En sødmefylt reise

Bli med på en kulinarisk reise til Malta

Den lille øya mellom Italia og Afrika har en nydelig klima, vennlige innbyggere og en rik historie med en arkitektur på lik linje. Det maltesiske kjøkkenet har stått i skyggen til den rike kulturen og historien, men stadig flere oppdager smakene til den lille øya i Middelhavet. Bli med på en tur gjennom  Saint Julians, Valletta og Mdina.

Selve navnet Malta er avledet fra det greske ordet μέλι (meli), som betyr «honning». Den gyldne, deilige sirupen er et av Maltas viktigste eksportvarer og produseres hele året.

Og honning er ikke bare honning på Malta.

I motsetning til hva vi finner i butikkhyllene hjemme, har Malta et unikt utvalg av smaker. Bier følger sesonger og hver måned henter biene nektar fra en annen blomst. Dette fører til at honningen får en annen aroma og smak. Smaker du honning i april vil den ha en smak av appelsinblomst, mens i mai/juni er det timian som setter sine spor i gude-drinken. Juli og august domineres av eukalyptus og denne setter smaken i sensommermåneder.

Lag deg en liste over ting du burde ha med deg fra Malta:

  • honning
  • olivenolje
  • kapers
  • oster

Ser du etter temareiser hvor du setter og bestemmer hva du og vennegjengen vil gjøre kan du søke her.

Saint Julians: Hare, geitost, fisk og kannoli.

Det maltesiske kjøkkenet har naturlig nok blitt påvirket av historien og alle de forskjellige nasjonaliteter som på et aller annet tidspunkt har hatt herredømme over den lille øya. Du finner italienske røtter i mange av rettene som baserer seg rundt pasta. Maltesiske kokker har gjennom tider skapt sin egen vri og retten timpana er resultatet av det. Pasta med kjøttdeig, tomater, ost, egg og nydelig, delikat deig kan minne om en type lasagne.

Sjømaten og fisken er av ypperste klasse og fiskesuppen aljotta eller fiskepaien lampuki må prøves. Nasjonalretten er fenek, som består av mørt kaninkjøtt stekt i olivenolje og serveres med grønnsaker og rødvin.

Søk etter reiser som passer deg her


Valletta

Folk er glad i dessert på Malta. En av favorittene deler de med italienere, nemlig kannoli. Dette er en dessert de delere med italienere.

De fylte sprø rørene er å finne både på restauranter og på markeder og frister alle passerende.

Fiskere i landbyene dropper ofte frokost til fordel for en tidlig lunch. Da koser de seg med søt te og baksten pastizzi. Dette er en type varm pai som er oftest fylt med erter eller ost.

Du finner lokale råvarer som artiskokker, paprika og aubergine,salater, nybakt brød med lokale oster, på de fleste menyer.

Osten typisk for Malta heter Gbejna og er en skarp geitost. Denne serveres og spises som mozzarella eller ruller i pepper, eddik og urter.  Den spises alene eller brukes i pizza,  og pastaretter.

Maten på Malta er fersk og porsjonene store. så du er ikke sulten når du går fra bordet.

Ser du etter restauranter kan du ta en titt på disse.

Ta en titt på hoteller på Maltas hovedstad. Se anmeldelser, bilder og informasjon her

Valletta er faktisk den miste av alle de Europeiske hovedstader. Det den mangler i størrelse, tar byen inn igjen i historisk arv. Her finner du en uovertruffen samling av opprinnelig barokk arkitektur, befestede bymurer ut mot Middelhavet, og den spektakulære Johanneskatedralen med perfekt tilhogde steinhvelv og et berømt maleri av Caravaggio.

Her bor du: Hotel Phoenicia Malta

Hotel Phoenicia Malta, Valletta

Flybilletter, restplasser og hoteller. Søk her

Sjekk ut Trip Advisor og deres kåringer


Mdina: Vin velsignet av greske guder

Malta produserer sin egen vin og den beste og mest kjente er Meridiana. Du kan booke en tur til Meridiana Vingård og se deres utvalgte viner og lære mer om saften fra druene. Her produseres det både hvit-, rose – og rødvin.

Du kan heller ikke forlate Malta uten å ha smakt på Cisk og drukket Kinnie. Kinnie er en type kullsyrevann med en bittersøt smak som er typisk for Malta. Den unike smaken er en blanding av appelsiner og krydderurter. Kinnie er deilig og forfriskende når du jobber med brunfargen på stranden eller ved svømmebassenget.

Finn hoteller på Malta, her

Men Malta har noe å by på for de som foretrekker noe annet enn vin. Ølen, Cisk brygges på Malta er og deres store stolthet. Den har vært laget siden 1928 og har vunnet en rekke priser som Word Beer Cup, World`s Best Low Carb Lager og World`s Best Standard Lager.

Er det bading og soling som står høyest på prioriteringslisten er Den Blå Lagunen et absolutt must. Stranden ligger på Comino, mellom Malta og Gozo.

Det krystallklare vannet, hvite strendene gjør at turistene tar båtene over til den flotte stranden dagen lang.

Her finner du hoteller ved Den Blå Lagunen

Har du prøvd vårt hotellsøk?  Finn hotell i Mdina
Her bor du: Ønsker du å oppleve en kulinarisk opplevelse på Mdina, kan du ta en titt på The Xara Palace Relais & Chateaux.

The Xara Palace Relais & Chateaux, Mdina, Duplex (Room), Gjesterom

 Kjøp fly og hotell i ett og spar penger med Expedia

Les også:

Det britiske kongeriket som alle har glemt

Her får du vin i verdensklasse

Alt du trenger å vite om New York