Opplev verdens syv nye underverker

For av de gamle er det jo kun ett som står igjen.

New7Wonders

Rett etter millenniumsskiftet satte organisasjonen New7Wonders seg som mål å lage en ny liste over verdens 7 underverker. Av de originale syv underverkene står kun ett igjen, ettersom de andre underverkene har gått tapt en etter en som følge av jordskjelv, krig og annen stormannsgalskap. Underverket som klarte seg lengst etter Pyramiden i Giza (som så klart fortsatt står) var fyrtårnet i Alexandria, men også det måtte til slutt gi tapt for jordskjelv.

Global avstemning

Den nye listen ble utarbeidet som en global avstemningkonkurranse, noe som i seg selv ble kritisert ettersom store deler av verdens befolkning ikke hadde stemmemulighet på grunn av manglende infrastruktur. Uansett sto det til slutt sto 7 vinnere igjen.


1. Taj Mahal – Agra, India

yay-9303442-digital

Det ser kanskje ut som et slott, men det er faktisk et mausoleum. Herskeren Shah Jahan hadde flere koner, men det kan virke som at hans tredje kone, Mumtaz Mahal, var hans favoritt. Mumtaz Mahal døde under fødselsen av kongens 14. barn i 1631, og året etter hennes død ble byggingen av Taj Mahal satt i gang. Det er interessant å merke seg at byggverket er det eneste mausoleet på listen over de nye underverkene, akkurat som mausoleet i  Halicarnassus var det eneste på listen over de gamle underverkene (og det som ga ordet mausloeum sin opprinnelse). Hvis du vil besøke Taj Mahal kan vi anbefale et hotell med en fantastisk utsikt ut mot byggverket.

Hotell med utsikt mot Taj Mahal – ja takk!

551355_51_z 551355_61_z

2. Kristusstatuen – Rio de Janeiro, Brasil

yay-9303226-digital

 

Kristusstatuen i Rio de Janeiro var lenge den høyeste statuen av Jesus i verden, frem til Kongen Jesus ble bygd i Polen i 2010. Kristusstatuens høyde på 33 meter er likevel lite når man sammenligner med verdens høyeste statue, Vårtempel-Buddhaen, som ruver 153 meter over bakken. Skal du til Rio de Janeiro kan du regne med varmt og godt vær, og et hotell med basseng er jo da å foretrekke.

Helt greit hotell i Rio de Janeiro

2226944_13_y 2226944_19_y

3. Den kinesiske mur – Kina

yay-9665246-digital

 

Det strides noe om hvor lang den kinesiske mur er. En studie viser til at dens lengde er 8850 km, mens en annen mener den er 21 196 km lang. Uansett lengde er det ihvertfall sikkert at muren er et fantastisk syn. Kina hadde lang erfaring med å bygge murer som forsvarstruktur, men det tok virkelig av i det 14. århundre da Ming-dynastiet hadde slitt i lengre tid med angrep fra de Mongolske og Mandsjuriske nomadene. I dag kan du ta en spasertur på seksjoner av muren, noe som kan anbefales på det sterkeste. Du kan enkelt og greit starte turen i Beijing, og bli med en turistbuss videre.

5831403_63_z

«Dette er antagelig et av de fineste hotellene jeg har sett» – anmeldelse på Hotels.com


4. Petra – Jordan

yay-10323578-digital

Du har sikkert sett Petra flere ganger, enten du kjenner til steinbyen eller ikke. Blant annet har den blitt bruk i filmer som Indiana Jones og det siste kortstog, Mumien vender tilbake og Transformers: De beseirede slår tilbake. Byen var en gang storslått, men begynte å miste sin posisjon etter at et jordskjelv ødela det svært viktige vannsystemet midtveis inn på 300-tallet. Byen ble fortsatt omtalt, men mottok ikke sin første arkeologiske ekspedisjon før i 1912. I dag kan du bo på hotell i nærheten av byen, og bli en av 580 000 årlige besøkende.

79148_26_b

Hotell bare noen hundre meter fra Petra


5. Colosseum – Roma, Italia

yay-8099732-digital

Colosseum var romerrikets største amfiteater, og fortsetter å være verdens største amfiteater. Byggingen ble startet i år 70 e.Kr., og ble finansiert ved hjelp av skattene som ble innbragt etter plyndringen av det jødiske tempelet i Jerusalem. Selve navnet Colosseum skal komme fra en kolossal statue av keiser Nero, som igjen hadde fått navnet sitt fra kolossen på Rhodos. Kolossen på Rhodos var en av de 7 originale underverkene, så sånn sett er ringen sluttet med Colosseum på plass i den nye lista over verdens syv underverker.

6593848_5_z 6593848_4_z

6. Chichen Itza – Mexico

yay-1024234-digital

Selv om bildet kan få det til å se ut som Chichen Itza bare er pyramiden, så inkluderer det faktisk hele byen som pyramiden ligger i. Selve pyramiden heter El Castillo, mens hele Chichen Itza dekker et område på 5 kvadratkilometer. El Castillo er ikke det eneste fantastiske byggverket i Chichen Itza, Krigernes tempel og den store ball-arenaen er andre byggverk som også er verdt å se.

912649_137_z

Hotell med utsikt til observatoriet i Chichen Itza


7. Machu Picchu – Peru

yay-146021-digital

Den har blitt kalt Inkaenes siste by, men det er mer en myte enn en sannhet. Byen på toppen av fjellene ble bygget omtrent midtveis inn i det 15. århundre, mest sannsynlig som en eiendom for herskeren Pachacutec Inca Yupanqui. Selv om den var godt kjent lokalt så var det oppdageren Hiram Bingham som skulle trekke byen frem fra tåka og inn i publisiteten. Bingham «gjenoppdaget» byen i 1911, men byen kunne allerede da bli funnet på kart datert så langt tilbake som 1874. Du kan velge mellom buss eller føttene for å komme deg opp til byen, og husk at dersom du skal gå de gamle Inka-stiene så må du bestille plass i forveien.

971990_86_z

Luksushotell 450 meter fra Inkaenes by