Skuelystne venter på en solformørkelse i North Queensland, 14. november 2012. Foto: REX/Newspix

Den største solformørkelsen er på vei til Norge

Vil du oppleve dette må du booke turen nå!

2015 er året vi kan oppleve en total solformørkelse i nærheten av Norge – og dette har ikke skjedd på 60 år! En total solformørkelse er når månen fullstendig dekker solen, og den er kun synlig på visse deler av jordkloden. For de som ikke er direkte innenfor den riktige banen vil solformørkelsen oppleves som en delvis formørkelse.

På formiddagen fredag 20. mars opplever Norge en solformørkelse som de fleste steder blir den største siden den berømte formørkelsen i 1954. Det vil bli merkbart mørkere, og flere merkelige fenomener kan oppleves. På Svalbard blir formørkelsen total i 2,5 minutter, skriver Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, på sine nettsider.

Tidlig opp

Nå er det Norges år for å oppleve dette fenomenet, men dersom du har lyst til å få med deg månens ferd foran solen må du belage deg på et lite eventyr. Solformørkelsen finner sted den 20. mars, og vil kun være synlig fra to steder – Svalbard og Færøyene. Dette er med andre ord en kjempemulighet til å oppleve to øyer som mange vanligvis ikke besøker.

For å få med deg formørkelsen må du belage deg på å komme deg opp om morgenen. Den starter klokken 7.41 om morgenen, og den totale solformørkelsen inntreffer klokken 09.45.

Finn flybillettene her

176977967 (1)

Se solformørkelsen fra mektige Svalbard

11 år til neste gang

I resten av landet vil vi også kunne oppleve solformørkelsen, men da kun som en delvis solformørkelse. Neste sjanse for å oppleve en total solformørkelse her hjemme vil være i 2026, så dersom du ikke vil vente 11 år så er nå tiden for booke billett! Finn flybillettene her. 

PS: Skal du se hele solformørkelsen bør du skaffe deg briller som er laget spesielt for det.

COLOURBOX12838516

Å se solformørkelsen på Svalbard er en opplevelse for livet – neste gang du ser det er i 2026! Foto: Alloverpress

Her bor du på Svalbard:

 

Stilige Basecamp Spitsbergen

 Spitsbergen Hotel 524502_30_z (1)

Ut å reise?

Finn billige flybilletter her

Slik får du best og billigst leiebil

Følg oss på Instagram og Facebook !