Velkommen til Lilyhammer

"Welcome to Lillehammer, welcome to the world".

Mens Kate Gulbrandsen under OL sang om verdensbyen Lillehammer, maler serien Lilyhammer med «Little Steven» et bilde av en landlig by, med vakker natur og…vel, et relativt enkelt folkeslag. At byen er landlig og vakker har serien rett i, men vet du egentlig noe særlig om hva som skjer i den lille byen ved Mjøsa?

Aktiviteter for alle

Aktiviteter

Foto: Brox – Visitnorway.com, CH – Visitnorway.com

I 1994 hadde Lillehammer OL, noe lillehamringene gjerne forteller deg hvis du skulle finne på å glemme det. Som resultat av dette, kan du som turist i byen ta turen til Lysgårsbakkene – hoppanlegget som ble bygget til nettopp OL i 94. Her kan du ta stolheisen opp til toppen, eller du kan gå alle trappene hvis du føler deg ekstra sprek. En tur i bob- og akebanen i 100 km/t anbefales også hvis du ikke er lettskremt! Sjekk Olympiaparkens nettsider for mer info om olympiske aktiviteter du kan ta deg til.

Sjekk ut flotte Lillehammer Hotell, som ligger like ved Lysgårdsbakkene.

På vinterstid er også Hafjell like utenfor Lillehammer et must å besøke for deg som liker slalåm eller snowboard. Alpinsenteret er et av Norges mest besøkte, og med hele 31 utfarter kan du ha det gøy uansett hvilket nivå du er på. Det finnes også langrennsløyper i området for deg som foretrekker det!

145128134

Både Hafjell og bob- og akebanen ligger i nærheten av Hunderfossen Familiepark, et naturlig stoppested for deg som har barn.

bilde

Garmokirka på Maihaugen.

Her finner du morsomme attraksjoner, den fartsfylte berg-og dalbanen Il Tempo Extra Gigante og ikke minst det store trollet som leder inn til Asbjørnsen & Moes eventyrverden.

Fra flotte Quality Resort & Hotel Hafjell har du kort vei til både Hafjell og Hunderfossen.

For en tur tilbake i tiden, kan du dra innom Lilleputthammer – miniatyrbyen som viser Lillehammer slik byen en gang var. Tilbake i tiden går du også på Maihaugen, friluftsmuseet som lar deg besøke «bebodde» hjem fra 1890 og det 20. århundre, samt utstillingen «Langsomt ble landet vårt eget». Her finner du også masse morsomt for barna, som dyr, muligheten til å gå på stylter og julemarked rundt juletider. Pass også på å gå innom vakre Garmo stavkirke! Hvis du liker museer er også kunstmuseet i sentrum verdt et besøk.

Mat i toppklassen

Norges_bank_Lillehammer

Gamle Norges bank, som nå huser Hvelvet. Foto: Wikimedia Commons.

Lillehammer er kanskje en liten by, men maten er det ingenting å utsette på. Vi kan på det varmeste anbefale en tur innom Hvelvet, restauranten som ligger i Lillehammers gamle banklokaler. Ikke bare er lokalet slående vakkert – maten er også helt utmerket her. Menyen settes sammen utfra sesongens råvarer, og er både tradisjonell og spesiell på samme tid. Hvelvet ligger sentralt på Stortorget i Lillehammer sentrum, like ved hyggelige og prisvennlige Hotell Breiseth.

Her finner du flere hoteller i Lillehammer.

For lekre kaker (mange glutenfrie!), luksussjokolade og varm drikke, bør du sette kursen mot Atelier Kakao – et «chocolateri» som spesialiserer seg på nettopp eksklusiv sjokolade. Her får du også utmerket lunsj, og ikke minst kaffe og kakao.

Lillehammers nyeste restauranttilskudd, er burger og pizzarestauranten med det unorske navnet Dudeburger. Navnet er inspirert av amerikansk «dude food», et ord som beskriver hurtigmat med sjel. Sjel har også Dudeburger – her får du nemlig italiensk pizza i ekte steinovn, amerikansk hamburger med godsaker som blåmuggost, cheddar og gourmetsopp, og andre grillretter fra josper-grillen. Er du en biffelsker bør du stikke innom Bryggerikjelleren.

Shopping

Lillehammer_Storgata2

Foto: Wikimedia commons.

Lillehammer-43715_1500

Gågata rundt juletider. Foto: Terje Rakke/Nordic life – Visitnorway.com

Du tenker kanskje ikke at shopping er tingen å gjøre i en såpass liten by som Lillehammer, men det skal du ikke være så sikker på. Tendenza og Strada er butikker med et godt utvalg spennende merker, hvor sistnevnte i tillegg kan skilte med kafé inne i butikken. Spot like i nærheten av Strada er også verdt å titte innom, det samme er et av Norges beste blomsterbinderier Tornerose.

I butikken Folk & Røvere kan du slå to fluer i en smekk. Her finner du ikke bare barneklær og leker, men også morsomt og spennende interiør. Interør som enkle møbler, kopper og designartikler finner du også på Libertine like i nærheten. Er du mer opptatt av mat enn interiør og klær, kan du ta turen til delikatessebutikken Oliven hvor du kan utforske et stort utvalg oljer, kaffebønner, te og eksotiske varer. Det er i det store og hele små, sjarmerende butikker utenfor kjeder som kjennetegner shoppingen i Lillehammer sentrum.

To gode hoteller i sentrum

Hoteller

Clarion Collection Hotel Hammer – Hotell Mølla

Det er mange gode overnattingsmuligheter i Lillehammer, og to av de beste er nettopp Clarion Collection Hotel Hammer og Hotell Mølla. Mølla er som navnet tilsier en gammel mølle som har blitt hotell, i tillegg til å huse restauranten Egon og populære Toppen Bar. Anbefales for en særegen hotellopplevelse! I likhet med Mølla ligger Hotel Hammer midt i sentrum av byen, med gåavstand til alt fra den sjarmerende gågata til Maihaugen og kunstmuseet.

Her finner du en rekke andre Lillehammerhoteller.