En ukjent ferieperle

Det er et europeisk land du ikke har opplevd som du kanskje bør oppleve. 

Hvis du tenker på ferie i Europa er det sannsynligvis Hellas, Italia, Spania, Frankrike, England, Sverige og Danmark du først tenker på. Noen har vært en tur i de baltiske statene mens andre har besøkt Kroatia og Bulgaria.

Ett land du kanskje ikke har vurdert som ferieland er Slovakia. Det burde du kanskje gjøre.

Sjekk hoteller her

Slovensko, som landet heter på slovensk, ble et selvstendig land den 1.januar 1993 da Tsjekkoslovakia ble delt i to. Landets naboer er Polen til nord, Ukraina i øst, Tsjekkia og Østerrike i vest og Ungarn i sør. Landet er så vidt større enn Norge i innbyggertall med sine 5,4 millioner innbyggere.

Under gir vi deg en liten guide til hva du kan oppleve i landet, hvordan du kommer deg dit og hva du bør oppleve.

Bratislava

Hovedstaden i Slovakia har rundt 600 000 innbyggere totalt og ligger helt sørvest i Slovakia ved elvene Donau og Morava.

Byen som var hovedstaden i Kongeriket Ungarn fra 1536 til 1783 har mye historie. De første sporene av bosetning i området stammer fra 5000 år før år Kristus. Byen har vært viktig både for keltiske stammer, senere slavere og etter at den ble hovedstad i Kongeriket Ungarn var det en storby i det 18.århundret.

Sjekk flyprisene hos SAS her

Bratislava er under en times kjøretur fra Wien i Østerrike, og er faktisk verdens eneste hovedstad som grenser til to land (Ungarn og Østerrike).

Dagens Bratislava er dominert av moderne bygninger som har blitt bygget etter at kommunismen falt, bygninger bygget under kommunismen og svært mange gamle bygninger. Det er over 40 såkalte palasser i byen (noen små, noen svært store) og et rådhus som stammer helt fra 1200-tallet (se bilde).

Den mest imponerende bygningen i byen er Bratislava slott som er på et platå 85 meter over Donau. Det første slottet der ble bygget rundt år 950, mens dagens slott er et gjenbygd og restaurert slott slik det så ut på 1600-tallet.

Sjekk hotell og fly her

Shopping i Bratislava

Det største shoppingsenteret heter Avion Shopping Park. Senteret er eid av Ikea, og har både internasjonalt kjente butikker/kjeder samt mer lokale utgaver. Godt utvalg av butikker, og med kanskje et mer eksklusivt utvalg, har senteret Eurovea.

Siden Slovakia er medlem av EU har de fleste internasjonale kjedene de samme prisene som i andre europeiske land, mens de lokale kjedene (med internasjonale merker) ligger 20-30 prosent under det normale europeiske prisene.

Den store handlegaten er Obchodna ulica.

Sjekk hoteller her

Å spise (og drikke) i Bratislava

På grunn av sin lange rojale historie så er Bratislava kjent for å ha et godt utvalg av vin, og besøker du Grand Cru Wine Gallery så vil du oppleve nettopp dette. Du kan lese mer om vingalleriet her.  Her kan du også smake mange av de, faktisk, svært gode slovenske vinene.

Er du ute etter mat med klasse bør du besøke Restaurant Messina. Deres utsøkte 6-rettersmeny koster 59 euro (433 kroner), mens deres hovedretter koster fra 120 til 220 kroner. Er du ute etter tradisjonell slovensk mat kan du beøske Mestiansky Pivovar, som har to restauranter i byen. Begge disse restaurantene er dog regnet som dyre i slovensk målestokk så du må ut med omtrent det samme som en middag på Egon ville ha kostet i Norge.

Å bo i Bratislava

Det er som i alle europeiske byer mange hoteller å velge blant i Bratislava. Det som likevel også er et faktum er at prisene på de virkelig gode hotellene ofte er lavere enn i andre europeiske byer.

Det hotellet som anbefales mest er Marrol’s Boutique Hotel. Hotellet ligger i en fredet bygning 300 meter fra det gamle nasjonalteateret og er et luksushotell av dimensjoner. Det koster også noe å bo på hotellet (fra 1500 til 2000kr per natt), men du får faktisk det du betaler for.

Et billigere, og mer moderne hotell, er Mercure Bratislava Centrum Hotel. Dette hotellet ligger også veldig sentralt, og har alle moderne fasiliteter. Dette kan du få fra 750 kroner til 1000kr per natt. I restauranten får du slovensk mat med moderne vri, og du har en strålende bar med et nærmest sinnsykt vinkart på hotellet.

Er du ute etter veldig mye for pengene kan du vurdere Doubletree fra Hilton. Hotellet ligger nære flyplassen, presidentpalasset og Primates-palasset. Hotellet har også svømmebasseng. Normalt er dette hotellet dyrere enn Mercure Bratislava, men her er det bare å følge med for å få en god pris siden Hilton ofte har salg gjennom forskjellige leverandører.

Sjekk hoteller hos hotels.com her

Sjekk hoteller hos Expedia her

Bo utenfor Bratislava

Det er også mulig å bo utenfor Bratislava. Skal du bo ekstrem luksus like ved den utrolige Tatra nasjonalpark så er Grand Hotel Kempinski High Tatras noe å oppleve. Hotellet er et skihotell på vinteren (med svært gode skibakker rundt), og på sommeren er det en naturopplevelse med spa (som du selvfølgelig også kan bruke på vinteren)

Ett annet fjellhotell er Kukucka Mountain Hotel med et svært stor spaområde rett ved skiheisene i Tatranska. Den bratteste taubanen i Europa går rett ved hotellet, opp til Lomincky Peak. På sommeren kan du sykle i svært gode sykkelløyper, gå fjellturer eller bare slappe av i luksus. Hotellet er også rett ved en golfbane, og togstasjonen er 500 meter unna hotellet.

Du finner hotellene her

Den neste største byen i Slovakia er Kosice, og her kan du sjekke ut det nydelige Hotel Bankov, som riktignok er fire kilometer utenfor sentrum. Det du får der er gratis taxi til å fra byen, og en luksuriøs avslapning.

Sjekk hoteller hos hotels.com her

Sjekk hoteller hos Expedia her

Lyst til å leie bil? Sjekk prisene her

Utrolige fjell

Tatras-fjellene i Vyskoe Tatry er nord i Slovakia, mot Polen. Her får du utrolige gåturer, hvor du kan faktisk gå til toppen på flere av fjellene. Skianlegg finner du også en haug av. Skal du oppleve fjell, og vann bør du vurdere hotellet Hotel Mountain View som er en del av det store vannannlegget (spa/svømmebasseng m.v.) AquaCity Poprad Resort.

Sjekk hoteller hos hotels.com her

Sjekk hoteller hos Expedia her

Slott med historier

Det er mange filmer som har blitt spilt inn i Slovakia, blant annet filmene Dragonheart og Eragon. Bakgrunnen for det er de utrolige slottene i landet, og selvfølgelig naturen. Er det ett slott du skal besøke så er det Cachitce Castle, som riktignok er en ruin. Hvorfor? Den siste som bodde der var Elisabeth Bathory. Kan du ikke historien? Prøv et Google-søk.

Bojnice-slottet ser ut som om det var inspirasjonen til Walt Disney for sitt prinsesseslott, så er det romantikk du er ute etter er dette slottet.

Et imponerende slott er også Orava-slottet. Et gigantisk slott på toppen av en topp. Du kommer til å stille deg spørsmålet om hvordan de klarte å bygge det…

Spaferie

Ekte spa, altså med vann med naturlige mineraler, finner du rundt omkring i hele Slovakia. De mest populære stedene er Piestany, Bardejov og Strbske Pleso. Den førstenvnte er den mest kjente med mange hoteller og restauranter. Skal du unne deg tidenes spaferie så booker du rom på Thermia Palace, som lever opp til det navnet. Skal du bo der må du booke 13 dager om du skal ha hele spaopplevelsen og 6 dager for en intensiv spaopplevelse. Et billigere alternativ er Hotel Panorama.

Sjekk hoteller hos hotels.com her

Sjekk hoteller hos Expedia her

Sjekk hoteller hos ebookers her

 Skiferie

Skal du på skiferie er det mange valg i Slovakia. Donavaly er en av de mest populære stedene, mens det største stedet er Jasna Low Tatras. Utrolige bakker med hyggelige priser.