Her får du en helt unik matopplevelse

Tre gode restauranttips i Oslo og Bergen.

Oslo

Hanami Tjuvholmen

hanami

Ved vannkanten på Tjuvholmen i Oslo, ligger den japanske restauranten Hanami. Rettene deres tilberedes på tradisjonelt vis, og restauranten tilbyr sushi og robata-grill av kokker med internasjonal erfaring, hvor fisk og kjøtt grilles rett foran gjestene. Lokalene har interiør inspirert av naturen og har en fantastisk utsikt over Oslofjorden.

Book et bord her.

Olympen Mat & Vinhus

olympen

Olympen blir kalt både Østkantens Grand og Grønlands storstue. Olympen er en av landets mest kjente restauranter og kanskje den historisk viktigste og mest tradisjonrike spisestedet i Norge.

Olympen ble gjenåpnet i 2007 etter en omfattende oppussing og restaurering. Siden den dagen har stedet jobbet med rustikk skandinavisk husmannskost. Olympen jobber nært med mange norske bønder over hele landet for å kunne presentere de de ønsker; god hjemmelaget tradisjonskost til en fornuftig pris. Som seg hør og bør ligger drikkesfokuset på øl, og de kan skryte av et av Oslos beste ølkart. Når våren kommer åpner Lompa Friluft, en oase på Grønland, med trekullsgrillede hele dyr og evig rennende øltårn. Når maten er spist og kvelden skal fortsette, ligger Pigalle, Oslos eldste nattklubb, i etagen over. Her kan man danse til sent på natten i klassiske franskinspirerte nattklubblokaler.

Book et bord her.

Kolonihagen Frogner

ko,lonihagen

Hver formiddag kl 11, rett overfor gamle Frogner kino, åpnes portene til Kolonihagen, en atmosfærisk bakgård som gir deg følelsen av å ha snublet over en bortgjemt oase bydelen selv ikke ante fantes. Men bakgårdens nabolag har for lengst trykket denne lokale perlen tett til brystet, så det kan bli rift om bordene ved lunsj og middagstid. Vel innenfor merker man fort at Kolonihagen er lidenskapelig opptatt av råvarer, helst økologisk, fra små lokale produsenter som dyrker ekte saker med kjærlighet. Her vil du ikke finne spor av e-stoffer eller kunstige tilsetningsstoffer. All mat lages fra bunnen, kortreist, og uten snarveier. Menyen er ikke veldig stor, men variert nok for de fleste ganer og endres fortløpende basert på dagens tilgang på, ja nettopp, sesongens beste råvarer.

Hver søndag får kokkene fritt spillerom og lager en buffet som passer hele familien. Her vil du finne utvalg som friske salater, nylagde kaker, lune lunsjretter, fiskeretter og mat for de som kun spiser grønt.

Book et bord her.

Bergen

Finnegaardstuene

finnegaardsstuene

I et av Bergens historiske bygg fra rundt år 1700, serveres gourmetmat og god vin under lysekroner hos Finnegaardsstuene. Lokalene oser av historie og hygge med et samspill av gammelt og nytt. Med tradisjonsrike bilder og tidløse Versace dekktallerkener omfavnet av eldgamle tømmervegger, har restauranten en utsøkt, diskret og luksuriøs atmosfære.

Den varierte sesongmenyen hos Finnegaardsstuene er klassisk europeisk med norske tendenser og avhenger av årstidene slik at kun de ferskeste råvarer tilgjengelig blir tatt i bruk. På signaturmenyen kan man finne retter som skalldyrsuppe med kamskjelltartar, og andebryst med sopprisotto, karamellisert fersken og bourgognesaus. Disse kommer med egne vinanbefalinger mens man også kan velge fritt fra det gode utvalget av både hvitt, rødt og bobler.

Book et bord her. 

Altona Vinbar

altona

Midt i den populære Strandgaten i Bergen ligger den kritikerroste Altona Vinbar. De ble kåret til Bergens beste vinbar i 2012, og kan skryte av å være de eneste i Bergen som er sertifisert i Wine Spectator – vinbransjens svar på Michelin-guiden. Her tilbys utsøkt mat og vin i historiske lokaler, som kan dateres helt tilbake til 1600-tallet.

Altonas meny er sesongbasert og byr på retter laget fra grunnen med eksklusive råvarer, som tilfredsstiller både øyne og gane. Eksempler på retter er salmalaks med limemajones, sennepskarse og «eplerogn», jegerskutt villsvin fra Skåne, østerssopp, norske rainbow-gulrøtter, «hasselnøttsnø» og sjysaus, og lekre desserter som hjemmelaget sjokoladehavreknekk med appelsinsorbet.

Book et bord her.

Bryggen Tracterursted

bryggen

Innerst på historiske Bryggen i Bergen, ligger Bryggen Tracteursted i en hanseatisk bygning fra 1708. Bryggen tilbyr sine gjester en enestående historisk opplevelse av Hansastaden Bergen.

Bryggen Tracteursted er kjent for å servere mat av høy kvalitet produsert av ferske, lokale råvarer. Menyen er moderne men samtidig inspirert av bergensk og hanseatisk matkultur. Her kan gjester velge mellom retter som bergensk fiskesuppe, akevittmarinert røkelaks, panerte torsketunger, gravet hjort med remulade og rognebærgele – og pottekjøtt, en gammel tradisjonsrik rett fra Bergen.

Lokalet på Bryggen er preget av konservasjonstanken og respekt for den historiske betydningen bygningen har i Bergen. Restauranten har solide steingulv, originale tømmervegger og solide, og tradisjonelle trebord og stoler som bidrar til å gi restauranten sitt særpreg.

Book et bord her. 

Se flere restauranter over hele verden her.