Nasjonale turistveier: Atlanterhavsvegen

Nettavisen har en serie med saker om de beste bilturene du kan ta i Norge, med basis i de nasjonale turistveiene som Statens Vegvesen har plukket ut. Vi starter med de 18 som kommer derfra, men putter på noen av våre ekstra.

NB! Husk at du får en gratis overnatting for hver 10. hotellovernatting her

Sjekk de første guidene våre her:

Havøysund

Varanger

Senja

Andøya

Lofoten

Helgelandskysten

Denne gangen har turen kommer til en kort strekning, som likevel er en stor opplevelse: Altanterhavsveien.

006638_83311

Utsyn over nattstille hav sett fra Storseisundbrua på Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. ©Foto: Kjetil Schjølberg

Atlanterhavsveien

Denne turistveien går mellom Kårvåg og Bud, og fra førstnevnte kan du lett komme til Kristiansund, og fra sistnevnte til Molde. Selve biten som er turistvei er kun 36 kilometer lang.

Kart over Atlanterhavsveien (Kilde: Statens Vegvesen)

Veien ble åpnet i 1989, og i 2005 ble den kåret til århundrets byggverk i det 20.århundret. Turen har også blitt kåret til verdens vakreste bilreise, men er ikke en tur for den med en bil som ikke tåler et vindkast eller to. Under byggingen av veien opplevde anleggsarbeiderne hele 12 orkaner.

006511_df80c

Utsikt over Bud i Fræna, sørlige ytterpunkt på Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. ©Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen

Bud

Dette tettstedet har litt under 800 innbyggere og ligger med havstykket Hustadvika som nabo. Dette er regnet som ett av de farligste i Norge. På 1500-tallet var stedet det største handelsstedet mellom Trondheim og Bergen, men i dag er det mer kjent som et sted man kan besøke Ergan Kystfort og spise på gode Bryggjen i Bud. (Balldag på torsdager, selvfølgelig).Steinparken i Bud er fin for store og små med interesse for det.

Bud er 45 minutter fra Molde. Hele turen fra Molde til Kristiansund, om Bud, tar litt under 2 timer uten stopp.

006517_19f4d

Kjeksa rasteplass ved Bud i Fræna, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. Arkitekt: 3 RW – Jakob Røssvik. Landskapsarkitekt: Smedsvig. ©Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen

Kjeksa rasteplass

Det tar 24 minutter å gå fra Bud til Kjeksa, så kjøreturen er ikke lang. De to kilometrene på Bergsetveien tar deg til en vakker rasteplass med super utsikt over Hustadvika. Sti og trapper går ned til sjøkanten og fiskeplasser.

006530_edf28

Askevågen utsiktspunkt, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. Punktet ligger ytterst på en molo og beskytter mot vær og bølgesprut. Arkitekt: 3 RW – Jakob Røssvik. Landskapsarkitekt: Smedsvig. ©Foto: Vegar Moen

Askevågen

Dette utsiktspunktet ligger ytterst på en molo med glassvegger som beskytter mot vær,vind og bølger. Det mektige skuet gir hav og skjærgård en nærhet du ellers bare får ved å ta en dukkert.

006623_979b0

Trafikk på Storseisundbrua, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. ©Foto: Yngvild Meinseth / Statens vegvesen

Storseisundbrua

På veien til Storseisundbrua kjører du forbi Farstad og Hustad, og mange vakre naturområder som Farstadbukta og Sandblåst. Rett før brua kommer du til Vevang. Her finner du flere bunkere fra andre verdenskrig.

Brua er den største på Atlanterhavsveien, og kanskje selve symbolet og kjennemerket til strekningen. Brua går fra Eide til Averøy. Broens totale lengde er 260 meter, og har tre spenn. Det lengste er på 130 meter.

006593_cc050

Myrbærholmbrua med fiskebruene, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen; Storseisundbrua i bakgrunnen. I 2010 fikk hobbyfiskerne ved Atlanterhavsvegen den etterlengtede fiskebrua på Myrbærholmbrua ved Hulvågen. Inntil da har fiskerne stått og fisket i veibanen med livet som innsats på den trafikkerte veien. Arkitekt for fiskebruene: Manthey Kula as ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Myrbærholmbrua

Her finner du egne fiskebruer på hver side av bilbruen, og den sterke strømmen gjør at du relativt lett kan få fatt på torsk, lyr, makrell og sei.

009269_4014a

Utsiktssti ved Eldhusøya rasteplass, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. Tilgjengelig hele året (bildet er fra februar 2015). Arkitekt: Ghilardi+Hellsten arkitekter AS. Landskapsarkitekt: Asplan Viak AS. ©Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen

Eldhusøya

Eldhusøya har en fin utsiktssti som også har en kafé på sommerstid. 

006640_5a55c

Storseisundbrua på Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen, sett fra Geitøya. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Geitøya

Under Geitøybrua finner du en super fiskeplass, med parkeringsmuligheter. Du kan ta skyssbåten til fiskeværet Håholmen. Der kan du bo på relativt sjarmerende Håholmen havstuer.

Utheimselva

Vel inne på fastlandet igjen finner du Utheim og Utheimselva. Her kan du fylle bensin og spise på Galleriet Café. Du kan også shoppe på Coop Prix Kårvåg. Videre går veien helt til Kristiansund, en reise på litt over en halv time.

Molde

Hvis du er i Molde under en festival er det en god grunn til å ta en ekstra dag her, og generelt kan det også argumenteres med at byen har en god del å by på. Romsdalsmuseet har mange vakre bygninger, og fra Varden kan du se Moldepanoramaet med 222 delvis snøkledde fjelltopper. På klare dager ser man helt til fiskeværet Ona.

Du kan spise godt i Molde på Restaurant Gørvell, og hyggelig med familien Hos Gyda.

Vi har likevel her lagt inn en liten biltur som det man kanskje aller helst bør gjøre. Kjører du litt over 1,5 time fra Molde kommer du nemlig til Trollstigen, som selvfølgelig er en opplevelse i seg selv. Det kanskje beste er å kjøre direkte fra Ålesund (rundt to timer), ha med en nistepakke og kjøre Trollstigen før man fortsetter til Molde. Du kan også spise på Trollstigen Kafe.

Hotell: Scandic Seilet

Kristiansund

Smia fiskerestaurant går det gjeteord om, men du kan også spise godt på Sjøstjerna. Sjekk ut Kvalvik fort i nærheten og kanskje Grip stavrike. Atlanterhavsbadet lar deg bade, hele året rundt.

Hotell: Hotell Kristiansund