Et møte med Miklagard

Glem Paris. Glem Roma. Europas aller mest magiske by ligger spredt over to kontinenter.

Vakker, forførende og eventyrlig 

Istanbul er Europas mest magiske storby, en by som også befinner seg i Asia. En smeltedigel av kultur og historie. Byen hvor øst møter vest, gammelt møter nytt, kultur møter kaos- Istanbul vil forbløffe deg. Det er både London, Paris og Kairo på en gang, men koster mye mindre og vil garantert gi deg en opplevelse du ikke finner i noen annen europeisk eller asiatisk storby.

Lyst på en romantisk tur eller en storbyweekend? Vi gir deg den beste guiden for et møte med Orienten.

Sultanahmet

Etter å ha vært hovedstad i tre forskjellige riker gjennom tidene, huser Istanbul enestående byggverker som Hagia Sophia, Den Blå Moské, Basilicasisternen og Topkapi-palasset. De viktigste landemerkene og mest storslåtte byggverkene ligger nemlig i gamlebyen, Sultanahmet- området. Et turiststrøk blir ikke mer romantisk enn dette, og den norske historien er til å ta og føle på her. Du kan blant annet finne gamle runer fra vikingene som var der (deriblant en tidligere norsk konge).

Denne bydelen bugner over av severdigheter du bør få med deg:

1. Den Blå Moské

Den Blå Moské er Istanbuls mest besøkte turistattraksjonen, og har fått navnet sitt fra de tjue tusen blå flisene som preger interiøret. Med sin enorme størrelse og beliggenhet midt på hovedplassen i Sultanahmet, er dette praktverket et absolutt must. Når du besøker moskeen, må du, som i resten av byens moskeer, ta av deg skoene og dekke deg til. Kvinner må dekke til håret. Det er gratis inngang, men en symbolsk donasjon er forventet.

2. Hagia Sophia

Bygd rundt år 535 som en hyllest til hele den bysantinske kultur, er Hagia Sophia den mest storslagne bygningen i Istanbul. Fra utsiden er det kanskje ikke den mest imponerende katedralen, men inni, der det siden 1934 har vært museum blir du stående og måpe. Blandingen av kristen og islamsk kunst har du nok aldri sett maken til.

3. Topkari-palasset

Topkari-palasset, det største i sitt slag i Tyrkia, var i 350 år midtpunktet i det ottomanske riket, og gir et fantastisk innblikk i sultanenes overdådige levevis. Et besøk dit er som å hoppe direkte inn i fortellingen om 1001 natts eventyr. Sett av en hel dag her hvis du vil se alt. Det du i alle fall må se, er delen der sultanens harem bodde. Den vakre parken med fontenene og utsikten over Det Gylne Horn og Bosporusstredet er imponerende.

Sjekk etter hotell i Istanbul her

Unn deg et tyrkisk bad 

Et besøk i en hammam, altså saunaens tyrkiske fetter, er obligatorisk når du er i Istanbul. Lokale damer (eller menn- grunnet kjønns-inndeling) gir deg en ordentlig vask og skrubb i vakre omgivelser. Inngang og vask koster rundt 150 kroner, og spabehandlinger kan kjøpes til en billig penge.

Båttur

Man reiser heller ikke fra Istanbul uten å ha vært på båttur på Bosporus, og sett byens fantastiske skyline fra sjøsiden! Dra til sjøs og nyt den helt spesielle opplevelsen- det å befinne deg på skillelinjen mellom Europa og Asia.

Fotball på sitt beste

Det er egentlig bare én sport som betyr mye i Istanbul, og det er fotball. Byen har flere lag som spiller i den tyrkiske toppdivisjonen. Gå på fotballkamp og se Galatasaray, Besiktas eller den lokale Vårelenga-utgaven Fenerbahce spille. Tyrkiske fotballsupportere er kjent som lidenskapelige og høyrøstede, og en slik opplevelse vil du sent glemme.

Basarer og shopping

Legg turen til to av Istanbuls mest berømte basarer. Grand Bazaar er en kjempe labyrint med 4.000-5.000 små forretninger, nesten som en egen by. Her selges det alt fra gull og diamanter til lær, keramikk og tepper. Her er det lov å prute! Alle lokale kan fortelle deg at det er en overpriset turistfelle. Kryddermarkedet, derimot, bør avlegges et besøk, for å plukke med deg litt safran og gode krydder, og overspise på søtsaker som turkish delight og kastanjeis. Skylt ned med en god gammel kopp ottomansk kaffe får den søte smaken det perfekte motspill.

I den moderne bydelen Beyoglu, nord for Galata-broen, finner du byens mest kjente handlegate. Selv om den er full av internasjonale kjedebutikker, har den også sitt distinkte særpreg. Bare hopp på den sjarmerende trikken som kjører opp og ned. Her er også utelivet på sitt beste.

Søk etter gode flypriser her

Kulinariske opplevelser

Istanbul er rett og slett en 24-timers kulinarisk orgasme. Det er ikke tilfeldig at det tyrkiske kjøkkenet er et av verdens beste. Det vrimler av hyggelige spisesteder hvor du får god og rimelig mat, men vil anbefaler å dra til Beyoglu, Tesvikiye og Besiktas for å oppleve den lokale stemningen og maten på sitt beste.

Spis lunsj på Ciya Sofrasi i Kadiköy, og velg mellom hundrevis av regionale retter fra hele Tyrkia. Bestill bord en kveld i topprestauranten i det 61-meters høye Galatatårnet, ta en tur ut på balkongen og du vil se en utsikt som tar pusten fra deg.

Get lost!

Den kanskje aller beste opplevelsen av Istanbul får du om du rusler rundt og går deg vill i gater og markeder. Når du har behov for å finne tilbake, spør du bare en hyggelig tyrker. De fleste snakker engelsk, og flørter litt samtidig.

Her bor du godt:

 

Levni Hotel & Spa 

Aller best bor du i Sultanahmet området,  i gangavstand til byens mest berømte severdigheter og storslagne byggverk. Levni Hotel & Spa er en perle av et hotell med en beliggenhet som kunne ikke ha vært bedre. Flott service og et fantastisk spa/hamam- tilbud.

Du finner hotellet her

Marmara Pera Hotel

Hotellet er moderne med en utmerket beliggenhet og vel innredet rom med flott utsikt over gamle Istanbul og Det Gylne Horn. Bor du på dette hotellet, har du badebasseng på taket med Istanbuls flotteste utsikt.

Les mer om hotellet her
Søk etter flere hoteller i Istanbul her

Beste tidspunkt å reise:

Istanbul er best å besøke i vår- og høstsesongen. Da er klimaet svalt og mildt. Ettersom Istanbul ligger såpass langs øst i Middelhavet, er det også her varmen og sola først får taket på våren. En perfekt reisemål å møte våren på.

Søk etter gode flypriser her