uteterrassen i finværet og hygge deg inne ved gråvær. Ute er det utsikt mot vannet og inne er det innredet alternativt med peis, sofaer og behagelige sittekroker.

Bygningen til Pllek er unik i seg selv da den er sammensatt av containere, noe som passer til området. Maten de serverer er biologisk, sesongbasert og lokalprodusert.

Tips! Du bør være tidlig ute for å få den perfekte plassen i solen, da nederlendere er som nordmenn flest; desperate etter sol.

Her finner du flyreiser og hotell

 

 

7. Gay Pride

Første lørdagen i august arrangeres den årlige homseparaden i Amsterdam for å hylle alle homofile, lesbiske, biseksuelle og transeksuelle. Dette er et arrangement som strekker seg utover en hel uke med feiring, og som tiltrekker seg flere hundre tusen besøkende i alle aldre og former. Kanalparaden skjer i 2016 den 6. august.

 

8. Lei en båt

Hva er ikke bedre enn å cruise kanalene i din egen båt? Det er tilsammen 165 kanaler som strekker seg utover byen, så det faller seg naturlig at man utforsker disse også.

Det er flere selskaper som leier ut båter som du kan låne i et visst antall timer eller en hel dag, helt etter hva du selv ønsker. Om du ikke føler deg trygg som kaptein kan du også leie en privat båttur, eller rett og slett ta deg en kanaltur med en av byens kanalbåtselskaper.

 

9. Sail

Dette er virkelig en av byens største attraksjoner, og arrangeres i havnebyen hvert 5. år – neste gang i 2020. Kjente skip fra hele verden samler seg i Amsterdam for å vise seg frem, og det vil også være show, konserter og mye mer som skjer i løpet av disse dagene. Absolutt å få med seg!

 

10. Opplev parklivet

Som alle andre storbyer er parken også her et fast oppholdssted for folk i Amsterdam, da ikke alle har en bakgård eller balkong å benytte seg av hjemme. Du skal ikke se bort ifra at du ser familier som samler seg for å feire barnebursdag, vennegjenger som spiller spill, og hunder som bader.

Den definitivt største og mest populære parken er Vondelpark. Denne parken ligger rett ved Leidseplein. Noe spesielt og morsomt med denne parken er at den har grønne parakitter som beboere. Historien om hvordan disse små fuglene endte opp her er litt usikker, men det sies at det startet med at en person slapp kjæledyrene sine løs. Siden har fuglene tilvendt seg klimaet og formert seg noe enormt.

Sjekkliste før du drar til parken: Grill, teppe, godt med drikke, musikk og godt humør!

 

Tips for overnattingsteder i Amsterdam Sentrum:

Det er et hav av overnattingsteder i Amsterdam, og mangfoldet kan kanskje bli litt overveldende og vanskelig å velge mellom. Her er en kort oversikt over mine favoritter som kan anbefales, innenfor ulik standard og prisklasser.

Andaz Prinsengracht *****

 

Prinsengracht

 

Andaz betyr «personlig stil» på hindi, så om du opptatt av høy kvalitet og standard, men med en personlig tvist, vil jeg anbefale Andaz Prinsengracht på det sterkeste. Dette hotellet er et 5 stjerners boutique og designhotell inspirert av Alice in Wonderland, og designet av den kjente nederlandske produkt- og interiørdesigneren Marcel Wanders.

Finn ledige rom her

 

Westcord Fashion hotel ****

 

Westcord Fashion Hotel

 

Er du opptatt av mote og/eller god kvalitet, er også Westcord Fashion Hotel et godt valg. Dette hotellet har 4 stjerner, noe de har fortjent med sin innredning og gode service.

Hotellet er lokalisert rett ved World Fashion Center og Overtoom, en 15 minutters trikketur fra sentrum.

Hotellet bestiller du her

 

 

West Side Inn ***

 

Westside

 

Dette siste alternativet på overnattingssted er en favoritt blant nesten alle jeg vet om som har tatt turen til Amsterdam for en langhelg. West Side Inn har 3 stjerner og kvaliteten er selvfølgelig ikke super, men du får hva du betaler for. Det funker perfekt om du kun er interessert i et overnattingsted hvor du kan dekke dine enkle behov.

West Side Inn booker du her

 

Les også:

De beste tipsene til København fra københavnerne selv

10 kule ting du må gjøre i Barcelona