Fugletitterskjul under nordlyset nær Steilneset minnested i Vardø, Nasjonal turistveg Varanger. Arkitekt: biotope.n ©Foto: Tormod Amundsen / biotope.no

Nasjonale turistveier: Varanger

Å ta en ferie i eget land er kanskje noe av det aller beste man kan gjøre. Å få historier, tanker og bilder som kan deles med venner, kjente og familie i lang tid i tillegg til å utvide den egne nære horisonten gir bedre forståelse, og en fastere grunnmur i tankegodset. Vi har tatt en titt på de beste bilturene i Norge, med utgangspunkt i de Nasjonale turistvegene.

Det er 18 nasjonale turistveier, og vi i Nettavisen reisetips skal gi deg tips, triks og anbefalinger til hvordan du kan få mest mulig ut av disse. I tillegg til de 18 turistvegene, som man kaller det offisielt, har vi valgt ut noen ekstra bilturer vi mener er virkelige opplevelser i vårt land. Disse siste er plassert i områdene de øvrige turistveiene ikke dekker.

Husk at du får reisetips året rundt på reisetips.nettavisen.no

Vi starter helt i nord, med Varanger-turen.

NB! Husk at du får en gratis overnatting for hver 10. hotellovernatting her

Veien mot nord

Norge betyr veien mot nord, og Varanger-vegen er virkelig veien mot nord – om ikke veien i nord. Den går ved Varangerfjorden (den 11.lengste fjorden i Norge) og Barentshavet, og viser en særegen natur med flere severdigheter man virkelig bør få med seg.

Klikk her for kart over veien (kilde: Statens Vegvesen)

Veien går mellom Varangerbotn og Hamningberg, og er ikke mer enn 160 kilometer lang. Hele strekningen er kun åpen om sommeren, men selv på sommeren kan du oppleve fire årstider på en og samme dag. Gjennom goldt arktisk landskap, frodig nordnorsk bjørkeskog og bratte klipper får man en stor naturopplevelse. Det er likevel ikke alt man kan oppleve her i et område som mer enn andre i Norge har opplevd både russisk og finsk påvirkning.

Vi starter i Varangerbotn, eller Vuonnabahta.

Varangerbotn

Dette er administrasjonssenteret, som det heter, i kommunen Nesseby i Finmark. Kommunen har totalt 934 innbyggere, og i Varangerbotn kan du besøke Varanger samiske museum. Et museum som forteller deg historien til sjøsamene i Norge. Museet driver også kulturminneområdet Mortensnes, hvor man kan ta en gåtur gjennom 10 000 år av samisk/nordnorsk historie. Er du glad i fiske er det gode fiskemuligheter for laks (se oversikt her), og fine jaktmuligheter. Skal du spise kan du besøke restauranten (entall) Trattoria Capri.

 

Rett innenfor Varangerbotn, ved Tanaelva, ligger legendariske Skippagurra. Fra Varangerbotn tar det 34 minutter å komme til Nuorgam i Finland. Det er den nordligste byen i Finland, og i EU. Byen har Finlands svar på Vinmonopolet, Alko (sjekk åpningstidene her). For å komme til Finland kjører du E6 til Skippagurra før du kjører riksvei 875 til Finland. Det er likevel ikke sikkert du sparer alt for mye på et besøk. Vil du til Russland tar det 4,5 time å kjøre til Murmansk, og litt under to timer til den russiske grensen.

005011_47302

Rasteplassen Gornitak på Nasjonal turistveg Varanger, Europaveg 75 ved Varangerfjorden. Arkitekt: Margrete Friis Landskapsarkitekt: Berg & Dyring ©Foto: Ole Flatmark / Statens vegvesen

Syv minutter fra Varangerbotn finner du en utrolig vakker rasteplass hvor du kan ta med deg din egen kaffe eller mat for å nyte en svært vakker utsikt. Gornitak er navnet, og det betyr oppstigning. Stedet hvor man går fra vann og opp i fjellene. Rasteplassen har eget toalett, og er et yndet fotomål.

Finn hoteller her – hver tiende overnatting gir deg en gratis

Du kjører så videre forbi Nesseby før du kommer til kulturminneområdet Mortensnes. Det er vel verdt et stopp, og fotomulighene er store.

009053_77bce

Offerstein ved Kulturminneområdet Ceavccageadge / Mortensnes i Nesseby ved Nasjonal turistveg Varanger. © Bjarne Riesto / www.riesto.no

Total kjøretid fra Varangerbotn til Mortensnes er 16 minutter, og fra Mortensnes til Vadsø tar det 27 minutter. Da har du også kjørt gjennom Vestre Jakobselv, en god fiskeelv (les mer her). Der er det også et fuglekikkerskjul som er satt opp og laget av Biotope Architecture & Nature.

009094_442ed

Vestre Jakobselv i Vadsø ved Nasjonal turistveg Varanger. Fuglekikkerskjul konstruert og satt opp av Biotope Architecture & Nature. ©Foto: Tormod Amundsen / Biotope.no

Det er nok likevel fisket i elva som er den største grunnen til å stoppe opp her.

005035_c37ef

Vadsø – en gammel by

Vadsø har vært by siden 1833, og har i dag tre offisielle navn. Byen og kommunen. Det norske Vadsø kommune , Čáhcesuolu gielda på nordsamisk og Vesisaaren komuuni på kvensk. Det bor litt over 6 200 mennesker i kommunen Vadsø, og det er her du finner NRK Finnmark og avisen Finnmarken.

Hurtigruten ankommer Vadsø syv ganger i uken, og Vadsø lufthavn ligger 6 minutter fra sentrum (sjekk flypriser her).

I Vadsø finner du Varanger museum avdeling Vadsø som gjør deg bedre kjent med kvenene i Norge (se mer her). Vil du spise i byen så er det en indisk restaurant (Indigo), en restaurant på Scandic-hotellet og thairestauranten ABC Thai.

Ekkerøy i Varangerfjorden, landfast med en smal landtunge mot fastlandet. Fuglefjellet Flåget på yttersida av øya har mer enn 50 fuglearter med titusener av enkeltindivider i hekkeperioden. ©Foto: Tormod Amundsen / biotope.no

Ekkerøy i Varangerfjorden, landfast med en smal landtunge mot fastlandet. Fuglefjellet Flåget på yttersida av øya har mer enn 50 fuglearter med titusener av enkeltindivider i hekkeperioden. ©Foto: Tormod Amundsen / biotope.no

Fra Vadsø til fugleparadiset Ekkerøy tar det cirka 16 minutter, og her bør du ta en stopp for å kikke på det yrende fuglelivet. Der finner du også sommerrestauranten Havhesten. En kort times tur fra Ekkerøy igjen finner du Vardø, hvor du da har kjørt med Varangerhalvøya nasjonalpark på innsiden hele tiden.

009499_6ff03

E 75, Nasjonal turistveg Varanger, over fjellpartiet Domen mellom Kiberg og Vardø. © Bjarne Riesto / www.riesto.no

En del av turen fra Kiberg til Vardø er spesielt magisk.

009060_969c7

Vardøhus festning i Vardø, nær Steilneset Minnested, Nasjonal turistveg Varanger. © Bjarne Riesto / www.riesto.no

Vardø

Det bor litt over 2 000 mennesker i Vardø, og dette er den eldste byen i Nord-Norge (sammen med Hammerfest): Vardø har vært by siden 1789, og var på 1800-tallet hovedsete for handel med russerne. Vardøhus festning ble etablert i 1307, og var da den østlige grensen til Norge. I byen finner du Vardø Museeum samt Steilneset minnested.

005118_4f4cb

Steilneset i Vardø, Louise Bourgeois’ kunstverk til minne om de 91 som ble brent for trolldomsvirksomhet. Den internasjonalt kjente arkitekten Peter Zumthor har tegnet glassbygget som installasjonen står i . © Bjarne Riesto / www.riesto.no

Hekseprosessene var store i Vardø, og området rundt her. De lærde mente at nedgangen til helvete var i heksehulen nedenfor fjellet Domen, ved Vardø. Hele 91 mennesker ble drept, de aller fleste brent.

009508_16a4b

Hamningbergveien i forrevent landskap ved Seglodden ved Persfjorden, Nasjonal turistveg Varanger. © Bjarne Riesto / www.riesto.no

Videre fra Vardø går turen til Hamningberg, som er et fraflyttet fiskevær. Turen dit ut tar en time, men det er en virkelig vakker kjøretur. Bebyggelsen er original bebyggelse fra før andre verdenskrig, og gir et historisk blikk i nordnorsk verden.

009502_301a6

Bebyggelsen i Hamningberg ved nordre endepunktet av Nasjonal turistveg Varanger. © Bjarne Riesto / www.riesto.no

Hoteller og overnatting

scandic

Scandic Vadsø 

5257235

Vardø Hotell

42043591

Vadsø Fjordhotell

48069196

Hamingberg hytte

 

Sjekk også mulighetene på Air b ‘n b:

Vadsø med fantastisk utsikt

Vadsø Bed & Breakfast

Hus ved Hamingberg

Loftsleilighet i Vardø