Her drikker du den billigste ølen

I disse europeiske landene er halvliteren råbillig. 

Ja, ølprisen er en viktig faktor når vi nordboerne skal ut og reise. En kald pils i varmen koster dyrt på Aker Brygge i Oslo, men i veldig mange europeiske byer trenger du ikke grave dypt i lommeboka. Vi gir deg en oversikt over hvor i Europa du kan drikke en duggfrisk øl aller billigst.

NB! Prisene som er innhentet er omtrentlige, og du må ta høyde for at det kan variere stort fra bar til bar, restaurant til restaurant, by til by, osv. Du finner helt sikkert billigere og dyrere øl.

1. Ukraina

Himmelsk billig

Gjennomsnittlig ølpris: 4 kroner og 60 øre

Kjente ølmerker: Obolon, Chernigivske, Slavutich

Europas nest største land er mer enn vodka, Chernobyl og lyssky mafiavirksomhet. Det er et vakkert land som på mange måter er det perfekte reisemål: billig, uoppdaget, vennlig, og full av overraskelser. Billig øl er det i Ukraina, og god er den også. I de mest besøkte byene Kiev og Odessa koster det noe dyrere, men det er altså ikke mer enn 2 ekstra kroner du må ut med. Fortsatt råbillig!

Kiev er et høydepunkt- overraskende vakker med kirker, parker og historie. Sommerstid er Krim også et populær reisemål grunnet sandstrendene ved Svartehavet.

Søk etter hoteller i Ukraina- sjekk priser og tilgjengelighet
Finn gode flypriser her 

 

2.  Moldova

Fremdeles råbillig

Gjennomsnittlig ølpris: 5 kroner og 30 øre

Kjente ølmerker: Chisinau, Local

Dette landet er en sjarmerende fredelig overraskelse i en del av Europa de færreste reiser til. Moldova  er egentlig et mekka for vinelskere, men ølen kan man heller ikke klage på, både i smak og pris. Her kan du nyte hele 11-12 halvlitere til prisen av en her hjemme. I Moldova finner du også verdens største vinkjeller i landsbyen Milestii Mici, altså hele 250 km lang. Og god mat til svært hyggelige priser trekker ikke akkurat ned.

Her kan du søke etter hoteller

 

3. Albania

Vi øker med 30 øre. Nøye.

Ølpris: 5 kroner og 50 øre

Kjente ølmerker: Birra Tirana, Birra Korca, Ghhujhhhgg, Kaon

Albania er et av Europas best bevarte hemmeligheter, men på ingen måte det glemte landet i Europa. Det er ikke uten grunn at Lonely Planet kåret Albania til det mest interessante ferielandet for tiden. Billig øl, tomme sandstrender, midelhavsklima og tradisjonell gjestfrihet. Mat er et annet kapittel. Du kan finne de skjønneste små restaurantene med fantastisk sjomat og spise og drikke dett du orker for en drøy hundrelapp.

Søk etter billig flytur i vårt reisesøk
Her kan du velge blant mange flotte og billige hoteller 

 

4. Tsjekkia

Ølpris: 6 kroner og 50 øre

Kjente ølmerker: Budvar (den originale Budweiser), Staropramen, Pilsner Urguell, Gambrinus, Radegast, Starobrno

Reiser du til Tsjekkia for å oppleve den tsjekkiske kulturen, kommer du ikke bort fra øldrikkingen. Øl er faktisk så viktig for den tsjekkiske kulturen at den gyldne drikken regnes som en del av nasjonalarven i landet. Det sies at man her drikker mest øl i hele verden, nemlig 160 liter per innbygger i året. Her finnes det et utall av koselige kneiper og puber som serverer tsjekkisk øl til priser vi bare kan drømme om her hjemme. Alt du trenger å lære deg er «Jeden pivo prosim«- oversatt: «En øl takk!».

Søk etter hoteller i Tsjekkia her og en rimelig flytur her

 

5. Macedonia/Slovakia

Gjennomsnittlig ølpris i begge landene: 7 kroner og 20 øre

Kjente ølmerker: Skopsko, Amstel, Zlaten Dab (Makedonia) ;

Šariš, Zlatý Bazant, Pilsner Urquell, (Slovakia)

På en delt femte plass finner vi to flotte land som du sikkert ikke har vurdert som ferieland. Det burde du kanskje gjøre. Disse to europeiske landene har ennå ikke opplevd den store turistboomen, men har en naturlig skjønnhet som få europeiske land kan matche. Og du vet hva dette betyr- færre turister, lavere reisekostnader og mer ekte og uberørte attraksjoner. Og selvfølgelig god og billig øl.

Les også vår reiseguide til Slovakia: En ukjent ferieperle

Søk etter billig flytur i vårt reisesøk
Her kan du finne hotell

 

6. Bulgaria/Serbia/Bosnia-Hercegovina

Balkan kaller.

Gjennomsnittlig pris: 7 kroner  og 70 øre

Kjente ølmerker: Kamenitza, Zagorka, Burgasko, Astika, Shumensko, Ariana (Bulgaria)

Jelen, Jelen Pivo, Lav (Serbia)

Tuzlansko, Preminger, Sarajevsko (Bosnia-Hercegovina)

Her har vi et øst-europeisk og to sør-europeiske land. Hva har Bulgaria, Serbia og Bosnia-Hercegovina til felles, sier du? Veldig mye nemlig- alt fra frodig natur, skiresorter, historiske slott, og flotte vingårder, til det kyrilliske alfabetet og den gode lokale ølen. Ja, ølen er meget billig og fantastisk god. Det å nyte en duggfrisk halvliter liggende på noen av Bulgarias flotte sandstrender langs Svartehavskysten er rett og slett et must. 

Søk etter hoteller her
Sett sammen din egen sydentur til Bulgaria her

 

7. Ungarn/Romania

Sör eller Bere? God øl, uansett.

Gjennomsnittlig ølpris: 9 kroner

Kjente ølmerker: Ursus, Timosoreana (Romania)

Soproni, Dreher, Borsodi, Arany Aszok, Kobanyai, Talleros (Ungarn)

I Ungarn har man brygget øl i over 1000 år. Likevel er ikke landet kjent som en stor ølnasjon. Det synes vi er litt rart, siden ølen som brygges her både er god og ikke minst billig.  Pilsnere av typen lager er mest utbredt, men det er også mørkere øltyper å få kjøpt.

At Ursus er Romanias beste øl, kan mange skrive under på. Det sier også at Ursus, produsert i over 125 år, er det beste ølmerket i Europa og et av de mest velsmakende i verden. Friskt og fyldig, og vanvittig godt på en solvarm dag. Av en eller annen grunn skal gode restauranter prakke på oss utlendinger Tuborg eller Budweiser. De skjønner rett og slett ikke at de har verdens beste øl selv, og tror turister vil drikke egen øl på tur i det ukjente. Feil, mine hovmestre.

Her kan du søke etter hotell i Ungarn og Romania

LES OGSÅ: Vår reiseguide til Budapest 

 

8. Kosovo

Halvliter over Tieren

Ølpris: 10 kroner og 40 øre

Kjente ølmerker: Birra Peja, Birra Hugos, Skopsko

Livlige caféer, serbiske klostre, mektige fjell og godt bevarte oldtidsminner. Kosovo er ikke lenger krig og pessimisme. Mange mener at landet er minst like trygt som Norge. Her er det også fantasipriser, sett med norske øyne.

Finn rimelige flybilletter i vårt reisesøk her

 

9. Polen

Ølpris: 11 kroner

Ølmerker: Żywiec, Tyskie, Lech, Żubr, Warka, Leżajsk, Kasztelan

Polakkene kan kunsten å brygge øl, og det sier ikke bare de som er øl-elskere. For Polen har en lang og stolt historie innen ølbrygging, og kan sammenlignes med tsjekkiske, britiske og tyske øltradisjoner. Og prisene, ikke minst, er også noe å rope hurra for. Kort sagt, ølopplevelse er en fantastisk grunn til å besøke Polen.

 

10.  Litauen/Østerrike

Ølpris: 12 kroner

Ølmerker:  Svyturys, Vilkmerges, Taurus (Litauen)

Stella Artois, Jupiler, Primus (Østerrike)

 

11. Kroatia

Ølpris: 15 kroner

Ølmerker: Karlovacko, Osjuka, Velebitsko

Les vår store guide til Kroatia

 

12. Portugal/Spania/Nederland/Slovenia/Estland

Grav dypt i lommeboken og se om du finner…en tjuer.

Gjennomsnittlig ølpris: 16 – 17 kroner

Ølmerker: Sagres, Super Bock (Portugal)

San Miguel, Estrella, Ambar, Adlerbrau, Daura (Spania)

Amstel, Heineken, Bavaria, Grolsch, La Trappe, Gulpener, Christoffel (Nederland)

Laško, Union (Slovenia)

Saku, A le Coq, Saku Kuld (Estland)

Her kan du søke etter hotell i hele Europa- sjekke priser og tilgjengelighet

Finn billige flyturer her

 

* Ølprisene som brukes i denne artikkelen er hentet fra Pintprice.com