Foto: Hellestøstranden. © Terje Rakke / Nordic Life AS / Region Stavanger

Opplev Rogaland i sommer

Preikestolen, Kongeparken og Vikinggarden på Avaldsnes er bare en brøkdel av hva Rogaland kan by på!

Haugesund

Haugesund ligger sentralt plassert i området der vikinger samlet Norge til ett rike. Den sjarmerende byen Haugesund har et idyllisk beliggende sentrum med kanaler mellom fastland og øyer. I Haugesund kan du oppsøke kulturopplevelser, gode restauranter og shoppe i Norges lengste gågate, Haraldsgata. Her kan du også få med deg festivaler, øyhopping og lære mer om vikingene som styrte Norge.

Haugesund er også et ypperlig utgangspunkt for å dra på utflukt til naturopplevelser som Preikestolen, Folgafonna og Langfoss.

haugesund

Øyene i vest 

Røvær-båten legger til kaien jevnt og trutt. Passasjerer og varer skal fraktes til den lille øya med 110 innbyggere og én bil.

Fra Garpaskjerskaien på Risøy går båten til Norges vestligste øy, Utsira, som er et eldorado for fugletittere.  På Ryvarden Kulturfyr kommer du tett på naturkreftene. Her kan du dra på dagstur – eller overnatte i fyrmesterboligen.

5

Foto: Røvær. © Scott Sporleder / Matador Network / www.fjordnorway.com

I august hvert år er det jazzstemning i byen når Sildajazzen trekker internasjonale jazzmusikere og mange tilreisende jazzentusiaster til byen. Ikke lenge etter fyller Filmfestivalen byens hotell og kinosaler med filmstjerner og filmbransjens folk, for det er nettopp Haugesund som er Amanda-prisens hjemby.

Der vikinger styrte Norge

Hvordan Vikingkongene levde, kan du få vite mer om ved å ta turen til Avaldsnes. Dette er Norges eldste kongesete. Her står fortsatt Olavskirken, og på Nordvegen Opplevelsessenter og Vikinggarden kan du lære mer om hvordan Vikingene levde. På Karmøy finnes enda flere spor etter vikingene. Noen av disse finner du langs de vakre Karmøy-strendene.

 

1

Foto: Avaldsnes. © Ørjan Iversen

Norges eneste riksmonument 

Det er ikke bare på Karmøy man finner spor etter Vikingene. På en høyde nord for Haugesund sentrum står 29 høyreiste bautasteiner og omkranser en stor monolittstein. Dette riksmonumentet ble reist i 1872, for å markere Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike under slaget ved Hafrsfjord i 872. Monumentets plassering er ikke tilfeldig; stedet bautaene befinner seg på ble ansett som Harald Hårfagres gravsted.

Gamle Skudeneshavn

Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger seilskutebyen Skudeneshavn – en av de best bevarte gamlebyene i Europa, og i sin tid en lun havn for seilskuter. Med sine smale gater, idylliske småbåthavn og hvite trehusbebyggelse er det lett å la seg sjarmere av den lille byen ved havet.

9

Stavanger – langstrakte strender og pulserende by- og kulturliv

Stavangerregionen byr på nydelige langstrakte strender, pulserende by- og kulturliv, fjord- og fjellandskap samt et knippe av vakre øyer. Regionen er fylt av kontraster; du kan nyte en aktiv ferie med vandring til blant annet verdenskjente reisemål som Preikestolen og Kjerag, kajakkpadling, sykling, surfing og kiting ved strendene på Jæren, jakt og fiske, eller klatring i Sandnesområdet. Øylandskapet utenfor Stavanger er perfekt for båtliv. I den sørligste delen av regionen kan du oppleve spennende geologiske landskap; faktisk må du helt til månen for å finne lignende terreng. Stavanger sentrum byr på gode restauranter, shopping, koselig kaféliv i Øvre Holmegate, også kjent som fargegata, samt sjarmerende kulturhistorie i Nord-Europas største bevarte trehusbebyggelse, og Stavanger domkirke datert 1125.

2

Fargegata, Stavanger. © Terje Rakke / Nordic Life AS / Region Stavanger

Stavangerregionen er Norges matdestinasjon uten sidestykke – med kulinariske nytelser i verdensklasse, av lam, sjømat, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter. Skandinavias største matfestival, Gladmat, er bare en av mer enn 30 større festivaler som arrangeres hvert år. Stavanger og Sandnes var europeisk kulturhovedstad i 2008, og regionen har et rikt kulturliv. Det ikoniske konserthuset i Stavanger har vært vertskap for verdenskjente artister og i de senere år også for Spellemannprisen. Regionen har også et fantastisk mangfold av museer, og flere gode opplevelser for barnefamilier, samt den populære temaparken Kongeparken.

gråtassKongeparken 

Kongeparken er Vestlandets største opplevelsespark og den attraksjonen i Rogaland med høyest besøk. I Kongeparken kan hele familien kose seg blant mer enn 50 opplevelser og aktiviteter!

Solastranden

Solastranden har blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times! Det er et populært utfarts- og badeområde, og område for vind- og vannsport. Stranden er en 2.3 km lang sandstrand med sanddyner. Det finnes også krigsminner i form av bunkerser og rester av kanonstillinger i sørenden av stranden.

På Solastranden kan du overnatte på Sola Strand Hotel – et historisk og særpreget hotell.

10

Foto: Solastranden. © Terje Rakke / Nordic Life AS / Region Stavanger

Storslåtte toppturer!

Topptur til Preikestolen

Preikestolen er en av de mest kjente og populære toppturene i Norge, og fjellet finner vi ved vakre Lysefjorden i Rogaland. Dette er en flott naturopplevelse for eventyrlystne, som kan gjennomføres som en dagstur med utgangspunkt fra Haugesund eller Stavanger.

Turen tar rundt 4 – 5 timer tur-retur fra parkeringsplassen, inkludert et kort stopp på toppen. Det er ikke satt opp sikkerhetsgjerder rundt hyllen på toppen, hvilket gjør opplevelsen spektakulær uten forstyrrende elementer. Det anbefales å trø varsomt ut mot kanten.

11

Foto: Preikestolen. © Terje Rakke / Nordic Life AS / Region Stavanger

Fjordcruise på Lysefjorden

The Fjords og Rødne gir deg muligheten til å se Preikestolen fra sjøen. Lysefjorden byr på fossefall, idylliske øyer og storslått natur.

 

4

Foto: Kjeragbolten. © Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Topptur til Kjeragbolten
Kjerag ligger ikke så langt unna Preikestolen. Dette er den høyeste toppen av de to, og rager 1110 meter over Lysefjorden på det høyeste.

Bolten på Kjerag er rund stein som har satt seg fast mellom to fjellsider tusen meter over havet – og denne er det mulig å stå på toppen av – om du tør! Mange fjellklatrere og basehoppere drar hit, men en gåtur opp til bolten byr også på litt av et adrenalinkick.

Turen tar 5-6 timer Øygardstøl til Kjerag og tilbake. Det er mulig å ta turen som dagstur fra Haugesund eller Stavanger.

Topptur til Trolltunga 
En tredje flott topptur, er Trolltunga i Hardanger. Fjellet strekker seg 1100 meter over havet. Målet for turen er fjellhyllen Trolltunga som stikker rett ut av fjellet, 700 meter over Ringedalsvannet under. Tenk å stå der, og se ut over innsjøen, omgitt av fjelltopper …

I løpet av stigningen på rundt 900 meter oppover spaserer man forbi fossefall, grønn vegetasjon og fjelltopper som gjør gåturen variert og spennende. Den ultimate belønningen er utsikten på toppen.

Forbered deg på 8 – 10 timers topptur totalt. Det anbefales å overnatte i Hardanger.

 

 

 

111

Foto: Trolltunga. © Scott Sporleder / Matador Network / www.fjordnorway.com

Vil du ha mer informasjon om Haugesund? Klikk her.
Vil du ha mer informasjon Stavanger? Klikk her. 
Med Widerøe kan du fly ubegrenset i Fjord Norge i 2 uker for bare kr 2.790!

Les også:

Aktiv ferie i Sognefjord

10 ting å oppleve med barn rundt Sognefjorden

Bygda som tar deg med tilbake til nasjonalromantikken

Opplev brevandring på Jostedalsbreen i sommer 

De flotteste fjellturene rundt Sognefjorden

Opplev Nordfjord i sommer