Danskene vet å feire godt juleøl! Foto: www.carlsberggroup.com

Det danske julekonseptet alle ønsker å oppleve

J-dagen er et av årets store høydepunkter.

Danskene er vel kjent for å brygge godt øl – og når tiden er inne for å lansere årets juleøl, ja, da feirer man det. Så enkelt er det kjente, danske konseptet som finner sted den første fredagen i november hvert år, og som går under navnet J-dagen. J-dagen står enkelt og greit for jul- eller julebryggdagen, altså den dagen Tuborg lanserer sitt juleøl. Dette er dagen vi alle skulle ønske vi var danske.

Dagen da juleskummet faller

Tuborg J-dag

Det var i 1981 at den første J-dagen ble markedsført av Tuborg i forbindelse med bryggingen av årets juleøl. Det tok imidlertid ikke lang tid før J-dagen ble gjort til en årlig tradisjon. På den tiden var lanseringen av juleølet lagt på onsdager, men i 1999 ble den flyttet til den første fredag i november, primært fordi det ble et stort problem at så mange unge mennesker ikke møtte opp til undervisning dagen der på.

Den store førjulefesten har gjennom årene markert seg som en av de store festdagene i landet. Med blå nisseluer, syngende julenisser, skumbelagte gater og et drøssevis av lastebiler fulle av juleøl, står stemningen i taket gatelangs, og i puber og barer landet rundt. Og vi er ikke overrasket: deiligere juleøl skal du lete lenge etter.

Tuborg Julebrygg er en mørkgylden øl, med en svak duft av lakris og solbær. Smaken er fyldig og sødmefull, og den egner seg, naturligvis, til en tradisjonell, dansk julefrokost. Får du vann i munnen av dette, ja, da bør du ta turen til det danske land fredag 4. november.

J-dagen er imidlertid ikke bare en dag for den festglade og øl-tørste. I Danmark er også juleøl-lanseringen, symbolet på at julen ringes inn. Hva er vel ikke hyggeligere enn å nyte førjulsdager i Danmark? Enten du reiser for å ringe julen inn med J-dagen, eller har sett deg ut en annen helg du vil feriere i det danske land før jul, så garanterer vi deg at den danske og deilig julestemningen vil fylle både kropp og sinn – da spesielt om du reiser til København.

Bestill de rimeligste flybillettene til København her

Ring julen inn i København

Festive christmas decorations at Tivoli Gardens Denmark.

København er perfekt å reise til før jul. Her har du muligheten til både å gjøre unna julegave-handlen, spise deilig dansk julefrokost (men en akevitt eller to til), finne julestemningen på Tivoli, på det sjarmerende julemarkedet i nyhavn, eller spasere gatelangs med en varm krepp (med nugatti!) i hånden, mens de førstesnøfnuggene fester seg på nesetippen – dette er vel en julestemning du ikke kan vært foruten? Vi har listet opp noen julemarkeder du bare må oppleve, i hvert fall hvis du vil få julestemningen:

Julemarkeder du vil elske

På det økologiske inspirasjonshuset på Frederikberg finner du et hyggelig julemarked som selger juledekorasjoner, julepynt, håndtverk, og noe godt til magen. Markedet er perfekt for barn, da de kan lage deres egen juledekorasjon.

Vil du ha et litt annerledes julemarked? Da er kanskje julemarkedet i Den Grå Hal noe for deg. Her blir hallen i Christiania omskapt til et julemarked som minner mest om en eksotisk basar. Københavns mest spennende julemarked?

Langs de brosteinsbelagte gatene ved Nyhavns kanaler ligger Nyhavn julemarked. Her får du julestemning i historiske omgivelser og garantert mulighet til å finne mange julegaver.

Der de tre små kinesere satt og spilte på en kontrabass, altså på Højbro Plads, er det internasjonalt julemarked perfekt for deg som ønsker litt av alt. Smatt deg gjennom tyske kaker, pølser og gløgg, samt sjokolade, kaffe, italienske oster og selvfølgelig de klassiske danske «æbleskivene».

Til sist, og ikke minst, må du sette av en kveld i Tivoli. Her kan du spille deg blakk på maskiner og aktiviteter, ta karuseller, drikke deilig varm kakao, shoppe små-nips og ull (mye fint!) på markedet, ta en juleøl på en av serveringsstedene og kanskje en middag på en av restaurantene inne på området om magen begnner å romle.

Bestill de rimeligste flybillettene til København her

Her bor du i København

Best av alt med å reise til København, det trenger ikke være så dyrt. Vi har nedenfor plukket ut en rekke bra hoteller du kan bo til en rimelig penge. Mindre bruk av penger på hotell, mer på shopping og kos, sant? I tillegg viser vi deg hvilken kjede som er vår overnattings-favoritt, samt de litt mer eksklusive hotellene.

Billig og bra overnattingssteder

Du trenger ikke betale en liten formue for å sove godt i København. Hvis du vet hva du skal se etter kan du få et rom til en svært billig penge, uten å måtte ofre hverken beliggenhet eller komfort. Dette er de billige hotellene du bør velge:

Generator Hostel Copenhagen

Generator Hostel er et hostel med billige overnattingsmuligheter og spennende interiør. På hostellet finner du også den spesielle Generator-baren, hvor du kan stifte nye bekjentskaper eller slappe av med noe å drikke etter en lang dag i byen. Alt etter hva du foretrekker, kan du velge å sove på privat enkeltrom eller i en større sovesal med andre.

Du finner hostellet her

CABINN City Hotel

CABINN City, Copenhagen

Inspirasjonskilden til CABINN-hotellene i København er lugarene på danskebåten, og det merker man tydelig på rommene. Hotellrommene ser ut som typiske båtlugarer, og selv om de er små har de det du trenger for å få et behagelig hotellopphold. CABINN finner du blant annet i sentrum og i Ørestad nærmere flyplassen.

Her bestiller du overnatting på CABINN

Wakeup Copenhagen

Wakeup Copenhagen Carsten Niebuhrs Gade, Copenhagen

Wakeup Copenhagen er et stilfullt og budsjettvennlig hotel, idyllisk plassert ved sjøen. Du finner alt du har bruk for på dette hotellet, og har kort avstand til Hovedbanegården, Vesterbro og Tivoli.

Finn Wakeup Copenhagen her

Overnattingsfavoritten Nordic Choice

Er det en kjede som aldri skuffer, så er det Nordic Choice. Her finner du flotte hoteller med god beliggenhet, god service og gode priser. Comfort Hotel Vesterbro er vårt favoritthotell, mye fordi det har en god pris, er innbydnende og lekker, samtidig som det ligger perfekt plassert på Vesterbro (et nydelig område, du kommer til å trives veldig godt i).

Komfortabelt moderat dobbeltrom på Comfort Hotell Vesterbro København

Bestill hotellet her

Andre flotte, og litt mer eksklusive, hoteller

For deg som har litt mer penger å rutte med, er disse tre hotellene alle veldig gode alternativer.

Hotel D’angleterre

Med mer enn 250 års historie er Hotel D’Angleterre en legendarisk københavnsk institusjon berømt for sin eleganse, luksus og stil. Denne gamle skjønnheten har vært setting for politiske og nasjonale hendelser opp gjennom Danmarks historie.

Hotellet er er resultat av et kjærlighetsforhold mellom to unge mennesker, som sammen etablerte en restaurant på Kongens Nytorv i 1755. Det er her D’Angleterres historie begynner. Hvis veggene kunne tale, ville de fortalt om eventyr.

Hotellet har 123 romslige rom med åtte suiter som tar eg tilbake til en tid med ren overdådighet og storhet. Velutstyrte rom, komfort av høyeste klasse, eksklusiv bar, høflig og vennlig personale, og kvalitet på alle måter.

Bestill hotellet her.

Copenhagen Marriott Hotel

Copenhagen Marriott Hotel er 5 minutters gange fra Tivoli og København sentralstasjon. Alle de 401 rommene har god plass med nydelig utsikt over havnen og København. På hotellet kan du tilbringe tiden på den nye baren, Pier 5, som ligger ved lobbyen ved vannkanten. De shoppingglade har de beste handlegatene rett utenfor hotellet.

Bestill hotellet her.

Nimb Hotel

Det var en gang….Eventyr er alltid til stede i Nimbs 17 unikt innredede suiter. Skal du gjøre ditt besøk i København minneverdig, så er Nimb det hotellet du må oppleve. Nimb ble opprinnelig bygget i 1909 som en maurisk basarbygning av Tivolis arkitekt og direktør Knud Arne Petersen. I dette fantasislottet åpnet restaurant Nimb, oppkalt etter søstrene Henriette og Zerina Nimb, stedets første restaurantører.

Nimb er i dag et tempel for den gode smak, ganen, sinn og øye.

Hotellet er et eksklusivt boutiquehotell som ingen andre i verden, og likevel hjemmekoselig, intimt og storslått på samme tid. Hotellets stil har både tivolimagi og varmt nordisk stemning. Flott beliggenhet, praktfull utsikt over Tivolihagen, og upåklagelig service.

Bestill hotellet her.

 

Finn flere luksushoteller på Laurel Nights.

Les også:

5 hete reisemål i desember

Opplev en herlig julestemning i Berlin

Tysklands beste julemarkeder