Foto: iStock

Maten er viktigst for nordmenn på ferie

Når vi gjør research før vi drar på ferie er det maten vi er aller mest opptatt av, det viser nye undersøkelsesresultater fra hotell- og reisesøkesiden momondo.no.

Hele 46% svarer at de gjør research om maten på feriedestinasjonen de har valgt seg ut før de reiser. Det kommer faktisk før både arrangementer, kultur og historie blant nordmenn som planlegger ferie.

– Nordmenn er et reiselystent folkeslag og er gjerne vant til å prøve spennende og nye matretter når vi reiser utenlands. Derfor er også interessen for mat og restauranter i utlandet høy blant nordmenn og er noe vi prioriterer å undersøke før vi drar på ferie, sier Kaja Hanøy, talsperson for momondo i Norge.

Her er en guide til Berlins fem beste nabolag for god mat, satt sammen av Momondo:

Finn billige flyreiser fra mer enn tusen flyselskaper hos Momondo.

1.Verden rundt i Friedrichshain

Det tidligere østtyske distriktet Friedrichshain har endret seg drastisk i de senere årene. Området var ett av de hardest rammede av andre verdenskrig, men er nå byens bohem-sentrum. Punkere, techno-fans og kunstnere fra hele verden lever med og blant store mediehus og sovjetarkitektur. For de lokale innbyggerne er en av fordelene med mangfoldet det overveldende utvalget av gourmetmat.

På grunn av det kulturelle mangfoldet i bydelen finnes det noe for enhver gane. Om du vil smake på et lite stykke Russland, er Datscha Cafè Bar noe for deg. Her kan du spise deg mett på fyldige supper, fylt kjøtt og søndagsbrunsj-tallerkener.

Om du derimot helst vil til Sudan, kan du ta med deg en “Tamiya mit halloumi” fra Nil og la den nydelige peanøttsausen bringe deg til varmere strøk.

Her bor du i Friedrichshain: Nhow Berlin

nhow Berlin, Berlin, Superior-rom, flere senger, utsikt, Gjesterom

Europas første musikkhotell og ligger rett ved elven Spree, kun 5 minutter fra MTV Berlin og Universal Music.

Les mer om hotellet her.

2.Dumpling og pizza i Prenzlauer Berg

Dette er uten tvil Berlins frodigste nabolag. Med grønne, brosteinsbelagte bulevarder, 300 inngjerdede eiendommer og et stort utvalg av stilige butikker, barer og spisesteder. Prenzlauer Berg var engang befolket av husokkupanter, anarkister og suppekjøkken.

Dette samfunnet ga liv til den fredelige revolusjonen som endte med Berlinmurens fall i 1989. 27 år senere er ikke dette lenger noe revolusjonært sted.

Velstående foreldre triller rundt på barnevognene sine, og de tomme plassene er tatt over av fancy boliger. Der det før var suppekjøkkener er det nå trendy spisesteder. Her finner du massevis av gode steder hvor både kropp og sjel kan hvile litt på ferden gjennom nabolagets historie.

Vil du ha usedvanlig gode, tradisjonelle dumplings, kan vi anbefale Wok Show— en uformell kinesisk restaurant som serverer fylte, dampede melballer til en lav pris. Om du heller vil ha pizza, er Standard det beste stedet.

Her bor du i Prenzlauer Berg: Ackselhaus Blue Home

Ackselhaus Blue Home, Berlin, Utsikt mot gårdsplass

Her føler du deg som hjemme. Du kan slappe av i hagen i ekte middelhavsstil, eller i kafeen innendørs. Her bor du sentralt i Berlin, nærheten av Kollwitzplatz og Alexanderplatz.

Les mer om hotellet her.

3.Lille Istanbul i Kreuzberg og Neukölln

Det er knapt mulig å spasere gjennom Kreuzberg uten å legge merke til påvirkningen fra den tyrkiske befolkningen. Tyrkerne kom hit gjennom «gjestearbeider-programmet» og hjalp til å bygge opp byen igjen etter andre verdenskrig. De flokket til Kreuzberg av forskjellige grunner: husleien var lav, det var billig å leve, og inni denne boblen i Berlin var det mulig å bevare livsstilen de brakte med seg hjemmefra.

Nå bor det en kvart million tyrkere i Berlin. En spasertur gjennom Kreuzberg og distriktene rundt vil vise deg forbindelsen mellom de to landene. Hver uke fra tirsdag til fredag blåser det tyrkiske markedet liv i Landwehrkanal, med boder i alle regnbuens farger som selger alt fra stoff og vesker til køfte og baklava dynket i honning.

Det er vanskelig å gå forbi alle grill- og kebabstedene uten å få med seg noen smakebiter. Vil du ha litt av alt som er godt, kan vi anbefale Doyum ved Kottbusser Tor for deres ‘Adana Kebab’, eller lammekotelettene på Adana Grill ved Görlitzer Bahnhof.

Her bor du i Kreuzberg: Novum Select Hotel Berlin Checkpoint Charlie

Novum Select Hotel Berlin Checkpoint Charlie, Berlin

Dette 4-stjernershotellet ligger i sentrum, 100 meter fra handlegaten Friedrichstraße og 600 meter fra Checkpoint Charlie-museet.

Les mer om hotellet her.

4.Kongedømmet Kanton i Charlottenburg

Charlottenburg var en gang et eget bysentrum, og er nå Berlins kommersielle sentrum i vest. Området byr på flere hovedattraksjoner. Fra Schloss Charlottenburg, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche og Deutshe Oper til enorme shopping-bulevarder og Berlins zoologiske hage. Om du derimot er i humør for mer annerledes og lokale opplevelser, kan vi anbefale Kantstrasse. Her finner du Berlins Chinatown, med noen av byens beste asiatiske spisesteder. Berlins forhold til Kina springer ut fra 1800-tallet og den første innvandringsbølgen fra Kina.

Videre kom det mange utvekslingsstudenter fra Kina i løpet av 1920-tallet. Det er i Kantstrasse – også kalt Kantonstrasse – den kinesiske kulturpåvirkningen er mest synlig. Som de fleste Chinatowns, er denne også preget av en litt forvirrende overflod av alternativer, og det er ikke så lurt å velge spisested etter innfallsmetoden.

For dem som ikke er redd for litt krydder, kan vi anbefale Selig og deres ‘Gebratene Reisbandnudeln’ – håndlagede nudler i kjøttbuljong. Om du heller vil ha en sprøstekt peking-and, prøv Good Friends – de har rykte på seg for å være den beste kantonesiske restauranten. Den mer budsjettvennlige XCC 369 serverer deg en generøs porsjon Sichuan-retter på et ganske lite sted.

Her bor du i Charlottenburg: Steigenberger Hotel

Steigenberger Hotel Berlin, Berlin, Hotellinngang - kveld/natt

Et klassisk 5-stjernershotell med bra plassering. Kun 5 minutter å gå til handlegaten Kurfürstendamm. Hotellet har eget spa og er i ekte tysk stil.

Les mer om hotellet her.

5.Hemmelige skatter i Schöneberg

J.F. Kennedy holdt sin berømte «Ich bin ein Berliner» – tale i rådhuset her i 1963. I tillegg har bydelen vært besøkt av mange berømtheter som for eksempel Albert Einstein og David Bowie. I tillegg var bydelen inspirasjon for boken ‘Cabaret’ og filmen med samme navn. En ting dette området ikke er så kjent for, er matkulturen. Men dette taler bare til din fordel, for du kan finne bortgjemte perler uten å måtte stå i kø for å få et bord.

Et godt eksempel er den koreanske snacksjappa (gatematsjappe, som regel bitteliten og drevet av lokale innbyggere) IXTHYS – elsket, ikke bare for sin superbe Bibimbap, men også for det underlige interiøret. Dette stedet er tapetsert fra gulv til tak med tyske bibelsitater.

Det innovative spisestedet Martha’s er et sted hvor det tyske kjøkkenet tar opp i seg elementer fra Asia og Middelhavet. Med den Michelin-utdannede kokken Manuel Schmuck i spissen er dette det dyreste stedet på listen og passer godt om du er på utkikk etter det lille ekstra.

Her bor du i Schöneberg: Lindemanns

Lindemanns, Berlin, Familierom, Gjesterom

Alle rommene på Lindemanns har stilfullt design og hotellet ligger ganske sentralt til det meste.

Les mer om hotellet her.

Elsker du Luksus? Her er de aller hotteste hotellene i Berlin på Laurel Nights.

 

Les også:

Her får du ferien alle elsker

Bildequiz: Vet du hvor dette er i Norge?

 

*Momondo har gjennomført en internasjonal reiselivsundersøkelse hvert år siden 2014. I 2017 har vi bedt 24.700 mennesker fra 20 forskjellige land om sine reisevaner. Datainnsamlingen fant sted mellom den 6. Og 13. januar 2017 gjennom en e-undersøkelse utført av Cint. 1000 nordmenn i alderen mellom 18 og 65 , og matchende befolkningen i Norge med hensyn til alder , kjønn og geografi fullførte undersøkelsen.

Kilder: Momondo