NRK sommeråpent 2016 – reiseguide med Skibladner

Den 2.august 1856 gikk den første turen for Skibladner på Mjøsa. Turen gikk fra Minnesund og nordover på den største innsjøen i Norge. Det er i dag verdens eldste hjuldamper i rutegående trafikk, ruten går mellom Eidsvoll og Lillehammer.

I sommeråpent på NRK sommeren 2016 vil kanalen følge Skibladner minutt for minutt.

Vi gir deg reiseguiden for deg som blir inspirert, vil være med på opplevelsen eller bare er interessert.

Det hele starter den 12.juli på Eidsvoll med en tur til Kapp.

Hjuldamperen Skibladner har sin hjemmehavn på Gjøvik. Her finner man også Vernebygget i glass der Skibladner nå ligger i sitt vinteropplag. I rutesesongen fra 22. juni til 14. august kan du hver dag med unntak av mandager ta Skibladner fra Gjøvik på en kortere eller lengre tur med mulighet for retur samme dag.

Skibladner er i år 160 år gammelt og gir deg en ekte opplevelse av dampskipstrafikken på 1800-tallet. 
Ombord på skipet kan du nyte det vakre Mjøslandskapet, oppleve dampmaskinen og skovlene i drift, beundre de flotte salongene under dekk, sende postkort fra skipets egen postkasse, og innta et bedre måltid i 1. Plads Madsalon. Dessuten har de en rekke spennende arrangementer med variert musikk og underholdning gjennom hele sesongen.

Bridge and buildings reflecting on a lake

Eidsvoll

Eidsivatinget var et lagting i Norge, opprettet av Olav den Hellige. Eidsvoll Verk ble grunnlagt som et smelteverk for jern i 1624 av Christian IV. I 1814 ble Grunnloven skrevet på Eidsvoll, og i 1854 ble den første jernbanen i Norge åpnet på strekningen Eidsvoll-Christiania (Oslo). Ved å ta jernbanen fra hovedstaden kunne man komme helt til de rike bygdene rundt Mjøsa med Skibladner.

I dag bor det rundt 23 000 mennesker på Eidsvoll. De største serverdighetene er nesten selvfølgelig nok Eidsvollbygningen og museet der. I Wergelands Hus kan du spise på Kafé Standpunkt.

Lokale musikkhelter er Bastarized.

I Eidsvoll sentrum kan du spise asiatisk mat eller besøke Eidsvoll Grill for fastfood. Ta også turen innom Jøndal Gårdsbakeri. Du kan besøke det nedlagte gullverket hver søndag. Ved Minnesund kan du også besøke smaragdgruvene. Det er vinmonpol på Eidsvoll.

Hvis du vil bade i kommunen bør du besøke Hurdalsjøen med fine sandstrender, Mjøsa kan bades i fra Årneslandet i Feiring. Innendørs kan man bade på Råholt Bad.

Hotell finner du også ved Hurdalsjøen med Hurdalsjøen Hotel.  

20160426-IMG_0088-4

Foto: Terje Normann Johansen

Kapp

Den andre etappen er at Skibladner seiler Kapp – Hoel – under broen ved Nes, svinger oppom Brumunddal og til Atlungstad (Stange). Sommeråpent sendes fra Atlungstad.

Bygda Kapp ligger i Østre Toten Kommune, som foruten Kapp har Skreia og Lena (med vinmonpol) som tettsteder. Mange har også kjennskap til Starum Leir og Norsk Hestesenter. På Kapp lå Kapp Melkefabrikk som ble laget for å produsere Viking Melk, og senere kjøpt av Nestlé. Kims Chips lages på Skreia.

Toten er også kjent for at mange har et lideskapelig forhold til bil.

Kapp Melkefabrikk er det årlige sommershow samt andre kulturelle tilstelninger nå. Ikke langt unna finner du også Peder Balke-senteret med svært mange arrangementer. På Stenberg, som du kan komme fra ved å kjøre fra Lillo (ja, det er der navnet Lillo-Stenberg kommer fra) kan du kikke på fredede gamle hus.

Musikalsk så kommer Vazelina Bilopphøggers-gitarist Eldar Vågan fra Kapp.

Så håper vi jo på at Urbane Totninger gjentar suksessen fra i fjor og at det blir like mange ekstraforestillinger som i 2015 slik at bygda også kan få vist fram Norges best besøkte sommershow.

Der finner du også Toten Hotel Sillongen som har både gode bademuligheter og spisesmuligheter (Bildet over viser også badeplassen Fastland på Gjøvik) Det er også golfbane der.God kinamat får du på Lena på Gobiten, mens du kan spise god kafémat på tradisjonsrike Kjelstad Bakeri.

Er det dårlig vær kan du bade innendørs på Raufossbadet, mens du kan bade fint på Heksusstranda ved Kapp i Mjøsa.

Den historisk interesserte kan også sjekke ut Balke Kirke med Pilegrimsleden.

Nes

Halvøya Nes ligger i Ringsaker, og turen går under bruen mot Helgøya etter at den har kjørt forbi Hoel gård. Du kan både spise og drikke, samt selvfølgelig bade Midt i Mjøsa. Liker du juice bør du sjekke ut Braastad epler. Speltglade kan sjekke ut Ousdal gård. Sjekk også ut Skafferiet – kalt verdens beste av lokale helter.

For den aktive så er Helgøya klatrepark å anbefale.

Tingnes Spiseri er anbefalt av de lokale som ett av de bedre stedene å spise.

Brumunddal

Byen Brumunddal har snaue 10 000 innbyggere, og byens musikalske helt er Gaute Ormåsen. Skibladner og NRK-turen tar turen oppom her, og gjør du det samme så kan du besøke Kjelstad Bakeri (også her) for en kakebit. Er du der, eller i nærheten er det ingen tvil om at Hos Hai bør stå på listen over ting du må gjøre. En asiatisk fusionrestaurant som ikke ville gjort seg bort noe sted i verden.

Atlungstad (Stange)

Atlungstad Brenneri på Stange produserer 25 000 liter sprit, og du kan få smake på mye av den gode akevitten som produseres på innlandet (og ta del i diskusjonen om den er best fra Løten eller Oppland, eventuelt hva som er riktig side av Mjøsa).  Nærmeste sted å sove er Hamar (se under).

De lokale musikkheltene fra Stange er Return.

lillehammer

Lillehammer

Den tredje etappen går fra Atlungstad til Lillehammer den 14.juli. Lillehammer hadde OL i 1994, og har litt under 30 000 innbyggere.

Vi kan på det varmeste anbefale en tur innom Hvelvet, restauranten som ligger i Lillehammers gamle banklokaler. Ikke bare er lokalet slående vakkert – maten er også helt utmerket. Hvelvet ligger på Stortorget i Lillehammer sentrum, like ved hyggelige og prisvennlige Hotell Breiseth.

Selv om tiden på mange måter har stått litt stille i byen siden 1994 så er det mange gode spisesteder, og gastropuben Heim er aldeles svært god. Shoppingmulighetene i gågate er selvfølgelig også å anbefale med mange fine butikker. Rundt om resten av Mjøsa sies det ofte at finfolket bor på Lillehammer, så butikkene er av god klasse. Liker du kinesisk mat er Ming et godt sted å spise for øvrig.

Av severdigheter utover gamle OL-Anlegg har byen Maihaugen som er et naturlig sted å dra innom samt Aulestad i Gausdal (20 minutters kjøretur) for å se Bjørnstjerne Bjørnsons hjem. Hjemmet til Sigrid Undset ligger i gåavstand fra sentrum – Bjerkebæk.

Norsk vegmuseum er rett ved Hunderfossen familiepark, og begge er favoritter hos barna, Det samme er Lilleputthammer.

Hoteller i Hafjell

Hoteller i Lillehammer

Byen Lillehammer har for øvrig en relativt kort historie, omtrent fra 1827. Det ble likevel fort en rik by med sin sentrale plassering.

Moelv

Fra Lillehammer går ferden til Moelv og videre til Hamar. Hamar blir fredagens Sommeråpent-vert den 15.juli. Moelv har bystatus med sine rundt 4 000 innbyggere. Historien til byen handler mye om trevirke, og elven Moelva hadde sagbruk, møller og senere Moelven industrier. Kirken i nærheten, Ringsaker kirke, er en veldig gammel kirke (1100-tallet) og er et sted å besøke.

Ved brygga som Skibladner legger til finner du den godt navngitte Spritbrua. Sportsbaren og kafeen Vanntårnet er et lokalt trekkplaster. Ellers får du alltid gode kaker hos Baker Kristiansen.

Hamar

Skibladner seiler fra Hamar til Totenvika og Gjøvik på sin siste etappe, som blir siste Sommeråpent-vertskap under Skibladner-uken den 16.juli.Hjembyen til Norsk Tipping og Ha-På (Hamar Pålegg). På Hamar kan du få god asiatisk på Nagomi eller kose deg på vinbaren Brødrene Jacobsen. Du kan også sjekke ut Garage for deres kule meny.

Her er de beste hotellene på Hamar

Er du på Hamar må du ta turen innom Domkirkeodden, spesielt hvis det er sol og sommer. Norsk Jernbanemuseum er morsommere enn du aner. Sjekk også ut Kirsten Flagstad-museet.

Gjøvik

Byen Gjøvik har tatt klengenavnet til Skibladner, og kan lokke med ett av de største shoppingsentrene i Norge – CC Gjøvik.

For barna har du Vitensenteret på Gjøvik, mens voksne og barn vil like Fjellhallen. 

Spisemessig bør du sjekke ut Lasse Liten, Gamletorvet Spiseri og Mr Uy.

Det er også veldig mye spennende rundt å oppleve. Verdt å nevne er selvsagt Friluftsbadet Fastland som er  Gjøviks egen badeperle, Vitensenteret Innlandet, Gjøvik Sjokoladefabrikk,Totenbadet på Raufoss og Gjøvik Olympiske Fjellhall  som er blitt brukt under 2 OL er også verdt å få med seg. Det nyåpnede museet Mjøsas Ark på Kapp er jo veldig aktuelt med tanke på at vi skal ha Mjøsa og Skibladner i fokus. Inne i utstillingen møter vi Mjøsa som spiskammers, ferdselsåre og den største drikkevannskilden i Norge. Utstillingen spenner over 8000 år, fra helleristninger funnet langs stranda på Kapp.

Sjekk ut hoteller på Gjøvik her