Frankrike vs England

Vi lot en anglofil og en frankofil ta opp kampen om hvilket land som er det beste ferielandet: Frankrike eller England? Se hvordan det gikk. 

Nordmenn elsker å reise både til Frankrike og til England. Nettavisens store reiseundersøkelse 2013 viste at Paris og London var de to store favorittbyene for norske reisende. Undersøkelsen viste også at det var en kjønnsforskjell: Kvinner foretrakk Paris, menn London. Det er kanskje derfor ikke så overraskende at vår utvalgte frankofil er en kvinne, og at den anglofile er en mann.

I utfordringen fikk den frankofile velge fem ting først som så den anglofile skulle svare på. Resultatet ser du her:

Frankrike

England

Strender

Nice. Til og med på engelsk blir det navnet bra. Den nydelige havnebyen ved den franske rivieraen er et virkelig sjarmerende feriemål, og her er det opplevelser for alle og enhver. Her finner du flotte sandstrender, lukseriøse hoteller, kasinoer og masse trivelige mennesker i pakt med en behagelig atmosfære. Er du i Nice må du sette av i hvert fall en dag til gamlebyen. Dette er en nydelig område hvor du finner trange gater, flotte arkitektur, små forretninger og en ubeskrivelig stemning. I Nice er det virkelig lett å finne god mat, god vin og god kaffe.

Hvis vi hadde nok penger på kontoen ville vi bodd her

Strender

Det er få nordmenn som forbinder England med flotte strender, men det er mest fordi de fleste nordmenn ikke vet. England har noen virkelig flotte strandbyer hvor du i motsetning til i sør i Frankrike kan overleve temperaturen selv midt på sommeren. Reiser du til Bournemouth får du det britene kaller 7 miles of pure gold. Ikke bare det, Bournemouth har også historie i mange slottsruiner rundt byen og det eneste museet utenfor Kina hvor du kan se terracotta-krigere. I tillegg har de puber hvor de serverer ordentlig øl.

Engelsk gjestfrihet og service får du relativt billig her

Storbyparadis

Paris er helt åpenbart et must om du skal til Frankrike. Her kan du få med deg verdenskjente byggverk som Eiffeltårnet, Triumfbuen og Notre-Dame, romantiske spaserturer gjennom vakre parker og langs Seinen, og ikke minst shopping du ikke får noen andre steder i verden. Om du blir sliten så kan du nyte en croissant og pain au chocolate sammen med en cafè au lait på en av de flotte fortausrestaurantene i byen.

Les vår Paris-guide her

Storbyparadis

Har du vært i London? Har du shoppet i London? Synes du at noe mangler? London har alle butikkene, alle kafeene, alle restaurantene og så mye severdigheter at du knapt vil få tid til å rekke alt nesten uansett hvor lenge du er der. En half a pint er en perfekt pause fra traskingen, og med en english breakfast innabords klarer du det meste. Det er en grunn til at det bor nesten fire ganger så mange i London som Paris.

Les vår London-guide her

Bilturnirvana

Korsika er en eksotisk øy sør for Frankrike. Med bare 18 mil mellom nord og sør er den franske øya perfekt for en roadtrip om du ønsker en litt annerledes opplevelse. Korsika kan by på alt fra bratte og dramatiske klipper, idylliske strender, fantastisk mat og ikke minst høyere fjell enn Norge! Mellom byene på øya er det er flott veinett som gjør det enkelt å manøvrere seg frem, men pass opp for villsvin rundt hver sving for de er det mange av her

Her kan du leie bil

Bilturnirvana

Det var en grunn til at Frankrike ikke var ett av landene som var med på listen over de beste bilturene i Europa (ok, skal du fra Monaca til Genoa må du kjøre litt i Frankrike). Har du sett franske sjåfører? Har du kjørt franske biler? På vår liste over de beste bilturene i Europa rangerte vi Peak District i England øverst. Tenk Postman Pat. Tenk utrolig natur og hyggelige puber, overnattingssteder og et veldig morsomt veinett.

Her kan du leie bil

Alkohol (og mat)

Champagnedistriktet ligger bare 1,5 fra Paris, og her produseres det som forbindes mer enn noen annen vin med luksus og nytelse. Du finner berømte produsenter som Moët & Chandon, Bollinger, Krug og ikke minst Veuve Cliiquot.

Mens Champagnedistriktet ligger nord i Frankrike finner vi Bordeaux sør-vest i landet. Her blir det hovedsakelig produsert rødvin, og disse er igjen kjent for sin dype farge. Rød Bordeaux er vanligvis en blandingsvin, og det er druetypene Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc,, Merlot, Petit Verdot, Malbec og Carménère som blir benyttet.
Alsaceregionen minner veldig om Tyskland, og dette er kanskje ikke så rart siden den grenser til landet (og til tider har vært en del av Tyskland). Alsace er i all hovedsak et hvitvinsdistrikt, og det dyrkes en hel rekke forskjellige hvitvinsdruer her. De mest kjente er nok Gewurztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling og Syvaner.

Når det gjelder mat er det egentlig bare en ting å si: Det er en grunn til at fransk mat er det du oftest får på trestjerners restauranter.

Sjekk vår guide til verdens beste restauranter her.

Alkohol (og mat)

Det er ingen tvil om at de er flinkere til å pynte mat, samt være snobbete når det gjelder vin i Frankrike i England. Det er stor forskjell på superkokk Gordon Ramsey og hans franske brødre.

Du finner ikke vindistrikter i England, bare all vin du kunne ønske deg. Du finner derimot øl i all verdens former, og mat fra alle verdenshjørnene hvor britene sendte sine skip. Alt fra nydelig indisk mat til genial asiatisk, og selvfølgelig fransk mat. Servert uten at nesen plasseres nærmest mulig skyen.

Der Frankrike kan skryte av sine vindistrikt kan England rulle inn med portvin, sherry, whiskey/whisky (dog som oftest fra Skottland og Irland), en haug med ølsorter (du skal være uheldig om en pub ikke har ti-tolv forskjellige på fat). Og, vi gjentar, engelsk frokost. Egg, bacon, pølser og tilbehøret er en god del bedre enn enn tørr croissant med syltetøy til…

Vi har faktisk ett argument til: Selv om britene ikke er noen kulinariske snobber så vet de godt det selv. Derfor lærer de av andre. Noe man ikke er så glade i over kanalen.

Hvis du vil ha en ferie i alkoholens tegn, så sjekk vår guide her.

Sport

Tour de France. Paris St. Germain. French Open

Lyon er Frankrikes tredje største by og har den mest populære fotballklubben i hele Frankrike. Olympique Lyonnais er klubbens fulle navn, men den blir som oftes bare kalt Lyon. De har deltatt i Champions League elleve ganger, vunnet Trophée des Champions syv ganger, Coupe de France fireganger og Ligue 1 med syv strake serietitler. De spiller sine hjemmekamper på Stade de Gerland, og er absolutt vært et besøk om du er i byen.

Olympigue Marseille er det andre store franske fortballklubben, og denne holder åpenbart til i byen Marseille. Hjemmebanen til klubben er Stade Vélodrome, og her er det plass til hele 60.000 tilskuere. De har vunnet åtte serie- og ti cupmesterskap. Klubben har hatt en rekke kjente spillere som Marius Trésdor, Alain Giresse, Jean Tigana og Jean-Pierre Papin.

Så om du er i Frankrike og er fotballinteressert er dette to byer som er vært et besøk.

Søk etter billige flyreiser her 

Sport

Det er selvfølgelig morsomt å argumentere for fotball i Frankrike siden alle vet at fotballens hjemland er England. Vi tar et dypt magadrag før vi ramser opp Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Leeds, Manchester City og Tottenham – og det er bare noen.

Når det gjelder annen sport har England også en Formel 1-bane (noe Frankrike ikke har) i Silverstone, man har en sport du også kan utøve selv om du ikke trener (faktisk to, både dart og snooker).

Dessuten er det sjarmerende med et land som får sine gamle kolonistater til å bli med på en idrett eller to som resten av verden ikke driver med, eller skjønner. For oss utenfor er det morsomt at de også ofte taper (England, altså)

Søk etter billige flyreiser her 

Hvilket land er din favoritt?