Her kan du smake på verdens beste alkohol

Vi gir deg reiseguiden som virkelig gir nytelse for ganen. 

Det er mye sannhet i alkohol, men det er også en sannhet at det er mye forskjellig alkohol. Og ofte stor forskjell på alkoholen.

Rød og hvit vin

ws n1 Igr imagen grandeI 2013 kåret Wine Spectator vinen Rioja Imperial Gran Reserva 2004 som verdens beste vin. Compañía Vinícola del Norte de España er vinhuset som lager vinen, og befinner seg rett nord for byen Logrono. Fra Bilbao er det litt over en times kjøretur til vingården.

Les mer om Bilbao her – byen du heller bør velge i Spania

Det er et utall av kåringer på vin, og det er også et spansk merke som er det som scorer høyest blant folk flest: Torres. Med et hovedkvarter i Barcelona, og mange mindre kontorer verden over.

Vi skal la smak være smak på vin, og oppfordre til å sjekke tester basert på hva du vil spise til vinen.

Du kan lese vår guide: En reise i alkoholens tegn

Verdens beste whiskey/whisky

m16474Det er å åpne opp en boks med mye trøbbel med en gang man begynner å snakke om whiskey eller whisky. Amerikanere og irer bruker e’en, mens skottene skriver det uten e. Så vet du det. Den amerikanske whiskyen bourbon er laget med minst 50 prosent mais. Allerede nå er vi vel i problemer, men vi skal prøve å ro oss i land.

Whisky Magazine kåret for 2014 Sullivans Cove French Oak Cask til verdens beste single malt whiskey. Denne er verken amerikansk, irsk, skotsk – eller for den sakens skyld japansk. Sullivans Cove kommer fra Tasmania, og det er french oak du er ute etter. Destilleriet ligger i Cambridge på Tasmania. Du kan lese om Tasmania i vår guide til Australia her. Skal du ha tak i whiskyen bør du lete godt, kun 516 flasker ble laget.

Litt enklere er det å få tak i en favoritt for mange nordmenn, som vinner gullmedalje på gullmedalje – Laphroaig. Du kan sjekke ut mer om Laphroaig i vår sak om hvorfor du også bør dra til Skottland her.

2957675_99_z

high-west-american-prairie-reserveEr det en amerikansk bourbon du bør prøve å få fatt på så er det High West American Praire. Denne lages i Utah, nærmere bestemt Park City. Er du der kan du også bo unikt, for det er ingen tvil om at du vil få en unik hotell opplevelse ved å bo på The St. Regis Deer Valley– denne utsikten er ikke uten grunn en av verdens vakreste. Br du på dette hotellet finnes en haug av andre spennende ting du kan gjøre i området. 

Som turist i Utah er det ski og naturopplevelser som står i fokus. En av fordelene som skiturist er at skistedene er relativt nære store byer. Dinosaur National Monument er et sted å besøke hvor du kan se dinoasaur-fossiler og oppleve et nærmest uberørt naturområde. 

Noe av det mest populære å gjøre i Dinosaur National Monument er å rafte seg gjennom områdene, og det finnes mange guidede rafting-turer. I tillegg er det selvfølgelig Salt Lake, en av verdens største saltvannsinnsjøer med Salt Lake ved siden av.

sb-small-batchDen eneste rimelige whiskyen som har fått nesten 100 i score hos Whisky Advocate er også amerikansk. Der de to Bowmore-utgavene med 97 poeng koster over 10 000kr i Norge så kan man få en Four Roses 2013 Limited Edition Small Batch for under tusenlappen, om man er heldig. Det er laget svært få av den, som navnet tilsier. Deres limitied edition har for øvrig fått god score hvert eneste år så er du en som liker god whisky/bourbon kan du vurdere å reise til Lawrenceburg i Kentucky. En fin avstikker hvis du vil ta tidenes roadtrip i USA.

Skulle du havne innom byen kan du bo på Hampton Inn. 

cognac_7

Verdens beste konjakk

14892I Cognac Masters 2013 fikk Chateau de Triac familie reserve gull i to klasser. For oss nordmenn er ikke denne konjakken alt for kjent fra konjakkhuset Tiffon, vi kjenner merkevaren Braastad fra samme konjakkhus bedre.

Du kan sjekke vår sak om å reiset til Cognac her

ABK6 VSOP Cognac ble kåret til den beste i World Cognac Awards. Dette konjakkhuset ligger et godt stykke unna både Jarnac og Cognac, hvor man finner mange av de mer kjente konjakkhusene.

Skal man likevel ha en god konjakk bør man vel gå for en XO, og en XO-vinner er De Luze XO Fine Champagne Cognac, fra konjakkhuset De Luze. Også dette utenfor de to byene.

I Dagbladets test fra 2012 var det Braastad XO som vant testen blant konjakkene du får her til lands.

Hemmeligheten er likevel å reise til konjakkhusene og kjøpe de virkelig gamle konjakkene de kun selger fra fabrikkutsalgene…

Konjakk er en brandytype, noe for øvrig grappa er… uten at vi skal gå nærmere inn på det.

177737664

Verdens beste øl

6a00d8341c2b7953ef0167681c9cef970b-550wiSmak er individuelt, og kanskje mest av alt hvis vi begynner å snakke om øl. Noen foretrekker en god stout, andre vil ha en IPA mens det finnes mange som helt vil ha en god pils. Men’s Fitness (!) har kåret ølet Pliny the Elder fra Russian Brewing Company som verdens beste øl. IPAen er ikke lett å finne. men hvis du drar til Santa Rosa i California er du i hvert fall i nærheten av bryggeriet. Deres andre IPA, Pliny the Younger, har også kommet veldig høyt i kåringer. Beeradvocate har akkurat nå ølet på en fjerdeplass. The Daily Meal har kåret samme øl til verdens beste.

Vår anbefaling? Kjør Highway 1 – verdens beste biltur, og avslutt med å bo på Hilton Sonoma Wine County – og drikk øl!

Hos nevnte Beeradvocate er det Heady Tropper fra The Alchemist som ligger på topp som verdens beste øl. Dette er også en IPA. Bryggeriet befinner seg i Waterbury i Vermont i USA.

Les vår guide her: Bryggeritur i Boston

brioaEr du glad i en pils bør du sjekke ut Ölgerðin Egill Skallagrímsson Bríó. Ikke overraskende er den pilsen fra Island. Bryggeriet heter Borg Brugghús og er fra Reykjavik. Den har vunnet verdens beste pils to ganger hos World Beer Awards.

Les vår guide til Reykjavik her (som også har verdens beste vodka: Reykja)

M_BGB_AKHvis noe mer mørkt er tingen bør du sjekke ut Mikkeller Beer Geek Breakfast fra Lervig Aktiebryggeri i Staavanger. Det er i hvert fall vinneren hos World Beer Awards. Ølet er dog laget av den danske bryggeren Mikkeller, og det er Mikkeller Bar i København som er stedet du skal besøke. Adressen er Viktoriegade 8 B-C, noen hundre meter fra Tivoli.

Vi er veldig glade i København, og vi er også veldig glade i hotellet SP34. Dette hotellet er av den typen hvor du gjerne sjekker inn, men helst ikke vil sjekke ut  – og ikke på den måten som Eagles synger om. En virkelig sterk anbefaling.

Les også: 8 kule hoteller i København

westvleteren-12Likevel så kan det være argumenter for at verdens beste øl er Westvleteren 12. Dette ølet er fra et belgisk kloster, og du kan kun kjøpe det hvis du bestiller det på forhånd. Du kan kun kjøpe en kasse, og maksimalt en kasse hver sekstiende dag. Det er heller ikke lov til å videreselge det du får kjøpt. Her kan du lese mer om klosteret. Du kan også være heldig å få smakt ølet på den lokale butikken/restauranten In de Vrede.

Klosteret ligger 50 minutter fra Lille i Frankrike og 40 minutter fra havnebyen Dunkerque. Det tar rundt en time å kjøre til Brügge. Enklest er det vel likevel å bo i Poperinge, en times gåtur fra klosteret og In de Vrede (10 minutter i bil). I Poperinge kan du bo på Amfora, som både er et godt hotell og et godt spisested. Litt mer luksus får du på Hotel Recour.

For øvrig hevdes det ofte at Budweiser er verdens mest solgte øl. Det stemmer ikke. Verdens mest solgte øl er nok Snow Beer, et øl som nesten utelukkende selges i Kina…