Nasjonale turistveger: Lofoten

006038_29d0d

Motorsykkelturister på Nasjonal turistveg Lofoten gjennom Flakstadøya. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Å ta en ferie i eget land er kanskje noe av det aller beste man kan gjøre. Å få historier, tanker og bilder som kan deles med venner, kjente og familie i lang tid i tillegg til å utvide den egne nære horisonten gir bedre forståelse, og en fastere grunnmur i tankegodset. Vi har tatt en titt på de beste bilturene i Norge, med utgangspunkt i de Nasjonale turistvegene.

NB! Husk at du får en gratis overnatting for hver 10. hotellovernatting her

Det er 18 nasjonale turistveier, og vi i Nettavisen reisetips skal gi deg tips, triks og anbefalinger til hvordan du kan få mest mulig ut av disse. I tillegg til de 18 turistvegene, som man kaller det offisielt, har vi valgt ut noen ekstra bilturer vi mener er virkelige opplevelser i vårt land. Disse siste er plassert i områdene de øvrige turistveiene ikke dekker.

Husk at du får reisetips året rundt på reisetips.nettavisen.no

Her er de fire første sakene om våre turistveier:

Havøysund

Varanger

Senja

Andøya

009597_07eb8

Reine på Moskenesøy med Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Nasjonal turistvei Lofoten

Lofoten er ett av de vakreste stedene du kan være i Norge, nesten uansett årstid. Turistveien er 230 kilometer lang, og har en mengde med severdigheter.

Kart over turistveien (kilde: Statens Vegvesen)

Veien går mellom Å og Raftsundet, med diverse avstikkere. Turistveien kan startes med ferje fra Bodø til Moskenes (sommerferje, sjekk rutetider her).

Vinter i Å, Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Vinter i Å, Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Å, Lofoten

Dette var opprinnelig et viktig fiskevær, men er nå et større turiststed enn fiskevær. Å har to museer: Lofoten tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværmuseum. Du kan spise og sove på Å Rorbruer & Brygge Restaurant. Du kan også bo på Å-Hamna Rorbuer.

006209_c5641

Europaveg 10, Nasjonal turistveg Lofoten, går helt i kanten på Sørvågvatnet i Moskenes. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Sørvågen

Det bor litt over 450 mennesker i fiskeværet Sørvågen, og du kan også sjekke ut en rorbu til leie her – Rorbu Kjell Arntzen. I Sørvågen finner du også en Joker-butikk. Fiskeværet er spesielt solrikt på grunn av sin vakre beliggenhet ved fjellene, og kan også – bør også – besøke spisestedet Maren Anna. Rett ved restauranten ligger det man kaller den minste badestranda i Norge. Et historisk innblikk i hvordan et lite fiskevær kunne bety veldig mye for utviklingen av teletjenester i verden kan du også få på telemuseet i fiskeværet.

009616_ae6e9

Hamnøy i Moskenes, Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Moskenes

Kun noen få minutters kjøring på E10 tar deg til Moskenes, som har fergeforbindelsen. Kirken i Moskenes er fra 1819, men man tror den ble bygget på samme sted som et katolsk kloster og rettersted. Man tror at munker kom hit allerede rundt 1100, og bosatte seg her og bygget et lite korshus, senere et kloster. Øya du befinner deg på fortsatt, Moskenesøya, skiller seg geologisk fra de andre øyene på Lofoten. Den fjellrike øya har en annen steintype, og selv om både nord og vestsiden i dag er ubebodd kan man ta noen avstikkere her for å se tidligere bebyggelse.

006190_4a99a

Sykkelturister ved Reinehalsen med utsyn mot Reine, Nasjonal turistveg Lofoten. Landskapsarkitekt: agraff as. ©Foto: Vegar Moen

Reine

Før du forlater Moskenesøya kommer du til Reine hvor du kan stoppe, og overnatte på svært vakre Reine Rorbuer. Du kan også sjekke ut Maybua.Bensinstasjonen i Reine, Statoil, har gode åpningstider. Spis og drikk på Hamnøy Mat og Vinbu. Den totale reisetiden fra Å til Reine er omtrent et kvarter i bil, for øvrig. Reinehalsen, selve overkjørselen til Reine – er ett av de stedene i Norge hvor det oftest stoppes for å ta bilde. Reine med fjellformasjoner i bakgrunnen.

006153_1086d

Rasteplassmøbler i stein og betong på Akkarvikodden rasteplass, Nasjonal turistveg Lofoten. Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken – Inge Dahlman. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Akkarvikodden rasteplass

Fra Reine kjører du over på Moskenesøya, lille Sakrisøy (med Sakrisøy rorbuer) videre til Hamnøya (Med Eliassen rorbuer) før du kommer til Akkarvikodden rasteplass rundt 10 minutter nordover fra Reine. En rasteplass med både vakker arkitektur og en strålende utsikt.

009551_0970b

Ramberg i Flakstad, Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Lars Grimsby / Statens vegvesen

Ramberg

Videre fra rasteplassen er det et litt lengre strekke i nydelig natur til Ramberg, rundt tjue minutter tar det. Her finner du en Bunnpris, og Ramberg Gjestegård hvor du kan spise, sove og drikke godt. Videre i Flakstad finner du Flakstad kirke som stammer fra 1780, og er et virkelig vakkert skue.

006130_99919

Nusfjord i Flakstad, et av Lofotens best bevarte fiskevær. Nusfjord inngår som et punkt på Nasjonal turistveg Lofoten ved at Statens vegvesen har bidradd med planarbeid til parkeringsløsning like utenfor den verneverdige bebyggelsen. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Nusfjord

En liten avstikker fra E10 er 20 minutter fra Ramberg, men kun 10 minutter fra hovedveien. Nusfjord er et av de eldste og best bevarte fiskeværene i Norge. I dag er det et museum for besøkende hvor man også kan bo – sjekk det her.

009145_189b3

009145.jpg Object Name: Mot Vikten Image description Vegen i havkanten mot den lille grenda Vikten, avstikker fra Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Glasshytta Vikten

20 minutter fra Nusfjord kan du besøke Glasshytta Vikten hvor du kan lage ditt eget glass på klassisk vis. Glasset er resirkulert med kvarts fra Lofoten.

005965_7ac74

Amfi med gabionmur rundt servicebygg med kiosk og toalett ved Eggum, Nasjonal turistveg Lofoten. Steinbygningen på toppen er krigsminnet Borga; rester av en tysk radarstasjon. Arkitekt: Snøhetta AS. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Eggum

Skal du ha en avstikker for å kikke på midnattsolen er dette avstikkeren. Snøhetta har laget det som kan være et av tidenes rasteplassmesterverk. De 20 minuttene det tar (fram og tilbake) er virkelig verdt det.

009190_2daf9

Husklynge ved Holandspollen ved Leknes i Vestvågøy med tinder på Flakstadøya i bakgrunnen. Beliggende ved fylkesveg 825 på vegen mellom Europaveg 10 og Utakleiv på yttersida av Lofoten. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Leknes

På Leknes Lufthavn kan du ta flyet direkte til Bodø, Røst og Svolvær. Med litt over 3 000 innbyggere er byen et sentrum på Lofoten, og spesielt for jordbruket. Her kan du også bo på Best Western Lofoten Hotell. Skal du spise kan du Johnsens fiskerestaurant. Du finner også et kjøpesenter på Lofotsenteret.

005929_91b19

Vikingskipsreplika ved Lofotr Vikingmuseum på Borg på Vestvågøya i Lofoten. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Lofotr vikingmuseum

Dette museet – Lofotr–  er en opplevelse. Museet ligger på E10, men på strekningen kalt vikingveien. Her kan man oppleve vikingtiden på nært hold. Det tar et kvarter å reise fra Leknes til Lofotr vikingmuseum.

005885_8b7ea

Torvdalshalsen utsikts- og rasteplass ved Nasjonal turistveg Lofoten, Vestvågøya. Arkitekt: 70° Nord – Gisle Løkken. ©Foto: Vegar Moen

Torvalshalsen rasteplass

Ti minutter fra vikingmuseet finner du en super rasteplass med virkelig vakker utsikt over Vestvågøya. Virkelig verdt et stopp.

005868_b10e4

Fugletittertårn ved Gårdsvatnet, Grundstad på Vestvågøya, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: 70° Nord – Gisle Løkken ©Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen

Gårdsvatnet

Ved Skjærpvatnet, Gårdsvatnet og Storeidvatnet er det bygget tre 6,5 meter høye fuglekikkertårn, i dette store våtområdet med virkelig yrende fugleliv.

005762_b42ce

Ungdomslaget Dønnings hus ved Gimsøystraumen, Nasjonal turistveg Lofoten. Huset inneholder også servicefunksjoner og toalett for brukere av turistvegen. Arkitekt: Jarmund / Vigsnæs AS. ©Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen

Gimsøystraumen rasteplass

Det er en halvtime til neste rasteplass som fortjener en stopp. Gimsøystraumen er et 18 kilometer langt sund mellom Vestvågøy og Vågan. Inntil brua som forbinder øyene ligger et ungdomshus med parkering og rasteplass.

005745_364e3

Vågan kirke, «Lofotkatedralen» fra 1898 i Kabelvåg, Nasjonal turistveg Lofoten. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Lofotakvariet/Kabelvåg

Skal du ha litt av dyrelivet med havets dyr i fokus er dette stedet du tar pausen . Stedet er Kabelvåg, hvor du også kan bo på utrolige Nyvågar Rorbuhotell. Kabelvåg har litt under 2 000 innbyggere, og er nok det eldste fiskeværet på Lofoten. Du kan få både liv og mat på Præstengbrygga.

005739_8b141

Moderne preg på havna i Svolvær. Nasjonal turistveg Lofoten går gjennom Svolvær. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Svolvær

Byen har litt under 5 000 innbyggere, og ute på nydelige Lamholmen kan du både bo på Scandic Svolvær og Anker Brygge. Børsen Spiseri på Svinøya rorbuer er en anbefaling.

005728_36a3c

Tilrettelegging av stier. Austnesfjorden i Vågan, Austvågøya. Utsiktpunkt med rasteplass på Nasjonal turistveg Lofoten, Europaveg 10. Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken – Inge Dahlman. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Austnesfjorden rasteplass

Rasteplass på veien for å oppleve siste del av Lofoten. For å skåne terrenget er det laget en gangbane i tre som flyter over landskapet og opp til toppen av Austneset. Fra gangbanen er det vidstrakt utsikt mot det kystalpine landskapet og Sildpollneset kapell.

005775_34337

Hvilestue for sykkelturister, syklisthuset på Grunnfør. Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: 70° Nord – Gisle Løkken. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Grunnfør

Det tar litt under en time å komme seg til Grunnfør fra Svolvær. Her på yttersiden av Austvågøy ligger et hus for syklister. Du har da kjørt gjennom et utrolig landskap, samt Straumnes og Sandsletta.

Til Narvik eller Harstad

Siste del av turen er over til fastlandet, men du kan også spandere på deg en avstikker til Lødingen. Der kan man også ta ferje. Fra Grunnfør tar det 3,5 time til Narvik, og litt under to timer til Harstad.

Harstad har nydelige Hotel Arcticus, mens Narvik har det unike Scandic Narvik.