Det norske slottet som bader i konjakk

Vi gir deg reiseguiden som gir deg full tilfredsstillelse for smaksganene. En reise i konjakk, matkunst og visuell nytelse. 

Fra Gjøvik til Cognac

Å være den nest eldste sønnen på en stor gård på innlandet betydde tidligere egentlig en av to ting. Enten laget man en karriere selv eller så satset man på at andre deler av familien gir noen sjanser. Akkurat det siste skjedde for Sverre, som var nest eldst fra en meget stor gård ved Gjøvik. Da hans onkel døde fikk han tilbud om å ta over gården Mustad, men han valgte å studere i stedet. Etter noen års studier fikk han gjennom en onkel jobb i Frankrike. Nærmere bestemt i Cognac. Finn flyreiser til Bordeaux her – 1,5t i bil fra Jarnac Sverre Braastad pakket sekken, lærte seg fransk og begynte å lære seg alt om dette mørke brennevinet. Da han noen år senere giftet seg med arvingen til cognachuset Tiffon var den nest yngste bondesønnen fra Toten-området blitt til en vingårdeiene franskmann.

cognac_18

Chateau de Triac – det norske konjakkslottet

Braastad-familien har også jobbet i cognacfirmaer som Courvoisier, og Sverre hjalp også andre nordmenn inn i bransjen. Blant annet enn mann med etternavnet Larsen. I dag lever den norske arven videre i det franske slottet Sverre Braastad kjøpte etter andre verdenskrig. Ett av hans barnebarn, Karin, forteller oss på en blanding av fransk og engelsk: – Jeg var på Gjøvik hver sommer fordi bestefar ville det. Han samlet hele familien der på sommeren og her på slottet hver søndag. Slottet ligger i den bittelille landsbyen Triac, og i dag brukes det først og fremst som et utleiested for bryllup, feiringer eller hvis konjakkhuset inviterer til smaking. Arrangmenter og annet kan sjekkes gjennom Braastad opplevelse.

cognac_4

Et norsk kontor på en fransk vingård

cognac_13

Inne på slottet finner du fortsatt kontoret til Sverre Braastad hvor det norske flagget ligger dandert. I bokhyllen, rett under Ibsens samlede verker, står et bilde av gården han flyttet fra på Gjøvik. Totalt er det rundt 60 etterkommere fra Sverre Braastad som nå bor i området. Konjakkbedriften Tiffon ble startet i 1875, og senere overtatt av Braastad. Hans etterkommere driver i dag bedriften i samarbeid med Arcus.

Slottet ble kjøpt etter andre verdenskrig. Braastad-slottet ligger nærmere landsbyen Jarnac, byen hvor Francois Mitterand ble født. Det er også her hugenott-lederen Condé døde i 1569 i slaget ved Jarnac, hvor blant annet Sir Walter Raleigh deltok. I dag er det byen hvor Tiffon (Braastad) og Courvoisier har sine hovedkvarter. Under forbudstiden i Norge var konjakk en av de få sprittypene du kunne kjøpe.

På apoteket, siden spritet ble regnet som medisin. Tiffon er et konjakkhus med sin egen vingård. På en rundtur i områdene viser Le Maitre de chais, kjellermesteren og masterblenderen Richard Braastad oss druene som skal bli til edle dråper: – Vi setter ned nye ranker nå. Om tre år kan vi høste dem, og tidligst to år etter det kan vi bruke resultatet i konjakk.

Hotell i Jarnac

Hotel Ligaro

Hotellet ligger i hjertet av Jarnac, noen få hundre meter fra Courvosier og Tiffon, og fra hjertet i landsbyen. Det er en veldig god restaurant i forbindelse med hotellet med en kokk som blant annet har jobbet på Four Seasons i New York. Ikke overraskende er mye av maten inspirert med og av konjakk. Her finner du hotellet

Spisesteder i Jarnac

cognac_25

Det er flere gode steder å spise i Jarnac. Restaurant du Chateau er et godt valg i forbindelse med hotellet over, du kan også vurdere Karina – som også har overnattingsmuligheter. Chez Maxine har også god mat (ikke en mangelvare det i Frankrike). For den virkelig gode opplevelsen besøker du Michelin-restauranten La Ribaudiere.

Da vi spiste der opplevde vi matkunst på høyt nivå, veldig god service i virkelig fine omgivelser. Gourmand-menyen med fem retter koster 64 euro. Altså omtrent det en treretter koster på TGI Friday’s.

De aller edleste dråper

cognac_8
cognac_7

Inne på Tiffons bryggerihus ved elven i Jarnac, for øvrig det eldste bygget i området hvor det fortsatt lages konjakk, viser Braastad oss noen tønner med virkelig edle dråper. – Den første tønnen du ser har lagret vin, ublandet konjakk, som er litt over 120 år gammelt. Skulle du kjøpt en flaske med innholdet måtte du ha gitt litt over 15 000 euro. Ikke at det er noe mulighet. Det er nemlig ikke slik at kunden har rett når det gjelder konjakk. – Nei, kunden velger ikke konjakken. Det gjør vi.

cognac_10

Med vi mener Braastad de få som har samme jobb som han. De som har som jobb å smake til blandinger som blir til XO, VSOP, VS og de mange spesialblandingene.

I tillegg handler det også om håndverk av en annen sort. Nede ved elven i byen Cognac er vi innom det nydelige spisestedet La Courtine. Der møter Braastad en kjenning. Mannen som har ansvaret for å dra til nord i Frankrike for å velge ut trærne som en gang skal bli til tønnene som konjakken skal lagres i. -Han velger ut trærne sammen med oss, så kutter han dem ned og velger ut det beste på treet. Det ligger så i fjorten måneder før man lager tønnene, forteller Braastad. Senere får vi en omvisning på museet til Tiffon.

Der er det en gammel norsk telefonkatalog, konjakk som er over 200 år gammel og et kart over Svalbard med Braastadfjellet påtegnet. Søk etter hotell her – Vi har en spesiell historie med Svalbard hvor vi leverer en spesiallaget vin med egen etikett, forteller Richard Braastad. Bakgrunnen er at min bestefar var der som geolog. Lenkene mellom Norge og franske Tiffon er mange.

cognac_9

Cognac og Jarnac

Chateau de Triac ligger rundt tjue minutter fra den nydelige byen Cognac med sine små gater, svært hyggelige spisesteder og en historie som handler om mer enn bare brunt druesprit. I dag er det cognac, og den norske skrivemåten konjakk, vi kjenner. Slik har det historisk ikke vært. Byen Jarnac hadde mange hus som laget samme type sprit som i byen cognac, selv om det bare er Courvoisier og Tiffon som er igjen. Den gangen het drikken Jarnac hvis den var fra den byen, og cognac hvis den var fra Cognac.

cognac_16

Bakgrunnen for fremveksten til Cognac som handelsby med salthandel, og senere vin og den spesielle formen for brandy som kun lages her som bærer navnet til byen. Gamlebyen, Vieux Cognac, er meget kjent for sine mange spesielle bygninger og det vel bevarte festningsslottet Chateau de Cognac (des Valois).

Slottet ble bygget av Jean d’Orleans. Parken i Cognac er en ganske unik park i Frankrike, en park i såkalt engelsk stil som det ikke er alt for mange av i landet. I hvert fall som vanlige dødelige kan besøke. En tur til Charente-elven, og spisestedet La Courtine for lunsj vil gi deg en opplevelse utenom det vanlige. Inne i byen kan du spise på den virkelig gode Bistro de Claude.

 Hotell i Cognac

Hôtel François Premier

Dette nyoppussede hotellet svært sentral i Cognac gir deg en virkelig god opplevelse. Med kun 21 rom og 4 suiter er dette et lite og hyggelig hotell som gjør alt for at gjestene skal ha en best mulig opplevelse. Det er også et innendørs svømmebasseng samt en bar som kan servere både den ene og den andre konjakkdrinken. Les mer om hotellet her

Slik kommer du til Jarnac og Cognac

Du kan ta fly til Bordeaux og leie bil eller du kan dra til Paris og ta tog til Cognac. Sjekk flybilletter her