Du kan ha betalt 8 ganger så mye som passasjeren ved siden av deg på flyet

Flyprisene varierer utrolig mye, viser en ny undersøkelse.

Reisesiden Hopper i USA har analysert millioner av flyreiser og har funnet ut at priser på enkeltreiser kan variere utrolig mye. På korte flyreiser innad i USA kunne prisene variere fra 200 dollar til 1600 dollar for de samme billettene.

Undersøkelsen viste også at variasjonen var minst på populære feriesteder, mens den var klar størst til store byer. Det er også store forskjeller hvor mye prisene varierer fra selskap til selskap.

Søk etter billigste flypriser her

Selskapet kan også vise til tall for Oslo. Variasjonene på gjennomsnittlige priser fra Oslo er også store, og det er ingen tvil om at det er klart billigst å fly fra Oslo på en fredag eller lørdag, mens søndag er billigst tilbake. Det kan nok også skyldes antall flyvninger.

At prisene også forandrer seg stort viser undersøkelsen, på en uke kan flypriser i snitt gå ned så mye som 33 prosent ned (Marseille fra forrige uke til denne), mens flyprisene til Trondheim økte samme uke til uke med 58 prosent. Spesielt på flyvninger innad i Norge kan prisene varierer sterkt fra en uke til en annen.

Det er noen enkle triks for å få billigst mulig flyreise:

1. Bestill 6-8 uker i forveien

Undersøkelser gjennomført både i Norge og i det store utlandet viser at flybilletter i gjennomsnitt er billigst rundt 42 dager for flyvning. Bakgrunnen er visstnok flyselskapenes ønske om å fylle opp flyene nok såpass tidlig. Det som likevel er viktig å huske på er at dette er i gjennomsnitt, så det er selvfølgelig en variasjon.

Sjekk flypriser hos SAS her

2. Følg med på salg

Svenske forbrukermyndigheter sjekket for noen år siden tilbudene til flyselskap gjennom ett helt år, og i løpet av året var alle destinasjoner hos flyselskapene på salg. Dette er dog veldig periodisk, og det er for eksempel vanskelig å finne salg på fly til Spania på sommeren. Det skjer likevel, så det å faktisk følge med på salgene til flyselskapene vil lønne seg. Så selv om tipset virker åpenbart så er det verdt å huske.

Sjekk flypriser hos Lufthansa her

3. Reis på onsdager

Onsdager er generelt den billigste flydagen. Dette skyldes visstnok at de fleste møter, altså businessreiser, skjer på mandag og tirsdager. Fra og med torsdager har man så fritidsreiser. Nest billigst er for øvrig tirsdag.

Her kan du sammenligne flyprisene fra over 700 reisesider

4. Reis tilbake på lørdag

Lørdag er den tredje billigste dagen i uka, og er ofte den billigste dagen på utenlandsreiser tilbake til Norge. Bakgrunnen er at de aller fleste ønsker å ha hele helgen hvis man først er borte. En langweekend fra onsdag til lørdag kan derfor bli en god del billigere enn torsdag-søndag. Fredag og søndag er for øvrig de to dyreste dagene i uka.

Sjekk flyprisene hos Expedia her

5. Reis tidlig på morgenen

De aller tidligste flyvningene er de billigste. En av grunnene til dette er at de tidlige flyvningene ofte kan være flyvninger som er det som kan kalles logistikk-flyvninger, altså at selskapene skal få flyene dit de skal være for mer populære flyvninger.

Sjekk flyprisene hos Ebookers her

6. Sjekk flypriser tidlig

Flyselskaper legger ut nye og billige billetter enten rett etter klokken 24.00 (altså i løpet av natta) eller på morgenen. Noen vil også legge ut i løpet av dagen, men de aller fleste gjør dette når systemene deres har minst trafikk. Du bør likevel sjekke flyprisene før klokken 08.00, fra den tiden kommer nemlig forretningsreisebestillingene.

Sjekk flyprisene til Airberlin her

7. Bestill på tirsdager

Amerikanske undersøkelser har vist at tirsdag er den dagen i uka hvor det er billigst å bestille fly. Den dyreste er visstnok mandag. Tirsdag ettermiddag kan være smart om man skal tro ekspertene.

Her kan du sammenligne flyprisene fra over 700 reisesider

8. Registrer deg som bruker

Flere og flere flyselskaper har laget bonussystemer som ikke bare går på om du kjører en spesiell lengde for å få bonuspoeng. Mange gir også ekstra tilbud og fordeler (baggasje etc) til medlemmer som er registrert. Så selv om det tar litt tid vil du kunne spare penger på dette.

Sjekk flyprisene hos Supersavers her

9. Vær utro

Det kan faktisk være en god del penger å spare på å kjøre forskjellige flyselskap på en og samme strekning. Dette har selvfølgelig med tilgjengeligheten av billetter å gjøre. Så sjekk flere selskaper før du bestiller.

10. Bestill med kredittkort

Dette vil ikke påvirke prisen mange steder, selv om enkelte flyselskap faktisk har billigere bestilling med bruk av enkelte kredittkort. Derimot kan du spare penger på forsikring med å bruke etkredittkort.