Foto: istock

Derfor bør du også elske Amsterdam

En av de hyggeligste byene i Europa er Amsterdam. Vi gir deg guiden.

Amsterdam er både hovedstaden i Nederland og samtidig den største byen. Innenfor bygrensene bor det litt over 800 000 mennesker, mens det i hele Amsterdam bor litt over 2,3 millioner.

Det som en gang var en liten fiskerlandsby ble etterhvert en av de viktigste havnene i Europa på 1600-tallet. I dag er Amsterdam rangert som en av de beste i verden å bo i, en av de mest innovative byene i verden og en av de viktigste finansbyene i vår verdensdel.

Hovedstaden har også blitt en svært populær turistdestinasjon og over 4,6 millioner mennesker besøker Amsterdam hvert eneste år. Dette er det også mange gode grunner ti, og vi gir deg topp 10 her.

Sjekk billige flybilletter til Amsterdam her

Finn hoteller i Amsterdam her


1. Ta en kanaltur

Kanalene i Amsterdam ble ikke laget for å være en turistopplevelse, men var ekstremt viktige for transport og forsvar i byen under Nederlands storhetstid. Selv om mange av kanalene senere ble fylt igjen for å lage veier er det fortsatt 165 av dem igjen. I 2010 ble kanalene en del av UNESCOs liste over viktige ting å bevare.

En tur på kanalene er en stor opplevelse. Dagsturene er relativt like, tar omtrent en time og gir deg en guidet tur rundt i byen. På kvelden kan du for eksempel ta en romantisk tur med Amsterdam Candlelight Cruise (to timer med vin og ost). Det nesten tre timer lange middagscruiset til Amsterdam Jewel Cruises er også en opplevelse. Har du med barn så kan pannekake-cruiset være en vinner. Du kan nemlig spise så mye du ønsker i løpet av 2,5 time (pannekaker og is).


2. Besøk Prinsengracht 263

I denne bygningen gjemte en ung jente seg sammen med sin familie i to år. Etter hennes død fant man dagboken hennes. En dagbok svært mange har lest. Vi snakker selvfølgelig om Anne Frank, og Anne Frank-museet. Køene her kan være svært lange, men kjøper du billett på nett på forhånd kan du hoppe forbi den. Sjekk om du kan få oppleve den halvtimes ekstra introduksjonen hvis du besøker museet, det er verdt en halv time av ditt liv.

3. Gå på kafé

Det er en grunn til at beboerne i Amsterdam ofte omtaler sine kafeer som sitt andre hjem. Livlig fra morgen til sent på kveld så er dette stedet hvor du kan slå av en prat med de lokale, og oppleve det nederlandske på nært hold. Cafe’t Smalle i Jordaan-nabolaget er muligens det beste stedet for en jenever. Det er også andre typer kafeer i Amsterdam, og hvis du vil ha en oversikt over disse finner du det her.

Skal du ha kaffe så bestiller du Koffie verkeerd. 

4. Ta en tur i Vondelpark

Den største parken i Amsterdam er stedet hvor byfolkene selv tar sin piknik. Et virkelig vakkert sted med store lekeområder for barn, hvis det skulle være noe man trenger. Ellers er det fullt mulig å kjøpe en picnic-kurv med deilig nederlandsk mat, gå en tur i parken og ta en naturskjønn lunsj. Er du litt eldre, og vil ha det morsomt sammen med de unge så sjekk ut rulleskøyteracet i parken hver fredag klokken ni.

5. Kjøp noe brukt og kult

Besøk Waterloppeinmarkt – muligens det kuleste loppemarkedet i Europa.


6. Ta en tidsmaskin

Du går omtrent rett fra den moderne verden til noe som virker fjernt og veldig gammelt hvis du tar turen til Begijnhof.


7. Besøk museene

Rijksmuseum har Rembrandt og Vermeer, Stedelijk Museum har moderne kunst og Van Gogh-museet klarer du vel å gjette hva har.


8. Spis deilig nederlandsk mat

Hommade-food

På mange måter har man i Nederland klart å ta det beste fra mange verdener for å lage sin egen mat. Deres Uitsmijter spek en kaas er på mange måter egg og bacon, bare bedre. Stamppot er potetstappe, men også med grønnsaker. Borenkoolstamproot med rookworst for eksempel kan ligne på pølse med potetstappe, men smaker en god del mer (borenkool er hva, tror du?). Og pannekakene deres selvfølgelig. Pannekoeken er mye bedre enn kreppgreiene du får i Frankrike, tro oss.

Nederlandsk mat har et ufortjent dårlig rykte, for hvor feil kan maten være når alt de lager kurerer fyllesyke? Sjekk Restaurant Greetje for luksusversjonen av den klassiske maten fra landet.


9. Spis på noen av verdens beste restauranter

Det tok restauranten Samhoud Places noen få måneder å få to Michelin-stjerner. Går du til loungen for menybestilling (i motsetning til seksretteren i etasjen over) får du en svært god opplevelse til en relativt rimelig penge. Sjekk også ut District5 og Ciel Bleu. Og Rons Gastrobar, italienske Mazzo eller asiatiske, fantastiske MoMo ( Hotellrestauranten til Park Hotel Amsterdam).

10. Shop

Amsterdam har vært og er en handelsby. Sjekk gatene Beethovenstraat, Pieter Cornelisz Hooftstraa og Cornelis Schuytstraa hvor du finner mange av de største merkene og designerne. Marlies Dekkers, Viktor & Rolf, G-Star, Iris van Herpen og flere andre merker har sitt utspring i byen.

De Bijenkorf er en stor såkalt department store (og butikken er eid av de samme som eier Selfridge’s, og faktisk indirekte Primark). Du finner svært mange motebutikker i Negen Straatjes (ni små gater med mange morsomme butikker). Haarlemerstraat har flere ganger blitt kåret til den beste shoppinggaten i landet.

Tips for overnattingsteder i Amsterdam Sentrum:

Det er et hav av overnattingsteder i Amsterdam, og mangfoldet kan kanskje bli litt overveldende og vanskelig å velge mellom. Her er en kort oversikt over mine favoritter som kan anbefales, innenfor ulik standard og prisklasser.

Andaz Prinsengracht *****

Prinsengracht

Andaz betyr «personlig stil» på hindi, så om du opptatt av høy kvalitet og standard, men med en personlig tvist, vil jeg anbefale Andaz Prinsengracht på det sterkeste. Dette hotellet er et 5 stjerners boutique og designhotell inspirert av Alice in Wonderland, og designet av den kjente nederlandske produkt- og interiørdesigneren Marcel Wanders.

Finn ledige rom her

 

Westcord Fashion hotel ****

Westcord Fashion Hotel

Er du opptatt av mote og/eller god kvalitet, er også Westcord Fashion Hotel et godt valg. Dette hotellet har 4 stjerner, noe de har fortjent med sin innredning og gode service.

Hotellet er lokalisert rett ved World Fashion Center og Overtoom, en 15 minutters trikketur fra sentrum.

Hotellet bestiller du her

 

West Side Inn ***

Westside

Dette siste alternativet på overnattingssted er en favoritt blant nesten alle jeg vet om som har tatt turen til Amsterdam for en langhelg. West Side Inn har 3 stjerner og kvaliteten er selvfølgelig ikke super, men du får hva du betaler for. Det funker perfekt om du kun er interessert i et overnattingsted hvor du kan dekke dine enkle behov.

West Side Inn booker du her

 

Les også:

De beste tipsene til København fra københavnerne selv

10 kule ting du må gjøre i Barcelona