QUIZ: Vet du hvilken amerikansk stat dette er?

Ta vår quiz om de amerikanske statene. Klarer du å gjette deg frem til alle?

Her har vi samlet noen fakta om de alle de 50 statene i USA. Klarer du å gjette hvilken det er? Hvis du vil gjøre det ekstra vanskelig kan du også prøve å finne frem til statshovedstaden – for det er vanskelig. Vi har uansett linket opp til både statshovedstad og stat. Lykke til!

QUIZ

1. Denne staten er kjent som «the Constitution State», og her finner du Ivy League-skolen Yale. George W. Bush er også født her.

Se fasiten her!

2. I denne staten finner du Mount St. Helens, som hadde et stort utbrudd i 1980. Kaffeprodusenten Starbucks kommer fra denne staten, og Microsoft har sitt hovedkvarter her.

Se fasiten her!

3. Dette er Mormonernes stat. Her finnes det fantastisk natur, dype canyons, og verdenskjente Monument Valley som er brukt i en rekke filmer. Sundance Film Festival den årlige filmfestivalen som blir arrangert i denne staten.

Se fasiten her!

4. Det er kun én amerikansk president som er født og oppvokst her, og det er Ronald Reagan. Staten grenser til en sjø som har navnet til nabostaten. Den er også kjent for en svært vindfull by, som også er USAs 3. største.

Se fasiten her!

ThinkstockPhotos-126417933

4. Wrigley Field finner du i denne staten.

5. Dette er Bill Clinton Johnny Cash sin hjemstat, og her finnes også Wal-Marts hovedkvarter. Uttalelsen på statsnavnet ender med en stum ‘s’, og statshovedstaden er Little Rock.

Se fasiten her!

6. Denne staten er settingen for kjente filmer som The Departed, og Good Will Hunting, og her holder også ølprodusenten Samuel Adams til. I den lille byen Salem i denne staten ble de velkjente hekseprossene holdt.

Se fasiten her!

7. Mark Twain skal ha sagt at den kaldeste vinteren han noen gang hadde opplevd var en sommer i en av denne statens byer. I denne staten finner du englenes by, og en by med et ishockeylag som har en hai som sin maskot. Verdens teknologihovedstad ligger også her.

Se fasiten her!

8. Denne staten tar sitt navn etter den store elven som går igjennom den. Et av baseball-lagene herfra heter [statens navn] Braves, og også Oprah Winfrey kommer fra denne staten.

Se fasiten her!

ThinkstockPhotos-461231929

9. Waimea Canyon ligger kanskje ikke der du tror den ligger.

9. Dette er USAs eneste øystat, og er kjent for sitt tropiske og frodige klima. Stor turist-destinasjon i Stillehavet.

Se fasiten her!

10. Staten har samme navn som bandet som hadde låten «Carry on my Wayward Son». Den velkjente rettsaken Brown v. Board of Education hadde sitt utspring herfra, og ble saken som endte rasesegregering i den amerikanske skolen. Den største byen er Wichita.

Se fasiten her!

11. Den største delen av Yellowstone National Park ligger i denne staten. Her møtes The Great Plains med the Rocky Mountains. Staten er den i USA med minst befolkning, men samtidig den 10. største i areal. Statshovedstaden heter Cheyenne.

Se fasiten her!

12. Statshovedstaden her er Montpellier. Staten er USAs største produsent av lønnesirup, og isprodusenten Ben & Jerry holder til her.

Se fasiten her!

13. Green Bay Packers er et av de mest kjente fotballlagene fra denne staten. Miller Brewery, som nå fås i Norge, ligger her. Grenser til Lake Superior i nord, men også til en sjø som heter det samme som en annen stat.

Se fasiten her!

14. De to svært kjente Oscar-vinnerne A Beautiful Mind og Nattsvermeren er satt til denne staten. Sangen Country Roads, Take Me Home har svaret.

Se fasiten her!

yay-517782-digital

15. Hvor henger disse hodene?

15. 4 hoder henger høyt oppe på et fjell i denne staten. Badlands nasjonalpark ligger her, og staten har en tvilling med nesten likt navn.

Se fasiten her!

16. Mesteparten av denne staten ligger i Tornado Valley. Statshovedstaden her har det samme navnet som staten, og Timothy McVeigh gjennomførte et terror-angrep i denne byen hvor 168 mennesker døde i 1995.

Se fasiten her!

17. I denne staten ble John F. Kennedy skutt. Den er USAs oljestat, og i Norge ble mange kjent med JR Ewing som var en karakter i en TV-serie som var lagt til denne staten.

Se fasiten her!

18. I denne staten kan du finne «Lille Norge» i Disney World. NASA holder til på Cape Canaveral, og staten er kjent som et pensjonist-mekka.

Se fasiten her!

19. Denne staten er større enn du tror, og går helt opp til Canada. En kjent nordmann står på skøyter her, og det er en av de mest ettertraktede destinasjonene for shoppingklare nordmenn.

Se fasiten her!

yay-4445194-digital

20. Crater Lake ligger i denne staten.

20. Portland er den største byen i to stater i USA, og den ene av dem finnes her. Det mest kjente laget herfra heter Trail Blazers, og både Nike og Adidas har sine nord-amerikanske hovedkvarter i denne staten.

Se fasiten her!

21. Denne staten er ofte kjent for sin hummer. Her ligger den andre Portland, og dette er også USAs nord-østligste stat.

Se fasiten her!

22. Denne staten var tidligere russisk, før USA kjøpte den for et beløp tilsvarende 7,2 millioner dollar. Sarah Palin var guvernør her, og staten forbindes med grizzly-bjørner.

Se fasiten her!

23. I denne staten finner du konspirasjonsteorier tilknytter UFOer og militæranlegget Area 51. Her ligger også syndenes by, og staten er kjent for svært liberale lovgivninger.

Se fasiten her!

24. Staten vi skal frem til ligger øst for New York, men er samtidig en av de tre nord-østligste statene. Her finner du noen av øst-kystens høyeste fjell, og muligheten for ski-kjøring er god. Dette er også første stat hvor giftemål mellom samme kjønn ble lovlig.

Se fasiten her!

ThinkstockPhotos-86526948

25. I hvilken stat ligger tvillingbyene?

25. The Twin Citites: Minneapolis/Saint Paul finner du her, samt også USAs største kjøpesenter. Over 1/3 av befolkningen stammer fra Skandinavia, og NFL-laget heter Vikings.

Se fasiten her!

26. Denne staten grenser til Kanada, og Glacier National Park er kanskje det mest kjente området herfra. Både alpint og langrenn er populært noe som vitner om skandinaviske aner, og navnet på staten kommer fra spansk og betyr fjell.

Se fasiten her!

27. I denne staten spiller Philadelphia Flyers sine kamper, og the Fresh Prince of Bel Air kommer fra den samme byen. Et av de store ishockeylagene herfra heter Penguins, og Benjamin Franklin var en av mest kjente borgerne.

Se fasiten her!

28. Den ene var sør, denne er nord. I Nord ligger Manitoba, og for de som har sett Fargo utspiller handlingen seg i denne staten. Her også finnes det mange med skandinaviske aner.

Se fasiten her!

29. Denne staten grenser til et annet land med tilsvarende likt navn. Dersom du har hørt en frase fra de gamle Looney Tunes-tegnefilmene som går sånn: «I knew I should have taken that left turn at Albuquerque», så ligger den byen i denne staten. Et av lagene herfra heter the Isotopes, noe som også hinter om noe eksplosivt som har skjedd i denne staten.

Se fasiten her! 

30. Her sitter Lincoln i Washington D.C., men hvor er han egentlig fra?

 

30. Bare vi sier «fried chicken», så vet mange hvilken stat vi vil frem til. The Colonel er i den sammenheng svært kjent. Staten er også Abraham Lincolns hjemstat.

Se fasiten her!

31.  Vil du se Grand Canyon drar du hit. Et svært stort og kjent meteor-krater finnes i denne staten, og John McCain er en senator herfra.

Se fasiten her!

32. Dette er en av de midterste statene, og Omaha er den største byen, Drikken Kool-Aid kommer også herfra. Vi tror også at denne er så vanskelig å gjette at vi gir deg første bokstav: N.

Se fasiten her!

33. Denne staten ligger mellom elvene Mississippi og Missouri. Statshovedstaden heter Des Moines. Denne staten er heller ikke enkel å gjette seg frem til, men vi kan si så mye som at navnet ikke består av mer enn 4 bokstaver.

Se fasiten her!

34. Vi har nå ankommet orkan-land. Mange orkaner har truffet denne staten, men orkanen Katrina som skapte store problemer her i 2005 er nok en av de mest kjente. Mardi Gras blir arrangert hvert år i den største byen i denne staten.

Se fasiten her!

ThinkstockPhotos-100381895

34. Karnivalsmaske og perlekjeder er nødvendig når du skal feire Mardi Gras i denne staten.

35. Er du glad i Jack Daniels så vet du hvilken stat vi vil frem til nå. Her bygde Elvis Presley sitt Graceland, og musikken gjennomsyrer byene. Fra blues i Memphis, til country i Nashville.

Se fasiten her!

36. Dette er en av de mindre statene vi fort glemmer. Her hadde faktisk Sverige en liten koloni kalt New Sweden, men som senere ble tatt over av andre kolonimakter. Staten ligger på østkysten, og er kjent som Den første staten siden den var den første til å innføre den nye grunnloven.

Se fasiten her!

37. Den største byen i denne staten er Baltimore, så hvis du har sett serien The Wire kan det godt være at du fort vet hvilken stat dette er. Washington D.C. (som ikke er en stat) grenser til denne staten.

Se fasiten her!

38. Statshovedstaden her er Boise, og i nord finner du British Columbia. Verdens første stolheis ble installert i Sun Valley i 1936, og Sun Valley er også USAs eldste skisted. Men hvilken stat er det?

Se fasiten her!

39. I denne staten fantes det før et basketball-lag ved navn Charlotte Hornets. På 2000-tallet flyttet basketball-laget og heter nå New Orleans Hornets, men byen de var i er så klart igjen. I staten kan du finne the Blue Ridge Mountains, og piraten Blackbeard både terroriserte innbyggerne og endte sine dager i denne staten.

Se fasiten her!

yay-14102628-digital

40. Hvor finner du the Gateway Arch?

40. Kansas City ligger ikke i Kansas, men i denne staten. Her finner du også laget St. Louis Cardinals, og i samme by er det kjente landemerket Gateway Arch.

Se fasiten her!

41. Walter Raleigh startet den britiske koloniseringen av USA i denne staten, og staten er navngitt etter kallenavnet til Elizabeth den første. Historien om Pocahontas kommer også herfra. I tillegg kan du finne CIA sitt hovedkontor i Langley i denne staten.

Se fasiten her!

42. Dette er staten på den andre siden av elva av verdens mest kjente by. Her holder ishockeylaget med kallenavnet «djevlene» til. Bergen County som også ligger her kan ha fått sitt navn fra Bergen i Norge.

Se fasiten her!

43. Dette er Coca Colas hjemstat, og Ray Charles lagde en svært kjent sang som handlet om å savne denne byen. De vidt forskjelliger filmene Tatt av vinden og Piknik med døden utspiller begge sin handling i denne staten.

Se fasiten her!

44. Dette var den første staten til å trekke seg fra unionen, noe som startet den amerikanske borgerkrigen. Borgerkrigen og plantasjer er nok også det du vil forbinde mest med denne staten. Gudfaren av soul, James Brown er herfra, og staten har en NASCAR-bane ved navn the Darlington Raceway.

Se fasiten her!

ThinkstockPhotos-178908207

44. Memphis og Nashville er kjente musikkbyer i denne staten.

 

45. De tre største byene i denne staten starter alle på bokstaven C: Columbus, Cleveland og Cincinatti. En sang av Crosby Stills, Nash & Young som handlet om en skyte-episode hvor fire studenter ble skutt av nasjonalgarden har samme navn som denne staten.

Se fasiten her!

46. Forrest Gump er fra denne staten, og statsflagget er et stort rødt kryss. Staten grenser til Mexico-gulfen, og konføderasjonens hvite hus lå her under borgerkrigen. Statshovedstaden er Montogomery.

Se fasiten her!

47. Den største byen i denne staten har navnet sitt fra staten og det greske ordet for by. Den har også et navn som tilsier at den skulle vært på en helt annen side av jordkloden. Det er også et kjent billøp i denne staten hvert år.

Se fasiten her!

48. Dersom du ser på Family Guy så vet du kanskje at serien utspiller seg i denne staten. Staten er også USAs minste stat, og velkjente Brown University finner du her.

Se fasiten her!

49. Beaver Creek og Aspen er kjente skisportsteder her. Satire-serien South Park utspiller seg her, og Rocky Mountains tårner høyt gjennom staten. Hørt om the Broncos? De er herfra.

Se fasiten her!

50. Her finner du bilens hovedstad i USA. Staten ligger ved en sjø med samme navn, og har en by som en gang var en av USAs rikeste, men som i dag en av verdens farligste (utenfor krigsområder).

Se fasiten her!

ThinkstockPhotos-155758297

50. Selv om byen er flott har den slitt med økonomisk krise, og er i dag en av verdens farligste. Hvilken stat ligger den i?