Foto: Ingvild Jenhaug/nabilder.no

Her er verdens beste offentlige transport

Det å slenge seg på en undergrunn eller en buss i en fremmed by kan være skremmende. Å ha kontroll over hvor trikken du sitter på faktisk går, hvordan man betaler billett og om billetten er gyldig hele veien til den t-banestasjonen du skal av på er en utfordring.

Samtidig er det slik at noen byer har et så effektivt og godt system for offentlig transport at du kan spare både tid og penger, samt få en veldig komfortabel opplevelse om du faktisk kaster deg på den offentlige transporten.

Amerikanske Business Insider har kåret de beste basert på størrelse.

newyork

De tre største

1. Subway i New York (468 stasjoner)

MTA heter selskapet som koordinerer den offentlige transporten i USA med t-bane, tog og buss. Undergrunnen har 468 stasjoner, og 24 forskjellige linjer. T-banen kjører hele døgnet, og i rushtiden hvert 2-5.minutt. Om kveldene og natten må du vente opp til 10 minutter.

Når det gjelder t-banen er det 1,2 og 3 som turister flest vil forholde seg til, men det er så vidt over 1 000 kilometer med t-bane du kan kjøre.

Her finner du t-banekartet til New York

For turister er busslinje 20 et godt valg, mens en tur på nummer 5 faktisk viser deg utrolig mye av byen.

Her finner du busskartet (PDF)

En enkeltur med t-bane og buss koster 3 dollar (eller 2.75 med et metrocard), mens et 7-dagers kort koster 31 dollar.

Her finner du MTAs hjemmeside

New York er den største byen i USA. og har rundt 8,5 millioner innbyggere. Den første europeeren som kom til Manhattan seilte dit i 1524, men noen europeisk bosetting skjedde ikke før i 1614 da nederlandske pelshandlere slo seg ned der. Peter Minuit kjøpte øya fra indianerne, og stammene som bodde der trakk seg sakte ut. I 1664 tok engelskmennene over det som da het Nieuw Amsterdam, og døpte om byen til New York.

3681052_245_z

Det beste hotellet for shopping i New York: The James

Spør du oss er det ingen tvil om at det beste stedet å shoppe i New York er i området rundt Soho, litt lenger ned på Manhattan enn Fifth Avenue og Times Square. Du finner mange av de samme butikkene som lenger opp, men med færre mennesker og kanskje litt finere plassert. Soho er også et område med svært mange gode spisesteder i New York, og et veldig kjendistungt område.

Les vår guide til Soho her: New York – en guide til Soho

Hotellet vi anbefaler her, som kanskje også kan være vår toppfavoritt uansett i New York, er utvilsomt The James. Dette hotellet har en veldig fin plassering i gangavstand til butikkene du har lyst til å besøke. Noen få hundre meter tar deg til både Soho, Meatpacking, Tribeca og flere av de andre virkelig kule områdene (Du kan også sjekke vår guide til områder i New York her). Hotellets rooftop-bar er virkelig strålende, og på kveldene kan du forvente lang kø. En kø du går rett forbi om du bor på ett av hotellets virkelig vakre, designede rom. Restauranten, David Burke Kitchen, gir deg meget god mat og muligheten til å lage din egen kaffe med litt muffins på morgenen et sjarmerende trekk.

Havner du litt oppe i etasjene (noe du forsåvidt nesten ikke kan unngå) så får du også veldig fin utsikt. En utsikt som selvfølgelig nok er enda finere fra takterrassen på kveldene.

De meget serviceinnstilte dørmedarbeiderne skaffer deg raskt og kjapt transport om du vil bevege deg rundt på Manhattan uten å bruke beina.

Les mer om hotellet og se flere bilder her

Se hele listen over de 10 beste hotellene i New York her

paris

2. Metro i Paris (300 stasjoner)

Ratp er selskapet i Paris, og metroen har 300 stasjoner på 16 forskjellige linjer. Metroen i Paris går ikke i 24 timer, og om natta må du ha annen transport. I rushtiden kommer det tog hvert 2. minutt, men det kan være svært mange mennesker på togene. Ellers er det hvert åttende minutt.

Paris metromap

Prisen på en enkeltbillett i Paris er 1.80 euro. Et ukeskort koster 21,25 euro, mens en dagsbillett for turister koster 10 euro.

Her er de beste luksushotellene i Paris

Panoramic View of London

3. Undergrunn i London (270 stasjoner)

Det er 270 stasjoner på de 11 linjene i London, som til tross for at det kanskje er verdens mest kjente ikke er den største og faktisk en god del mindre enn den i Paris. London har likevel lengre linjenett, selv om Paris altså har flere stasjoner og linjer.

Her finner du undergrunnskartet til London

Man har faktisk ingen tidtabell i London, men togene går hele tiden. Dog ikke i 24 timer før en gang senhøst 2015. I London må du kjøpe et såkalt travelcard eller oyster card. Prisen uten det er 4,80 pund per reise, mens man får under halve prisen ved å bruke ett av de kortene. Du kan også kjøpe dagskort.

Det beste hotellet for shopping: W London Leicester Square

Vi har tatt som utgangspunkt at du vil shoppe på Oxford Street og Regent Street, Piccadelly, New Bond Street og deromkring.

Vår aller beste anbefaling er W London Leicester Square. Dette hotellet ligger midt i det som kalles West End, nesten selvfølgelig nok rett ved Leicester Square.

De såkalte W Insiders som jobber på hotellet kan guide deg til både åpne og lukkede salg, og gi deg noen virkelig gode tips for den ultimate shoppingen i London. Til og med butikken på hotellet er en opplevelse i seg selv.

Et virkelig design-luksushotell som også har spa, et fitness-senter og en virkelig kul bar.

Se flere bilder og les mer om hotellet her

Alternativ: Radisson Blu Edwardian Sussex Hotel – perfekt plassert ved Oxford Street

Se hele listen over de 10 beste hotellene i London her

De 3 beste

Størst er ikke alltid best. Her er de tre aller beste byene for offentlig transport når det gjelder pris og tilgjengelighet som kåret av Jalopnik.

  1. Seoul – sjekk hoteller her
  2. Singapore – sjekk hoteller her
  3. München – sjekk hotell her