Nasjonale turistveier: Geiranger og Trollstigen

Nettavisen har en serie med saker om de beste bilturene du kan ta i Norge, med basis i de nasjonale turistveiene som Statens Vegvesen har plukket ut. Vi starter med de 18 som kommer derfra, men putter på noen av våre ekstra.

NB! Husk at du får en gratis overnatting for hver 10. hotellovernatting her

Sjekk de første guidene våre her:

Havøysund

Varanger

Senja

Andøya

Lofoten

Helgelandskysten

Atlanterhavsveien

007101_81ba3

Utsikt gjennom skylaget fra toppen av Dalsnibba, 1476 m, ned på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Geiranger – Trollstigen

Kjøreturen over Trollstigen kan kombineres med flere virkelig store naturopplevelser i Norge. Selve denne turen er på 104 kilometer, og går mellom Langevatn og Sogge Bru. Kjører du turen direkte tar det litt under 3 timer, men det bør du absolutt ikke gjøre.

Kart over turistveien (kilde: Statens Vegvesen)

I vår versjon av denne turen starter vi på Grotli.

3796352

Grotli

Spør du Google hva dette er så er det et veikryss med et høyfjellshotell, og det er jo i og for seg sant. Det datamaskinen ikke klarer å få med seg er at det også er utrolig vakkert. Det er er her Gamle Strynefjellsveien tar av fra Riksvei 15 i Skjåk. Den veien kommer vi  tilbake til, og er grunnen til at vi kobler den sammen her. Og det at Grotli Høyfjellshotell har over 130 års erfaring med å servere mat til folk som er på vei over fjellet.

Se nærmere på Grotli Høyfjellshotell her

Fra Grotli kjører du forbi Breiddalsvatnet til Langvatnet, forbi Djupvatnet til Geiranger. Den nydelige turen gjennom naturområder tar deg 36 minutter.

007095_92439

Nær høyeste punkt ved Djupvatnet på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Geiranger

Bygda Geiranger ligger innerst i Geirangerfjorden. Naturopplevelsene her står i kø, og det er utvilsomt en opplevelse å gå en av de flere turene her. Blant annet den bratte turen til fjellgården Skageflå, eller det å se De syv søstrene (fossene) fra fjorden. Det er vel verdt å stoppe her, bo her og oppleve Geiranger.

Du kan overnatte og spise godt på Hotel Union

En annen mulighet er Grande Fjord Hotell

007077_1ca7c

Dronningstolen, særpreget utsiktspunkt ved Flydalsjuvet, Geiranger. Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. ©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Flydalsjuvet

Hvis du ikke ender opp med å overnatte her bør du ta en pause på rasteplassen Flydalsjuvet. Det kan godt argumenteres for at denne rasteplassen har den aller beste utsikten av alle rasteplasser. I verden.

007042_27e5b

Utsiktspunktet Ørnesvingen høyt over Geirangerfjorden, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Arkitekt: 3RW; Sixten Rahlff. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Ørnesvingen

Fra Grande Fjord Hotel kjører du sikksakk oppover Møllsbygda til Ørnesvingen. En biltur som er en opplevelse, og en utsiktsplass etter Ørnevegen (11 hårnålssvinger) som har eget fossefall. Tar du ikke bilde her så har du ikke kamera. Det tar deg 6 minutter opp bakken hvis du er flink til å ta svingene, men bruk lenger tid. Utsikten er virkelig super.

009061_d8312

Eidsdal, fergested på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Eidsdal

Du kjører så videre over det som heter Geiranger-Herdalen landskapsvernområde. Et kjedelig navn på et vakkert område. En liten stopp ved Eidsvatnet er for eksempel en god anbefaling. Selve turen til Eidsdal tar 20 minutter fra Ørnesvingen. Det er mulighet til å overnatte her, blant annet på Hesthaug Gard.  Du kan også handle proviant for videre kjøreturer i Eidsdal. Fra Eidsdal tar du ferjen over til Linge (se rutetider her).

007005_f9147

Linge fergekai på strekningen Eidsdal-Linge, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen.Servicebygg med toalett og venterom. Arkitekt Knut Hjeltnes. ©Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen

Linge ferjekai

Vel, det er bare et venterom ved en ferjekai. Dog er den designet av arkitekter, men det er fortsatt bare et veldig vakker venterom.

006673_10d22

Fylkesveg 63 i Isterdalen nær foten av Trollstigvegen. Avkjøring til informasjonspunkt ved starten av Kløvstien, den gamle ferdselsvegen mellom Rauma og Valldal over Trollstigen. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Valldal

Dalføret Valldal går fra Storfjorden og ender opp ved toppen av Trollstigen. Selve Valldal, nærmest fjorden, har rundt 1 000 innbyggere. Stedet er et historisk sted, og blir også nevnt i Snorres kongesagaer. Det var her Olav den hellige kjempet mot sjøormen. Rett ovenfor sentrum finner man Olavsstøtta. Olavskilda er litt lengre inn i dalen, og skal etter sigende ha helbredende evner.

Du kan bo vakkert til på Fjellro Turisthotell i Valldal.

006930_79aff

Utsiktsplattform, gangbruer og sikkerhetsrekkverk, Gudbrandsjuvet i Valldalen, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor as ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Alstad

De tjue minuttene gjennom dalen til Alstad og Gudbrandsjuvet, samt Juvet landskapshotell som ligger på tunet til Burtigarden er vakkert, vakkert og vakkert. Her bør du ha god nok til tid til å puste både inn og ut, flere ganger.

009423_3d2b9

Den store utsiktsplattformen ved Trollstigen byr på enestående utsikt og lett og trygg tilgjengelighet. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter as. Landskapsarkitekt: Multiconsult. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Trollstigen

Fra Alstad til Trollstigen er det 2 mil. Stopp på kafeen, gå gangveiene, kjør veien, opplev naturen. Trollstigen er rett og slett utrolig. Og selv om Statens Vegvesen sier at turistveien slutter her vil vi anbefale å kjøre videre til Åndalsnes.

006665_7c6d9

Fylkesveg 63, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen, i Isterdalen mellom Åndalsnes og Trollstigen. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvese

Åndalsnes

Det tar rundt 20 minutter fra Trollstigen til Åndaslnes. Du kan også vurdere å reise videre 1,5 time til Molde. Vi hadde likevel vurdert å stoppet for å sove på Grand Hotel Bellevue. 

Her er de andre guidene til bilturene du bør ta:

Havøysund

Varanger

Senja

Andøya

Lofoten

Helgelandskysten

Atlanterhavsveien