Foto: iStock

Michelin Nordic Guide 2018: Ny Oslo-restaurant med Michelin-stjerne

Her er de norske Michelin-stjernene fra årets markering i København.

Årets utgave av den nordiske hotell- og restaurant guiden, Michelin Nordic Guide 2018 er endelig publisert.

Oslo-restauranten, Galt, var den eneste som fikk ny, norsk Michelin-stjerne .  Restauranten, som holder til på Frogner i Oslo, åpnet for bare fem måneder siden med mat inspirert av eldre nordisk husmannskost.

Björn Svensson, som driver Galt, stengte for litt over et år siden sin forrige restaurant, Fauna ved Solli plass, en restaurant som også hadde én stjerne.

Dette er topp 10 hoteller i Oslo

Les også: Norges beste hotell 2018


Dette er de norske stjernerestaurantene:

Oslo

Maaemo 3 stjerner

http://maeemo.no/

Statholdergaarden 1 stjerne

http://statholdergaarden.no/

Kontrast 1 stjerne

http://restaurant-kontrast.no/

Galt 1 stjerne

http://galt.no/

Stavanger

RE-NAA 1 stjerne

http://restaurantreena.no/

Sabi Omakase 1 stjerne

http://www.omakase.no/


Historien om Michelin-Guiden

Den første guiden kom allerede i år 1900 etter initiativ fra dekkprodusenten Michelin. Den ble delt ut gratis til alle som kjøpte bil.

På den tiden fantes det ca. 3 000 biler i hele Frankrike, hvorav 95 prosent av bilene fantes i Paris. Formålet med guiden var å få folk til å reise ut på landet for å:
1. Slite dekkene sine, slik at de måtte kjøpe nye!
2. Spre interessen for biler slik at flere skulle kjøpe biler (og dermed trenge dekk)

De første guidene inneholdt matnyttig informasjon om hvor man kunne fylle bensin (det fantes ikke så mange bensinstasjoner på den tiden), hvordan man byttet dekk og lyspærer, samt hvor man kunne få seg en matbit, eller overnatte.Det overordnede målet var/(og er fortsatt) å gjøre reisen enklere – noe som fortsatt finnes i Michelins motto – ”en bedre vei frem”.Systemet med stjerner ble introdusert på 30-tallet.

Kilde: Michelin.no