Nå skal du reise deg både trendy og spennende

Trenger du nye impulser? Oaxaca i Mexico har alt du drømmer om!

Tekst og foto: Sara Wågen

For mange nordmenn dreier ferie seg om mer enn å slappe av. Det er en mulighet til å dyrke hobbyer og lidenskaper det blir liten plass for i hverdagen. Stadig flere benytter også ferien til å reise til steder langt vekk fra de vanlige turistmålene. Slike reiser gir status og får oss til å fremstå som kultiverte og spennende mennesker. På fagspråket omtales denne reisetrenden som opplevelsesturisme.

Susanne Poulsson, førsteamanuensis ved Markedshøgskolen, forteller at «vi i reiser lengre og villere enn før, og vi gjør det fordi vi har råd og fordi det er tilgjengelig«. Poulsson, som nylig har levert sin doktorgrad i opplevelsesturisme, forteller videre at nordmenn gjerne «trenger nye impulser, og det behovet får vi dekt når vi reiser på denne måten«.

Reiser du til Oaxaca i Mexico får du alt dette og mer. Du kan også gjøre som mange andre og benytte ferien til å lære noe nytt: ta et kokkekurs i meksikansk mat, bli med på et salsakurs eller lære deg grunnleggende spansk!

Finn de rimeligste flybillettene her

Over fjellene, og langt vekk inn i landet…

Oaxaca har en magisk, genuin stemnig. Staten er nå et populært reisemål for folk fra hele verden som leter etter noe unikt.  Hele staten ligger bak en stor fjellkjede, noe som har holdt den adskilt fra mange impulser fra resten av verden. De som reiser hit beskriver Oaxaca som fredelig, annerledes og autentisk. Urbefolkningens tradisjonelle kultur preger stemningen i sterk grad, men det gjør også en ung, kunstnerisk og innovativ befolkning. Dette er listen over hva du må oppleve i Oaxaca.

Oaxaca By

Gatene i oaxaca er fulle av liv

Gatene i oaxaca er fulle av liv

I sentrum av staten Oaxaca ligger Oaxaca by, en nydelig bevart koloniby med vakre bygg og trivelige gater. Spesielt bykjernen Zocalo er verdt et besøk. Her er det yrende folkeliv dag og natt, mariachi-musikken stopper aldri opp, ei heller eimen fra tacovognene langs gatene.

-Jeg elsker å bare gå rundt her og se på alt det rare folk driver med, alt de selger og alle de fargerike husene, sier Francis fra England. Hun har vært her i en uke sammen med mannen sin, og har flere gode tips:

-Ta et salsakurs! Vi har lært masse på et lite to-timerskurs, og etter det har vi vært ute og svingt oss hver kveld, forteller hun og kaster seg teatralsk i armene på mannen sin, Joe.

Mann selger mais på gata

Et annet par på tur, Ana og Simon fra Tyskland, forteller at de liker roen og autentisiteten Oaxaca byr på.

– I fjor dro vi på backpacking i Asia, og der møtte vi nesten bare andre backpackere. Her er det mindre turister, vi får tid til hverandre og tid til å oppleve det vi ønsker uten å måtte stå i kø hele tiden, ler Simon.

Hierve el Agua

Vakker utsikt i Hierve el Agua

Vakker utsikt i Hierve el Agua

Fosfor i vannet som strømmer opp fra fjellet i dette området har laget et veldig spesielt landskap av forstenede fossefall. Turister fra alle verdens hjørner strømmer til dette området for å bade i kilden og nyte utsikten fra tre tusen meters høyde. Her kan du sole deg i fantastiske omgivelser og slå av en prat med andre reisende.

På vei til Agua kan du stoppe langs veien og prøve ulike varianter av agavespriten mezcal fra lokale småprodusenter. Det går an å leie bil, ta en taxi (her bør du forhandle pris på forhånd!) eller ta en turbuss fra Oaxaca sentrum. Bussene stopper også langs veien slik at turister får sett på mezcal-produksjonen og kanskje smakt seg frem til en favoritt de vil ha med hjem. Blir du sulten kan du stoppe og spise også, for eksempel på San Osidro Roagia, hvor det serveres fantastiske quesedillas.

Carlo fra Mexico City prøvesmaker mezcal langs landeveien utenfor Oaxaca by.

Carlo fra Mexico City prøvesmaker mezcal langs landeveien utenfor Oaxaca by.

I Zepotekernes rike

Templene i Mitla

Templene i Milta

Mitla og Monte Alban bør besøkes! Monte Alban, som ligger knappe tyve minutter fra Oaxaca by, står på UNESCOS verdensarvliste og byr på fantastisk arkitektur fra tiden før koloniseringen. Disse ruinene er blant de viktigste i Latin-Amerika. I tillegg til de fantastiske ruinene får du i Mitla se en stor katedral som de spanske conquistadorene bygde over et tempel for å overta makten. Er du glad i historie vil besøkene gi deg innsikt i Aztek- og Zapotekindianerene. Er du ikke fult så interessert er det likevel en fin spasertur i fantastiske omgivelser. Dessuten er utsikten fra pyramidetoppene rett og slett fantastisk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En flott utsikt over ruinene i Monte Alban

Strender og fjell – lengre utflukter fra Oaxaca by

Playa_Principal_Puerto_Escondido_Oaxaca

Vakker strandlinje i Puerto Escondido

Sør i Oaxaca finner du statens kystlinje. Mange strender er helt øde, for de som ønsker seg en fredelig dukkert, mens andre tilbyr spesielle aktiviteter. Blant de mest kjente er Puerto Escondido, som er verdenskjent blant surfere, og Puerto Ángel, Zipolite og Mazunte, som er eksklusive high-end turisme-strender for de som liker overdådig luksus til en overkommelig pris. Et mindre kjent alternativ er den bittelille, pitoreske landsbyen San Agustinillo. Dette er en Loneny Planet favoritt, som blant annet tilbyr yoga-opphold og wind-surfing kurs.

Agustinillo

Stranden på San Agustinillo

– Jeg har brukt tre uker på å reise rundt i Oaxaca, og det har vært helt fantastisk! forteller Cathelina fra Canada.

– Puerto Escondido er nydelig og full av energi, og surfingen er i verdensklasse. Andre byer langs kysten er roligere, men likevel fulle av muligheter! lover Cathelina, og legger til at hun er lei for at ferien snart er ferdig.

Det er også vel verdt å ta seg en tur opp i fjellene. Pueblos Mancomunados er åtte små, avsidesliggende landsbyer som har spesialisert seg på økoturisme. Her kan du reise med god samvittighet! I Pueblos Mancomunados finner du Expediciones Sierra Norte, som vedlikeholder gode turstier. Landskapet her er helt unik, og planter og dyr byr på fantastiske naturopplevelser. Dersom du ikke har lyst til å gå kan du leie deg en hest! Og når du blir sliten kan du ta inn på en cabana langs veien, en tropisk variant av turisthyttene vi har i den norske fjellheimen.

Mountains02-Sierra_SanPedroMartir-BajaCalifornia-Mexico

Finn de rimeligste flybillettene her

Dette bør du kjøpe i Oaxaca

FIne vesker på kunst-markedet i Zocalo

FIne vesker på kunst-markedet i Zocalo

Mezcal: Mezcal en type sprit som lages av agave-kautus. Den verdenskjente Tequilaen er en type mezcal, og denne kommer fra staten Halisco. Mezcal produseres mange steder i Mexico, og hvert sted har sine særegne smaker. Mezcal fra Oaxca er kjent for å være blant de beste typene. Den kan kjøpes fra butikker som selger industrialisert mezcal, eller direkte fra mindre produsenter som ligger overalt i utkanten av Oaxaca by.

Tekstiler: Tepper laget på vev, broderte klesplagg, duker og pledd kan kjøpes på Mercado Artesanal i Oaxaca by. Disse varene selges også rundt de store attraksjonene, som for eksempel på kunstmarkedet utenfor templene i Mitla. Her bør det prutes!

Sort leire: I Oaxaca produseres det mye kjeramikk i tradisjonell stil av den særegne, sorte leiren som har blitt brukt i regionen i flere tusen år. Dette er fine suveirer å ha med seg hjem.

Dette bør du spise og drikke i Oaxaca

PicMonkey Collage

Mazcal, kakao og mole (et must å spise når du er i Mexico!)

Oaxaca er kjent som Mexicos kulinariske høydepunkt, så her er det nok å velge i. Med et raskt Google-søk finner du lister over utsøkte restauranter. Spis mole negro, tamales og ulike typer taco. Drikk mezcal, lokalt øl og kakao. Det er også mye god kaffe her! Er du vågal kan du også gjøre som aztekerene og spise innsekter, spesielt magai-ormer fra agave-kaktusen og gresshopper. Mange restauranter spesialiserer seg på dette, men det er også lett tilgjengelig som snacks på markeder.

Ulike kurs i Oaxaca by

Salsakurs: Pro Dance, Guerrero No. 906 Altos, Oaxaca City, er et populært alternativ midt i byen.

Kokkekurs: La Casa de los Sabores i Reforma 402, Oaxaca City, har spesialisert seg på å lære bort meksikansk kokkekunst til turister.

Spanskkurs: Mange tilbyr short-term spanskkurs i Oaxaca. En som har et meget godt rykte er Amigo del Sol i Calzada San Felipe del Agua 322, Oaxaca City.

Ridekurs: Horseback Mexico, i Murguia 403, Oaxaca City, ligger i utkanten av byen og tilbyr turer for både nybegynnere og og mer rutinerte ryttere.

Finn de rimeligste flybillettene her

Her bør du bo på i Oaxaca

Hotel Victoria Oaxaca

hotel1

Holiday Inn Express Oaxaca-Centro Historico  

2

Palacio Borghese 

3a

Hotel Fortin Plaza 

4

Hotel De La Parra 

5

Mision Oaxaca San Felipe 

6

Den enkleste veien til målet

Slik kommer du til Mexico City:

Ta et raskt søk her! Reisesøkemotoren hjelper deg å sammenligne priser fra hundrevis av selskaper, slik at du finner et godt alternativ. Vær oppmerksom på flytiden, noen av reiseforslagene kan ha veldig lange mellomlandinger, eventuelt flere enn en mellomlanding, noe som kan gjøre den allerede lange reisen slitsom.

Turen til Oaxaca fra Mexico City er en opplevelse i seg selv, så buss er å anbefale. Selskapet ADO tar deg fra flyplassen inn til Oaxaca by i god standard til en rimelig pris (ca. 400kr), og du kan da nyte utsikten hele veien. Turen tar om lag seks timer. Du kan også fly fra Mexico City til Oaxaca by, med Aeromexico eller Interjet.

Finn de rimeligste flybillettene her

Fakta om Mexico

488914963 (1)

Hovedstad: Mexico City

Beliggenhet: Mellom-Amerika

Språk: Spansk

Innbyggertall: 112 millioner

Valuta: Pesos (100 Pesos er nesten 50 kr)

Klima i Oaxaca: Temperaturen ligger mellom 20 og 30 grader på dagtid, varmest på sommeren (mars-mai). Nettene kan bli kjølige på vinterstid, helt ned i 0 grader. Varmere langs kysten enn i Oaxaca By. Oaxaca er et veldig tørt område med lite regn.

Tidssone: UTC -6. (7 timer foran Norge )

Finn de rimeligste flybillettene her