background

San Francisco

Innbyggere: 852 000
Lokal avis: San Francisco Chronicle
Den 29.juni 1776 ble San Francisco grunnlagt av spanske kolonister. Byens store vekst kom med gullrushet i 1849, og årene etter dette. I 1906 ble store deler av byen ødelagt av et jordskjelv, men ble raskt bygget opp igjen. Etter andre verdenskrig ble byen USAs liberale senter med flower power og homofiles rettigheter. I de senere årene har San Francisco, og områdene rundt vært sentrum for den digitale utviklingen i verden.

Om du starter eller avslutter i San Francisco er Golden Gate Bridge en opplevelse. Bruen stod ferdig i 1937, og den 2 737 meter lange broen bærer rundt 110 000 biler hver eneste dag fra den ene siden av Golden Gate Strait til den andre.

I denne svært så europeiske byen lengst mulig unna Europa kan du få skreddersydd Levi’s på Union Square, se den største Chinatown i verden (hvor menyen på McDonalds er på kinesisk), se Larson-tegningene på California Academy of Sciences, drikke virkelig fargerike drinker i Castrodistriktet hvor du også kan oppleve det som nok er verdens mest populære homo-sportsbar – Hi Tops, spise nydelig mat på Aatxe og Coi eller kjøpe bøker på den legendariske City Lights Bookstore.

San Franciscos hoteller

Orchard Garden Hotel – sentralt plassert hotell ved Union Square

The Inn at Union Square – lokalfavoritt med pakeringsmuligheter

The St.Regis San Francisco – luksusvalget for den som bare vil ha det beste

background

Sausalito

Den lille luksuskunstbyen

Innbyggere: 7 000
Lokal avis: Marin Independent
Sausalito var først en fergeby for San Francisco, helt til Golden Gate Bridge åpnet. Etter åpningen av den store bruen ble området et industriområde for skipsbygning under andre verdenskrig, men dette ble etter hvert borte. De siste tiårene har Sausalito blitt et yndet sted for de som har litt ekstra penger å bo.

Byen er en meget populær liten turistby med husbåter, nydelige spisesteder og små butikker som virkelig er verdt å oppleve. En fin måte å få en liten smakebit på er å starte såpass tidlig fra San Francisco på veien nordover at du rekker nedom den meget sjarmerende Lighthouse Café for frokost (tips: Walde’s Huevos Rancheros).

Om du velger å være her litt lenger (det finnes mange, svært gode argumenter for det slik som Marine Mammal Center og mange fine båtturer fra havnen) så bør du spise på Scoma’s of Sausolito.Det tar for øvrig rundt en halvtime å kjøre fra sentrum av San Francisco til Sausolito. Kunstinteresserte bør innom Studio 333. Sjekk ut kule barneklær på Cha Cha Cha Kids.

 

For en familie kan det vurderes at Cavallo Point kan være hotellet man starter på, for hele turen. Et nydelig hotell med strålende plassering og vidunderlig utsikt over Golden Gate Bridge. Sjekk hotellet her. 

background

Santa Rosa

Porten til vindalene

Innbyggere: 167 000
Lokal avis: The Press Democrat
Alfred Hitchcocks film Shadow of a Doubt (1943) ble spilt inn i denne byen som vokste i takt med California fra midten av 1800-tallet. Mye av byen ble ødelagt både i 1906 og 1969 av jordskjelv.

Santa Rosa er et perfekt startpunkt for turer til Sonoma og Napa Valley. Hvis du er vintinteressert er det greit å stoppe her. Eller hvis du liker bil. Her finner du bilbanene SimRaceway og Audi Sportscar Experience hvor du kan kjøre virkelig fort. Finn deg et luksushotell med egen vingård i Napa Valley eller bo i Santa Rosa som utgangspunkt hvor du kan spise på Cafe La Haye eller The Girl and the Fig i Sonoma. Det tar rundt en time fra Sausolito til Santa Rosa, eller litt over en time fra San Francisco.

Shopping gjør du i mange fine butikker, eller på senteret Montgomery Village. Liker du vintage kan du sjekke ut Hot Couture Vintage som har vært i Santa Rosa i snart 30 år.

Hotel La Rose

Dette legendariske hotellet i Santa Rosa ble først åpnet i 1907, rett etter det store jordskjelvet i California. Det finnes svært mange historier om hotellet, mange sanne og mange overdrevne i ettertid. En sann historie er at det under forbudstiden var en svært så legendarisk bar her hvor folk fra byene og områdene rundt tok turen for å ta seg en liten drink. Det at hotellet har huset legendariske gangstere, kjendiser og politikere er også sant .- selv om de lærde strides om hvem, når og hva de gjorde. Hotellet har vært pusset opp flere ganger, men mye av det historiske er der fortsatt. En liten hotellopplevelse, også historisk, for deg som besøker California.

Her kan du kikke nærmere på hotellet

Ellers er det mange hoteller i Napa Valley for den som vil ha virkelig store luksusopplevelser.

Sjekk luksushoteller i Napa Valley her

background

Mendocino

Innbyggere: 88 000
Lokal avis: Mendocino Beacon
Hvis du trodde at hippiene var forsvunnet har du ikke vært i Mendocino. Selve navnet brukes både på en liten by med under 1 000 innbyggere og et county. Det er byen som er hippieopplevelsen og countyet som har mye for deg å oppleve.  Hvis du stopper i den lille byen med navnet til det litt større countiet så vil du møte på de som flyktet fra San Francisco da byen ble for streit. Om du heller velger den helt utrolige kystlinjen for enda mer naturlige opplevelser så er det gode argumenter for det, det samme er det for å besøke Mendocino Headlands State Park (som er en del av kysten). Skal du spise gode bakervarer og drikke god kaffe med svært mye god samvittighet tar du en tur til Goodlife Cafe. Uansett, kommer du til byen følger du en av de som ser ut som uteliggere. Det er de som bor der. Etter noen få minutter vil de ha guidet deg til et fint sted å turn on, tune in og cop out. Mendobrew (Mendocino Brewing Company) var for øvrig den første craftbeer-puben i California, og den andre i hele landet. Den søte lukten du kjenner er marihuana, ja. Du kan på mange særdeles hyggelige B&Bs i området, slik som Brewery Gulch Inn. Vakkert er det også i Fort Bragg, 20 minutter nord for Mendocino. Det sies at det er det vakreste stedet å oppleve Stillehavet. Der kan du for øvrig bo på Glass Beach Inn.

background

Prairie Creek Redwoods State Park

Gigantiske trær og nydelig natur

Om du har lyst til å se naturen som ble brukt som omgivelsene i den originale Jurassic Park eller bare se noen av verdens eldste trær så er det hit du drar. I nasjonalparken står treet Hyperion, et tre som er 115 meter høyt. Man tror treet er mellom 700 og 800 år gammelt.

Redwood-trærne er rett og slett en utrolig opplevelse. Selv om kun fem prosent av Redwood-trærne er igjen etter at California fredet dem i 1923 så er det fortsatt en opplevelse å se de trærne som står igjen.

Fra Mendocino til hotellet som ligger midt i parken – Holiday Inn Express Klamath – tar det 4 timer. Størstedelen av turen en vidunderlig visuell opplevelse. Stopp i Eureka for mat på Brick and Bistro.

background

Port Orford

Den vestligste byen i USA

Om det er den vidunderlige stranden eller The Crazy Norwegian’s Fish & Chips så er dette et sted du bør stoppe. Vakker natur i Port Orford Heads State Park er det også. Dette er en mulighet til å se et USA som ikke eksisterer så mange steder lenger.

Bomessig bør du velge Pacific Reef Resort, tre kvarter fra Port Orford. Kjøreturen fra Holiday Inn Express Klamath er to timer, så man kan bare velge å kjøre innom den gale nordmannen også.

*Med unntak av Hawaii

background

Newport

Innbyggere: 10 000
Lokal avis:  Newport News Times
Newport fikk et postkontor så tidlig som  1862 (noe som var tidlig i Oregon). En av grunnene var den store tilgangen på østers, samt de nydelige strendene. Vei til stedet kom ikke før i 1927, men det var allerede en turistdestinasjon så tidlig som 1882.  Liker du øl og sjømat er det ikke mange bedre steder å dra til enn den sjarmerende byen Newport. Den historiske havnen er full av sjarmerende små steder (og mange båter), mens man kan lære mye om livet på den meget underholdende amerikanske måten på Oregon Coast Aquariumog Hatfield Marine Science Center. Sharks Seafood er på topp i mange kåringer i byen, men du skal faktisk ha utrolig uflaks for å finne dårlig sjømat her. Lokalt øl får du fra Rogue, og svært godt plassert på Brewers on the Bay. Det tar litt over 3 timer å kjøre fra Port Orford til Newport. Sjekk ut ølbutikken Bier One når du er innom, samt Republic of Candy for den som liker godteri.

Hoteller i Newport

Holiday Inn Express Newport – moderne og med god standard

Starfish Point – nydelig plassert med 6 leiligheter og suiter

Hallmark Resort – rett på stranda med gode fasiliteter

The Landing at Newport – leiligheter i havnen

background

Portland

Innbyggere: 620 000
Lokal avis:  The Oregonian
Portland er den største byen i Oregon, og lå ved enden av det som har fått navnet Oregon Trail. Veksten til byen, som slettes ikke var det mest populære stedet å slå seg til, kom ved den strategiske plasseringen mellom jordbruk og skogbruk. Rosebyen, som den også kalles, er Oregons klare sentrum. Portland er en av de merkeligste storbyene i verden, og har et slags uoffisielt slagord – Keep Portland Weird. Her finner du over 60 mikrobryggerier for den som liker øl (byen har verdensrekord i antall bryggerier), og det er også her du finner flest såkalte food trucks per innbygger (over 600 i januar 2015). Byen er kanskje den mest vegetarvennlige byen i USA, og du kan også besøke Sons of Norway Grieg Lodge (Norse Hall) i byen. Her spiser du annerledes, drikker nydelig øl og kan oppleve et USA veldig ulikt det du kanskje oftest opplever i media. Sjekk for eksempel ut legenden Veritable Quandary. Den utrolige naturen rundt Portland bør oppleves, kanskje spesielt Columbia River-området. Kjøreturen fra Newport tar 2,5 time. Portland er en by som aktivt fokuserer på det uavhengige, noe som også reflekteres i butikkutvalget. Her finner du haugevis med designere (og det er virkelig unntak om en designer fra Portland ikke er med på amerikanske Project Runway). I tillegg finner du de store luksusmerkene, men skulle vi anbefalt kun en butikk ville det blitt Frances May. Outletet Columbia Gorge ligger øst for Portland (20 minutter i bil), mens Woodburn ligger på veien mellom Newport og Portland.

Hoteller i Portland

RiverPlace – sentrumsnært luksus i nydelige omgivelser

Hotel Monaco – designperle i Portlandia

Hampton Inn & Suites – perfekt for bilturisten til god pris

Inn at Northrup Station – et litt mer fargerikt hotell

background

Astoria

Innbyggere: 9 500
Lokal avis:  The Daily Astorian
Den meget kjente Lewis & Clark-ekspedisjonen overvintret her i 1805-06, i håp om at et skip skulle komme. Det gjorde det ikke, og de måtte snu. Byen vokste fram med pelshandel, og havnen i Astoria ble etter hvert viktig. De siste årene har byen blitt en mer søvnig turistby enn en aktiv handelsby.

Hvis du har sett filmen The Goonies så har du sett Astoria før, det samme gjelder Kindergarten Cop og Free Willy-filmene.

På mange måter er Astoria det bildet på amerikanske småbyer som nesten hele verden har. I byen hvor Clark Gable spilte sine første teaterstykker kan du nå i dag oppleve Columbia River Maritime Museum (vel verdt det!) og noe av den beste sjømaten du kan finne i USA.

Du finner også det som har blitt kåret til den beste bosniske restauranten utenfor Bosnia – Drina Daisy! Uansett, her opplever du det USA som så mange drømmer om. Den lille, sjarmerende byen med det bankende hjertet. Turen fra Portland tar for øvrig litt under to timer.

Du kan bo veldig bra her: Cannery Pier Hotel

background

Forks

Se opp for vampyrer!

Innbyggere: 4 000
Lokal avis:  Forks Forum
Forks var lenge en by hvor du jobbet med tømmerhogst og tømmerindustri, eller i andre småbyer rundt Forks – eller så jobbet du stort sett ikke. Det var til en bokserie kalt Twilight kom.  Det tar deg 3,5 time å kjøre fra Astoria til Forks, og om du ikke er interessert i Twilight-bøkene så bør det nevnes at turen er en av de vakreste i USA. Du kjører en nydelig kystvei gjennom sjarmerende småbyer og ved siden av nasjonalparken Olympic National Forest. Det er selvfølgelig en bonus hvis du liker Twilight for å oppleve Forks. Når det er sagt så var det en grunn til at forfatteren av serien la nettopp handlingen til Forks – dette er en by hvor naturen rundt rett og slett er storslagen.

Bo på Miller Tree Inn for den ekte amerikanske følelsen. Sjekk hotellet her.

background

Seattle

Den norskeste byen på vestkysten

Innbyggere: 652 000
Lokal avis:  The Seattle Times
Seattle er den største byen i staten Washington, og er oppkalt etter indianerhøvdingen Siahl. Byen ble grunnlagt i 1852, og byen har vært en av de amerikanske byene som har hatt de fleste største oppturene og nedturene rent økonomisk. Gullrush, tømmer og senere industri og handel. Seattle er i dag en industriby med storindustri innenfor luftfart (Boeing) og software (Microsoft)

Skal du dra fra Forks til Seattle tar turen 3,5 time, mens en tur direkte tar 3 timer. Du har sett Seattle i Grey’s Anatomy, og likte du noen gang grunge så har du et musikalsk forhold til byen (Nirvana var for øvrig fra Aberdeen i Washington, en by som ligger på veien mellom Astoria og Forks). I Seattle kan du besøke Nordic Museum eller besøket butikken Uffda. Enda mer norsk blir det i Poulsbo, en forstad til Seattle.

Nå kan det fort være at det er andre ting enn det norske som er mest interessant, og da kan Seattle for eksempel by på The Museum of Flight – ett av de bedre museene i USA.Hvis det ikke er tingene så kan du faktisk finne mange gode vingårder i området rundt Seattle. Byen er også kjent for sitt gode forhold til kaffe, og med kaffesteder som Analog Coffee og Espresso Vivace får du skikkelige saker. Mat er også viktig i Seattle, som på steder som Canlis eller romantiske Lark. Shoppingmessig er senteret Pacific Place faktisk meget bra.

Hoteller i Seattle

Luksus: Four Seasons Hotel

Kulest: Inn at the Market

Finest: Hotel 1000

Praktisk: Residence Inn