Slik kan du fortsatt oppleve de 7 underverker

Det som er igjen av dem, ihvertfall.

De 7 underverker begynte som en liste som hellenistiske turister fortalte hverandre om for flere tusener år siden. Alle underverkene lå rundt middelhavet, og av de originale syv står nå kun ett igjen. Slik kan du få oppleve litt av de gamle storhetene.


Babylons hengende hager

Hanging_Gardens_of_Babylon

 

De hengende hager skal ha blitt bygget av Nebukadnesar II fordi hans kone savnet naturen fra sitt hjemland. Selv om de hengende hagene har blitt godt kjent gjennom myter og sagn er det fortsatt høyst usikkert om hagene noensinne har eksistert.

Hvordan kan du oppleve Babylons hengende hager?

Siden det er usikkert om hagene har eksistert, og det er tusener av år siden Babylon ble jevnet med jorden er det kanskje ikke fullt så enkelt å få oppleve hagene. Likevel kan du oppleve en bit av Babylon dersom du drar til Pergamon-museet i Berlin. Der står den restaurerte inngangsporten til Babylon, og den er av alle ting blå(!). Pergamon-museet har i tillegg en rekke andre ting som du kan se, og kan virkelig anbefales dersom du er glad i historie.

I Berlin anbefaler vi: The Weinmeister Hotel

3775664_80_z 3775664_76_z

Les mer om: Ti grunner til å velge Berlin foran London


Zeus-statuen i Olympia

Statue_of_Zeus

Denne 13-meter høye statuen ble bygget rundt år 435 f.Kr. Den besto av en gigantisk sittende Zeus, laget av elfenben, gull og glass. Det er kjent at statuen ble ødelagt ca. 800 år senere, selv om måten den ble ødelagt på er ukjent.

Hvordan kan du få sett den?

Statuen er nok dessverre borte, men det som er funnet igjen er arbeidsstedet til Phidias, skulptøren som bygde statuen. Når du først er i Olympia kan du også se ruinene fra oldtidens olympiske leker, og slappe av på et hotell med fantastisk utsikt og drømme om heltemodige dager i oldtidens Hellas.

2861194_41_z

Få en fantastisk soloppgang på hotellet Bacchus i Olympia

Les mer om: Hellas’ aller beste øyer


Artemis-tempelet i Ephesus

Temple_of_Artemis

Det som er igjen av Artemis-tempelet finner du rett utenfor Selçuk i Tyrkia. Tempelet ble omtalt som det mest fantastiske byggverket av alle de 7 underverkene, og i løpet av sine 800 år ble det rasert tre ganger. En av disse gangene er kjent som opphavet til uttrykket Herostratisk berømmelse etter Herostrates satte fyr på takbjelkene på tempelet. Da han ble arrestert nektet han ikke for sin ugjerning, og faktisk skrøt av å ha gjort det for di han ville bli berømt. I utgangspunktet ble det lagt ned forbud mot å nevne ham med navn, men 2300 år senere kan vi konstatere at det ikke fungerte.

Her kan du oppleve Artemis-tempelet – det som er igjen ihvertfall:

Det står ikke igjen mye av tempelet utenfor Selçuk, kun noen enslige søyler. Dersom du vil se mer av tempelet må du faktisk besøke Hagia Sofia i Istanbul. Flere av søylene ble faktisk brukt i konstruksjonen av kirken, og i tillegg skal flere av statuene ha blitt brukt i datidens Konstantinopel.

6043799_15_z

Fantastisk hotell i Selçuk

Les mer om: Et sol-paradis i både Asia og Europa


Mausoleet i Halicarnassus

mausoleum-of-halicarnassus.jpg!Blog

Dette er selve byggverket som har gitt ordet mausoleum sitt opphav. Det ble bygget for å huse herskeren Mausoleus og hans kone (og søster) Artemisia II etter deres død. Byggverket var 45 meter høyt, men ble aller mest kjent for sin utrolige utsmykning.

Hvor kan du se det?

Mausoleet ble ødelagt i sammenheng med en rekke jordskjelv mellom det 12. og 15. århundre, og det som ligger igjen i dag er en rekke steiner fra byggverket spredd utover bakken. Ruinene finner du ved Bodrum i Tyrkia. Bodrum er forøvrig også et bra sted å feriere, sjekk for eksempel dette hotellet.

1202853_187_z

Kombiner luksus og historie i Bodrum


Kolossen på Rhodos

Colossus_of_Rhodes

Kjempestatuen ble bygget som et monument for å feire Rhodos’ seier over Kypros. Statuen, som avbildet guden Helios, var hele 30 meter høy. Den fikk ikke stå i fred stort mer enn 56 år da et jordskjelv tok statuen ned i horisontal stilling.

Hvor kan du få sett den?

Selv om det har vært teorier er det egentlig ingen som vet hvor statuen har stått, og det er derfor vanskelig å se noe av den. Det du kan gjøre er enten å dra på en fantastisk ferie til Rhodos og se utover landskapet statuen en gang skuet utover, eller besøke vår tids versjon av kolossen – frihetsstatuen i  New York.

Besøk Rhodos

 …eller Frihetsstatuen i New York

2101750_73_z 423480_123_z

Les mer om: Middelhavsperlene du aldri har hørt om


Fyrtårnet i Alexandria

591px-Mosaic_Ancient_Lighthouse_of_Alexandria

Dette byggverket var lenge et av verdens største, og skal ha hatt en høyde på mellom 120 og 137 meter. Det er også er av de syv underverkene som sto lengst, nesten 1100 år. Som de fleste andre på lista var det et jordskjelv som også tok knekken på dette byggeverket.

Hvor kan du se det?

Dersom du tar en dykketur utenfor Alexandria kan du se noen av steinene som ble brukt i byggingen av fyrtårnet. Steinene som fortsatt lå igjen på land ble senere brukt under byggingen av fortet Qaitbay på 1500-tallet.

1652698_63_z

Spektaulært hotell i Alexandria


Giza-pyramiden

yay-255308-digital

Det eneste gjenlevende underverket er også det mest kjente. Ikke bare er Giza-pyramiden den største av alle de syv underverker, det er også det eldste. Som byggverk holdt Giza-pyramiden rekorden som verdens største i mer enn 3 800 år.

Hvor kan du se pyramiden?

Egypt så klart. Pyramiden ligger like utenfor Kairo.

2949575_81_z

(Vi gjør oppmerksom på de nåværende offisielle reiserådene for Egypt)