Musikk øker smaksevnen i 35 000 fots høyde

Du mister opptil 30% av smaksevnen når du flyr - musikk kan hjelpe.

Det pleide å være en selvfølge at flymat smakte dårlig. Den var enten smakløs eller inneholdt altfor mye salt. Med årene har flyselskapene lært mer om hvilken innvirkning 35 000 fots høyde har på våre smaksløker.

Sonic Seasoning 1 (C) Nick Morrish, British Airways

Rock kan få rødvin til å smake «tyngre»

Du mister opptil 30% av smaksevnen

Blant annet har det blitt kjent at du kan miste opptil 30% av smaksevnen når du er oppe i lufta, og at den femte smaken, umami, er den eneste som ikke blir betydelig redusert. Dette har gjort at for eksempel tomatjuice og drinken Bloody Mary har blitt mer populært, og at flyselskapene har valgt flere retter basert på innholdet av umami-rike ingredienser.

Sonisk krydder

Nå går det britiske flyselskapet British Airways et skritt lenger. Nyere forskning utført av Charles Spence, Professor på Universitet i Oxford, viser at med riktig musikk så kan mat fremstå for å være opptil 10% søtere eller saltere. Med utgangspunkt i hans forskning, kalt «sonisk krydder», har British Airways kompilert en samling låter som skal passe perfekt med de forskjellige måltidene som serveres, og som sørger for at både mat og ører er underholdt.

Finn drømmereisen her

BA

Se spillelisten og de komplementære matrettene ved å trykke på bildet

Hovedkokken hos British Airways, Mark Tazzioli utdyper: – Din smaksevne blir redusert med 30% når du er oppe i luften, så vi gjør alt vi kan for å motvirke den effekten. Vi bruker umami-rike ingredienser i våre måltider, og velger viner som fungerer bra med disse måltidene. Forskningen som er gjort er interessant, og koblingen mellom mat og musikk burde virkelig få frem smakene.

Kompletterende

Av låter British Airways har funnet frem til er det kanskje minst slående at musikere fra et land passer best med matretter fra samme land. Dermed er for eksempel britiske artister blitt satt sammen med tradisjonelle britiske matretter. Av det mer interessante er det trukket frem at musikk med lave toner komplementerer salte og krydrede retter, mens låter med høye toner får frem søte smaker.

Dra til varmere strøk billigere enn noen sinne

Dersom du har lyst til å teste ut nyvinningen til British Airways må du først og fremst belage deg på å fly langt. Musikklisten og maten vil bli servert kun på såkalte langreiser, så dersom din neste reise er en langreise kan det være morsomt å bestille billetter hos den britiske flygiganten.

De 10 beste hotellene i London

Det beste hotellet for shopping: W London Leicester Square

Vi har tatt som utgangspunkt at du vil shoppe på Oxford Street og Regent Street, Piccadelly, New Bond Street og deromkring.

Vår aller beste anbefaling er W London Leicester Square. Dette hotellet ligger midt i det som kalles West End, nesten selvfølgelig nok rett ved Leicester Square.

De såkalte W Insiders som jobber på hotellet kan guide deg til både åpne og lukkede salg, og gi deg noen virkelig gode tips for den ultimate shoppingen i London. Til og med butikken på hotellet er en opplevelse i seg selv.

Et virkelig design-luksushotell som også har spa, et fitness-senter og en virkelig kul bar.

Se flere bilder og les mer om hotellet her

Det beste hotellet for severdighetene: Park Plaza Westminster Bridge London

Hvis du vil til London for å se severdighetene ville vi startet i nærheten av London Eye. Kort vei til Buckingham Palace, Westminister, London Aquarium, Big Ben og flere andre av severdighetene du bør få med deg.

Svært sentralt plassert vil du finne dette hotellet, noen få hundre meter fra London Eye. Hotellet har også et glitrende spa, Mandara Spa, skulle kroppen trenge litt pause etter de mange opplevelsene som London har å by på. En strålende sushi-restaurant, et fransk brasseri og en god kafé finner du også. Samt den strålende Primo Bar.

Rommene har et moderne og svært tiltalende design, og det innendørs svømmebassenget er også noe som er vel verdt å sjekke ut.

Les mer om hotellet og se flere bilder her

Det beste hotellet for design: Eccleston Square Hotel

Hvis det er design du er ute etter så har London svært mange perler å by på, men Eccleston er virkelig noe for seg selv. Et lite, luksuriøst hotell ikke langt fra Buckingham Palace som virkelig har et gjennomført design.

Hotellet er kun for voksne (det er altså ikke lov med barn på hotellet), og er også et av de mest teknologiske avanserte hotellene i byen. Den private hagen, en strålende bistro, en iPad hvor du kan bestille roomservice eller bare surfe med, flatskjerm-tv på badet, strømuttak for norske kontakter og gratis 3D-filmer på rommet er noen av de utrolige detaljene som hotellet tilbyr.

Eccleston er en virkelig opplevelse.

Les mer om hotellet her

Det beste hotellet for luksus: Hotel 41

Dette hotellet har navnet sitt etter sin adresse: 41 Buckingham Palace Road. Du klarer å gjette hva som er like i nærheten. Et luksushotell som virkelig setter standarden, og som er så populært at du faktisk skal være heldig om du finner plass der – spesielt i populære helger. Med kun 30 rom på hotellet så går de fort.

Hotel 41 har blitt kåret til det beste hotellet i Storbritannia av Conde Nast og Tripadvisor, og regnes som ett av de aller beste hotellene i Europa og verden.

Alle de 30 rommene er unike, og hotellets personlige service skrytes opp i skyene av de som har besøkt det.

Les mer om hotellet her

Det beste hotellet for en billig tur: ibis London Blackfriars

Å finne et sentralt hotell i London med gode priser uten å måtte gå langt ned på standard, service og gode fasiliteter. Ett av de virkelig få perlene blant mye svært middels er ibis London Blackfriars.

Dette hotellet ligger tett ved t-banestasjonen Southwark, og har god standard med mange fine fasiliteter. I gåavstand finner du London Eye, London Aquarium, National Gallery og flere andre severdigheter.

Hotellet har svært gode anmeldelser på Tripadvisor, og god frokost samt rom som gir deg alt du trenger på en tur til London. Hotellets moderne fasiliteter som gigantisk flatskjerm-tv på rommene, gratis nett og alt du trenger.

Les mer om hotellet her

Det beste hotellet for romantikken: The Halkin

Dette er virkelig en opplevelse for par, forsåvidt også uansett ellers. En hotellperle i Belgravia-distriktet med all luksus du kunne tenke deg. De 41 rommene vil ta tak i deg, og dra deg inn i en annen verden.

Området rundt har svært gode restauranter, barer og god shopping. Alt på hotellet er i tillegg gjennomført på en slik måte at London-oppholdet kan nytes både innenfor og utenfor rommets fire vegger.

Har du råd bør du vurdere COMO-suitene, men alle rommene er av ypperste kvalitet. Et hotell for de store anledningene.

Les mer om hotellet her

Det beste hotellet for forretningsreisende: Millennium & Copthorne Hotels at Chelsea Football Club

For forretningsreisende er ofte transporten til og fra hotellet av høy viktighet. Mange forretningsreisende får også fordelen med å lande på Heathrow når det gjelder nærheten til byen, og vi har også tatt det som utgangspunkt. Et godt forretningshotell må også ha gode fasiliteter for utskrifter, tilgjengelige datamaskiner, god nettforbindelse og mulighet til å jobbe effektivt på rommet. I tillegg kan det være en åpenbar fordel at hotellet har møtelokaler som kan leies.

Ett valg kan være Sofitel London Heathrow, som ligger på flyplassen. Et strålende hotell som også har limousinservice til og fra byen.  271883

Vi går likevel for Millennium & Copthorne Hotels at Chelsea Football Club. Du trenger kanskje ikke å gjette hvor hotellet er plassert. Egentlig snakker vi om to hoteller, begge plassert på Stamford Bridge. Den store fordelen, uavhengig av fotballinteresse, er at alle transportmuligheter fra hotellet er strålende lagt opp. Et godt business-senter (24 timer), god nett-tilgang og gode arbeidsplasser på rommene. Gå for Club-rommene for komfort og god plass.

Les mer om hotellet her

Det beste lille hotellet: The Soho Hotel

Små hoteller kalles boutique-hoteller, altså hoteller hvor det ikke er flere hundre rom og langt mellom personlig service. Vårt valg er ett av de få hotellene vi har sett som knapt har noen negative anmeldelser på Tripadvisor. Snittkarakteren er absolutt topp.

Mer sentralt i London skal du også lete lenge etter. Alle rommene har unikt design, og ligger i en ganske så rolig sidegate i Soho. Det er likevel bare noen få meters gange til uteliv, shopping, restauranter og alle opplevelsene hjertet av London kan gi deg.

Baren og restauranten Refuel er et sted å spotte kjendiser, og skulle du ha råd og lyst kan du også booke en av penthouse-leilighetene hvor du virkelig får følelsen av å være på en anglofil tur.  Det er en grunn til at et søk på The Soho Hotel gir deg like mange kjendisbilder som bilder av hotellet. Londons beste boutique-hotell, ja!

Strålende service og alle mulige fasiliteter du egentlig kunne ønske deg koster, men dette hotellet er en virkelig opplevelse. Tatler kalte hotellet for det mest glamorøse i verden…

Les mer om hotellet her

Det kuleste hotellet: St Martins Lane

Vi skal være de første til å innrømme at kult er noe som kan være en subjektiv oppfatning, men dette Philip Starck-designede hotellet er det motsatte av rolig og enkelt design. Her er det mye av av absolutt alt. Skal du på en rolig romantisk ferie bor du ikke her. Er målet derimot å ha det utrolig gøy så bør du seriøst vurdere dette.

Asia De Cuba, Bungalow 8 og Light Bar er alle på hotellet. Rommene er designperler, men hvis du er allergisk mot hvitt bør du kanskje vurdere noe annet. Et hotell som er omtrent like fullt av kjendiser som The Soho Hotel, og et hotell hvor kjendisene frekventerer barene og restauranten. Ikke at det skal være det viktigste, men plasseringen av hotellet gir deg også direkte tilgang til det aller beste utelivet London har å bo på.

Hvis din London-tur skal inneholde passelige mengder med champagne, fest og moro så vet vi hva vi ville ha valgt.

Les mer om hotellet her

Det beste hotellet: Bulgari Hotel & Residences London

Vi liker å kalle Bulgari for Bvlgari (med basis i deres logo). Et flunkende nytt hotell som på mange måter kan definere luksus, hvis du hadde trengt en slik definisjon. Store rom (en sjelden vare i London) rett rundt hjørnet fra Harrods med luksus fra A helt til Å.

Hotellets egne kino bør også nevnes hvor du kan se sport, spille spill (!) eller se filmer (de har blant annet en søndagsbrunsj med filmvisning etter). Rommene er av en nærmest utenomjordisk kvalitet, og det nærmeste vi kan beskrive dem som er at det er som om du hadde kjøpt deg en luksusleilighet i London. To etasjer med spa og svømmebasseng, samt et privat spa for to personer. Baren og restauranten på hotellet er også meget gode.

Prisen står forresten til luksusen.

Se flere bilder og les mer om hotellet her