Ferien både store og små vil elske

Du trenger ikke å reise langt for en innholdsrik familieferie.

Det er mange steder du kan dra med familien som både er avslappende og underholdende, uten at du trenger å dra langt. Vårt naboland i sør har alltid vært en kjær favoritt blant nordmenn, og planlegger du å besøke Legoland og Løveparken (Givskud Zoo) eller København og Tivoli, så bør du ikke nøle med å sikre deg overnatting og eventuell plass på båt eller fly, for mye er allerede fullt.

Med Legoland, Dyrepark, Badeland, fine strender og gode shoppingmuligheter innenfor en radius på en times kjøretur, dekker byene Billund, Kolding, Vejen og Vejle de fleste ønskene barn og voksne måtte ha for en fin ferie. Fornøyelsesparker i kombinasjon med historie, kultur, natur og shopping gjør dette området på Jylland ypperlig for en variert og innholdsrik familieferie.

Givskud Zoo

Dyreparken som åpnet i 1969, brakte et lite stykke Afrika inn i Danmark. Siden den gang har mange nye beboere flyttet inn og i dag kan besøkende stifte bekjentskap med løver, giraffer, elefanter, gorillaer, sjimpanser, bøfler, kameler, ulver, flamingoer, flodhester, neshorn og kjempeotere, for å nevne noen. I Givskud Zoo kan man kjøre rundt i parken i egen bil. Noen steder er det mulig å kjøre litt utenfor veien, og visse steder kan man til og med gå ut av bilen og se dyrene på nært hold – flere av dyrene går nemlig fritt ute i parken.

Her bør du bo:

Danmark
1. Hotel Vejlefjord, 2. Munkebjerg Hotel, 3. Best Western Hotel Fredericia.


Lalandia

Det tropiske badelandet i Billund er det største i Skandinavia. I tillegg til innendørs- og utendørsbassenger finnes det både boblebad, solarier, badstue og ikke minst – Nord-Europas største vannsklie. Lalandia har også et stort utvalg feriehus i ulike stiler og prisklasser. Akvarium med tropiske fisker, skøytebane, skibakke, bowling, håndball, fotball, tennis, innendørs minigolf og fitness-senter er andre attraksjoner badelandet kan friste med. Her kan det altså lønne seg å sette av noen ekstra feriedager.

Her bør du bo:

hotel
Hotel Svanen, Billund

Legoland

Parken bestående av 60 millioner Lego-brikker er godt kjent av nordmenn. Hvert år byr Legoland på noe nytt, og i år er det spøkelseshuset «Ghost – The Haunted House», en nervepirrende og interaktiv Lego-opplevelse, som er det store trekkplasteret. Her kan de besøkende blant annet treffe på gjenferd og ta del i et sveveeksperiment som sender dem ut i åtte meter høyt fall. Ikke noe for de lettskremte, men den spektakulære Lego-innpakningen er fascinerende i seg selv.

I år står nyhetene på rekke og rad i Legoland. Hotel Legoland har fått på plass en ny temafløy med 24 rom i riddertema, og et nytt overnattingstilbud – Legoland Holiday Village – har åpnet dørene. Tidligere FDM Billund Camping og vandrerhjemmet Legoland Village har gjennomgått en omfattende renovering og blitt tematisert, og tilbyr nå rimelig overnatting til familier på besøk i Billund. Det aller nyeste tilskuddet er indianerlandsbyen med 25 tipier som er et utmerket alternativ til de som elsker friluftsliv.

Polar Land, som åpnet i forfjor, er den største attraksjonen Legoland har etablert noensinne. Denne delen av parken huser blant annet Polar X-plorer, den største berg- og dalbanen i Legoland. Med en toppfart på 65 kilometer i timen suser scootervognene gjennom et vinterlandskap med ville dyr bygget i Lego-klosser, og et eget område med levende pingviner. Disse hjerteknusere kom til Polar Land for to år siden, og har også i år som i fjor gitt avkom, noe som tyder på at de trives i parken.

Her bør du bo:

Danmark
1. Hotel Legoland, 2. Hotel Svanen, Grindsted

 


Kolding og Vejle – design, kultur og shopping

Muligens noe ukjente for nordmenn, men kystbyene Kolding og Vejleer blant Danmarks fineste shoppingbyer, med sjarmerende, smale gågater fulle av småbutikker, spesialforretninger, kafeer og restauranter. Gågaten iVejle strekker seg nesten en kilometer gjennom byen, og regnes av mange som en av Danmarks hyggeligste.

Det gamle, historiske bysenteret i Kolding har ni små gågater, hvor de fine gamle husene ligger vegg i vegg med designbutikker og gallerier. Kolding er Danmarks designsentrum ved siden av København. Her holder blant annet design- og kunstmuseet Trapholt og Designskolen Kolding til. Sammen med et mylder av små designvirksomheter og utstillinger, gjør de Kolding til et livlig senter for design, kunst og kultur. I tillegg er både den historiske Latinerkvarteret og Koldinghus, den eldste kongeborgen i Danmark, verdt et besøk.

Du finner mange flotte øvernattingssteder i Kolding her


Vejen – planetarium og vikingskuespill

Også Vejen har fine attraksjoner som er verdt å få med seg – spesielt for de minste. Orion planetarium gir et innblikk i astronomien og inviterer besøkende til å utforske fysikkens verden. Vikingforestillingen på Jels byr hver sommer på romantikk og heftige fektekamper, iscenesatt av hundrevis av frivillige skuespillere. For en komplett vikingopplevelse kan man nyte ekte vikingbuffet i forkant av forestillingen.

Sjekk overnattingsmulighetene i Vejen her

Strender og andre naturopplevelser

På Jylland, i hjertet av Danmark, finner man også noen av de vakreste naturområdene som landet har å by på. Rett utenfor Vejle lokker langgrunne sandstrender både store og små badenymfer, mens området rundt storslåtte Grene Sande i Billund er perfekt for gåturer eller terrengsykling.

Jyllands østkyst strekker seg 40 kilometer fra fjord til land, med mulighet for flotte naturaktiviteter, kulturhistorie og opplevelser. Her kan man for eksempel sykle langs den nedlagte jernbanen Bindeballestien.

Du finner flotte overnattingsteder i Jylland her