Norges 20 heteste sommerbyer

Norge som ferieland er så absolutt ikke undervurdert.

Reiseguiden.no har tidligere hatt en konkurranse der det norske folket fikk stemme frem Norges beste sommersted. 5645 personer hadde avlagt sin stemme, og her er de topp 20 byene i denne uhøytidelige kåringen.

Siste nytt er forøvrig at Bodø er kåret til Norges mest attraktive by, foran Hammerfest og Asker! Er du interessert i en tur til Bodø, bør du sjekke ut disse hotellene. Bodø er forresten mest kjent for sterk vind blant nordmenn, så ha med deg godt med klær.

Dette er Norges beste sommerbyer:

1. Stavern- Norges beste sommerby

Er godt vær et av kriteriene som står høyest på lista, er Stavern i Vestfold det stedet med flest soldager i året her hjemme. Og det er kanskje ikke overraskende at idylliske Stavern gikk av med en knepen seier. Norges beste sommerby ligger geografisk gunstig til og har alt du kan ønske deg. Stavern eller «Kunstneres by» har bevart sitt sjarmerende særpreg med smågater og eldre trehus, og har flere strender, kystnære naturområder og historiske ruiner. Og mange forbinder nok byen med dikteren Herman Wildenvey.

Her ville vi bodd: Hotel Wassilioff

Her kan du søke etter flere hoteller ved Stavern og omegn

 

2. Kristiansand

Fra Stavern kan man dra videre til Kristiansand, midt i det blide sørland. For en idyllisk storby med småbysjarm! I Kristiansand er sjøen og stranda alltid «rett rundt hjørnet», og Bystranda er treffstedet midt i byen  på varme dager. Regionen Kristiansand har i årtier vært nordmenns favoritt destinasjon for ferie og rekreasjon.

Hvite hus og sørlandssjarm! I «Posebyen», den eldste bydelen i Kristiansand, står de lave trehusene tett i tett, og historien sitter i veggene.

Hotellvalg: Scandic Kristiansand Bystranda

Hotellet sier selv det har den beste beliggenheten i Norge, noe vi kan være ganske enige i. Det er det største hotellet på Sørlandet, og ligger også vegg i vegg med Aquarama som har både badeland og spa, og en kort kjøretur unna dyreparken. Noe som også faktisk trekker opp for Bystranda: Skulle det bli dårlig vær, har du faktisk flere muligheter.

Ett alternativ, rent overnattingsmessig, er vår langvarig favoritt Clarion Hotel Ernst

To andre flotte alternativer: First Hotel Kristiansand og Quality Hotel & Resort Kristiansand

 

3. Skudeneshavn

Himmel og hav for en flott by! Skudeneshavn på Karmøy er vestlandets best bevarte småby, kåret også til Norges sommerby (NRK) i 2004. Skudeneshavn ble bygget opp på hummer- og sildefiske, og på midten av 1800-tallet var det travle tider. Nå er den en idyllisk kystperle som blomstrer om sommeren. Skudeneshavn har vakre, hvite trehus i empirestil fra midten av 1800-tallet, egen kystkulturfestival som årlig trekker titusenvis av folk til byen, og den også flere av landets aller flotteste strender. 

Her ville vi bodd: First Hotel Hendersons City

Andre alternativer: Clarion Collection Hotel Amanda og Scandic Haudesund

 

4. Fredrikstad

Fredrikstad, kjent som «Plankebyen», kapret den 4.plassen i den uhøytidelige kåringen. Velfortjent. Gamlebyen, også Nord- Europas best bevarte festningsby er et område du ikke kommer utenom om du er i Fredrikstad.  Begrepet «Plankebyen» oppstod i den tiden da Fredrikstad var en av landets viktigste eksporthavner for trelast, skurtømmer og plank. Byen er også porten til Hvaler- den praktfulle skjærgården som du bør besøke i samme slengen.

Fredrikstad har flotte badestrender, skjærgårdsidyll og fantastisk pizza på Hvaler, gamlebyens modelljernbanecenter, kafeer og shopping, Isegran for piknik og deilige spaserturer, sentrum med gågate, is og sommersalg, og mye, mye mer.

Hvor skal du bo? Quality Hotel Fredrikstad

Et tradisjonelt hotell: Hotel Victoria 

 

Brygga i Tønsberg (Wikimedia Commons / Foto: Helge Høifødt)

5. Tønsberg

Norges eldste by( angivelig grunnlagt før 871)? Ja, de lærde vil gjerne strides. Det som kan sies er at Tønsberg er den klassiske sommerbyen, med et yrende liv på brygga og i farvannene utenfor. Ja, brygga er blitt et landemerke med sine mange restauranter og utesteder, og severdigheter og kulturelle opplevelser mangler det ikke på.

Hvor skal du bo? Quality Hotel Tønsberg

To andre flotte alternativer er også Active Hotel på Nøtterøysiden av Tønsberg, og Quality Hotel Klubben på Tønsberg Brygge.

 

6. Oslo

Norges hovedstad kapret nemlig sjette plassen i de beste sommerbyene- kåringen. For Oslo er en vakker by om sommeren, grønn og livlig. Skal du velge to sted å være, så er det Tjuvholmen ved Vika og Vulkan-området ved Akerselva. Men Oslo har svært mye mer å by på.

Her er de 10 tingene du bør gjøre hvis du besøker Oslo.

Her er overnattingsmulighetene mange: Comfort Hotel Grand CentralScandic Vulkan, First Hotel Grims Grenka

Les vår guide til de beste hotellene i Oslo

 

Vakre Kragerø (Wikimedia Commons/ Foto: Jkschriwer)

7. Kragerø

Kragerø eller perlen blant kystbyene ligger helt syd i Telemark, og det er nettopp her den fantastiske Sørlandskysten begynner. Den sjarmerende byen med trange gater har trukket til seg kunstnere gjennom lang tid. Det spesielle lyset her ved kysten har inspirert blant annet Edvard Munch til auladekorasjonene «Solen» og «Historien».

Kragerø sentrum ligger helt ned til båthavna, og det er gangavstand til flotte friområder med badestrender og saltvannsbasseng. I sentrum finner du en liten verden av små butikker, kafeer, puber og restauranter. Skjærgården utenfor er en opplevelse i seg selv.

Hvor skal du bo? Kragerø Resort

Et flott alternativ er Cinderella Hotel & Cafe

 

8. Bergen

Nydelige Bergen er Norges eneste renessanseby, en metropol med blikket rettet ut mot det store utland. Bergen er Fisketorget, Håkonshallen, Brann, Ulriken og minst seks fjell til. Men også mye mer. Om det er en tur til Fløien eller bare et besøk på en av byens mange serveringssteder med god stemning er selvfølgelig opp til den som tar turen. For deg som lurte, oppleves Bergen best til fots. Ta deg tiden og rusle rundt og nyte alle de brosteinsbelagte gatene, for her er det definitivt flest slike i Norge.

Her ville vi bodd: Clarion Collection Hotel Havnekontoret

Tre flotte alternativer: Scandic Neptun, First Hotel Marin, og Det Hanseatiske Hotel

Sjekk også: Bergens 10 beste hoteller

 

9. Trondheim

Den tredje største byen i Norge er ikke bare en av de vakreste i Norden, men også Norges historiske hovedstad. Trondheim er mer enn tusen år gammel, og her spaserer du bokstavelig i historien – Nidarosdomen, Museet Erkebispegården, Olav den Helliges grav, og mange flere. Her ligger Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock med utstillinger av musikk fra 1950 og fremover, Pirbadet, og ikke minst en av de aller beste restaurantene i Norge, Credo.

Her gir vi deg 20 grunner til å dra til Trondheim

Et unikt hotell: Clarion Collection Hotel Bakeriet

Et designhotell: Clarion Collection Hotel Grand Olav er det åpenbare valget.

To flotte alternativer: Britannia Hotel og Scandic Solsiden

 

(commons.wikimedia.org)

10. Halden

Det er lett å kjøre forbi Halden, men denne grensebyen har mer å by på enn en trivelig havn. Vakre Fredriksten festning som troner høyt over byen har stor historisk betydning, og Haldenvassdraget med sine mange sluser står ikke tilbake for dem du finner på andre siden av Oslofjorden. Og at hver femte sko i Norge er produsert i Haloden, som hadde i alt 17 skofabrikker, er nok nytt for mange.

I sommer har Halden mye å by på- festivaler, Am-car treff, Allsang på grensen, turer, bading, og mye mer. Prøv også en av Haldens mange uteserveringer- du blir temmelig overrasket.

Her ville vi bodd: Best Western Grand Hotel

Et annet alternativ: Park Hotel Halden

 

Pollen i Arendal (Foto: Wikimedia Commons).

11. Arendal

Arendal har som de fleste sørlandsbyene, lenge vært kjent for å leve om sommeren, og sove om vinteren. Men sommeren har de siste årene utviklet seg til å bli et enda større mekka for turister og fastboende. Sørlandsbyen som smiler om dagen, og danser om kvelden, har et utall av opplevelser på menyen, men inviterer også til late sommerdager for den som ønsker det.

Skal du  til Arendal, er det nesten obligatorisk å tilbringe en dag eller kveld i Pollen. Det er nemlig hjertet av Arendal by, der du finner fiskere som selger krabber og reker, fiskerbrygga, et utall av restauranter og et yrende uteliv. Vakre skjærgården er også noe av det fineste du finner her på Sørlandet.

Hvor skal du bo? Clarion Hotel Tyholmen

To andre alternativer: Arendal Herregaard Spa & Resort og Arendal Maritime Hotel

 

Vøra i Sandefjord (Foto: Wikimedia Commons)

12. Sandefjord

Sandefjord er enda en idyllisk sommerby som er lett å forelske seg i.  Og her kan Norgeshistorie oppleves på nært hold. For Sandefjord byr på Europas eneste hvalfangermuseum, tydelige spor etter vikingtiden og gode muligheter til å boltre seg i sjøen og på land. Den lille perlen av en by er et perfekt utgangspunkt for en rekke friluftsaktiviteter, men bading bør prioriteres.

Her ville vi bodd: Clarion Collection Hotel Atlantic og Hotel Kong Carl

 

13. Sarpsborg

Sarpsborg ligger i hjerte av Østfold og har en rik historie å vise til som Norges første hovedstad og tredje eldste by. Sarpsborg kan by på oltidsruta med helleristninger og gravplasser fra før Kristus, omvisning på Hafslund hovedgård og et besøk til Sarpefossen- fossen mes størst vannføring i hele Europa. Ta en dagstur til Superland – ypperlig for barn, med badeland og klatrevegg. Den ligger riktignok rett utenfor Sarpsborg, men er likevel et supert sted- bokstavelig talt.

Hvor skal du bo? Quality Hotel & Resort Sarpsborg

Ett alternativ: Hotel St. Olav

 

14. Tromsø

Når først Tromsø våkner så kan man si at Tromsø våkner. Ikke det at denne byen sover om vinteren, men når lyset kommer er dette virkelig et sted å være. Tromsø er nemlig en livlig og vakker by med arktisk historie og kultur, omgitt av fjell, fjord og en øyverden under midnattsola. Skulle du være i byen, besøk Polaria, Ishavskatedralen, og ta fjellheisen opp til Storsteinen- den byr på en fantastisk panorama over byen, øyene og fjellene rundt.

Her ville vi bodd: Clarion Hotel Bryggen

To flotte alternativer: Clarion Collection Hotel With og Radisson Blu Hotel Tromsø

 

Gaustatoppen i Rjukan (Foto: Wikimedia commons)

15. Rjukan

Rjukan har hentet en respektabel 15. plass på lista som ellers har mange havnebyer. Og vi skjønner godt hvorfor. Byen er som et monument over norsk industri, men den blir også kalt turismes vugge i Norge. Allerede i 1925 ble byen som den første i Norge markedsført som destinasjon direkte til turister. Rjukans største attraksjon, Gaustatoppen, sies å være et av Norges vakreste fjell. Opplev også historien om tungtvannssabotasjen på Rjukan.

Hvor skal du bo? Nutheim Gjestgiveri (ligger 35 kilometer fra Rjukan)

Andre alternativer finner du her.

 

16. Grimstad

For en flott sørlandsperle! Grimstad er kjent både som dikterens by, skjærgårdsbyen og sykkelbyen, men har også et sjarmerende bysentrum med trange gater, hvite trehus og kule butikker. Skjærgården med sørlandske svaberg strekker seg så langt øyet kan se, og inviterer til sommerlige gleder og spennende opplevelser.

Uterestaurantene ligger tett i tett og frister med god mat og drikke, og menneskene her er godlynte og glade. Grimstadbryggeriets prisbelønte brygg, Nøgne Ø, får du servert en rekke steder i omegn, men hvorfor ikke stikke innom selve bryggeriet for en prat og omvisning. Send en mail på forhånd for å høre om det passer.

Et unikt hotell: Strand Hotel Fevik 

Et alternativ: Norlandia Sorlandet Hotel

 

17. Mandal

Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at du finner flere steder på sørlandet på denne listen. Og vakre Mandal i Vest- Agder er selvfølgelig også med. Med sine hvitmalte sørlandshus, trange gater, elv midt i byen og strender, skog og natur like utenfor sentrum, er sommerbyen Mandal nesten fasitsvaret på ekte sørlandsidyll.

På dagtid er byen nærmest et eldorado for shoppingglade, men for de kunst- og historieinteresserte finnes det utallige museer, gallerier og utstillinger. Vil du oppleve Mandal på sitt aller beste , få med deg Skalldyrfestivalen (arrangeres alltid andre helgen i august). Hovedattraksjonen til Mandal ligger et stykke unna selve byen. Lindesnes Fyr er nemlig det sydligste fyret på Norges fastland  og et av Sørlandets mest besøkte steder, altså et godt bevart kulturminne.

Her ville vi bodd: First Hotel Solborg

Et flott alternativ: Rosfjord Strandhotel

 

18. Farsund

Farsund er Sørlandet på sitt mest sjarmerende. Ingen tvil om det. Farsund sentrum møter deg først som en typisk hvit Sørlandsby, men ser du ettr oppdager du at den er så mye, mye mer. Jugendhus, sveitserhus, store bygårder, trange smug og trappegater. En sørlandsby med særpreg.

Overnatting: Farsund Fjordhotell og Farsund Resort

 

19. Stavanger

Preikestolen, Lysefjord, Norsk Oljemuseum, Kongeparken og mye mer. Stavanger vil heller ikke skuffe. I regionen finner du et variert landskap med fjord, fjell, himmel og hav. Denne sjarmerende byen byr også på en rekke severdigheter, kulturelle opplevelse og stort utvalg av spisesteder og utesteder i Vågen. Om du tar deg tid til å komme deg ut av byen, kan du besøke noen av Nord- Europas mest imponerende strender. For mange er Solastranden den mest populære (ligger like ved Stavanger lufthavn), men enda mer imponerende er Borestranden, omtrent 3 mil sør for Stavanger.

Her ville vi bodd: Clarion Hotel Stavanger

Tre andre flotte hotellvalg: First Hotel Alstor, Comfort Hotel Square og Scandic Stavanger Fokus

 

20. Risør

Det finnes småbyer og så finnes det Risør. Den som aldri har vært i Risør bør dra. Nå!

Hvor skal du bo?  Det Lille Hotel

Søk etter turer med fly, hotell, og annet under: