Fra drue til drikk – to dager med cava

Cava er ofte kalt Spanias champagne, offisielt også, frem til Spania ble med i EU og måtte akseptere at ikke hvem som helst kunne lage musserende vin og benytte seg av det franske navnet. Champagne var et beskyttet navn. Spanjolene måtte finne et annet.

Vingård

JIMG_5754eg befinner meg på en vingård utenfor Barcelona, i tettstedet Sant Sadurni d’Anoia for å være eksakt. I løpet av to dager skal jeg lære alt jeg ikke visste om cava, noe jeg fra før egentlig kan lite om. Selv har jeg ofte kalt det «nyttårschampagne» – og nei, det er ikke et positivt ord.

På forhånd er inntrykket mitt at cava er billig, morsomt å åpne, men allerede ved første slurk begynner du å lure på hvorfor i all verden du kjøpte flaska. Med andre ord, her er det mange fordommer som skal brytes ned.

Sant Sadurni d’Anoia ligger en 45-minutters biltur fra Barcelona, og majoriteten av spanske cava-produsenter valgt å bosette seg her. Selv bor jeg på Hotel Miramar, et utsøkt hotell i gå-avstand fra den kjente Columbus-statuen og med utsikt over hele Barcelona (det kan du lese mer om her).

Hotel Miramar

IMG_5594RED

20 grunner til å reise til Barcelona

Musserende vin

Som du husker fra det første avsnittet måtte Spania finne et nytt navn på sine edle dråper, og cava ble det valgte navnet. Ordet kommer fra katalansk og betyr, enkelt nok, hule eller kjeller. Det kjelleren og cavaen har til felles (med unntak av å bokstavelig talt bety det samme) er at i eldre tider ble vin lagret i huler og kjellere for å fermenteres. Lagringsmåten i dag er den samme, enten om vinen ligger over eller under bakken, ettersom vinen må ligge både kaldt og mørkt.

Sant Sadurni d’Anoia

IMG_5687

Så her er jeg i Sant Sadurni, og som vanlig når jeg drar til et varmt land er været dårlig, og det er kjølig i lufta. Dette er innertier fra første øyeblikk. Heldigvis ligger vingården landlig til, og utsikten er upåklagelig. Akkurat sånn du ser for deg at en vingård skal se ut: grønne vinranker står rad i rad, og røde mursteinsbygninger ruver midt blant alle rankene.IMG_5698

Vingården vi er på er eid av vinprodusenten Juve Y Camps, og turen starter med en inspeksjon av vinrankene, ovenifra. I et 5 etasjers hoyt murtårn blir vi fortalt om de forskjellige druene som inngår i produksjonen av cava: macabeu, paralleda, og xarel:lo – hvorav uttalelsen av den siste høres mest ut som om den er tatt ut i fra en science-fiction film.

Finn flybillettene til Barcelona her

Produksjon

Akkurat som champagne har blitt et beskyttet navn, har også cava blitt beskyttet. For at en vinprodusent skal få lov til å selge en musserende vin som cava må han først og fremst følge produksjonsmetoden som er påkrevet. Champenoise, som metoden heter, er den samme metoden som champagne lages etter.

IMG_5778

Dette er ikke stativet som er omtalt, men et oppsett for å vise gjærsedimentene i cavaen.

Champenoise-metoden betyr i praksis at man gjærer vinen to ganger. Først legges vinen på flasker og hvor den får gjære som en normal vin (liggende horisontalt). Det er under denne prosessen at en vin kan gjære over lang tid, og smaken virkelig får utviklet seg. For å få vinen fra vin til champagne må det tilsettes to elementære ting: gjær og sukker. Ved å få «mat» fra sukkeret skaper gjær en reaksjon som gjør at det oppstår karbondioksid i flasken, og prosessen fra vin til cava kommer virkelig i gang.

Med en flaske som nå er under trykk har man igjen én utfordring: Hvordan får man gjær-sedimentene ut av flasken? Dette problemet løses ved hjelp av både gammel og ny teknologi. Det første man må gjøre er å få sedimentene til nærmest utgangsdør, flaskeåpningen.

Flaskene settes derfor på skrå med korken nedover i stativer. Det neste steget er å vri på flaskene i et visst intervall sånn at ingen sedimenter blir hengende igjen i flaska. Denne vri-prosessen kan utføres automatisk , men på denne vingården går det sport i å gjøre ting på den tradisjonelle måten så her er det ansatt flere «flaskevridere». Med 4 millioner flasker på lagring, er det klart at de har nok å gjøre.

Ikke bare cava

For å virkelig få testet ut hvordan cava kan smake skal vi videre til Institut del Cava, eller cava-instituttet som det også er kjent som, men mellom der har vi en oppholdsdag. Denne blir blant annet brukt til å dra innom ølprodusenten Moritz sin restaurant som ligger sentralt i Barcelona.

IMG_6271

Øldampet kylling

Restauranten er bygget inne i de gamle produksjonslokalene, utarbeidet i samarbeid med den franske arkitekten Jean Nouvel, og fremstår som en labyrint med arkitektoniske finurligheter. Her er det et mikrobryggeri, og menyen er utarbeidet med råd fra den kjente kokken Jordi Vilà som tidligere har vunnet både Michelin-stjerne og flere priser. Blant annet serverer de en rett ved navn Picantó a la Moritz som består av å få en ølboks inn i en (for) liten kylling. Etter en runde på grillen blir det til slutt øldampet kylling – fortreffelig.

Bo ekslusivt midt på Las Ramblas

2732996_66_z 2732996_75_z

Institut del CavaIMG_6222

På Institut del Cava har 8 vingårder kommet for å vise oss det de har å by på, og vi får smake på alt fra «nyttårschampagne» (surt!) til mer utsøkte dråper.

Instituttet anser cava for å passe like godt til en god middag som til fest, og mener bestemt at det kan drikkes til hva som helst – når som helst. Min forutinntatte mening om cava står litt for fall etterhvert som vi smaker på de forskjellige typene vi får servert.

Jeg skal ikke ta munnen for full her (med cava) og påberope meg at jeg vet hvilken cava som er best, men ut i fra smakingen føles det ut som om det er med cava som med mye annet lagrings-drikke: jo, lengre den er lagret, jo bedre er den. Cavaen som er lagret lengst har en rundere og en mer interessant smak enn de som er lagret minsteperioden som er påkrevet – sistnevnte er til tider altfor sure. Blant annet kommer cava fra produsentene Parés Baltá og Torelló godt ut med en litt krem-aktig smak, og godt balansert sødme.

Lagringsperioder og definisjon

Skal du kjøpe cava på Vinmonopolet er det greit å vite at det eksisterer tre aldersdefinisjoner av cava: Cava, Reserva og Grand Reserva. En cava må være lagret minst 9 måneder før den kan selges. Dersom den ligger minst 15 måneder blir den kalt Reserva, og lagres den over 30 måneder kan den få prege flasken med Grand Reserva. Det siste navnepreget forbeholdes som regel de aller beste årgangene, noe som gjør at det kan gå noen år mellom hver av disse.

For eksempel er cavaen fra Torelló lagret i 24 måneder, og dermed en Reserva, mens cavaen fra Parés Baltá er en Gran Reserva ettersom den har ligget i 30 måneder.

Les mer om: 20 utrolige europeiske byer du ikke visste om

Hva betyr egentlig brut?

Brut er en betegnelse som viser hvor tørr en musserende vin er, og betegnelsen er en del av en større skala som går fra tørr til søt. En del vinprodusenter tilsetter sukker til sine musserende viner for å få mer sødme, og skalaen er derfor basert på hvor mange gram sukker det er i en liter musserende vin. Brut Nature er musserende vin uten tilsatt sukker (men inneholder fortsatt sukker pga. sukkerinnholdet i druene), Extra Brut er tilsatt 0-6 gram sukker og Brut er 0-12 gram sukker. De videre betegnelsene går under seco, helt opp til Dulce som er den søteste.

Opplev turen selv

Skal du til Barcelona så kommer du deg enkelt til Sant Sadurni med enten tog, taxi, eller leiebil. Flere vinprodusenter har omvisningsturer, blant annet den kjente produsenten Freixenet og den bio-dynamiske produsenten Recaredo. En tur til Sant Sadurni d’Anoia passer godt med et besøk i Barcelona for å få litt ro, og for å oppleve det spanske landlivet. En tur innom restauranten Cal Blay Vinticinc anbefales på det sterkeste.

IMG_5674 copy

Cal Blay Vinticincs versjon av crema catalana må prøves!