background

Orlando

Den første europeer i Florida var Juan Ponce de León. Han kom til området i 1513, og er mannen bak navnet – La Florida – blomsterhagen, eller det blomstrende stedet.  USA ble en amerikansk stat i 1845 etter lengre spansk kontroll. Det bor i dag litt over 20 millioner mennesker i Florida, noe som gjør staten til den tredje største i USA. Hovedstaden er Tallahassee, mens den største byen er Jacksonville.

Nordmenn flest forholder seg mest til Miami og Orlando, men staten har mer å by på enn det. Et sted som Fort Myers har i snitt 269 soldager i året. Det er en av grunnene til at staten er en amerikansk feriefavoritt. Har du forresten hørt om St.Augustine? Nordøst i Florida er det en liten by (13 000 innbyggere) som er den eldste byen i USA om man ser på landet kun med europeiske øyne. Den ble grunnlagt i 1565 av spanjolene og er i dag en turistattraksjon av dimensjoner på grunn av sin lange historie.

Florida er også starten på det vi har kalt USAs morsomste biltur. En tur som tar deg innom byer som Miami, Orlando, Tampa, Houston, New Orleans og Tallahassee

It’s a shiny tin can of a day, bright but gray. Welcome to one of Florida’s two overcast days per year. A Florida winter can last a brutally long 48 hours, and in that time the state’s residents don’t know how to cope.
Jarod Kintz

Orlando - perfekt for familien

Hvis du vil ha en virkelig familieferie i løpet av den lange norske vinteren så ville vi ha besøkt Orlando. 

Det er mange steder du kan dra med familien som både er avslappende og underholdende, og som kan gi svært tiltrengt påfyll av d-vitaminer om vinteren. Ett sted som gir deg absolutt alt er Orlando i Florida. Her får du alt du kan tenke deg, så enkelt og greit lagt opp at du knapt trenger å gjøre noe – og alt er virkelig tilrettelagt for familier. Uansett alder på barn og ungdom.

Fornøyelsesparkene

Når det gjelder fornøyelsesparkene i Orlando er det slik at mange av dem er i familie, altså drevet av de samme selskapene. Eksempelvis består Walt Disney World av Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios, Animal Kingdom, Typhoon Lagoon og Blizzard Beach. Poenget med det er at det er noen dollar å spare hvis du kjøper billetter for flere parker. For Disney-parkene er det lite å spare på slikt, men skal du besøke for eksempel både Islands of Adventure og Universal Studios sparer du litt.

Det er ingen vits i å prøve å pakke inn to parkbesøk på en dag. Man blir såpass sliten, både små og store, av en park så det vil bare være tull. Det som derimot er smart er å kjøpe billettene på forhånd så du slipper å stå i kø for å komme inn. Vanligvis sparer du også noen dollar på det.

 

Ikke overraskende lønner det seg å være tidlig ute, men det viktigste er å sjekke litt på nett angående hvilke ting som er mest populære. Gå dit først med en gang du kommer. Ett tips du ofte vil få fra de som går i parkene ofte er å ta en pause på ettermiddagen (du kan gå inn og ut med billettene) så barna kan få en pause. En biltur for en middag for eksempel?

Hvis du derimot skal spise i parkene så kan du bestille bord på forhånd (og bør nok også gjøre det). Hotellet kan hjelpe deg eller du kan sjekke på nett. Ellers; Ta med vannflasker, en poncho (for alle de forskjellige som gjør deg litt våt), bruk veldig komfortable sko (joggesko!) – og til slutt: Ta den lange gåturen først. Hvis du er der når det åpner så gå til enden av parken og jobb deg framover.

Og, du, hvis det er litt regn i luften og du ikke hadde planlagt et besøk på en av parkene så ombestem deg. Da er det aller minst folk. Amerikanerne i Florida er allergisk mot regn.

Aquatica er søsterparken til Sea World og Discovery Cove, som altså ligger ved siden av hverandre. 7 400 kvadratmeter med badeland. Er rangert som det beste badelandet i Orlando. Du kan bade med delfiner ( i hvert fall skli gjennom et delfinbasseng), ta deres svært så mange utrolige vannsklier (som den over) og mye mer. Her finner du hjemmesidenIslands of Adventure er en park som åpnet i 1999. Syv unike øyer gir deg forskjellige opplevelser; Marvel Super Hero Island, Toon Lagoon, Jurassic Park, The Wizarding World of Harry Potter, The Lost Contintent og Suess Landing . Bildet her er fra Hulks berg-og dalbane. Her finner du hjemmesiden. Det største Legolandet i verden, åpnet i januar 2012 i Orlando. Har allerede blitt en stor suksess. Inne i parken finner du også en botanisk hage full med Legofigurer. Her er den offisielle hjemmesiden

Disney’s Magic Kingdom er  best for de aller yngste og oppover til tidlig skolealder. Dette er det som folk flest kaller Disneyworld (og noen ganger feilaktig Disneyland (det er i California). Uansett; Det er her prinsesseslottet her. Parken er fin for mange aldre, men klart best for de yngste. Her er den offisielle hjemmesiden Universal Studios Florida er en av de mest besøkte parkene i USA med mye å gjøre for barn og voksne som liker film. Parken er også et filmstudio i tillegg til alt man kan gjøre. Her er hjemmesiden Den største Disneyparken i verden i utstrekning er Disney’s Animal Kingdom, og har svært mange dyr, men selvfølgelig nok også for Disney en del annet moro. En virkelig opplevelse.Her er hjemmesiden

Liker man sjødyr er SeaWorld et utrolig sted. Hele familien vil kose seg på show og såkalte rides. Her er hjemmesidenDisney’s Hollywood Studios het egentlig Disney-MGM studios, og  er perfekt for alle filminteresserte i alle aldre. Mye å gjøre, og her møter man også ofte karakterene fra tv-seriene fra Disneys tv-kanaler og filmer (ikke tegnefilmene). Her er hjemmesiden. Epcot var den andre Disneyparken i Orlando, og har i årenes løp blitt oppgradert flere ganger. En stor park med blant annet en norsk paviljong. Noe for barn og voksne med interesse for historie og vitenskap. Her er hjemmesiden

Dette bør du også gjøre

Det er selvfølgelig ikke bare fornøyelsesparker i Orlando. Her er en topp 10 over andre ting, kjapt og enkelt.

1. Orlando Premium Outlets – 180 butikker med mange merkevarer. Sjekk hjemmesiden her. Du kan også vurdere Florida Mall, Mall at Millennia og Festival Bay Mail. The Loop og The Loop West er utendørs shoppingsentre.

2. Downtown Disney – en liten by på vannkanten laget med underholdning og mat. Ikke en fornøyelsespark, men mye for barna – og gratis inngang… Sjekk hjemmesiden her. Vår anbefaling:T-Rex Café.

3.  Merrit Island – egentlig en sikkerhetssone for oppskytning av rakettene til NASA, men nå et naturreservat.

4. Kennedy Space Center – nå sendes det ikke opp så mange raketter med mennesker der lenger, men å se romstasjonen er uansett spesielt. Sjekk hjemmesiden om det er noen oppskytning mens du er der.

5. Golf – det er mange, mange golfbaner i Orlandoområdet. Den beste er visstnok Shingle Creek.Sjekk en topp 10-liste her.

6. Show – det er veldig mange shows i Orlandoområdet, alt fra Cirque du Soleil til musikaler. Så sjekk når du kommer, eller med hotellet på forhånd.

7. Sjokoladekongeriket – eller Chocolate Kingdom. En tur gjennom en virkelig sjokoladefabrikk. Les om det her.

8. Bubbalou’s Bodacious Barbque – bbq er virkelig bra i Orlando, og her er det best.

9. Orlando sentrum. De fleste turister besøker aldri sentrum av Orlando by, og det har man nå i en ti års tid prøvd å gjøre noe med. Shopping, mat og opplevelser har blitt så bra at det er verdt et besøk. Sjekk deres hjemmeside her.

10. Besøk en matbutikk. Tro oss, bare gjør det. Og le. Av prisene, og størrelsene på colaene.

Slik kommer du dit og vær

Hvis du er relativt tidlig ute med bestillinger på fly til Orlando kan prisene bevege seg ned mot 4 000kr for voksne tur/retur. Et flyskifte, enten i USA eller Europa, må medberegnes. Skulle vi anbefalt noe er det å prøve å få en billett med Virgin Atlantic fra Heathrow. Det er en veldig behagelig familieopplevelse over dammen. Med Lufthansa får du en mellomlanding i Frankfurt.

Du kan også sjekke priser til Miami, som noen ganger kan være billigere. Det er en kjøretur på tre timer fra Miami til Orlando, på amerikanske veier. Det er ikke det mest ubehagelige i verden, og leiebil bør du uansett regne med i USA. Sjekk flypriser her 

Den kaldeste måneden i Orlando er ikke overraskende januar. Da ligger den gjennomsnittlige temperaturen på 15 grader (med variasjon mellom 9 grader på de kaldeste og 22 grader på det varmeste). Samtidig er det svært lite regn i januar (det samme gjelder november og desember, for øvrig). Ikke at det regner mye i Orlando i det store og hele (det regner mest i juni, juli og august for øvrig). Temperaturene i de andre vintermåndene her i Norge i gjennomsnitt er 16 for februar, 19 for mars, 17 for desember og 20 for november. Det er altså uansett ikke kaldt, selv om Florida noen få ganger har opplevd minusgrader i løpet av vinteren. Samtidig har man også opplevd temperaturer på godt over 30 grader i vintermånedene.

Hoteller i Orlando

Marriott Orlando World Center Resort

Dette er det største Marriott-hotellet i verden med 2 000 rom, sitt eget badeland, innendørs basseng, 10 restauranter, 18 hulls golfbane, spa og et stort fitness-senter. I barneavdelingen er det daglige aktiviteter. Les mer om hotellet her

Waldorf Astoria Orlando

Dette er det første Waldorf Astoria som er bygget etter originalen i New York. Luksushotell midt i Walt Disney World med utrolig mye å gjøre, og med mange muligheter for barnepass. Les mer om hotellet her

Polynesian Isles

Her får du en egen leilighet på et fint resort. Leilighetene har veldig god plass og egne kjøkken for de som vil lage litt mat selv. To svømmebasseng og en fin lekeplass er det også her. Les mer om hotellet her

The Ritz-Carlton Orlando

Skal du virkelig slå på stortromma er dette luksushotellet du bør kikke på. Her du alt, med dressing på. Les mer om luksushotellet her

Vista Cay Resort

Store leiligheter med to bad (for familier), kjøkkenfasiliteter og fint svømmeområde. Les mer om hotellet her

Nickelodeon Suites Resort

Hvis barna liker Svampebob Firkant og de andre så bør man vurdere resortet. Ekstremt mange fasiliteter for barna med to utendørs vannparker. Helt klart et hotell aller mest for barna. Sjekk resortet her

The Ritz-Carlton har nydelige rom, og ligger på Central Florida Parkway. Har egen golfbane, et stort spa, flyplasstransport, bassengbar og mye mer. Et virkelig supert hotell..