Foto: iStock

Her er det billigst for oss nordmenn

Det er store forskjeller.

Det er ingen stor hemmelighet at Norge er ett av landene i Europa med høyest priser. Vi har også noen av de høyeste lønningene, og internasjonale undersøkelser viser også at vi nordmenn kan kjøpe svært mye for det vi tjener. Det er kun Luxembourg som rangerer over oss i det som kalles kjøpekraft.

Oversatt, og litt mer interessant for deg som skal på ferie, så betyr det at nordmenn får veldig mye for pengene vi tjener på ferie. Vi har tatt en kikk på de aller billigste ferielandene og feriebyene for oss nordmenn.

 


Billigste byer

Den billigste byen i Europa for deg som liker å bo på hotell er Sofia i Bulgaria. Problemet er at det er en by det ikke er spesielt billig å komme seg til med fly for nordmenn, og krever flybytte for å komme fram. Likevel er både mat, drikke og hotell svært billig i byen. Det er lettere å komme seg til det som har blitt kåret til Europas beste bar i Varna eller en av de mange badebyene.

Listen under baserer seg på en totalpris hvor vi har tatt hensyn til fly, transport til hotell, hotellpriser, drikke og mat samt hva det koster å gjøre noe i byen. Pris på klær og sko gir et tall, jo lavere tallet er jo billigere er det (det norske tallet er 141). Shoppingprisene er ikke tatt hensyn til i rankingen.

1. Bucuresti, Romania

Du kan komme deg veldig billig til Bucuresti fra Torp (sjekk priser her) med priser ned i 600 kroner tur/retur. Byen er også en av de aller billigste for hotell. Du kan for eksempel bo på firestjerners hotellet Europe Royale Buchurest for rundt 550 kroner per natt. Øl er svært billig, det samme er mat. Problemet er kanskje at byen ikke er den mest sjarmerende i Europa.

Sjekk vår guide til Bucuresti her

Pris på klær og sko: 94

2. Budapest, Ungarn

Leter du litt kan du også få billige flyreiser til Budapest fra sør i Norge og i Sverige (sjekk Göteborg), selv om det fortere blir utsolgt (sjekk priser her). Mat og øl (spesielt det lokale) er veldig billig i Budapest, spesielt hvis du styrer unna de største turistgatene. I Budapest kan du bo på noen av de fineste hotellene i Europa for så lite som 800 kroner per natt, slik som Hotel Continental Zara.

Sjekk vår guide til Budapest her

Pris på klær og sko: 89

3. Krakow, Polen

Det er en del billige flybilletter til Krakow fra Torp, samt fra Oslo (Norwegian). Sjekk priser her. I Krakow er spesielt maten billig, selv om det er litt dyrere for hotell i byen enn i byene over. Du kan få et godt hotell som Novotel Krakow Center for rundt 700kr. Sammen med Budapest har Krakow veldig mye å by på for turister.

Du kan få en av verdens beste pølser i Krakow. Sjekk vår pølseguide her. 

Pris på klær og sko: 85

4. Riga, Latvia

Du kommer veldig billig til Riga fra Norge. Sjekk priser her. Prisene på mat og drikke er litt høyere enn i byene over, men ikke langt over Krakow. Byen har også mye å by for en turist. Sjekk hoteller i Riga her. Noen hoteller er svært billige, slik som Hanza Hotel. 

Pris på klær og sko: 97

5. Praha, Tsjekkia

Praha har flere byer som er billigere enn seg når det gjelder mat og drikke (slik som St. Petersburg, Kiev og Sarajevo), men disse byene er relativt dyre å komme til for nordmenn med fly. Til Praha kommer man ofte til under tusenlappen (Sjekk priser her), og hotellene er enda billigere. Grand Majestic Plaza er et godt hotell til under 600kr. Taxi er litt dyrere i Praha enn i byene over, og det samme er maten.

Les vår guide til Praha her.

Pris på klær og sko: 98

6. Dubrovnik, Kroatia

En gammel turisthelt har blitt som ny. Her kan du komme til for under tusenlappen hvis du søker godt. Sjekk priser her. Byen er litt dyrere enn Praha på alkohol og underholdning, men ellers er det omtrent samme nivå. Hoteller som Hotel Berkeley er veldig billig.

Liker du Game of Thrones er dette en fin by for deg. Sjekk guiden her.

Pris på klær og sko: 93

7.  Tallinn, Estland

Flyprisene til Tallinn er lave. Sjekk priser her. Turismen har i større grad kommet til Tallinn enn Riga, i hvert fall prismessig. Mat og drikke er veldig billig i forhold til Norge, men noe dyrere enn i byene over. Taxi er billigere, men mat og drikke dyrere enn for eksempel i Dubrovnik. Hotellene også noe dyrere, selv om du kan få hotell som dette til en lav pris.

Pris på klær og sko: 105

8. Berlin, Tyskland

Det beste med Berlin er flyprisene (sjekk priser her) og hotellprisene (du får veldig gode hotell til svært lave priser). Alkohol er også veldig billig i Berlin, spesielt øl. Taxi er noe dyrere enn i byene i øst-Europa, men god mat kan man få til like gode priser. Et sentralt hotell med en enormt god pris er Bleibtreu Berlin.

Les vår guide: 10 grunner til å dra til Berlin istedenfor London

Pris på klær og sko: 104

9. Madrid, Spania

Den spanske hovedstaden er en relativt rimelig by å fly til (sjekk priser her). Maten er litt dyrere i Madrid enn for eksempel i Berlin, men drikke og taxi er på omtrent samme nivå. Hoteller kan man også få rimelig, slik som Hotel Liabeny.

Sjekk vår guide til byer i Spania her.

Pris på klær og sko: 95

10. Brüssel, Belgia

Du kan få rimelige flypriser til Brüssel. Sjekk priser her). Prisene er litt høyere for mat og taxi enn i Madrid, men du kan få relativt rimelig øl i byen. Hoteller varierer mye i pris, men du kan få rimelige hotell som Hotel BLOOM.

Les vår guide til Brüssel her

Pris på klær og sko: 113

For en sammenligning så kan vi nevne at totalkostnaden i London er omtrent dobbelt så høy i London som Brüssel med sammenlignende hotell, transport og mat. Det er omtrent fire ganger så dyrt å dra til London som til Bucuresti.


Disse landene har billigst alkohol:

1. Makedonia

2. Albania

3. Serbia

Disse landene har billigst mat:

1. Makedonia

2. Bulgaria

3. Albania

Her får du billigst klær og sko:

1. Tyrkia

2. Albania

3. Bulgaria

Disse landene har billigst hotell og transport:

1.Albania

2. Serbia

3. Bulgaria

Kilde: Norsk flyprisindeks, priceoftravel, World Bank (ICP), Eurostat.